Thursday, October 04, 2007

Mangel på respekt og øl.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg river de nå Rolvsøysundbrua, de rev kinoen (og lagde parkeringsplass), fredsleiren på Greåker fort er rasert, krigsfortet er i totalt forfall, pavilliongen er forfallt og erstattet med et gjerde, Essostasjonen til han Bjørn ble revet, Høla (som kunne blitt den katedralen) har blitt utflatet (men der er enda et lite håp), Moa får ikke ekspandere og når de endelig har rydda feltene i Opstad så tar det nok ikke mange åra før de er tilgrodd igjen da vedlikehold, nei det er noe de slemme som tjener penger driver med det. Ja, ja ....

ØLBREV:

Vi leser at Arve Røys Stranden i Strag, som er en av Norges største ølimportører har klaget inn norske ølregler for Eftas overvåkningsorgan. Her fokuseres det spesielt på at grensen på 4,75% alkohol diskriminerer utenlandsk øl. I verdenssammenheng står øl som er sterkere enn denne prosenten for 70 til 90% av omsetningen. Ser vi på Norge så omsetes 90% av all øl under denne alkoholgrensen. Stranden mener med dette som grunnlag at Vinmonopolet ikke har løst sin oppgave som monopol distributør av øl over 4,75%. Videre viser han også til at ølsalget i dagligvarebutikkene og i hotell- og restaurantbransjen øker mens ølsalget faller på Vinmonopolet.

Vi som er interessert i øl kan vel stort sett si oss enige i dette. Faktisk så er det ikke bare utenlandsk øl som dirksmineres, dette er faktisk en diskriminering av kvalitetsøl på bekostning av konsumøl. Det er få virkelige entusiaster som er i tvil en stor andel av verdens kvalitets øl befinner seg i den øvre gruppen som omtales her. Selv om det finnes visse lyspunkt i enkelte av våre statlige ølbutikker, så har vel de fleste av oss støtt på tilfeller av manglende interesse og kompetanse innen emnet øl. Vi har opplevd øl blitt stående utsatt for lys og varme nær vinduer, øl med bunnfall som lagres liggende, øl som ikke tas inn igjen når det er tomt (unnskyldingene om at de ikke selger faller på sin egen urimelighet når de ikke finnes i butikken) og enkelte tilfeller av svært slett behandling av bestillinger gjennom butikk og netthandel. Spør gjerne i butikken hvilket øl de vil anbefale til en biff med peppersaus, så får man en indikasjon på denne butikkens kompetanse.

Vi ønsker selvfølgelig Arve Røys Stranden lykke til med denne saken, samtidig som vi dessverre ikke er så veldig optimistiske. Vi har hørt tilsvarende klager ved jevne mellomrom helt siden den politiske hestehandelen medførte at sterkølet ble forvist bort fra butikkene uten at noe har skjedd til nå. Forskjellen denne gangen er at vi har mer håndfast statistikk å vise til, i den grad dette beviser at distribusjonssystemet for øl i Norge strider mot prinsippet om fri handel. For øl er faktisk mye mer enn bare øl!


Nytt fra bryggeriene
-----------------------------
Trondhjem Mikrobryggeri har allerede gått tom for nykommeren SteamBeer som ble omtalt her i forrige ølbrev. Ny brygging ventes ut på vårparten, i mellomtiden lanseres Global Warming igjen. Dette ølet ble i fjor omtalt som en dobbel IPA, selv om dette er en kraftig humlet IPA på 6% så var det flere som poengterte at spesifikasjonen for en dobbel IPA/Imperial IPA krever enda litt mer krutt. Derfor omtales årets utgave som en folke IPA, noe som ingen kan bestride. Vi nevner også at bryggmesteren nå forlater bryggeriet for en stilling hos Hansa i Trondhjem. Dersom noen går med en brygger i magen så finnes det nå en åpning her. Stillingen er deltids og kan kombineres med andre oppgaver i bar eller kjøkken.

Haandbryggeriet har fått så mange store bestillinger i det siste at de strever med å holde tidsfristene. Det er behov for flere timer på bryggeriet og nye gjæringstanker skal inn allerede i høst. I år produseres 60.000 liter og det forventes å doble dette til neste år. Det kan også bli aktuelt med ytterligere utvidelse, noe som medfører at de så smått har begynt å se seg om etter nye lokaler. Mye av suksessen skyldes eksport, spesielt til USA, Finland og Danmark.

Et annet bryggeri som er blitt populære i Finland er Nøgne Ø. I disse dager reiser to av bryggerne sammen med daglig leder til bryggeri og restaurant Plevna i Tampere. Her skal de gjestebrygge God Jul og servere øl fra begge bryggeriene som tilbehør til mat som også tilberedes av våre venner fra Grimstad. Blant middagsgjestene befinner det seg et 10-talls pressefolk, inkludert Finlands største avis Helsinki Sanomat.

Mack lanserer to nye økologiske øl under navnet Fluid. De har fått navnene Fluid Fine Lager og Fluid Bayer Royal. Det er planlagt flere økologiske øl under dette navnet, men foreløpig ikke noe konkret. Det er lagt mye vekt på design, men bryggerimester Christian Ødegård lover at det også er lagt mye vekt på valg av råstoffer.


Nye spanske øl på markedet
---------------------------------------
Brewery International melder om at to øl fra spanske Mahou er på markedet. Det ene er Cerveza Especial, også kjent som Cinco Estrellas, en lys pils. Det andre er Negra, en mørkere øl med mer smak, omtrent som en tysk dunkel. Den siste er den foretrukne hos ølbrev-redaksjonen. Begge ølene er allerede observert hos Cardinal i Stavanger, og er sikkert ute hos andre puber også.


Festivalnytt
--------------------
I år kan vi glede oss over noe såpass sjeldent som ølfestival i Kristiansand. Faktisk hele to stykker. Den første omtales som oktoberfestival og arrangeres med øltelt på torvet 13. og 14. oktober. Kafé Glipp og Ernst står bak dette og så mye mer vet vi faktisk ikke om dette.

Patricks som er Kristiansands beste ølpub arrangerer sin egen festival 25. til 27. oktober. Torsdag 25. kommer Nøgne Ø på besøk og åpner en cask med God Jul. Det blir også foredrag fra bryggeriet samt muligheter til å kjøpe mindre smaksprøver med anbefalt øl og tilhørende mat. Dersom cask viser seg å bli en suksess kan vi vente flere i fremtiden, muligens allerede de neste festival dagene.

Vi nevnte i ølbrev nr. 10 at Oktoberfesten i Oslo er i år flyttet fra Chateau Neuf til Fabrikken, rett ved siden av BLÅ. Datoen er lørdag 6. oktober. Dørene åpner kl. 14.00. Da arrangøren lover at blir muligheter for å smake mange øl i tillegg til tradisjonell Bayersk oktoberfest så har vi fått tak i en foreløpig liste over de ølene som vil bli tilgjengelig. Denne oversikten finner dere nederst i ølbrevet.

27. oktober arrangerer Bjørn Liodden ølfestival i Trøgstadhallen. Det fristes med mellom 80 og 90 forskjellige øl og Langhus Blæserlag. Det er muligheter for smaksprøver a 0,2 liter og det satses på hele 3000 gjester som er rett over dobbelt av fjordårets festival.

Selv om det er lenge til så minner vi om at neste års STORE festival blir europeisk ølfestival i regi av Danske Ølentusiaster. Datoen er fastsatt til 12. – 14. september og stedet blir Carlsberg tidligere anlegg i Valby. De danske entusiastene arrangerer også den sedvanlige festivalen i København 16-18 mai, vi kommer tilbake med mer informasjon.

NORØL’s hjemmeside er nede for øyeblikket, så vi minner også om juleølfestivalen 9. november.

Hold også av 15. og 16. februar om du er i nærheten av Hønefoss, da arrangerer De tørste kameler sin tradisjonelle festival.


Hoegarden flytter hjem igjen
---------------------------------------
For omtrent et år siden besluttet bryggerigiganten InBev å flytte produksjonen av Belgias berømte hveteøl Hoegarden fra byen Hoegarden. Nå har det vist seg å bli problematisk å få til den samme kvaliteten i et annet bryggeri, derfor flyttes nå produksjonen tilbake samtidig med at det investeres penger i bryggeriet.


Ølsalget opp tross dårlig vær
------------------------------------
E24.no melder om at totalsalget i sommer gikk opp, sammenliknet med 2006. Dette må jo sies å være gledelig. Fullt så gledelig er det imidlertid ikke at merker som Tou, Frydenlund og Lysholmer taper 20-26% salg, og at salget hos Grans Bryggeri har falt med nesten 20% sammenliknet med samme periode i fjor. Samtidig leser vi følgende uttalelse fra Hanne Bügel, kommunikasjonsdirektør i Ringnes ” Vi har sett at spesielt sommerølet vårt slo godt an. Det viser seg at nordmenn blir mer og mer nysgjerrige på ulike typer øl.” Vi er enige at nordmenn begynner å få opp øynene for ulike typer øl, men dette har da virkelig ikke noe som helst med sommerøl å gjøre.


Månedens link
---------------------
Craft Beer Radio. http://www.craftbeerradio.com/ er en slags internett-radio, som har ukentlige sendinger der de snakker om øl og ølbransjen. Sendingene kan også lastes ned som pod-casts. Søker du litt rundt på nettet, vil du også kunne finne flere liknende ”radio-program”. Prøv for eksempel www.podcastalley.com


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates