Tuesday, August 14, 2007

Ølbrev nr 10.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skal det bli billigere buss. Men neppe billig nok, desverre. Billig er derimot polske avløsere på norske gårder, enkelte steder får de 120 kroner. Om dagen.

Og Sahala har sittet 7 år i kirkeasyl. Hun var politisk aktiv i Iran, hun er kurder, hun er skilt, hun har konverteret til kristendommen. Det er snart ikke noe mer å trixe og mixe med.

SV mener at nordmenn bør studere i kina. Her kan feks medisinstudenter få være med på å ta ut organer fra henrettede og å tappe de for blod før de blir henrettet. Hvorfor de henrettes ? Fordi de mener noe! Datastudenter kan få lære om hvordan sensurere nettet og hindre den frie flyt av ord, og kjemistudenter kan lære noe om forurensing : lufta er ofte ren gift. Akkurat som dyremat, tannpasta, leker (og mye annet?). Bildekk er livsfarlige ...

Ølbrev nr 10 - 2007.

Denne sommeren vil vel av mange bli husket som den som regnet bort. Hva det nå enn skyldes så har det for de fleste blitt den dårligste sommeren man kan erindre med hensyn til været. Lite varme og mye regn gjør noe med humøret, noe som også slår ut på hva vi foretar oss. I følge direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Halfdan Kverneland Olafssøn har nedgangen i ølsalget gått ned hele 15%. Dette tilsvarer 8 millioner halvlitere. Verst er dette for utestedene som opplever at ikke så mange ønsker en utepils når sola er fraværende. Det er da typisk at alle de store bryggeriene i Norge tradisjonelt markedsfører og kopler sommer med svært smaksfattige øl som utelukkende skal bidra som tørsteslukker og intet annet. Som en liten apropos kan vi nevne at Nøgne Ø nettopp i juli måned lanserte sin Dark Horizon, en kaffestout på hele 16%. Ivrige ølentusiaster over hele landet nærmest støvsuget landets vinmonopol og utvalgte puber for dette produktet til tross for den forholdsvis høye prisen. Vi snakker selvfølgelig om helt andre volum her enn hva Ringnes & Co forholder seg til, men allikevel kanskje verdt en tanke hos bryggerienes markedsføringsavdeling. Hva skal dere selge til neste år om vi igjen får en dårlig sommer?


Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Nyhetene står ikke akkurat i kø, det er vel mange som konsentrerer seg om juleølene akkurat nå. Men fra David Dudek hos Møllebyen i Moss har vi fått beskjed om følgende nyheter:
* American Dunkel Weiss – Mørk hveteøl med 50% hvete på 5,5%, tørrhumlet.
* Moss Ale – En gylden ale med økologisk humle på 4,5%
* English Pale – Brygget med East Kent Goldings humle og same type gjær som den nye porteren. Som nevnt er porteren en ny oppskrift og den forventes å utvikle seg en del utover de nærmeste ukene. Her er det benyttet engelsk gjær og den er blitt bitrere enn utgaven fra påske. Videre har bryggmesteren et ønske om å finne på noe spesielt før jul, vi gleder oss.

Bryggeriet Små Vesen i Bagn i Valdres er så vidt i gang, og allerede nå finner vi det første ølet på enkelte polutsalg. Kvernknurr heter den, og koster like under 40 kroner. Kvernknurr er av typen ESB, Extra Special/Strong Bitter.

Riksølet, den alkoholfrie varianten fra Atna er observert i Oslo (Gastro)


Bryggeriforeningen er ikke mer
--------------------------------------
Bryggeriforeningen skiftet 1. juli navn Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Ellers fortsetter foreningen som før, men har nå også medlemmer som Coca-Cola Drikken og Oskar Sylte Mineralvannfabrikk. Mineralvannfabrikkene var også medlem av foreningen fram til for et par år siden, men uenigheter om sentrale saker gjorde at det ble et skille den gang.


Tromsø Ølfestival
-------------------------
Vi har allerede nevnt det før, men nevner det gjerne igjen: Tromsø Ølfestival går av stabelen på Strandtorget for sjuende gang 15.-18. august. Årets tema er skandinaviske mikrobryggerier, og nytt av året er ny grafisk profil, ølsmakekurs og forhåndssalg av billetter. Følgende bryggeriers produkter vil kunne bli smakt:
Norge: Atna Bryggeri, Haandbryggeriet og Nøgne Ø
Sverige: Nils Oscar, Slottskällans Bryggeri og Jämtlands bryggeri
Danmark: Brøckhouse, Mikkeler og Ølfabrikken
Se mer på: http://www.mack.no/tromsoe-Olfestival-15-18-august.521116-39707.html


Oktoberfestival på Fabrikken
-------------------------------------
Oktoberfesten i Oslo er i år flyttet fra Chateau Neuf til Fabrikken, rett ved siden av BLÅ.
Datoen er lørdag 6. oktober. Dørene åpner kl. 14.00 og da er det duket for 13 timer med ølkultur. Lokalene er to lange haller som minner mest om en tysk ølkjeller. Det blir langbord fra ende til ende og prisen er kun kr. 25. pr halvliter også i år. Det loves godt over 40 forskjellige øltyper, med fokus på tyske øltyper. Merk at det også serveres øl i smaksglass på 0,25 l til 12,50 for de som ønsker å smake mest mulig forskjellig. Vi er lovet mer informasjon senere angående øltyper fra arrangøren som samtidig forteller at de ønsker å forene ølkultur med Bayersk Oktoberfest. Det vanligste er at ølsmakerne kommer tidlig, mens det fra syvtiden og utover går mer over til fest med ølorkesteret. I fjor konsumerte 1457 betalende gjester 7000 halvlitere.


Mild vinner på Great British Beer Festival
---------------------------------------------------
Hobsons Mild ble kåret til Champion Beer of Britain på årets store festival i London. Roger Protz, kjent som forfatter av ølbøker, og tidligere redaktør av CAMRA's medlemsavis karakteriserer kåringen som en stor seier for tradisjonelt britisk øl. Nå må det også legges til at Hobsons Mild har en ganske utpreget humle-karakter til Mild å være, men det kan kanskje bare kalles utvikling? Sølv gikk til Mighty Oak Brewery's Maldon Gold, og bronse til Green Jack Brewery's Ripper.


Ølsalget i Danmark
-------------------------
Den danske Bryggeriforeningen melder om en nedgang i ølsalget på 1,9 % fra 2005 til 2006. Totalsalget i 2006 var på 460 millioner liter, noe som betyr at den nedadgående trenden er bremset, og samtidig ser man at såkalte spesialøl har 6,3 % av markedet. Noe av det spesielle, i hvert fall sett fra et norsk ståsted, er at selv om Danmark har lave avgifter på øl, blir hver femte øl kjøpt syd for grensen, eller illegalt.


Carlsberg gjør det bra i øst
---------------------------------
Carlsberg som er verdens femte største bryggerikonsern økte resultatet før skatt med 31% i første halvår. Dette tilsvarer 2,3 milliarder danske kroner og er bedre enn de fleste aksjeanalytikerne hadde forventet. Samarbeidet med Scottish & Newcastle Plc. i Baltic Beverage holding i Øst-Europa har spesielt bidratt til det positive resultatet. Samtidig melder konsernsjef Nils Smedegaard Andersen til Jyllands-Posten at prisen på øl vil stige. Dette skal hovedsakelig skylles at prisen på råvarer har økt. Da er det jo godt at det ikke går med så veldig mye råvarer i en vanlig flaske Carlsberg.


Nils Oscar til USA
--------------------------------
Nøgne Ø har gjort stor suksess i USA, og er nå også å finne i 350 danske dagligvare-butikker. Nils Oscar, et av Sveriges mest respekterte bryggerier følger nå i samme fotspor. Fra 13. juli var fire av Nils Oscars øl å finne i Coop-kjedens butikker. Både Nils Oscar og Nøgne Ø ligger på rundt 30 danske kroner flasken. Shelton Brothers, som importerer Nøgne Ø og Haandbryggeriet til USA, skal nå også distribuere Nils Oscar. Shelton Bros har spesialisert seg på å importere kvalitetsøl til USA, og startet hele sin virksomhet med å importere en container med øl fra Cantillon, den kanskje mest kjente og kompromissløse av lambic-produsentene i Belgia. Når så containeren var ankommet, kom de på at de måtte selge ølet også, noe de hadde glemt å tenkt på. De kjøpte bare en masse øl fordi de selv synes det var godt. Salget gikk såpass greit at de fortsatte i denne bransjen. Siden er de blitt kjent som importøren som kun importerer kvalitetsøl.


Coca-cola inn i ølmarkedet
--------------------------------------
Coca-Cola Amatil, som har ansvaret for Coca-Cola produkter i Australia, New Zealand og andre land i området, skal nå inn på det australske øl-markedet. 450 millioner australske dollar skal de bruke på å bli den tredje største øl-distributøren. I tillegg til at de allerede importerer Pilsner Urquell, Miller og Peroni til Australia, skal de også bygge opp sitt eget bryggeri som skal forsyne markedet med egne øl-merker.


Øl i Aarhus
-----------------------
3-8 september går Aarhus Festuge av stabelen, og i den forbindelse arrangerer Danske Ølentusiaster en ølfestival på Aarhus Bryghus. Her er de øst-jyske bryggerier og importører invitert til å delta. Se mer på www.oliaarhus.dk


Stor suksess med gratis øl
----------------------------------
Det skal godt gjøres å mislykkes med å fylle opp lokalene med en ølpris på null kroner, men Færgegården i Assens, Danmark presterer faktisk å tjene penger på dette konseptet. Hver helg mellom klokken 16 og 22 deles Vestfyen Classic ut gratis til kundene. Alle øvrige varer selges til normal pris og det er selvfølgelig den økte omsetningen av dette som fører til økt totalomsetning.


Interessant bokprosjekt
---------------------------------
Forfatteren Pete Brown (”Man Walks into a Pub” og ”Three Sheets to the Wind”) er spesielt glad i India Pale Ale og har påbegynt et nytt bok prosjekt. Det er et ambisiøst prosjekt hvor han skal gjenskape den historiske transporten av IPA fra Burton-on-Trent til Kolkata (Calcutta) i India. 16. august skal en klassisk IPA brygges sammen med Steve Wellington som er sjefsbrygger ved White Shield Brewery. I begynnelsen av september skal en cask med dette ølet transporteres fra Burton til London. 16. september skal denne casken fraktes videre med et cruise skip til Tenerife, som blir første etappe på en lang ferd som etter planen avsluttes i India desember dette året. Dette blir en lang og spennende ferd, og dem som kjenner til Pete Brown sitt forfatterskap gleder seg nok også til å også lese denne historien.


Månedens link
---------------------
Hva er nå egentlig forskjellen på en Porter og en Stout? Hva slags type Bokk er egentlig de norske Bokkølene? Og hvorfor omtaler utlendingene de tradisjonelle norske juleølene som Vienna eller Dunkel Bock? Er du ofte i tvil om de forskjellige ølstilene? Det er i alle fall vi, og synes det kan være greit å sjekke hvilke retningslinjer sertifiserte øldommere bruker.
http://www.bjcp.org/stylecenter.html


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates