Wednesday, May 24, 2006

ØL

Vyrde Lesar.

I skjer det ikke noe om dan?


Nytt fra mikrobryggeriene
------------------------------
De lenge etterlyste ølene fra Atna bryggeri begynner nå å se dagens lys. Cardinal i Stavanger har hatt dem en stund og ryktene sier at de snart også dukker opp hos Champagneriet på Frogner. Hvete og Økologisk Export dukket av en eller annen årsak ikke opp på polets mai slipp som tidligere varslet, men den velsmurte bloggen til Knut Albert melder om nye muligheter i juni.
Trondheim Mikrobryggeri lanserte sitt sommerøl 17. mai. Dette ølet vil være av lys ale type med et innslag av hvete (en "halv-weiss"). Som vanlig fra den kanten er ingrediensene økologiske og ølet godkjent av Debio.
Nøgne Ø inviterer til offisiell åpning av det nye brygghuset fredag 2. juni. Omtrent 100 spesielt inviterte gjester, deriblant bryggeriets venner og støttespillere vil kunne hygge seg med god mat og drikke mens man tar den nye herligheten i nærmere ettersyn. Det blir levende musikk og egnen buss er satt opp fra Kristiansand og Arendal. Det ventes gjester helt fra Tromsø.
Baatbryggeriet i Vestnes sliter i litt ruskevær for tiden. Lokalene de leier for produksjon er solgt og fremtiden der er usikker. Dagens anlegg er også av en upraktisk størrelse så dette vurderes solgt. Dersom noen er interessert i et komplett bryggeri for 650l øl pr. batch til en rimelig penge anbefaler vi å kontakte Baatbryggeriet.
Under den store ølfestivalen i København denne helgen kunne vi smake på Weizenbock fra Haandbryggeriet på standen til Ale Consult. Dette er samme importør som fører øl fra Nøgne Ø og Nils Oscar. Snart kommer også de andre ølene fra Haandbryggeriet til å bli importert til Danmark gjennom Ale Consult.

Nytt fra Mack
--------------------
I Ludwig Premium serien har nå Mack lansert en Pale Ale (4,7%) på boks. Fra før finnes det en brown ale og en hvete øl i denne serien. Det snakkes også om en mulighet for bitter i visse kretser. Samtidig kan vi også benytte anledningen til å nevne at Ludwig Mack-konsernet oppnådde et samlet overskudd etter skatt på 18,9 millioner kroner i 2005, mot et underskudd på 97,6 millioner året før. Kaare Frydenberg overtar som styreleder etter Kjell Ramberg.

Nytt fra Lervik
--------------------
Rune Christiansen fra Sandes har nå overtatt som daglig leder for Lervik bryggeri. Han har bakgrunn fra ledelse og kvalitetsarbeid i næringsmiddelindustri bl.a. Jærkylling. Vi ønsker Rune lykke til med jobben og håper han leser Norske Ølbrev til glede og inspirasjon.

Ikke fullt så nytt fra E.C. Dahls
-------------------------------------
Vi har mottatt et par tips angående jubileumsølene fra E.C. Dahl. Tips er vi alltid takknemlig for, men siden vi allerede har nevnt disse ølene i ølbrev nr. 3 og 4 nøyer vi oss bare med å konstantere at de er svært vanskelig å oppdrive utenfor Trondheims distriktet. Mange har spurt oss om hvor dette er tilgjengelig, men vi kjenner ikke til butikker utenom Trondheim som selger dette ølet. Et par forsøk på bestilling av sterkølvarianten gjennom Vinmonopolet har heller ikke ført frem.

Nytt fra Vinmonopolet
--------------------------
I tillegg til maislippets hyggelige nyheter fra Haandbryggeriet og Nøgne Ø har vi i mellomtiden oppdaget at nok et øl fra Haandbryggeriet er tilgjengelig. Det dreier seg om den belgisk inspirerte Ardenne Blond med varenummer 44029 fra tilleggsutvalget. Ulempen er at det er en minstebestilling på hele 24 flasker. Undertegnede gikk derfor sammen men noen kollegaer og dannet et spleiselag, så nå venter vi i spenning på en telefon fra vårt lokale pol utsalg.

Vil den danske bryggeriboomen fortsette?
------------------------------------------------
Vi så med misunnelse på danskene som gjennom hele 2005 fikk minst ett nytt mikrobryggeri i måneden. Det ser heller ikke ut til å bremse opp med det første. Nye bryggerier har allerede kommet til i år og hele 25 til har konkrete planer om å starte opp i løpet av 2006. Tar vi med ryktene som går kan vi legge til enda 20 stk. Klaffer alt dette kan Danmark mot årets slutt ende opp med å ha hele 112 bryggerier derav 12 store og 14 vertshusbryggerier. Er dette mulig kan man spørre seg? Vi vil nok dessverre også se de første bryggeriene lukke døren dette året. Men et slikt mangfold vil det nok bli et skille mellom de mest seriøse og den man må anse som ivrige hobbybryggere uten tilstrekkelig foretningssans. Men det er ikke det samme som om at det ikke hele tiden vil være rom for nye dyktige bryggere. La oss se litt på USA som ligger 10-15 år foran danskene med sin mikrobryggeri kultur. Her ser det ut til å ha stabilisert seg. I løpet av 2005 stengte 47 bryggerivertshus og 3 mikrobryggerier, men 31 nye bryggerivertshus og 18 mikrobryggerier startet opp. Antallet bryggerier som stenger er med andre ord tilnærmet det samme som starter opp. USA hadde til sammen 1.368 bryggerier ved utgangen av 2005 hvor hele 1.334 regnes som mindre bryggerier.

Ølfestivalen i København
-----------------------------
Denne helget gikk den store ølfestivalen Københavnske Øldage av stabelen for sjette gang. Som alle tidligere år ble det satt ny publikumsrekord med hele 11.262 gjester fordelt på tre dager.

DraughtMaster lanseres i Norge
------------------------------------
I ølbrev nr. 5 fortalte vi om et nytt tappesystem for hjemmebruk. Nå har Coop OBS i Norge begynt å selge denne innretningen. Prisen er kr. 1.499 og antallet begrenset. Hvor man får tak i selve 5 liters fatet med øl sier annonsen ikke noe om.

Cardinal, Norges beste pub?
--------------------------------
Inntill noen klarer å overbevise oss om noe annet kårer vi Cardinal i Stavanger til Norges desidert beste pub. Puben fører stort sett alt som finnes av øl tilgjengelig i Norge. I tillegg til dette importerer de selv et par merker. Nytt av året er såkalte "cask nights" hvor man har anledning til å smake på noe så uvanlig her til lands som real ale fra cask helt fritt for kunstig tilsatt kullsyre. Nøgne Ø og Nørrebro Bryghus har allerede vært servert til store glede for lokalbefolkning og overraskede tilreisende. Men det beste av alt er at betjeningen faktisk har interesse og kunnskaper om ølet de serverer, det er bare å spør i vei. En sjeldenhet i dette landet som er vel en pilegrimsferd verdt. Trenger du flere grunner til å legge ferien om Stavanger i år?

Månedens link
----------------------
Denne gangen skal vi være ubeskjedne nok til å anbefale vårt andre prosjekt http://www.blogger.com/www.venneravno.com. Som venneforeningen til Nøgne Ø vil man naturligvis finne mye om dette bryggeriet her, men vi gjør et oppriktig forsøk på å også være venner av samtlige norske mikrobryggerier. Finnes det et norsk mikrobryggeri som vi ikke skriver så mye om skyldes dette noe så enkelt som at de ikke er så flinke til å informere oss om hva som skjer. Vi legger i alle fall mye arbeid i å presentere nyheter fra de små som ikke ellers kommer frem i rampelyset uten videre. Videre prøver vi så godt vi kan å være objektive uten å bli en ukritisk reklamekanal. Klikk innom og bedøm selv!

Med hilsen
Yngvar Ørebek og Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Roger Larsen

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates