Sunday, November 05, 2006

Ølgreier.

Vyrde Lesar.

I drikkes øl.

Norske Ølbrev 2006 nr 13

Så er det tid for juleølene igjen. Denne ene gangen i året den jevne norske øldrikkere tar turen til Vinmonopolet for å kjøpe noe annet enn pils. Den ene gangen i året det store pilsbryggeriet har et ønske om å lage et øl med mye smak for smakens skyld. Den ene gangen i året da bryggmesteren får lov til å leke seg litt med øloppskrifter. Den ene gangen i året da den jevne B- og C- kjendis skal få status som ølekspert i landets lokalaviser. Slik har det i alle fall vært i mange år nå, men vi er heldigvis på vei den riktige veien. Våre småbryggerier og våre importører har åpnet våre øyer (og gane) for at juleøl ikke nødvendigvis skal ligne mest mulig på hverandre for enhver pris. Vi må faktisk ikke kun drikke juleøl til ribbe, det er nå lov å drikke en annen type juleøl til julens kaker og konfekt. Vi kan til og med synke ned i godstolen når julefreden har senket seg og nyte et glass smakfullt juleøløl helt uten tilbehør fordi man simpelthen setter pris på selve smaken i ølet. Vi skal ikke bare klage på de store aktørene heller, Ringnes Julebokk er utvilsomt et av de beste juleølene vi har. Husker jeg ikke helt feil forsøkte Hansa seg på litt krydder forrige vinter. Alt må ikke nødvendigvis være så spesielt heller, julen ville ikke vært komplett for vår del uten de vanlige, tradisjonelle norske juleølene vi sammenligner hvert år. Det er bare så flott når man faktisk har muligheten til å kjøpe seg en stor champagneflaske, som under naturkorken inneholder et fantastisk belgisk juleøl med tradisjoner flere hundre år tilbake før mannen som skrev renhetsloven ble født. Men da er vel alt greit da, sier du kanskje? Vel, når en lokal jazzmusiker uttaler seg til lokalavisa at det ølet vi allerede har kåret til årets beste juleøl ikke har noe med øl å gjøre i det hele tatt og utdyper dette videre med utrykk som ”æsj, urgh, Zalo”. Jo da har vi jaggu langt igjen, og vi tenker ikke på at denne personen ikke skal få mene hva man vil, nei vår kritikk går til lokalavisa som ikke gidder å samle sammen et kompetent testpanel på sam me måte som de ville gjort med en test av vin og samtidig er frekke nok til å benytte utrykket ”vårt ekspertpanel”.


Ølfestivaler
-----------------------

NORØLs årlige juleølfestival er nå avviklet og svært fornuftig skiller de mellom klassisk norske juleøl og spesialøl. Juryen som bedømmer ølene har også høy kompetanse på øl. Vi har dessverre ikke fått alle resultatene enda, men i klassisk norsk juleøl havnet Fredrikstad Juleøl på første plass med CB på andre. Blant spesialølene stakk Nøgne Ø av med begge de gjeveste plassene, Julenatt på første og God Jul på andre. Vi gratulerer så mye og henviser til NORØLs hjemmeside for den komplette resultatlisten om kort tid.

I samme slengen passer det å nevne at årets juleøl også ble kåret under Danske Ølentusiasters store ølfestival i Horsens siste helgen i oktober. Dette var egentlig ingen festival for juleøl, men såpass mange bryggerier stilte med sine juleøl at publikum fikk kåre sin favoritt. Her ble årets vinner Gouden Carolus Christmas fra belgiske Het Anker. Dette ølet er i år også tilgjengelig på Vinmonopolet, dessverre bare i 0,33 liters flasker, men kan så absolutt anbefales.


Nytt fra bryggeriene
-------------------------

Under nevnte ølfestival i Horsens traff vi på David Dudek som har tatt over som sjefsbrygger ved Møllebyen Mikrobryggeri i Moss. David har tidligere vikariert som brygger ved Nøgne Ø, men har nå overtatt etter Erik Brinkman. Vi rakk en liten prat med den engasjerte ølentusiasten for en oppdatering på hva som skjer på bryggeripuben. Steamer har forsvunnet til fordel for Amber Ale, andre nye øl er Marzen på 5,6 % og en riktig spennende nyhet som har fått navnet Trippel Pale Ale. Sistnevnte beskrives som en sterk amerikansk pale ale på 8 % med en belgisk touch. En forhåndssmak vi fikk i slutten av august lovet bra. Ellers finnes fortsatt Stout, Pils og Kong Karl. Målet er å alltid ha minst 6-7 forskjellige øl å tilby. Vi ser heller ikke bort fra at det kan dukke opp noen sesongøl innimellom kjenner vi David rett. Møllebyen Mikrobryggeri skulle dermed bestemt være et besøk verdt og det er faktisk mindre enn en time fra Oslo med tog.

Nøgne Ø har allerede invitert ølvenner på en litt spesiell juleølsmaking. De flaskemodne ølene til bryggeriet har lang holdbarhet og temaet var sammenligning av årets fire juleøl med de fra i fjor. Ekstra hyggelig var det at flere lokale ølklubber og venneforeninger kunne samles på et slikt vis. Det er ikke ofte Arendalspilsens venner, CB ølets venner, Risør Bayerlag og Venner av Nøgne Ø treffes under samme tak.

De fleste nyhetene denne gangen dreier seg naturligvis om juleøl, men Aass bryggeri har tatt seg bryderi til å kontakte ølbrev redaksjonen. Derfor vil vi spesielt nevne at foruten de vanlige Aass Juleøl for butikk og pol, Lundetangen og den alkoholfrie Uten – kommer med et helt nytt produkt, Jule Hvete. En annen nyhet er ikke akkurat øl, men Aass lanserer også ferdigblandet gløgg på 4,7 % på en 1,25 liters flaske.

For de med ønsker om et alkoholfritt alternativt har vi også oppdaget at Ringnes har utvidet Munkholm spesial-serien med et par nye juleøl. Et merket for julens kjøttretter og et for julens fiskeretter. Disse to følges også opp med Bryggerimester spesial for kjøtt og fisk på 4,5 % - eller er det kanskje motsatt? Vi aner vel en mulighet for å reklamere litt her.

Mack lanserer xmasprty og Trondhjem Mikrobryggeri ser ut til å ha hatt et juleøl på 7,5 % på kranene en liten stund allerede. Vi satser på at Oslo Mikrobryggeri også har eller kommer med juleøl som de bruker.


Nytt fra Vinmonopolet
---------------------------

Vi ser at de norske bryggeriene stort sett leverer samme varer som i fjor. Av årets nyheter finner vi Nissemor fra Haandbryggeriet som skal være i Old Ale stil. Fra Belgia får vi også i år noen nyheter, Nöel de Silenrieux, Val-Dieu Nöel, Gouden Carolus Christmas og Julemandens Trøst. Sistnevnte er laget av Brouwerij Sterkens for det danske markedet, men vi har hørt at dette samarbeidet opphørte så vi er kanskje så heldige å komme over restlageret her?

Foruten juleølene finner vi enda flere nyheter i november slippet. Ebulum Ale og Belhaven Twisted Thistle IPA fra Skotland samt et knippe trappistøl fra Belgia – Achel Blond, Chimay Red og Rockefort 10. Rochefort 10 har vært tilgjengelig en stund, men er nå kommet inn i hovedutvalget. Belgiske Delirium Tremens er heller ingen nyhet, men den kan se ut til å bli lettere tilgjengelig nå. Det er muligens noen nye pils også men de forsvant ut av fokus når det kom så mye annet spennende øl.


Finansavisen skriver om mikrobryggerier
------------------------------------------------
Finansavisen trykket nylig en artikkel om mikrobryggerier som senere også var å finne i online versjonen til Dagens Næringsliv. Sistnevnte i en forkortet utgave. Vi har bare hatt tilgang på nettutgaven til DN og kun fått referert artikkelen fra Finansavisen. Men vi oppfatter at vinklingen går ut på at alle entusiastene jobber og sliter til ingen nytte da det hovedsaklig ikke er overskudd å hente. Nå skal ikke vi påstå å ha bedre greie på økonomi enn disse tidskriftene, men vi finner artikkelen og konklusjonen noe ufullstendig så lenge man ikke tar hensyn til den faktiske situasjonen for 2005. For eksempel ar det dette året Atna etablerte seg og Nøgne Ø påbegynte oppbyggingen av nytt brygghus. Det er vel ikke så unaturlig at en bedrift som starter opp eller utvider ikke presenterer de beste regnskapsresultatene dette året? Til sammenligning hadde Trondhjem Mikrobryggeri det beste resultatet, et etablert bryggeri som ikke gjorde noen særlige investeringer i 2005. Det avisen i alle fall har fått med seg er at menneskene blant mikrobryggeriene er idealister som ønsker å tilby et alternativ til masseprodusert øl. Når kravet til stort overskudd ikke er eneste kriterium for å starte en bedrift blir det kanskje litt vanskelig å forstå det hele for en journalist i en finansavis?


Ølmonopol for fall?
---------------------------
De siste ti åra har rundt 100 kommuner opphevet ølmonopolet. Nå er det elleve igjen, og i flere av dem er monopolmotstanden stor. I Sula har 700 innbyggere deltatt i en underskriftskampanje for å få øl i dagligvarebutikkene. Det er nok til at saken kommer opp i kommunestyret, skriver Sulaposten. Og i Sogndal har HSH gjennomført en meningsmåling som viser at 55 prosent av innbyggerne vil ha øl i butikk, men ordfører Karen Marie Hjelmseter (Sp) synes monopol er greit, melder NPK. - Ølmonopol er godt forebyggende arbeid, sier Hjelmseter.


Dom kan åpne for alkoreklame?
-------------------------------------
Vi siterer fra Nettavisen: En dom i Oslo tingrett kan åpne for alkoholreklame i begrensede former. Tidsskriftet Vinforum har fått rettens medhold i at de kan trykke annonser blant annet for øl. - Dommen er veldig klar på at dette totalforbudet er i strid med EØS-reglene og at et blad som vårt bør kunne ta inn denne type annonser. Vi håper nå at det åpnes for kontrollert reklame av både vin og øl i spesialtidsskrifter, sier redaktør i Vinforum, Arne Ronold.


Porter fra Ølfabrikken servert i Norge
--------------------------------------------
Vi har tidligere skrevet om det lille danske bryggeriet Ølfabrikken og deres prisbelønnete porter. Nylig kunne Cardinal Pub i Stavanger slå til med nettopp denne porteren, på cask til og med. Vi var dessverre ikke der, men kan etter en smaksprøve under ølfestivalen i Horsens bekrefte at den gjør seg særdeles bra fra cask.


Nytt fra utlandet
------------------------

Vi ser i siste nummer av Ølentusiasten at det pr. 1. oktober i år er registrert hele 89 bryggerier i Danmark, da er ikke de såkalte fantombryggeriene regnet med. Med fantombryggeri mener man et bryggeri med egen selvstendig profil, etikett etc. men som ikke er i besittelse av sitt eget bryggetekniske anlegg (for eksempel Wiibroe og Thor).

Et slikt fantombryggeri som har markert seg internasjonalt er Mikkeller. Hele fire amerikanske importører har kontaktet hobbybryggerne med ønske om å tilby deres øl på det amerikanske markedet. Tross suksess og etterspørsel er det ingen planer om å etablere et eget bryggeri, de foretrekker å brygge små batcher eller alternativt leie kapasitet på andre mikrobryggerier. Til nå har de brygget på Ørbæk og Gourmetbryggeriet.

Apropos Gourmetbrygeriet, så gjør dette danske mikrobryggeriet det riktig bra for tiden. Kapasiteten er økt 500 % siden starten og regnskapet viser et overskudd på nesten 2.5 millioner danske kroner. Nå planlegges det å gå på børsen og hente inn 30 millioner til. Den overordnede planen er ytterligere økning av produksjonsvolumet gjennom salg til blant annet Sverige, Finland og Norge. Med stort volum, synker produksjonskostnadene og bryggeriet ønsker å være i stand til å levere kvalitetsøl til lavere pris enn det som er tilfellet i dag. Vi regner med at om du ikke har smakt øl fra Gourmetbryggeriet så vil sannsynligheten være rimelig stor for å komme over et av de foreløpige 26 ølene i løpet av 2007. Gourmetbryggeriet rapporterer også at de har gjort en avtale med en norsk importør, og at første øl vil forhåpentlig bli å finne i neste nyhetsslipp, januar 2007.


Månedens link
-----------------

Vi hyller våre norske bloggere en gang til og starter med å beklage at vi mikset to av adressene. The Beer Tourist fikk feil adresse i forrige ølbrev, men dette er rettet opp i nå.

Blant alle landets bloggere er det stadig flere som skriver seriøst om øl. Mange bloggere har noe å formidle og uansett så kan det utvide horisonten ytterligere å lese hva andre mener og tenker. Vi har tidligere kåret Knut Alberts nesten daglige betraktninger rundt øl som månedens blogg. Denne gangen vil anbefale et lite knippe med andre bloggere. Selvfølgelig dreier det seg om øl, men innfalsvinklene er litt forskjellig. Intervallene mellom hver posting kan variere, men de er vel verdt å sjekke en gang eller to i måneden.

Larsblog http://www.garshol.priv.no/blog/beer/ presentere sine egne betraktninger om øl og vi vil spesielt anbefale å sjekke ut ”a Copenhagen beer map”. Et svært nyttig verktøy når man planlegger en tur til Danmarks hovedstad.

The beer tourist http://thebeertourist.blogspot.com/ har fokus på ølturisme.

Anders http://anders.geekhouse.no/blosxom/blosxom.cgi skriver om så mangt, men øl står hen tydeligvis nær. På et lett filosofisk vis skriver han ofte om ting han undres over og ofte hvordan han går frem for å finne et svar. Vi tenker litt på forfatteren Bill Bryson når vi leser denne bloggen.

Grove’s beer log, http://geirove.blogspot.com/ er mer for den brygger-interesserte. Geir Ove er ivrig hjemmebrygger og skriver mest om sine prosjekter.

Med hilsen
Yngvar Ørebek og Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates