Saturday, November 10, 2007

Juleølhilsen fra NORØL.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg for snart siste gang. Døm rota bort denne skolen. På Jordet?

JULEØLJUBEL!

Nå er de fleste juleølene ute og media følger opp med sine tester. Dette er den ene gangen i året folk flest tar stilling til hvordan ølet smaker, hva det kan passe til og ikke minst hvorfor man mener sin favoritt er bedre enn naboens favoritt. Nesten enda viktigere er det at man stoler såpass på sin egen smak at man ikke tar medienes øltest så alt for bokstavlig. Smak og behag kan som kjent vanskelig diskuteres og vi som sammenligner flere tester ser store sprik. Vi finner et nesten komisk eksempel fra noen rykende ferske tester. Dagbladet sitt store 10 personers testpanel har i likhet med Aperetif’s kompetente testpanel plassert Julesnadder fra Nøgne helt på topp. Til sammenligning har test duoen i Art of Taste slaktet samme øl med kommentarer som ”ugrei” og ”manglende alkoholvarme”? (den er på 4,5%!). Den omtalte duo viser samtidig sin begeistring for Aass sin julehvete med kommentarer om duften ” Behagelig duft av krydder, nellik, koriander og pomerans” mens Dagbladets panel konkluderer med ”Kunstig sødme i duften som minner om marsipan og banan”. Vi skal ikke påstå hvem som har rett eller feil men be dere ta testene for det de er, ren underholdning – og være glad til for at mediene bryr seg om øl en gang i året. Eller for å sitere Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø: ” Det verste som finnes er en likegyldig 3’er eller 4’er, alt over eller under vitner om at noen har sterke meninger om ølet vårt.”

Nye øl på markedet
-----------------------------
November er ofte en fin tid for oss ølelskere. Juleølet kommer på markedet igjen, og det er ofte en del interessante utenlandske øl i samme Pol-slipp. Årets mest hemmelige juleøl ser foreløpig ut til å være lansert av Berentsen. Jule Avec er på 7,5 %, men er foreløpig kun observert på Bryne. Fra vestlandet har vi også fått Tradisjon Juleøl fra Dalande Brygghus i Egersund. Samme bryggeri har også flere ting på gang, men vi mistenker at de er brygget andre steder nå i første omgang. Resultatene så langt er i alle fall svært lovende.

Fra Valdres kommer hele tre øl for sesongen. Små Vesen har laget Rakfiskøl frå Valdres, Julegøtt og Jul i Blåfjelldal, alle skal være tilgjengelige fra 14/11. Aass Bryggeri lanserte tidligere i år sin Gourmet-serie, og den har nå fått et tilskudd, nemlig Gourmet Jule Ale. Også den av butikkstyrke. De tradisjonelle norske juleølene er i skrivende stund ikke opplyst på www.vinmonopolet.no , men vi antar det stort sett er de samme som i fjor. Ringnes har også lansert et nytt øl, Carlsberg Christmas Brew, spesielt for det norske markedet, 4,6 % alkohol. Dette finnes på boks i dagligvaren.

Borg Bryggerier melder om at Fredrikstad Pilsen er tilbake. Vi i ølbrev-redaksjonen trodde ikke den hadde vært borte, men det viser seg at den Fredrikstad Pilsen som selges på flaske og boks, ikke er identiske med den originale Fredrikstad Pilsen. Den originale, som altså nå er tilbake, vil foreløpig kun være tilgjengelig på fat og tank, og Borg Pilsen forsvinner sannsynligvis fra alle kraner i Fredrikstad-området. Honnør til Borg for å bevege seg i den riktige retningen!

Av utenlandske øl som er dukket opp siden sist, finner vi Corsendonk Pater fra Belgia, som sammen med et gammelt bekjentskap, Westmalle Dubbel, er tatt inn i fullsortimentet til Vinmonopolet. I bestillingsutvalget er det en del Belgiske juleøls-kjenninger fra i fjor, med Val-Dieu Noel, Gouden Carolus Noel, Noel de Silenrieux og Julemandens Trøst, og vi finner også Anchor Christmas (Our Special Ale) fra USA og Meteor Noel fra Frankrike. Danske Thy Økologisk Juleren er også tilgjengelig, og det samme er Little Creatures Pale Ale fra Australia. N’Ice Chouffe fra Belgia har allerede vært tilgjengelig en stund, men siden den ikke er nevnt her i ølbrevene tidligere må vi vel nevne den også. Her bør det være en del interessante nyheter fra noen og enhver.

Vi noterer også at Brewery International tar inn to øl fra Samuel Adams, det blir Samuel Adams Boston Alel og Samuel Adams Boston lager. Samuel Adams er bryggeriet som lager Utopias, et av verdens sterkeste øl på hele 25,6% alkohol. Ølet kommer i begrenset opplag på en 70 cl kopper belagt keramikk flaske formet som en bryggkjele. For ca. ett år siden ble noen flasker importert til Danmark og solgt for rundt 1.000,- kroner flasken. Ølet ble nærmest revet ut av hyllene og utsolgt på rekordtid. Men de to ølene som importeres til Norge er altså av en helt annen alkoholprosent og pris. Det er lettdrikkelige øl på rundt 5%, spesielt Boston Ale kan for mange bli en trygg introduksjon til alens verden om man er litt skeptisk til andre ting en pils.

Lervig Aktiebryggeri har omsider fått sin egen tappelinje
----------------------------------------------------------------------
I oktober kunne endelig boksene med Lervigs øl tappes i Stavanger. Samtidig har bryggeriet også investert i tappekolonne for flasker, først ut er Lervig Vellagret Julebrygg på 6,5%. Syv millioner kroner har tappesystemene kostet.

Norsk seier
---------------
Vel, egentlig svensk, men vinneren arbeider i Norge. Erik Jönsson fra Smak av Oro i Oslo har vunnet tittelen Pilsner Urquell International Master Bartender of the Year 2007, i konkurranse med over 1000 andre bartendere. Etter de nasjonale konkurransene, var det finale i New York med skriftlig, muntlig og praktisk prøve. Mer info finnes på http://www.prazdroj.cz/en/for-media/news/366

Bayersk ærespris til Lorry
------------------------------------
Utestedet Lorry i Oslo fikk 29. oktober 2007 overrakt en ærespris fra verdens største hveteølbryggeri, Erdinger, for sin innsats i å fremme den bayerske spesialiteten hveteøl. Lorry er det andre skjenkestedet som får denne æresbevisningen i Norge. Først ute var Cardinal i Stavanger. Det legges vekt på riktig temperatur og rett skjenketeknikk. Erdinger Brauerei er verdens største hveteølbryggeri med en årproduksjon på 145 millioner liter øl i året.

Heder til norsk øl i dansk presse
------------------------------------------
Ekstra Bladet testet nylig Imperial Stouts fra Sverige, Norge og Danmark. Imperial Stout fra Nøgne Ø fikk her seks stjerner av seks mulige. I magasinet ”Mad og Venner” har Dark Horizon fra Nøgne Ø fått fem av fem mulige stjerner mens Norwegian Wood fra Haandbryggeriet fikk fire stjerner.

Ølsalget ned i september
---------------------------------
Bryggeri- og Drikkevareforeningen kan melde om nedgang i ølsalget i september i år, målt mot september 2006. Utelivsbransjen har en nedgang på 5 %, mens dagligvarehandelen har en nedgang på 2 %, totalt en nedgang på 2,7 %. Totalt for årets første ni måneder er det derimot en økning på snaut to prosent sammenliknet med 2006, så det er vel litt tidlig å være pessimistiske.

Nordmenn og ølfestivaler
------------------------------------
Det har nylig vært avholdt ymse ølfestivaler i Norge mer eller mindre etter oktoberfestival malen. Noen av tilbakemeldingene vi har fått tyder på at nordmenn flest foretrekker ei skikkelig rotbløyte fremfor det å smake på ølet i kultiverte former. Vi har faktisk mottatt enkelte klager på at vi i det hele tatt har anbefalt festivaler hvor det viste seg å være tidlig utsolgt for de mest spennende ølene og store køer gjennom knuste ølglass for å få kjøpt seg en øl. Her må vi vel unnskylde oss litt med at vi hovedsakelig har videreformidlet informasjon fra arrangørene og har lite personlig med selve rølpet og glassknusingen å gjøre. Men om vi med fare for å generalisere antyder at festivaler som annonserer med allsang og pølser har en tendens til å tiltrekke seg et litt mer festglad publikum enn en festival som setter fokus på ølsmaking og da gjerne i sammenheng med mat. Vår erfaring er i alle fall at for eksempel de danske ølfestivalene, NORØL’s juleølfestival, bokkøl symposiet og årets julefestival hos Patricks i Kristiansand setter ølsmakingen i fokus på en helt annen måte. Vi snakker ikke her om ølsnobber eller ølnerder som utelukkende diskuterer esterpreg og pH verdi på vannet, men mennesker som setter mer pris på å hygge seg over noen gode øl med smak fremfor å konsumere mest mulig på kortest mulig tid. Det finnes nå i alle fall et marked for begge typer sammenkomster, vi tror det er viktig at arrangørene markerer sin profil noe tydeligere i fremtiden.

Bryggerimuseum i Skien (sakset fra Varden)
---------------------------------------------------------
Lundetangen Bryggeris Venner er i full gang med renoveringen av katakomben der samlingene etter Lundetangen Bryggeri skal vises fram. - Vi har alt fra dagbøker datert 1854 til de siste flaskene som blei tappa, sier Paal Skaate som er leder i Lundetangens Bryggeris Venner. I halvannet år har medlemmene i venneforeningen arbeidet målrettet med renovering av Katakombene under Lundetangensenteret. Så langt har ppgraderingen kostet et sted mellom 700.000 og 800.000 kroner. Nå er det selve rosinen i pølsa som gjenstår. I løpet av 2008 vil venneforeningens museum knyttet til Lundetangen Bryggeri bli ferdigstilt. De innledende arbeidene pågår for fullt. Ildsjelene i venneforeningen har tatt mål av seg å skape en kulturell storstue med særpreg. Når bryggerimuseet står ferdig, vil Lundetangens Bryggeris Venner ha investert mer enn én million kroner i oppussing av Katakombene.

Nedleggelse på Færøyene
---------------------------------------
Etter 158 års drift, har Restorffs Bryggjari lagt inn årene. Merkenavnet skal være kjøpt av Foroya Bjor, det andre bryggeriet på øyene, men det er uvisst om ølene fra Restorff lever videre. Bygningene skal etter sigende omgjøres til leiligheter.

DraughtMaster, en strømtyv fra Carlsberg?
--------------------------------------------------------------
Vi leste for en tid tilbake i Dagbladet at vorspiel dingsen DraughtMaster er en miljøbombe. Det er solgt ca. 20.000 slike kjøle- og tappeanlegg her i Norge. Maskinen tar et ølfat på 5 liter og har et effektbruk på 80W. Dette er mer enn en et kjøleskap i energiklasse A+ og det konkluderes dermed med at man har et forbruk på 621 kWh i året.

Min støvsuger har et forbruk på 1.400W, noe som tilsvarer et årlig forbruk på mer en 12MWh i året. Dette forutsetter selvfølgelig at jeg støvsuger natt og dag hele året. Men det er vel ikke mer aktuelt enn å ha vorspiel hele året, selv om jeg ville foretrekke det fremfor støvsuging. For øvrig så kommer nå også Ringnes og Dahls øl på egne fat utviklet for denne maskinen (ikke støvsugeren altså).

Øl bedre enn vann etter trening
--------------------------------------------
Det finnes vel undersøkelser som viser at alt vi spiser eller drikker er både sunt og farlig. Alt med måte sier nå vi. Spanske forskere har nå kommet fram til at idrettsutøvere raskere får væskebalansen på plass hvis man drikker en halvliter øl etter treningen, og deretter vann.

Ikke akkurat øl…
--------------------------
Mack har i godt over 100 år produsert og solgt brusen ”Fruktsjamp”, tidligere ”Frugt Champagne”. Etter nok en advokatrunde med de franske produsentene av Champagne, ser det nå ut til at navnet blir ”Fruktsjimpanse”. Det er bare er et par år siden Mack måtte endre navnet sist, også da pga navnediskusjoner med de franske vinprodusentene.

Månedens link
---------------------
Mange mikrobryggerier starter ofte opp med bakgrunn fra idealistiske hjemmebryggere. Hjemmebryggerne er ofte de som ønsker å utforske lite kjente øltyper, de er opptatt av et øl skal være brygget riktig i henhold til valgt stil – samtidig er de sjeldent redde for å gå nye og eksperimentelle veier. Dette gjør ofte hjemmebryggere til gode og bevisste dommere i ølkonkurranser. De vet hva som er stilkriktig og de setter samtidig pris på brygg som går nye veier og utfordrer smaksansene. Fullstendig fritatt for kommersielle hensyn er det smaken i sluttproduktet som får all fokus. Vi har stor respekt for hjemmebryggere og ønsker denne gangen å dedikere månedens link til NORBRYGG - Norsk Hjemmebryggerforening
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates