Monday, August 06, 2007

Kladden blir kladdere.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg snakkes det om maktutøvelse i det lukkede rom. Er det telefonsentralene til Telenor det er snakk om?

(kladden blir kladdere)

Verden står til påske selv om scena i Kulås er for liten til de gyldene tider (som sånn popmesseig vel egentlig var på 60tallet). Verden står også til påske om vi ikke bukker geriatrisk råkk som trekker 20000 til en ny stadion. Verden står til påske om Sarpsborg forblir en søvnig liten by mellom Halden og Fredrikstad. To byer som de siste ukene har fått skryt for byutvikling, identitetsutbygging, trehusvedlikehold og kulturutvikling via helsider i Aftenposten. Moss er jo et kulturikon allerede med biennaler og gallerier i fleng. Det ser rettogslett ut som om disse byene har drevet byutvikling, sentrumsutvikling og kommuneutvikling paralelt, men vi(?) har konsentrert oss om Jordet, latt humla suse, og drevet inn i bakevja.

Olavsdagene, som det snakkes så mye om, har brukt mer tid på å krangle med kommunen om noen skarve tusenlapper, enn å videreutvikle Olavssfæren (og det toget har nok gått, til Trondhjem), mens på Gålå har man i løpet av 18 år utviklet PeerGynt oppsetningene til en helårs mangemillionersbedrift. Gågata, Sarpsborgs hjerte, står der som et relikvie fra Olav dager, uten en moderne lyssetting, uten en sunn og moderne cafemix, uten trekkplaster, og mens Fredrikstad bygger sine hotell i sentrum, legges våre til et Jorde. Byens nye profil av blokker blir trang, mørk og uegnet for barns lek. De fleste verneverdige og vakre bygg og haver er borte, og den siste lunge drepes snart på Fritznertoppen. Dagens og det siste hundreårs politikere har ikke tatt vare på kulturarven og de er seg ikke bevisst byens identitare, identitet. Rehabilitering er er yyord i rådhuset, akkurat som ordet vedlikehold,. Bettong, bulldozere og rasering er mantraet. Mens man bruker flere titalls millioner på Jordet, har man ikke råd til lys i Varteig, ikke råd til blomster på Vartun, ikke råd til å feie gågata i helgene og ikke råd til å vedlikeholde Tune kirkegård. Her råtner vannpostene som rekkverket på pavilliongen på Greåker torg.

Vi har mistet BedriftsøkonomiskInstitutt, BI. Vi har mistet Teknikken (høyskolen). Tunejordet som handelssenter har stagnert. Det foregår ingen biblioteksopprustning, ingen gågateopprustning, ingen opprustning av Borregaardsyssel, Festiviteten går konk (kommunen prioritetere på Jordet), havebyen blir betongblokkbyen, Grålumhallen er død og begravet, stadion på Moa på Greåker skal ikke videreutvikles, Greåker sentrum er lagt øde, Greåker fort er rasert, Skjeberg sentum er lagt øde, Varteig sentrum er lagt øde, NEI !!!! til varehus på Østsiden av ælva, aktivitetsavdelingen på Sarpsborg sykehjem er lagt ned, NEI !!!! til selvstyrt ungdomshus, nedvalsing av de politiske ungdomsmiljøer, billige tomter til betongentrepenører som tar en telefon (mens minstepensjonister pålegges bo og hytteskatt og ellers kan bygge om til villa), plan og bygningsloven gjelder når det passer kommunen (og ikke på Ise) og de kaller seg VISJONÆRE fordi de har lagt et hotell på Jordet. Det er intet visjonært over tapere!

Jeg har visjoner jeg og min kommune skal være

best på sykehjem,
best på veier,
best på ungdomspolitikk,
det beste idrettsanlegget (ikke KUN foppall),
best på skoler,
100% stillinger til alle jentene ,
best på kulturhus,
best på lokalfestivaler

Men sånn er det ikke.

kanskje man skulle prøve noe nytt ved valget i år ?

Rosebud sa det lille barnet i betongblokkbyen, Rosebud ...

Roger Larsen.

PS : Pål Tandberg, sjef for lufthavnselskapet Rygge Sivile Lufthavn, mener næringslivet i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden viser for liten iver etter å tenke flyplass-muligheter.

Men det er vel en grense for hvor mange som vil selge baguetter og billig sprit.

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates