Tuesday, July 24, 2007

Bybygging og kommuneutvikling

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg får noen det til å spire og gro. Akkurat som Fredrikstad.

I årene etter 1900 (har du sett filmen forresten, Novecento) var arbeiderbevegelsen en sterk politisk kraft i distriktet, spesiellt på Greåker og ved Særpefossen. Etter krigen så styrket bevegelsen seg og ledet av AP, LO og menn med vissjoner, steg sakte men sikkert velferdsstaten Norge fram. Den er i dag verdsatt av mange over hele verden, og uansett om man liker det eller ikke, trekker den til seg folk ute etter å dra nytte av den. Mens feks omtrent alle Somaliere som imigrerer til USA (og alle andre immigranter også) er i full jobb, går de i meget stor grad på trygd i Norge, mange mens de arbeider svart i tillegg og snuksedusker med rettsstaten. Snillismen hos de konservative partier, de på venstresiden som ikke vil ha endringe, bærer preg av hue i sanden, synsing og stakkarspolitikk. Desverre.

I Fredrikstad blomstrer de tusen blomster. Mens Festiviteten går konk grunnet usymmetrisk konkurranse fra hotellmilliardærer på Jordet (billige tomter til de rike), strømmer Fredrikstad over av kabareer, festivaler, utekafeer, lystspill og alt hva hjertet behager, er det stille i Sarpsborg. Vi venter på Olavsdagene og et spel. Et spel kun de utkommanderte møter opp på.
Mens folk i Fredrikstad har varehus på begge sider av elva og på Lisleby, nekter Arbeiderpartiet i Sarpsborg (har de snakket med TørjTerje ?) folk på Hafslund, Borge, Skjeberg og Sandbakken et eget handelssenter. Greåker ligger forlatt og råtnende (se på Paviljongen) akkurat som Stasjonsbyen i Skjeberg og mens Fredrikstad har en restaurantflora og en symmetrisk gågate med både handel og folk, dør Sarpsborg sentrum. Akkurat som Greåker, Skjeberg, Øvre Tune ... for mens Fredrikstadpolitikere har konsentrert seg om å utvikle Byen OG kommunen, har de RødGrønne rådhuspolitikere i Sarpsborg konsentrert seg om luftslott på Jordet. Høyskolen forsvinner, BI forsvinner (men vi skal få 4 felts motorvei gjennom Greåkerdalen = den totale miljørasering av Greåker), Sylvia Brustad er ikke fra hverken Kalnes eller Sarpsborg (jeg tror på sykehus når jeg ser det!). På handelsområdet, Tunejordet, står varehusbastardene fra 60 og 70 tallet (gamle fabrikkbygninger ombygd til varehusmaskiner) mens i Fredrikstad blomstrer de nye på Rolvsøyjordene. Nye disæinvarehus med et varespekter Tunejordet kun kan drømme om, stiger til himmels og det mens Sarpsborgs RødGrønne rådhuspolitikere fikler med drømmene sine om Jordet. Er jeg imot Sarpsborg når jeg påpeker dette ? Er jeg en gledesdreper ? Er jeg slem ? Er jeg onskapsfull ? Neida ! Jeg slår fast at Fredrikstad de siste årene har hatt mye dyktigere politikere enn oss. Og det unner jeg Fredrikstad, men kanskje det er på tide å bytte ut våre egne ved dette kommunevalget. Kanskje de ikke har vist seg tilliten verdig ? Vel folkens, dere får ta sammenligningen sjøl. Kjør til Fredrikstad neste helg, parker ved Kongstenhallen (det er gratis så kom litt tidlig) spaser over den NYRESTAURERTE (ja de driver vedlikehold i fredrikstad) vindelbrua, spaser gjennom Gamlebyen, ta ferja over og spaser gjennom Fredrikstad. Det er spennende kunst ved Rådhuset, en moderne kino, det nye SAShotellet ligger i sentrum ikke på et jorde, kaffebarer her, brune sjapper der, ælvepromende her og en folkefull gågate der.

Roger Larsen

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates