Friday, April 13, 2007

Rattatta og ØLbrev.

Vyrde Lesar.

I var alså dette et hovedoppslag i SA. Ja, ja .....

Vi skal bytte ut AG3 (som har vært umoderne i snart 25 år ?), det er ikke bare Hanskleivtuneller som det tar tid med. Du finner erstatteren her. HK416.

Og nå faller løgneren Jan Egeland fra FN det norske småbrukarlaget i ryggen også, han må da vite at norske bonder og bondiner vet best !!!! Ja han MÅ jo juge, da hobby og souppsidiebøndene i Norge ja VET BEDRE ENN NEGRE. (Er det lov å si neger tro ?)

ØLBREV :

Da var påsken over for denne gang. Årets påske har vært preget av mye dårlig vær og flere utsolgte påskeøl – kan det være en sammenheng her? Uansett så føler vi at det går mot en ny vår i norsk ølsammenheng. Stadig flere nordmenn får øynene opp for kvalitet, og verden begynner å legge merke til oss. Vi har i dag for første gang i historien et øl på topp 50 lista til ratebeer og i begynnelsen av juni måned blir en norsk by vertskskap for et viktig ølseminar – Scandinavien Brewers Conference. Mer om alt dette senere i brevet.


Nytt fra bryggeriene
----------------------------------
I følge en artikkel i Østlendingen er Atna Bryggeri i disse dager i ferd med å starte produksjonen av det alkoholfrie Riksølet.

På Ølkulinarisk Aften i Kristiansand for kort tid siden fikk de frammøtte en førpremiere på Norwegian Wood og Dark Force fra Haandbryggeriet. Foreløpig er det ikke klart når disse vil bli i salg på Polet, men det er jo et håp om at oppegående puber vil kunne selge disse. Butikkstyrke-ølene London Porter og Pale Ale er observert i København, og disse bør vel snart finnes i norske butikker også. Vi kommer tilbake med mer info etter hvert.

En annen premiere på Ølkulinarisk aften var Dark Horizon first edition fra Nøgne Ø. Denne sterke saken på hele 16% har skapt en rekke svært positive reaksjoner blant annet på ratebeer. De samlede tilbakemeldingene fra Norge, Finland, USA, Canada og Japan sørget for at ølet første uke gikk rett inn på en 11. plass over verdens beste øl. Ikke nok med det, det har senere steget videre til en svært imponerende 7. plass. Det er en stor bragd å markere seg helt i toppen av en liste som omfatter mer enn 59.000 øl. Det ryktes også at Nøgne Ø er i ferd med å lande en stor avtale med en utenlandsk dagligvarekjede. På spørsmål til daglig leder Kjell E. Karlsen svarer han at dette stemmer, men at han enn så lenge må vente med en offentliggjøring til de siste detaljer er på plass.


Nytt fra import-fronten
------------------------------
Bryghuset Braunstein fra Danmark er nå blitt observert på Bar & Cigar samt Beer Palace i Oslo og selvfølgelig hos Cardinal i Stavanger som har 5 av ølene fra dette bryggeriet. I Oslo er det snakk om Easter Bock, men Amber Lager skal være på vei. Den norske importøren Terroir AS håper også de kan få tak i det eksklusive ølet Heritage 2005. Dette ølet er det kun brygget 4300 flasker av og slippes i begrensede antall fordelt på 2006, 2007 og 2008. Med sin alkoholstyrke på 11,8% er det et riktig spennende lagringsøl som kan følges som årene går.


NM i hjemmebrygging
---------------------------------
Norbrygg har avholdt NM i hjemmebrygging, og Espen Lothe fra Florø fikk høyeste poengsum med sin St. Sunniva Trippel, og dermed tittelen Årets hjemmebrygg. Sammen med St. Sunniva Trippel skal også Andrimne American IPA brygget av Gahr Smith-Gahrsen og Porter brygget av Tore Bjørgo, delta i Skandinavisk Mesterskap i København, 13. mai. Se resultatene på www.norbrygg.no


Ølfestival i Kongsberg
-----------------------------------------
Vi bare minner om denne igjen 21. april http://www.olfestivalen.no/info.htm


Scandinavian Brewers Conference
----------------------------------------------
Nøgne Ø arrangerer en fagkonferanse fredag 1. juni. Ansatte ved stort sett samtlige bryggerier i Skandinavia og Norden er invitert til Nøgne Ø denne dagen. Hensikten er å skape et forum hvor bryggere skal kunne komme sammen, dele sine erfaringer og utvide sin horisont. Lista over foredragsholdere burde gjøre det svært attraktivt å delta for en brygger/bryggeri som ønsker å være med på utviklingen som skjer nå. Vi nevner selveste Sam Calagione fra Dogfish Head Brewery (kreativ mikrobryggeri pioner), Daniel Shelton fra Shelton Brothers (en av Amerikas mest anerkjente importører), Paul Corbett fra Charles Faram (Humle produsent), Alan Dikty fra Allied Beverage Tanks (Nytt og brukt bryggemateriell). Det vil også være fokus på øl og mat fra en profesjonell vinkel. Det ryktes også om at det jobbes med flere spennende navn. Mange av de viktigste bryggeriene skal visst allerede være påmeldt.


Årets danske ølnyhet og bryggeri er kåret
---------------------------------------------------
Danske ølentusiaster sine medlemmer har kåret årets ølnyhet for 2006 samt årets bryggeri. Antall nye danske øl er så stort at man må operere med en avstemning over to runder. Alle de 10 ølene som får flest stemmer i første runde går videre til finalen, dermed har medlemmene en mulighet for å vurdere alle finalistene før man avgir sin endelige stemme, for det er vel ytterst få som har prestert å smake seg gjennom samtlige av de over 500 nyhetene. På første plass kom Willemoes Jul fra Vestfyen med Jule Stenøl fra Thisted på andre og Beer Geek Breakfast Draft Version fra Mikkeller hakk i hel 0,1% poeng bak. Årets danske bryggeri ble Mikkeller, tett fulgt av Ølfabrikken med Vestfyen noen prosent bak. Vi gratulerer så mye.


Mel Gibson til angrep på dansk mikrobryggeri
------------------------------------------------------
Ja dere leste faktisk riktig. Midtfyns Bryghus lanserte for en tid tilbake et skotsk-inspirert øl på 4,5% med navnet Braveheart. Etiketten er skotskrutet og på baksiden kan man lese at dette er et heroisk øl fra en svunnet tid da menn var menn og vann var farlig å drikke. Dette har tydeligvis ikke falt i god jord hos den kjente skuespilleren, som mente at han har retten til navnet Bravheart etter å ha laget en film med dette navnet. Den danske Patent- og Varemærkestyrelsen gav australieren rett og dermed må ølet trekkes fra markedet. Og vi som trodde australierne var glade i øl?


European Beer Festival
-------------------------------
Styret i Danske ølentusiaster har besluttet å jobbe videre med sine planer om å arrangere European Beer Festival 2008 med hele Europa som målgruppe. Her snakker man om et potensiale på 120 - 140 danske og internationale utstillere og mer enn 2000 forskjellige øl. Ideen var lansert i det små for en liten tid tilbake og flere betydelige Europeiske organisasjoner har allerede gitt positiv tilbakemelding på dette. Den foreløpige dato for festivalen er satt til 19-21 september i Bella Center, København. Det er bare å sette et gedigent stort kryss i kalenderen. Den som ikke tar turen til Danmark for en slik begivenhet kan bare ..............


Øl blir til vann
-----------------------
Rent vann er ikke bare en forutsetning for godt øl, det er også forutsetningen for et godt liv. I Zambia er det stor mangel på rent vann og mange er derfor tvunget til å drikke forurenset vann, noe som medfører sykdom og i mange tilfeller død – spesielt blant barn. Når store deler av befolkningen er syke, går resurser tapt. Resurser som ellers kunne vært brukt på arbeid og utdannelse som igjen er med og bedrer levevilkårene for befolkningen.

Bryggere fra Svaneke Bryghus, Raasted Bryghus, Brewpub København, Nørrebro Bryghus og Ølfabrikken har derfor gått sammen om et prosjekt som skal reise penger for denne sak. Slagordet er "Red verden en øl ad gangen". En håndbrygget gavekasse med tre halvlitere ÆbleBock og en T-skjorte selges for Dkr. 300,- og 100% av overskuddet går til å brygge brønner i Zambia. Denne kassen kan kjøpes hos alle de involverte bryggerier og vi vil oppfordre på det sterkeste alle som er i Danmark i den nærmeste tid eller har kontakter der om å støtte opp om denne gode sak. Kanskje dette kunne være en ide for våre norske bryggerier også? Eller kanskje det også vil oppfattes som reklame?


Månedens link
-----------------------
Selv om vi vanligvis refererer til ratebeer.com så finnes det også en annen betydelig øl-database som også er basert på vanlige ølentusiasters bedømmelser. Den heter Beeradvocate http://beeradvocate.com/ Vi skal ikke begi oss inn på diskusjonen om hvem som er størst og best. Dette avhenger av hvordan man måler dette som f. eks antall registrerte medlemmer, antall øl i databasen, antall ratinger eller antall treff. Det som er faktum er at ratebeer er definitivt best om man leter etter skandinaviske og nordiske øl, men utenom dette kan det forekomme overlappinger hvor man i enkelte tilfeller bør sjekke begge steder før man finner den øl man leter etter. Dette gjelder også spesielt om man leter etter gode puber og ølutsalg. Beeradvocate gir dessuten ut et eget trykt magasin.


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates