Sunday, July 08, 2007

Ølbrev

Sarpsborg

Plutselig var juli der og vi sender ut et siste lite ølbrev før vi tar sommerferie her i ølbrev redaksjonen. Skulle det skje noe spesielt kombinert med en uforutsett skrivekløe så kan det være det dukker opp noe mer i løpet av sommeren. I mellomtiden burde nyeste nummer av Norøls medlemsblad Ølgjerd ligge klar i postkassen.


Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Lite nytt rent ølmessig fra bryggeriene siden sist, men uenigheter og bråk omkring Atna bryggeri har nesten blitt en føljetong i avisen Østlendingen. De fire gründerne som grunnla bryggeriet er alle blitt skviset ut av den nye ledelsen i følge Morten M. Kristiansen, bedre kjent som Morten M i VG. Striden ser ut til å dreie seg om respekt, lønn og bruk av midler. Vi håper nå uansett at de involverte vil komme til en form for enighet slik at bryggeriet igjen kan konsentrere seg om å lage øl.

Butikkølene Pale Ale og Porter fra Haandbryggeriet er nå observert diverse steder i Norge. Tidligere var disse kun tilgjengelige i Danmark.


Sjefsskifte hos Ringnes
----------------------------------------
Jan Bodd, administrerende direktør hos Ringnes, og Stig Sunde, administrerende direktør hos Carlsberg Sverige har begge besluttet å forlate Carlsberg for å etablere egen virksomhet. Erstatter for Jan Bodd blir danske Jesper Friis, som har vært i Carlsberg-konsernet siden 2005, og nå fungerer som ansvarlig for salg til danske supermarkeder og kjøpmenn. Før det jobbet han hos Toms og Bacardi-Martini. Jan Bodd har sin siste arbeidsdag hos Ringnes 31. august i år, mens Jesper Friis tiltrer stillingen 1. august.


Carlsberg utvider kraftig i Sverige
-------------------------------------------
Carlsberg Sverige planlegger nå investeringer for over 200 millioner SEK i Falkenberg og Ramløsa. Det er meningen at investeringene skal være gjennomført innen utgangen av 2008, og dette vil øke produksjonskapasiteten for brus og øl med 50 %, mens kapasiteten for vann økes med 100 %. Vi må jo gratulere Carlsberg med bra resultater og godt salg, men stiller på ny spørsmålet om ikke dette er nok en spiker i kista for Ringnes’ tre anlegg i Norge. Hvis politikerne nå legger til rette for distribusjon av øl og brus på engangsemballasje er det vel bare et tidsspørsmål om når vi får Ringnes Pils fra Sverige til priser de fleste andre ikke kan konkurrere med. Hva dette kan medføre for de mindre norske bryggeriene som Aass og Mack tør vi nesten ikke tenke på.


Ny norsk ciderprodusent
---------------------------------
Seljord Vin har nå begynt å sende Seljord Eplecider på markedet. Seljord Vin er et nystartet firma som vil fokusere på fruktbasert drikker, og planlegger blant annet solbærgløgg. Foreløpig er cideren på 4,5% distribuert til ca 120 ICA og ICA Maxi butikker. Vi ønsker lykke til.


Både øl og brus
-----------------------------
Danske Gourmetbryggeriet er nok det største danske mikrobryggeriet, og hittil det eneste som er børsnotert. For å kunne levere til alle typer arrangementer og utsalgssteder er de nå også i gang med å lage brus. I første omgang kun til konsertarrangementer og kafeer, men om ikke lenge til vil brusen også være å finne i utvalgte dagligvarer. Vi skjønner jo at man trenger flere ben å stå på, og at et stort bryggeri må kunne levere det meste for å komme inn på alle markeder, men vi håper allikevel at de fleste håndverksbryggerier, også de norske, konsentrerer seg om ølet.


Nytt fra polet
--------------------------
En titt i Polets lister for juli og august kan bekrefte at Imperial Brown Ale og Dark Horizon 1.- edition fra Nøgne Ø kommer på bestillingsutvalget. Førstnevnte var som sikkert mange husker kåret til årets nyhet i 2006 blant leserne av Norske Ølbrev og NORØLs medlemmer. Dark Horizon er et ganske så spesielt øl for norske ganer på hele 16%. Her må konservative holdninger til hva øl er måtte vike for bruksområder mer i retning likør, portvin eller Cognac. Det er et svært begrenset antall som legges ut for det norske markede da utenlandske importører nærmest har slåss om flaskene.

Andre ikke helt tradisjonelle øl som kommer i Polets bestillingsliste er Leireken Witte Spelt og Leireken Boekweit Bruin. Disse økologiske ølene brygges hos det belgiske bryggeriet Silenrieux med henholdsvis spelt og bokhvete.

I tillegg er Regal Christmas tatt opp i fullsortimentet, og det er vel første gang det skjer med et juleøl.


Tromsø Ølfestival
---------------------
Tromsø Ølfestival går av stabelen på Strandtorget for sjuende gang 15.-18. august. Årets tema er skandinaviske mikrobryggerier, og nytt av året er ny grafisk profil, ølsmakekurs og forhåndssalg av billetter. Følgende bryggeriers produkter vil kunne bli smakt:
Norge: Atna Bryggeri, Haandbryggeriet og Nøgne Ø
Sverige: Nils Oscar, Slottskällans Bryggeri og Jämtlands bryggeri
Danmark: Brøckhouse, Mikkeler og Ølfabrikken
Se mer på: http://www.mack.no/tromsoe-Olfestival-15-18-august.521116-39707.html


European Beer Festival 2008 i Carlsbergs gamle lokaler
--------------------------------------------------------------
Danske Ølentusiaster har lenge jobbet med ideen om en stor europeisk ølfestival i anledning foreningens 10 års jubileum. Flere tunge europeiske bryggeriforeninger støtter nå opp om dette og man forventer et betydelig antall utstillere. For å få plass til alle uten at kostnaden blir for stor for den enkelte utstiller har man besluttet å benytte Carlsbergs anlegg på Valby i København sentrum. Dette passer bra ut med at Carlsberg flytter ut av disse lokalene i løpet av 2008. Datoen ser ut til å bli 12-14 september, vi sees vel?


Sverige må lempe på forbud mot markedsføring av øl
----------------------------------------------------------------------
Det tidligere forbud mot markedsføring av øl i Sverige er i strid med EU-kommisjonen og den svenske regjeringen har derfor valgt å lempe på alkohollovgivningen i landet. Det burde bare være et tidsspørsmål før Norge følger etter?


Carlsberg går sammen med S&N?
--------------------------------------------
Det anerkjente amerikanske finanshuset Merrill Lynch har i en rapport til kundene gitt sterkt utrykk for at Carlsberg og Scottish & Newcastle kommer til å gå sammen. I så fall vil dette bli en svært stor aktør på det internasjonale markedet.


Guinness bryggeriet i Dublin i fare for at bli lukket
--------------------------------------------------------------
Det sirkulerer rykter om at Diageo, som eier Guinness skal legge ned St. James Gate Brewery i Dublin. Gjennom nesten 250 år har det mørke brygg fra Guinness blitt produsert i Dublin, det har vært byens stolthet og en ikke ubetydelig turist attraksjon. Bryggeriet i Dublin produserer ca. 500 millioner liter øl i året og oppfattes av mange som hovedkvarterer til Guinness, men de har faktisk 50 andre bryggerier plassert rundt i verden. Ingen ting er offisielt avgjort foreløpig. Vi må anta at det er eiendomsverdien som frister her. Guinness ligger ganske sentralt til i Dublin, og leiekontrakten på grunnen skal visstnok være ca 200 år gammel, og gå over 5000 år med uregulerbar leie!


Ut å vaske tøy nå igjen?
---------------------------------
Det amerikanske myntvaskeriet Laundry 101 har gjort noe med at folk flest finner det kjedelig å vaske tøy. De har installert seks tappekraner for øl, videospill og trådløs Internett. Mulig man faktisk synes det går for raskt med vasken her og kjører en runde til for å være helt sikker?


Månedens link
---------------------
Vi oppfordrer fremdeles til å dra på øltur. Hvis du ønsker å besøke en festival på turen, kan http://www.beerfestivals.org/ være et fint sted å lete. Her finner du en oversikt over ølfestivaler over hele verden. Spesielt mange er der i USA og England, men også Tyskland og Belgia har mange.

Med de beste ønsker om en god sommer!

Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates