Sunday, May 07, 2006

Museet mangler penger, ikke innsatsvilje!

Vyrde Lesar.



Kritikken av Borregaardsyssel Museum har falt som en takstein i hodet på noen.

"Driftssjef Einar Hals Gundersen er mildt oppgitt over Larsens karakteristikk av bygningene ved Borgarsyssel" og "Museumsdirektør Gunn Mona Ekornes avviser også hun at det er forbundet med fare å bevege seg inne på museumsområdet. Men hun er smertelig klar over at bevilgninger til vedlikehold ikke står i stil til behovet."

Kritikk er smertelig, spesiellt når den går ut over de som til daglig sliter med et budsjett som er håpløst for lite, og som har en umulig oppgave. Det er ikke de ansatte på Borregaardsyssel sin skyld at Museet er i forfall, det er mangel på bevillinger. Og når midlene ikke rekker til i tiår etter tiår, så når forfallet (dessverre) tilslutt en tilstand som ikke kan karakteriseres enn annet en farlig. Dette var EN av grunnene til at den gamle direktøren trakk seg tilbake. Han orka ikke mer. Det er tungt å drive museum i et fattig land. Museet mangler penger, ikke innsatsvilje!

Jeg vil derfor oppfordre byens almue, ja TIL OG MED byens politikere, til å ta seg en tur, eller som det heter på russisk : Idi i smotri!(lærer man fortsatt russisk på spionskolen montro?). Start på nedsiden mot Borregaard hvor skolen ligger gjenspikret med sponplater, hvor hagen er blitt et villniss og hvor råten griner i mot en, og spaser så inn hovedporten. Se dere nøye om! Er dette noe å vise til i glansblekkene turistene skal få? Vil du forresten ta med deg turistvennene dine hit, til Gamlebyen i Fredrikstad eller til Festningen i Halden? Og apropo festning : mens foreningen for Høytorp fort i Eidsberg (sammen med Forsvarsmuseet og Eidsberg kommune) er i ferd med å bygge opp Høytorp fort til et historisk monument, så forfaller Greåker fort, de deler som ikke har blitt nedbygd og rasert da! Høytorp er i disse dager i ferd med å remontere sine kanoner og henter i disse dager en gammel 12 cm fra Midtbrødøya ved Egersund. Vi er i sannhet en fattig kommune i et fattig land.

Det er bevilget så lite penger til Borregaardsyssel museum (et av problemene er at museet ikke ligger i "Distriktene") at om Frp kommer til makten, så vil ikke Museets ledelse merke noen forskjell. Nesten ingenting er omtrent det samme som ingenting.

Og bare så det er sagt, om ikke taksteinene på ymse tak er rettet på : så ER det forbudet med livsfare å bevege seg på området. Har ikke SA en fotograf med telelinse da? Bildene mine har de fått, filmen fra i fjor vet de hvor ligger og det er ikke SÅ langt fra SA-bygget til museet.

Så til Flystøy. Pådriverne til Rygge flyplass har nemlig beregnet støybelastningen for oss som bor i nærheten av inn og utflygningstraseene (Sarpsborg er midt under : midt i støyens sentrum så å si).

De har bergenet gjennomsnittet OG TATT MED DE TIMENE FLYPLASSEN ER STENGT! Utrolig! Hvilken gjennomsnittshastighet hadde bilen : ja 60 km i en time og så 23 timer i garasjen : ja 2,5 km i timen!! Og skattetrykket i Norge er nesten fraværende om vi regner gjennomsnittet i hele døgnet i stedet for pr time. Og så prøver de en spansk en til : støy beregnes etter en logaritmisk kurve, og hvordan beregner man gjennomsnittet av det da? (70 desibel er dobbelt så mye som 60 db og 60 db er dobbelt så mye som 50 osv i begge retninger). Rygge har snart negativ støy, flyplassen SUGER til seg støyen fra E6!

Heromdagen, tre sekunder og to minutter over ett (nattestid) den 4 mai, hadde vi følgende konstellasjon 01:02:03 04/05/06.

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls