Tuesday, March 20, 2007

Tja

Vyrde Lesar.

SA trykte diktet, men tittelen : "Til alle knehøner" ble visst for sterk.

I ser det ikke ut til at Lederen (eller andre) har fått med seg at boligmarkedet sprekker !! I USA går det til helvete, i Danmark, men er på berget, lukker man øynene, tilogmed for blokkleiligheter på FESTETOMT !!

ØLBREV :

Vi mente vi skulle være ferdig med saken om Sosial- og Helsedirektoratets heksejakt på småskala produsenter av kulturdrikk for en stund. Saken bærer preg av enfoldig dustetolkning av regelverket og hele den vestlige verden ler av oss prektige nordmenn. Slik er det bare, nok om det – tenkte vi. Men det skulle faktisk ikke stoppe der, nå har vårt statlige supperåd gått enda et steg lenger. Da vi ønsket å se litt på nettsiden til den glimrende Trondheims puben Den Gode Nabo for å se om det var noe nytt på ølmenyen ble vi møtt med følgende tekst: ”Ifølge alkohollovgivningen, har vi dessverre ikke anledning til å opplyse om utvalg og priser.” Våre kommentarer egner seg dessverre ikke på trykk.


Nytt fra bryggeriene
------------------------
Mack har vært kreative på nyhetsfronten en stund nå. Vi snakker ikke bare om etiketter og design, men ekte nyheter unnfanget ved Macks eget mikrobryggeri. Nyeste kreasjon er en Chocolate Porter som det kun er brygget 1000 liter av. Den fåes foreløpig kun på Blå Rock og Ølhallen i Tromsø. Enkelte har allerede kåret dette ølet til det beste fra Mack noensinne. Er vi heldige kan bli tilgjengelig i vanlig butikk etter hvert, den er nemlig kun på 4% alkohol.

Ølve på Egge Bryggeri har to nye øl på gang. Vi siterer bare rett fra Steinkjer Avisa: Gården Bjerkem i Henning har i mange år vært formidler av vår nasjonale kulturarv, og dette har ikke gått upåaktet henne. I desember 2005 ble gården tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa, noe som er en høyt aktet påskjønnelse. Derfor var det også riktig sted å presentere to nye ølsorter, utviklet og produsert av Ølve på Egge Bryggeri på Kvamstrøa i Egge. Det var dermed Bjerkem Natur og Kultur DA, som har vært med på utviklingsprosessen som er støttet av Innovasjon Norge, som presenterte BjerkemØl og ØventyrØl for innbedte representanter for presse, kommune og turistnæring.

Nøgne Ø har omsider bestemt seg for at deres sterke kaffe stout på 16% er moden for lansering. Etter ca. 9 måneders modning på flaske skal den lanseres i begrenset opplag i flere land samtidig blant annet USA og Finland. Det endelige navnet er blitt Dark Horizon first edition, noe som antyder at det kan bli flere varianter av denne senere. Premieren fant sted på Ølkulinarisk aften i Kristiansand 17. mars.

Ukens store overraskelse blant ølentusiastene kommer fra Atna Bryggeri. I følge Hamar Arbeiderblad har Gunnar Wiig (brygger) og Morten M.(design), samt Sverre O. Øverby (tidligere daglig leder), alle sagt opp sine stillinger i Atna Bryggeri. I følge styreleder i Atna Bryggeri, Per DagAr er det ingen dramatikk i dette. Han har fortsatt dialog med nevnte personer og både Gunnar Wiig og Sverre O. Øverby sitter fortsatt i styret.

Vi nevnte i forrige ølbrev at Evan Lewis fra Ægir bryggeri har gjestebrygget på Brewpub i København. Ølet har fått navnet Ægir IPA og er på 6,5%. Kommentarene på ratebeer.com har vært svært positive til ølet.

Oslo Mikrobryggeri skal komme med en belgisk blond i neste uke i følge ubekreftede men pålitelig kilde.


Påskeøl
----------------
Vi nevnte i forrige ølbrev at vi i år har påskeøl fra Atna, Hansa, Nøgne Ø og Haandbryggeriet. Det er vel en fordobling av det vi pleier å ha, men distribusjonen er dessverre heller sørgelig i enkelte tilfeller. Danskene derimot, har ifølge Ølakademiet, over 100 forskjellige å velge mellom i år. Det kan vel nesten bli for mye av det gode, tradisjonen tro kommer det også en rekke vårøl om kort tid.


Hansa Borg vil kjøpe Mack
--------------------------------
Radio Tromsø kunne tidligere i uken melde at Hansa Borg vurderte å kjøpe opp Mack og to andre bryggerier for å ta kampen opp mot Ringnes (Carlsberg). I samme sak sier Macks bryggerisjef at Hansa Borg ikke har tatt kontakt, og at utspillet for øvrig er uaktuelt. I VG meldte Lars Midtgaard, direktør i Hansa Borg, at det er ikke så mange bryggerier i Norge, og at disse må stå sammen for å overleve krigen mot Ringnes. Selv tror vi heller at de store internasjonale aktørene bare venter på at dette skal skje, slik at de selv kan kjøpe opp en større del av det norske markedet i en jafs. Hansa Borg er jo ikke det mest norske som finnes de heller, med eier-andeler både i Danmark (25 %) og Sverige (15 %). For å beholde et mangfoldig øl-utvalg, trenger vi mange bryggerier, og spesielt de som er interessert i å lage noe annet enn lyse lagertyper.


Cardinal er helt konge
--------------------------
Norges definitivt største og beste ølpub, Cardinal i Stavanger passerte for en tid siden 250 øl på menyen. Og vi får stadig hint om nye øl som dukker opp. Dette er bare imponerende.


Belgian Beer Fair i Oslo
-------------------------------
Belgias Ambassade og Flanders Investment & Trade arrangerte nylig for 3. gang ølfestival for spesielt inviterte gjester. Her har en rekke belgiske bryggerier anledningen til å presentere sine produkter for norske importører og andre øl interesserte nordmenn. Det bruker å resultere i at noen øl fra denne messen blir å finne i Norge. Vi satser på å presentere en artikkel om dette i neste nummer av Ølgjerd, men nevner noen av våre personlige høydepunkter. Het Anker med sin Couden Carlous serie, inkludert Cuvée van de Kizer. Oud Beersel med sine tradisjonelle Old Gueuze og Old Kriek. Roman med sin Ename kloster serie. Van Honsenbrouck med sine Kasteel øl. Vi fant også et ganske nytt og lite bryggeri med økologisk profil som heter Guldenboot. De har en ølserie som heter Leireken. Disse brygges hos Silenrieux som vi i Norge ble kjent med sist jul når juleølet deres var tilgjengelig på Polet.


Internasjonalisering hos danske bryggerier
------------------------------------------------------
Det er ikke bare Nøgne Ø som gjør det sterkt på eksport for tiden. Vi ser en trend i at danske bryggerier beveger seg utenfor sin moderland. Ølfabrikken eksporter sin Porter til USA og har nå også begynt å brygge noen av sine øltyper hos Het Anker i Belgia. Det lille bryggeriet Warwik som normalt bare brygger undergjæret øl har innledet et samarbeid med et belgisk bryggeri for å lage tre overgjærede øltyper. Det ganske så etablerte bryggeriet Wintercoat har gjort en avtale med en amerikansk importør om leveranse av øl på cask til USA. Nørrebro Bryghus er på vei til Finland. Gourmetbryggeriet ønsker også å eksportere. De hyperaktive bryggerne Mikkeller har eksportert til Finland, Canada og USA, samtidig forhandler de for tiden om eksport til Sverige, Japan, Australia og Belgia. Bryggerne har også startet å kontraktbrygge i Belgia. Dette er flere gode eksempler på at man ikke behøver å begrense seg når man først lager godt øl.

Selvfølgelig er vi klar over at også Carlsberg, Ringnes, Aass og Mack m. flere har vært og blir eksportert til utlandet, men det er liksom i en litt annen klasse når et lite mikrobryggeri får anledning til å bevege seg ut i den store verden med et produkt for den litt smalere kundegruppe. Neste norske bryggeri på vei til USA er Haandbryggeriet som har fått en bestilling på Norwegian Wood.


Oppturer gir ofte nedturer
-------------------------------------
Vi har tidligere nevnt at vi frykter at den veldige veksten i antall bryggerier i Danmark vil medføre konkurser i løpet av året. Nå har det ikke skjedd ennå, men Baggårdsbryggeriet i Holstebro har innført betalingsstopp til sine kreditorer, noe som ofte er et godt steg på veien. For ikke å fokusere for mye på slike negative, men uunngåelige ting så bør det også nevnes at flere bryggerier er startet opp siden nyttår.


Korreksjon om cider
------------------------------
Vi forsøkte oss på en liten sak om cider i forrige ølbrev. Der var vi tydeligvis på litt dypt vann, for vi ble straks irettesatt av en våken leser. Her følger en lettere redigert utgave av dette: Selv om vi ser bort fra "alcopop" (sukkerbomber) som seiler under navnet "cider", har polet faktisk lenge hatt en "ordentlig" engelsk cider inne, nemlig Sheppy's Oakwood Special. Den er nå flyttet til bestillingsutvalget, men flere butikker har den fortsatt som hyllevare. Den er lagret på eikefat, og kan absolutt anbefales, hvis man vil ha noe annet enn øl. Jeg ser ellers at polet på listen nå også har to andre engelske cidere, Strongbow Dry Cider og Strongbow Sirrus. Strongbow Dry Cider er ganske så kommersiell, og Sirrus-varianten er sukret og nærmer seg vel alcopop-segmentet. Det finnes også et par forholdsvis alkoholsvake franske sidere på Polet, Domain Dupont Cidre Bouche og Domain Dupont Cidre Reserve. Vi må også få ta med at Egge Gård i Lier har fått sin Liersider inn i bestillingsutvalget. Ølbrev-redaksjonen har lagt inn en bestilling på alle, og ser fram til å smake disse.


Ølfestival på Kongsberg
---------------------------
21. april arrangeres det ølfestival på Kongsberg. 80 merker fra 25 land melder arrangørene om. Se mer på www.olfestivalen.no


Månedens link
-----------------
Siden vi nordmenn ikke lenger får lov til å se på bilder av øl, bringer vi her en link til en stor samling øl etiketter. Her finnes til og med noen norske, selv om det er en amerikansk side. http://www.beerlabels.com/labels/ Sjekk ut på egen risiko!Med hilsen
Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates