Sunday, December 30, 2007

Ingen nyhet for liten og ØLBREV.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er ingen nyhet for liten!

ØLBREV fra NORØL.

Velkommet til siste ølbrev for 2007. Det er på tide å gjøre opp status for året som har gått. Årets plater, årets filmer, årets bøker og årets ansikt med mer kåres i forskjellige media. Vi skal selvfølgelig ikke være noe dårligere og ønsker derfor å fortsette hva vi startet i fjor. Årets ølnyhet, årets bryggeri og litt til skal kåres. Les mer om dette litt senere i ølbrevet.

Helt på tampen av året skal vi også komme med et lite ønske til ølentusiastene for neste år – ENGASJER DEG! Ølutvalget i Norge er større enn noensinne i moderne tid, mange blogger om øl, mange diskuterer øl i forumer, mange arrangerer ølsammenkomster blant vanner og kollegaer det er enormt positivt. Men vi behøver flere bidragsytere. Blogg i vei og om du ikke blogger så post dine kommenterer på bloggen. Si din mening i noen av de mange forumene som eksisterer og har du ingen meninger så burde du i alle fall ha mye å spørre om. Arranger ølsmaking på jobb, mangler du initiativ så støtt nå i alle fall opp om de som ønsker å få noe til. Meld deg inn og delta aktivt i ølklubber, finnes det ingen der du bor så er det bare å starte en. Delta på ølfestivaler, møt opp på medlemskro. NORØL trenger også flere aktive medlemmer, styremedlemmer og bidragsytere til bladet Ølgjerd, ta kontakt. 2008 skal i alle fall ikke være året vi sitter og klager på dårlig utvalg og manglende miljø, det skal bli året vi får ting til å skje!


Nytt fra bryggeriene
-----------------------------
Haandbryggeriet har kommet med et nytt juleøl for salg i butikk. Navnet er Romjul og det er på 4,5%, og som alle ølene fra Haandbryggeriet er det ufiltrert og upasteurisert. Det har blitt omtalt som en Brown Ale og er tilgjengelig i enkelte ICA supermarkeder.

Ægir på Flåm har også kommet i gang med flasketapping av sitt øl. Foreløpig er det Rallar Amber Ale, Bøyla Blonde Ale og Julebrygg. Alle er i butikk klassen og selges i lokalområdet med unntak av noen få skjenkesteder i Bergen og Geilo. Juleølet har forresten også blitt solgt i gavepakker bestående av to juleøl og to glass. Evan Lewis melder om hyggelige resultater og har behov for å øke kapasiteten med et nytt gjæringskar i mars. Ølredaksjonen håper på bredere distribusjon samt å få se Ægir India Pale Ale på polet om kort tid.

Nøgne Ø har fått opp en internasjonal nettside for eksportmarkedet, www.nogne-o.com. Her leser vi at danske Mikkel Borg Bjergsø fra Mikkeller skal brygge et av sine egne øl på anlegget til Nøgne Ø, samt gjøre et eget gjestebrygg sammen med Kjetil Jikiun. Det loves et ganske spesielt brygg med en eller annen type frukt eller bær. Vi leser også at Dark Horizon second edition er brygget. Denne gangen er det lagt enda mer vekt på kaffepreget. Brygget er tilført en helt ferskt røstet italiensk kaffe av typen Indian Malabar. Sukkeret som behøves for den siste gjæringsprosessen etter at ølet har nådd 9% alkohol er en miks av Demerara og mørk Muscovado. Etter tre ukers gjæring stoppet brygget på hele 18% som er to prosent høyere alkohol enn første utgaven. Da er det bare å vente tålmodig alle de lange månedene dette komplekse brygget behøver for å bli drikkemodent.

Årets tristeste nyhet på bryggefronten må vel være at Nekolai Pøbb og Cafe på ytre Agdenes i Sør-Trøndelag brant ned til grunnen rett før jul. Selv om stedet ikke akkurat er profilert som et mål for ølturisme, var fokuset heller rettet mot lokalmiljøet. Bryggmesteren skal ha vært en tidligere norgesmester i hjemmebrygging og ølet i lagerstil skal i følge våre kilder ha skilt seg positivt ut fra standard eurolagere. Eieren har lovet at stedet skal bygges opp igjen både større og bedre. Det håper vi, for vi behøver slike lokale samlingssteder med personlig profil.


Ølfestival i Bryggerikjeller’n
-------------------------------------
For åttende gang arrangerer ølklubben De Tørste Kameler i samarbeid med Bryggerikjeller’n (lokalet til tidl. Hønefoss Bryggeri) ølfestival. Datoen er 15. og 16. februar, fredagen starter det kl. 17 med ølsmaking og ølrelatert mat som det heter. Lørdagen skal være et mer åpent arrangement som begynner kl. 19. Påmeldedingsfrist til fredagens arrangement er satt til 5. februar. For ytterligere opplysninger om arrangementet og hotell avtale henviser vi til Ølgjerd og forhåpentligvis også NORØLs web side etter hvert. Alternativt kontakt Tore Hansen cooltore@c2i.net direkte. Foreløpige indikasjoner tyder på at Aass, Ringnes og Haandbryggeriet, samt importørene Strag og Interbev vil være representert.


Ny ølklubb i Trondheim
-------------------------------------
Våre venner og aktive ildsjeler i Trondheims-området som blant annet har dekket seg bak navnet Ninkasi har nå tatt initiativ til å stifte en ny og åpen ølklubb. Vi siterer:
Selv om Trondheim har flere ølklubber, er de alle temmelig lukkede, sosiale vennelag. Vi ønsker å starte en ølklubb i Trondheim, der medlemskap er åpent for alle som glade i godt og variert øl, og der ølkultur, ølmangfold og ansvarlig nytelse av øl står i fokus. Vi ser for oss at medlemsaktiviteter - ved siden av sosiale sammenkomster på byens beste puber - vil inkludere ølturer, ekskursjoner, foredrag, smakinger, osv, samt at vi ønsker en organisasjon som kan arbeide for interessene og forbrukerrettighetene til oss som er glade i godt øl. Vi trommer sammen til oppstartsmøte mandag 10. desember 2007 klokken 19:00 hos Den Gode Nabo og håper at så mange interessenter som mulig har anledning til å komme.
Som det går frem er stiftelsesmøtet allerede avholdt og første generalforsamling står for tur. Følg med på http://anders.geekhouse.no/blog/beer for mer informasjon når det skjer noe. Vi ønsker dem lykke til og er overbevist at med en slik seriøs oppstartskomité vil det bli en klubb med et positivt miljø for den brede ølkulturen.


Fikk du ikke nok bøker til jul?
-------------------------------------
Østfold Bygde-kvinnelag har samlet over 300 forskjellige lokale oppskrifter på ulike typer drikke. Her finner du det meste, fra melk, via øl og saft, til mer moderne kaffedrikker. Sammen med boka kommer også en cd med mannskoret Ljom, og det finnes selvfølgelig også sangtekster i boka. Se mer på http://www.smaalenene.no/magasiner/jul/article3165660.ece
Helge Hagen har tidligere kommet med bøker som ”Når viltet er skutt” og ”Fisk”, og nå er også ”Pølser og øl” kommet ut. Det er vel ikke så mange som lager sine egne pølser eller brygger sitt eget øl lenger, men dette ønsker Helge Hagen å gjøre noe med ved hjelp av sin bok. Tidligere norgesmester i hjemmebrygging og brygger hos både Nøgne Ø og Atna, Gunnar Wiig, har vært brukt som konsulent for delen om ølbrygging. Les mer om boka på http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2769784


Årets ølnyhet og årets bryggeri
---------------------------------------
I fjor startet vi kåringen av årets ølnyhet og årets bryggeri blant Norges øl entusiaster. Da ble Nøgne Ø kåret til årets bryggeri og deres Imperial Brown Ale fikk flest stemmer som årets øl nyhet. I år har vi fått enda flere nyheter, hele 59 kom vi frem til fra våre 29 bryggerier. Det er godt mulig at det også finnes flere som vi ikke har fått med oss, vi er tross alt bare mennesker med alle de feil og mangler det medfører. (Sjekk gjerne ut siden, og send oss en tilbakemelding hvis du savner noen.) Vi har i alle fall gjort vårt beste og samtidig kryss-sjekket med medlemmene på Norges mest aktive øl forum. Nytt av året er at vi også gjør et forsøk på å kåre årets import øl, dette er såpass vanskelig og uoversiktlig at eneste kriterium er at det var tilgjengelig i Norge i løpet av 2007 – nytt eller gammelt.
Noen har allerede fortalt oss at det er vanskelig å bestemme seg for et øl så lenge man ikke har smakt dem alle. Dette er en edel tanke, men vi tviler faktisk på at det er noen som har det. Derfor er det viktigere at dere avgir stemme blant de ølene dere har smakt enn å la være å stemme. Samtidig oppfordrer vi dere til å tenke dere godt om når dere stemmer på årets bryggeri. Det finnes mange lokalpatrioter av bestemte bryggerier og denne avstemningen er ikke ment å være en sjekk av befolkningstettheten i landet. Vi ønsker simpelthen å gi litt ekstra oppmerksomhet til de bryggeriene som har gjort noe aktivt og positivt for å fremme ølkulturen her i landet i løpet av det året som har vært.
Du kan avgi stemmer her fra 1. januar: http://www.venneravno.com/aarets_ol.htm
Fristen for å avgi stemme er 31. januar, så tenk deg godt om, og du har samtidig tid til å prøvesmake litt til før stemme avgis. Godt valg!


Årets linker
---------------------
Vi har anbefalt en del linker i løpet av året og bringer her en oversikt:

I tillegg til Amazon, finnes andre interessante nettsteder for innkjøp av ølbøker, for eksempel http://beerinnprint.co.uk/index.php
http://www.beerbooks.com/

Aniston er et dansk livstilsmagasin for kvinner. På deres nettsider finner man en artikkel i fem deler som heter Øl for Dummies. Den finner du på http://www.aniston.dk/?artikelid=2235 og ikke er den helt for dummies heller.

Siden vi nordmenn ikke lenger får lov til å se på bilder av øl, bringer vi her en link til en stor samling øl etiketter. http://www.beerlabels.com/labels/

Selv om vi vanligvis refererer til ratebeer.com så finnes det også en annen betydelig øldatabase som også er basert på vanlige ølentusiasters bedømmelser. Den heter Beer Advocate http://beeradvocate.com/ Beer Advocate gir dessuten ut et eget trykt magasin.

Hva med en organisert øltur? For eksempel www.bier-mania.com, eller ordne det selv ved hjelp av www.beerfestivals.org

Hva er nå egentlig forskjellen på en Porter og en Stout? For å lære mer om de forskjellige øltypene kan du for eksempel se hvilke retningslinjer amerikanske øldommere følger, på www.bjcp.org/stylecenter.html

I anledningen Michael Jacksons dødsfall repeterte vi hans nettsted som månedens link. http://michaeljacksonthebeerhunter.blogspot.com/

Det finnes flere internettbaserte ”radio-sendinger”, også om øl. En av de mer interessante er Craft Beer Radio. http://www.craftbeerradio.com

Norsk Hjemmebryggerforening finner du på http://www.norbrygg.no.

Det er virkelig mange ølrelaterte steder på Internett, her er en som stort sett omhandler det amerikanske markedet. http://www.realbeer.com/


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates