Friday, September 07, 2007

ØL i hermetikkbåksær.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg vurderes det ei ølbokslinje på bryggeri. Mannfolk drekker'nte øl a hermetikkbåksær.

Nytt fra bryggeriene
-----------------------------
Trondhjem Mikrobryggeri lanserer nå en SteamBeer på 5,5% i sesongen mellom sommerøl og høstøl. SteamBeer, også kjent som Steamer, ble først brygget av Anchor Brewing Co. i California. Steam er registrert som varemerke hos bryggeriet, så øltypen går også ofte under navnet California Common. Øltypen er en hybrid mellom en lager og en ale. Ølet ble gjæret med lagergjær, men ved temperaturer som er vanlig for alegjær. Dette resulterer i et øl som ikke er riktig så tørt som en typisk lager, men ei heller så fruktig som en typisk ale.

Radio Tromsø melder at Mack skal brygge et øl i samarbeid med Valgforsker Markus Buck ved UiT. Buck er ølentusiast og har brygget øl hjemme siden starten på 70-tallet, men ser frem til å få brygge hos Mack.

Bladet Kampanje melder at Rema 1000 har utformet et nytt ølmerke, Major Pilsner. Dette er et produkt med størst vekt på design. Det vil komme hele 16 forskjellige bokser men innholdet er identisk. Håkki TM står for designet og Grans Bryggeri i Sandefjord står for bryggingen. Det er vel ikke akkurat øl entusiastene som er målgruppen for dette konseptet, men det er jo mange som setter pris på kule bokser her i landet.

Det går rykter om at Claus Søgaard fra Søgaards Bryghus i Ålborg skal kontraktsbrygge for et kommende norsk bryggeri i de neste 8 måneder. Det røpes ikke hvem som står bak dette bryggeriet eller hvor i landet det skal skje.

Fra Anders Christensen sin blogg sakser vi følgende: Fra hyppig reisende Kolla meldes det at i Åre er Hummel komme i salg igjen. De som har hengt med en stund husker kanskje at dette var et mikrobryggeri-initiativ oppkalt etter det viktigste slalombakkefjellet i Åre. Den gang var det lisensbrygget på et ikke navngitt bryggeri, og siden har initiativet tilsynelatende fislet ut. Men denne gang var flaskene merket med at de var brygget i Åre, så det høres ut som om dette mikrobryggeriet har gjenoppstått og produserer lokalt - så kanskje vi har et nytt mikrobryggeri i
Midt-Skandinavia?

Samme blogg var også tidlig uten med nyheten om at Ølve på Egge er solgt. Tidligere eier og brygger Magne Bjerkem har solgt til fem familier og ny adresse er Vestre Elnan i Sør-Beitstad. Daglig leder for Ølve på Egge er nå Haakon Kvam. Vi ønsker lykke til og håper å se flere ur-øl i tillegg til det eksisterende Ølve Øl.

Denne gangen ventet vi faktisk at Haandbryggeriets Norwegian Wood skulle dukke opp på polet. Det er et godt øl som ved første smak kan virke litt sært, det skyldes at det er brygget etter gamle norske tradisjoner hvor både smaken av einer og røk er til stede. Man finner ikke mange slike øl her i verden og når vi nå engang må leve med et statlig styrt monopol for salg av alt øl over 4,7% så burde det nesten være en plikt at Vinmonopolet er sitt ansvar bevisst med hensyn til bevaring av norsk tradisjon. Ølet er allerede blitt godt mottatt i USA og Danmark og presenteres som tradisjonelt og eksotisk. Fy! til Vinmonopolet denne gangen.

Hos Atna har gründer og øltapper, Sverre O. Øverby vendt tilbake i sjefstolen og avløser daglig leder, Oddvar Olsen fra 1. september. Dette ble resultatet etter at styret behandlet en ny styringsmodell. Samtidig meldes det at Thon hotell - Bergen brygge tilbyr øl fra Atna til sine gjester. English Brown Ale ble forøvrig nylig observert i en minibar på et RadissonSAS hotell i Norge, så det er muligens flere hotell avtaler på gang. Vi nevner også i samme omgang at Atna lager Bøygenøl for Per Gynt AS. Om dette er et helt nytt øl eller et etikett øl vet vi foreløpig ikke noe om.


Nytt fra importørene (se også nytt på polet)
-------------------------------------------------------------
Her har det skjedd så mye nytt siden sist at vi nesten har mistet oversikten.

Coop ønsker å satse på øl i følge DN Vinguiden. Det Tsjekkiske ølet Pilsner Urquell skal nemlig tas ut av hyllene og plasseres på paller. Dette ser i følge artikkelen ut til å være en garanti for at Urquell skal bli det største importølet i Norge. Det er klart plassering har mye å bety for salget, men det bruker å være flere faktorer som spiller inn. Om det er Coop eller DN-journalisten som er den største optimisten her aner vi ikke.

Centra på Majorstua ser ut til å satse stort på øl og følgende er nytt i hyllene (takk til Ole_R for fyldig rapportering):
England
Integrated Bottling Solutions: Wessex Craft Brewers Jockstrap (Bitter)
Integrated Bottling Solutions: Wessex Craft Brewers Hazy Days (Golden Ale)
Integrated Bottling Solutions: Wessex Craft Brewers Old Gee Spot (Bitter) Integrated Bottling Solutions: Sweet FA (Bitter)
Woods: Woods Fuchsia Perfect (Bitter)
Woods: Rumpy Pumpy (Bitter)
Belvoir: Belvoir Melton Red (Bitter)
Otter: Otter Bright (Golden Ale)
RCH: RCH Pitchfork (Bitter)

Wales
Cwmbran: Cwmbran Crow Valley (Bitter)
Felinfoel: Felinfoel Double Dragon (Bitter)

Isle of Man
Okells: Branded Drinks Coal Fire Porter (alias Okells Aile på Ratebeer)

I tillegg kommer et lite knippe som har vært i salg en stund. Vi nevner samtidig at de fleste også har vært observert i Stavanger området og selvfølgelig på Cardinal.
Apropos Cardinal så har de nå fått inn det sterke, komplekse ølet Trois Pistoles fra Canadiske Unibroue. Dette finnes foreløpig ikke på polet så det er i alle fall en god grunn til å besøke Stavanger i høst.


Nytt på polet
-------------------
1. september var det nytt slipp og denne gangen fant vi et lite knippe øl. I fullsortiment lista står følgende:
1013302 Små Vesen Kvernknurr ESB 39,90
1053802 Nøgne Ø Imperial Stout 61,90

Merk at Kvernknurr ble sluppet litt tidligere enn planlagt, så dersom du har smakt denne og mener den virker litt umoden så bør du gi den en sjanse til. Vent gjerne til oktober. Imperial Stout gjør det forresten svært bra i USA og Finland for tiden, og ligger an til å bli en storselger for Nøgne Ø. Endelig er den også tilgjengelig her i Norge.

Spesialutvalget har hele 7 nyheter å by på:
4943102 Sterkens St. Paul Speciale Øl Belgia 56,00
5667101 N'Ice Chouffe Øl Belgia 100,00
5667402 Samuel Smith's Nut Brown Ale Øl England 39,90
5667202 Fiddler's Elbow Øl England 42,90
5667302 Samuel Smith's Winter Welcome Ale Øl England 57,00
5626202 Små Vesen Yme Pils Øl Norge 45,00
4948002 Abadia Super Bock Øl Portugal 30,00

Her finner vi igjen øl fra det nystartede Små Vesen og en mørkere utgave av portugisiske Super Bock som har vært tilgjengelig en stund, men ingen av disse portugisiske ølene er bockøl. Importøren Strag presenterer noen godbiter fra England med Fiddler’s Elbow og 2xSamuel Smith’s. Det smakfulle belgiske juleølet N’Ice Chouffe er også med på nyhetslista men ventes ikke inn før oktober. Se forresten også opp for den gode Corsendonk Pater som ventes inn i fullsortimentet november. Vi ser også at Belgiske St. Paul Speciale fra Sterkens er på lista. I følge våre notater er bryggeriet Sterkens stengt, så dette kan enten være et restparti eller et nytt bryggeri som har overtatt merket.

Mye spennende denne gangen og vi vet at det er enda mer på gang i november, dette kan bli en hyggelig vinter. Samtidig så registrer vi at de typiske engelske 0,5 liters flaskene stort sett selges rimeligere på polet enn i butikk. Vanligvis er det alkoholutgiften som gjør utslaget på prisen, så her er det noe som ikke stemmer et sted. Importører og butikk bør samarbeide om å holde prisen på et fornuftig nivå som stemmer overens med varer av samme kvalitet.


Røde tall for mange danske bryggerier
-----------------------------------------------------
Carlsberg går så det griner, og stort sett melder de tradisjonelle danske bryggeriene om sorte tall, så også de to små i Ørbæk, nemlig Refsvindinge Bryggeri og Ørbæk Bryggeri. For bryggeriene som er startet opp i dette årtusenet ser det verre ut. I tillegg til at høyt profilerte Nørrebro Bryghus har meldt om underskudd, viser det seg at 2 av 3 mikrobryggerier med offentlig tilgjengelige tall har underskudd. Riktignok er det mange av disse som er inne i sitt første eller andre driftsår, noe som vanligvis betyr røde tall, men allikevel må vi vel regne med at en del av bryggeriene vil falle fra i nærmeste framtid. Det er mange nye bryggerier under oppstart også, og de vil neppe få det enklere. Det viser seg også at det kan lønne seg å sette tæring etter næring, noe Rækker Mølle Bryghus smertelig har fått erfare ifølge egne uttalelser til dansk media. Resultatet ble at de gikk ut i betalingsstans i uke 35. Tidligere har Baggårdsbryggeriet opplevd det samme, men der er det nå full drift igjen.


Det går bra i sør-vest
-----------------------------------
Aperitif melder om bra salg hos både Lervig og Berentsen. Lervig har hatt en økning hittil i år på 35 % mot horeca-markedet, og ser ut til å brygge litt over en million liter i år. Med tanke på fjorårets drøyt 600.000 liter, er jo det en respektabel økning. Både Lervig og Berentsen melder om drøyt 25 % økning i salget av sommerøl. Berentsens totale økning i år er på sju prosent, mens det totale ølsalget for hele Norge i juli i år sank med 5,5 %.


Ny administrerende direktør og oppkjøp hos Carlsberg
----------------------------------------------------------------------------
Jørgen Buhl Rasmussen tiltrer som adm dir hos Carlsberg 1. oktober, i og med at Nils Smedegaard Andersen forlater sjefsstolen etter seks år. Buhl Rasmussen kommer fra Carlsbergs konsernledelse, der han har hatt ansvar for Øst- og mellom-Europa, Midtøsten og Afrika. Omtrent samtidig meldes det at Carlsberg er interessert i å kjøpe svenske Vin & Sprit. V&S er kanskje mest kjent som eier av vodka-merket Absolut. Carlsberg er dog ikke interessert i å bevege seg inn på sprit-markedet, og kommer ikke til å foreta seg noe så sant ikke V&S blir delt.


Akutt flaskemangel
---------------------------------
Fra før vet vi at Små Vesen har hatt problemer med å få levert flasker i tide, og i Belgia har flere bryggerier hatt samme problem. Nå har også Arcus, samt lille Seljord Vin problemer. Seljord Vin frykter at de ikke vil få flasker i det hele tatt, og at de derfor må tømme ut 16000 liter som egentlig skulle vært klar for salg på polet fra november. Årsaken til flaskemangelen ligger i at europeere drikker mer en noensinne, samt økt eksport av flasker til Asia. Ifølge analyser mangler det visst 1,5 milliarder flasker i Europa. Det er forresten kun glassflasker det er snakk om her. De tradisjonelle norske bryggeriene som stort sett bruker retur-flasker blir selvfølgelig ikke så berørt av problemene, som de som bruker engangsflasker. Fra før av har vi mangel på både malt og humle, så dette tegner dårlig for ølprisene.


Frykter vin i butikk
----------------------------------
En internasjonal forskergruppe har på oppdrag fra det svenske folkehelseinstituttet sett på konsekvensene av en nedleggelse av Systembolaget. Ifølge forskerne vil salget av alkohol øke med 14 % hvis Systembolaget blir erstattet av egne, private butikker for alkoholholdig drikke, og med hele 29 % hvis dagligvaren skulle overta salget. Antall alkoholrelaterte dødsfall i Sverige vil i så fall øke med 1580 pr år, ifølge forskergruppen. Undersøkelsen tar ikke hensyn til det vi nordmenn kjøper på harry-tur. Se mer på www.fhi.se


Månedens link
---------------------
Den har vært månedens link tidligere, men vi velger allikevel the beerhunter som denne månedens link. http://michaeljacksonthebeerhunter.blogspot.com/Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund


Roger Larsen

6 comments:

 1. Ganske enkelt utrolig at du finner noe negativt ved at Borg i Sarpsborg kanskje får en bokskolonne, og dermed sikrer arbeidsplassene.

  Voksne mannfolk drekker vel øl av glass? Tøm boksens innhold over i et korrekt vasket glass, og nyt innholdet!

  La de positive tankene få lov til å råde en stund! Tenk på at Køllekællen ganske sikkert blir sittende også de neste fire år. Du blir med andre ord ikke arbeidsløs med det første..., og det er vel bra!

  Skål og god helg! :-)

  ReplyDelete
 2. Helt siden jeg var medlem av CAMRA (campaign for real ale) har jeg ment at blikkbokser er til hermetikk. Vi dro over til London 2 - 3 ganger i året for å følle med, og CAMRA fikk stoppet lagerkjøret.

  The SUN og the MOON var favorittpubbene (CAMRA sine) og Old Roger var noe en MÅTTE ha på hver tur.

  Det er nisjeproduktene som vil overleve i Norge, ingen norske bryggerier kan overleve på å slåss mot gigantene. De kommer og de kommer snart. BORG på flaske er et nisjeprodukt, Borg på hermetikkboks er desverre ikke det. Sjekk sjøl.

  http://www.camra.org.uk/

  jeg nyter akkurat nå en borg etter å ha tatt en flaskeguinness, men cask er best. http://www.camra.org.uk/page.aspx?o=193780

  ReplyDelete
 3. Køllekællen er kanskje på vei ut, da kommer en ny køllekæll. Vi har nesten 500 av de i Norge.

  ReplyDelete
 4. Hele mitt ølbibliotek donerte jeg til Ole (Thoresen) i sin tid. Det vakke stort (1/2 meter?) men det inneholdt essensen av bryggekunsten og sjøl brygget jeg mye bitter, brown ale, litt lager og litt stout i min bryggertid.

  Kanskje jeg begynner igjen, det er IN med microbryggerier nå (men den rødgrønne regjering subsidierer ballongbutikker (helt sannt) og legger kjepper i veien for sjølbrygg til salgs. Og lokkale jeg higer etter er utleid ...

  ReplyDelete
 5. Nuvel. Iaften har jeg faktisk unnet meg bokkøl - fra Borg selvfølgelig. Det er et overgrep mot befolkningen at dette ølet kun selges på Bondevik-utsalget.

  Jeg husker godt hvorfor svinepelsene tok fra oss kl 3-ølet i 1993. En hestehandel mellom Ap og KrF, slik at det ble flertall for EØS-avtalen.

  Politikk er ofte råttenskap satt i system. Ikke sant?

  ReplyDelete
 6. Bokk MÅ være fra Borg, og pl skla selges i butikker. Men det HAR blitt bedre nuh enn det var de første årene på polet. "Vi vil ikke ha det derre ølet", var tonen blandt polansatte i Bergen. Men altfor dyrt selvfølgelig, altfor dyrt .. takk Sverige for rimelig, spennende og stort utvalg av øl.

  ReplyDelete

Amazon Associates