Wednesday, January 31, 2007

Transportmonstre

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har de fått med seg at ishallen på Brevik er åpnet, men ikke at høyskoleutfdanningen skal legges til Fredrikstad. Merkelig. Forsvinner ubehaglige nyheter hvis man ikke snakker om de ?

Disse brølende lastebilmastadontene dundrer daglig nedover (og oppover) Grålumveien og Nye Tindlundvei. De kjører sten fra Hølæ til den nye E6.

Både Grålumveien og Nye Tindlundvei er skoleveier (og når kommunens innleide snømåkere måker vei for BILEN, blir fortauene som barna går på overfyllte av snømasser, og barna går I VEIEN) og Nye Tindlundvei er i tillegg et boligområde.

Allikevel baner disse lastebilmatadontene seg vei, som om de skulle ha rett til det, men det har de selvsagt ikke. Selvom det ikke står noe skilt i skoleveiene, så burde MESTA og hva de nå heter alle disse lastebilmastadontinnleierne, sørge for at disse bilene holder seg på veier som er beregnet på slike enorme utbyggingsmaskiner, og dette betyr i klartekst : Disse lastebilmastadontene skal selvsagt karre seg ut på 109 (som er en vei med plass for disse bilene), oppe ved alvimområdet kjører de så inn på E6 som de følger helt bort til Grålum, og vipps; de er framme der de skal tømme sine tonn med gråstein.

Hva tenker egentlig slike lastebileiere på ? Jeg kjører hvor jeg vil jeg og driter i barn, skoleveier og boligområder. For JEG, JEG er MEG, og JEG gjør jo egentlig som JEG vil. Makan til tankegang ! Og kommunen ? Barn ? Skoleveier ? Mastadontlastebiler !!?? Ongær, NEI det er noe vi skal ha INNE i hallene våre det ! Byens skoleplasser brukes forøvrig til parkeringsplasser om kveldene. Hvor skal barn EGENTLIG leke da ? I veien og foran PCen ?





Roger Larsen

Tuesday, January 30, 2007

Jordet på jordet.

Vyrde Lesar.

I er det fortsatt morro å drive politikk ? Men jeg er på studentene, faget og Østfolds vegne, glad for valget. Vi kunne både ha fått høyskoleutdanningen, revitalisert byen, gjenskapt Sarpsborg som skoleby, om vi ikke hadde stirret oss blind på Jordet på jordet. Teknikken ala 1960 er noe annet enn Teknikken ala Google, Youtube, IM, Flicr og cappuchino. Dagens studenter synes ikke de er heldige om de får plass på en skole, de shjåpper skoleplass nå, skolen skal ha noe å tily utenom PUGG. Vi kan nå kun "vinne" vha. utsettelser, bakveier, trixemixing og fanteri. Og vi driver vel ikke med sånnt, gjør vi vel ? Tjener det de kommende studentene ? Tjener det Glommaregionen ? Tjener det til noe i det hele tatt ?

Vi HAR plass, både i Østre og på Stadionområdet. Mens Stadionområdet vistnok skal gies bort til "snille" boligspekulanter eller noe sånnt ? Så hadde Østre vært en vitamininnsprøytning både for Byen, Østre og Gågata. Men så valgte men Jordet på jordet. Og tapte.

På Fredrikstad sine jorder bygges varehus etter varehus etter varehus etter varehus. Det som slår en, er at de alle er "dissæinvarehus". Europris, Bohus, Kid, LIDL .... og muligens alle de 9(?) andre som er under oppbygging, ser ut til å dissæinkonkurrere. Om vi lager vei (og ødelegger gamle Tune kommune HELT) gjennom Greåkerdalen, vil nok varehusklæddæne på Tunejordet tape konkurransen. Greier Rolvsøyjordet å samarbeide med veier, parkeringsplasser, cafeer, VINMONOPOL, post og feks leger, tannleger og annen sosial infrastruktur, så ligger Tunejordet like dårlig an som Grålumjordet. Desverre, eller kanskje heldigvis, jeg synes ikke trafikk er det morroeste her i verden jeg. NEMMELI.

Roger Larsen.

Monday, January 29, 2007

Leiavalt

Vyrde Lesar.

I begynner folkets røst å våkne. Muligens for sent, for lite og for lave rop. Betongveggene har inntatt sentrum forlengst, og det blir man som kjent ikke snill av.

Digitalarkivets far.

Det går litt treigt her om dagen. Etterdønninger etter familiens omgangssyke og Tinnitussen er ille om dagen. Derfor blir det småttogtrått.

Roger Larsen

ps: og litt lei (ikke bare blogger, men vinter og snø og vedæfyring og huslekkasjer og pipeproblemer og badreprasjoner og ...........). Kommer jeg meg noengang til Utaha montro. Og da snakker jeg om brohodet - Omaha, Utaha Gold, Juno, Sword ......

Sunday, January 28, 2007

800

Vyrde Lesar.

I har en tulling skrevet 800 innlegg på en blogg. Makan !!!


Roger Larsen

Saturday, January 27, 2007

SUNdance i bånn og et godt valg.

Vyrde Lesar.

I er prisen gitt !

Hei.

Et meget godt valg Eirik, et meget godt valg. Jeg har snakket mye med de som jobbet på stillasenen her, og de sier at Sarpsborg kommet til å angre på sine "døde" førsteetasjer som alle betongkassene i dag "beriker" byen med. Det må være liv i første sier de.

Hva med en fotomontasje over byens nye tristesse ? Byens værste førsteetasjer ?

Roger Larsen

SUNDANCE (kortfilmer)


Friday, January 26, 2007

India å greier å greier.

Vyrde Lesar.

I har enkelte aviser fortsatt "problemer" med søkefunksjonen sin. Søket "ordfører" under "lokal politikk" medførte at jeg fikk opp alt om Haldens ordfører. De får det fa.. ikke til : dåsemikklene. Jeg skjønner ikke at det går an.



Men andre får det til !!! NY ISHALL TIL DISTRIKTETS BARN !! PÅ SPARTA !!!!!

Roger Larsen

ps : en dieselbuss har 46 ganger så høye utslipp som en buss på CNG (komprimert naturgass), men det er i India det da. I Delhi. Der er diesel forbudt på ALL OFFENTLIG TRANSPORT. Men det er i India det, og der har de tigre som skal få leve selvom de spiser mennesker. Mens norske ulver som spiser sau, skal dø !! sier norske politikre. Sauer er ålreite dyr, men indre er jo bare fra India....

pss : Det er også klaget på innkrevning på den gamle Svinesundsbrua for å finansiere den nye E6 - ja det har jeg sagt jeg skal.

Thursday, January 25, 2007

Advokatstanden.

Vyrde Lesar.

I hjelper vi til. Det er bra.

En advokat har de siste dagene materialisert seg på fjærnsynet. I beste sendetid har denne figuren lagt ut i det vide og det brede om at det er så synd på hans klient. En 15åring som påførte en pensjonist slike skader at han døde. Klienten er for ung til å sitte inne , han hadde jernteppe da han slo, han angrer. I tillegg hadde offeret dårlig hjerte og ville hjelpe. En dårlig kombinasjon.

Dette er en tragisk sak for alle parter, og jeg føler både med pensjonistens etterlatte og 15åringen og hans nærmeste. Men se å få avdokat Otterstad ned på jorda, få ham av skjermen, han er jo i ferd med å ødelegge ryktet til hele den norske advokatstand. Goodwillen over denne overbetalte stand, nærmer seg null. Det er jo nesten ikke mulig å tro sine egne øyne og ører når man hører advokattytet på fjærnsynet. La guttungen tilstå, la han sone og la oss tilgi ham, men legg ikke skylda på pensjonisten. Det er da ingen forbrytelse å ha et godt, men svakt hjerte.


Roger Larsen

Wednesday, January 24, 2007

Omgangssyke2 ØLBREV

Vyrde Lesar.

I herjer omgangssyken fortsatt.

Roger Larsen

ØLBREV:

Vi har masse nytt å berette siden forrige nyhetsbrev. Dermed ser vår spådom om at 2007 blir et spennende øl år til å kunne innfris. Her snakker vi både om nye og endrede norske øl, vi har også informasjon flere ølrelaterte arrangementer og litt nytt fra det store utland. Det er bare å gyve løs.


Nytt fra bryggeriene
------------------------
Lille Ølve Bryggeri i Steinkjær lanserer nå et spesialbrygget bokkøl i forbindelse med Norøls årlige bokkølsymposium. Mer om dette under øl-begivenheter. Ølve har også lansert et jubileumsøl i anledningen Steinkjærs 150-års jubileum, men dette er dessverre bare tilgjengelig lokalt.

Haandbryggeriet har flere nyheter på trappende i følge deres hjemmeside. Dark Force, en hvetestout(?) på 8%. Norwegian Wood, inspirert av heimebrygg med einebær, einerkvister og røksmak. Dobbel dose IPA selvfølgelig med rikelig humletilsetning. Disse blir muligens lansert på ølfestivalen i København. Samtidig har Haandbryggeriet bestemt seg for at Påskeølet skal være et nytt brygg hvert år. 2007 utgaven blir et hveteøl med mye bitter- og aromahumle.

Et annet bryggeri som har endret på sitt påskeøl er Nøgne Ø. Også her finner vi et innslag av hvete og mye aromahumle. Dette ølet er allerede bestilt av det finske vinmonopolet ALKO. Fra før finnes Imperial Stout, IPA og Porter i hyllene på det statlige utsalget.

Fra Knut Alberts blogg har vi fått informasjon om hvilke øltyper vi kan forvente fra Lillehammer Bryggeri. Det er Hammonds Pils, Wieses Ale, Pipe Larsen Hveteøl og Bues Stout.

Litt usikre ryktet nevner også Pils, Hveteøl og Stout fra Hansa’s nye mikrobryggeri i Bergen sentrum.

Så til den triste delen. Baatbryggeriet i Vestnes er formelt lagt ned fra 6/1. Fra før har vi hørt at de slet med mye dugnadsarbeid og at de mistet lokalene, men vi håpte i det lengste at det skulle ordne seg. Nå er det altså slutt, og vi sier takk for innsatsen. Utstyret er solgt til et nytt norsk bryggeri under etablering, Smaa Vesen i Valdres, og vi håper på spennende nytt derfra i løpet av våren.


Omsetningstall fra Polet
-----------------------------
Vinmonopolet opplyser på sine sider om en nedgang i ølsalget, fra 708 000 liter i 2005 til 698 000 liter i 2006. Dette er beklagelig med tanke på at Polet har lansert mye spennende nytt i 2006, og at det ser ut til at folks ølbevissthet stiger. Som en sammenlikning kan det nevnes at det ene Systembolag-utsalget i Strømstad solgte 598 000 liter øl i 2006, og at det andre solgte hele 1 375 000 liter! Dette omfatter selvfølgelig også øl på 3,5-4,75%. Vi kan vel anta at brorparten av dette havnet i Norge.


Nytt dansk øl til Norge
---------------------------
Braunstein bryggeri fra Køge skriver i sitt siste nyhetsbrev at de skal levere øl til Norge og Sverige i begynnelsen av 2007. Vi vet ikke om det er snakk om butikk eller pol øl, men bryggeriet har mye å ta av. I løpet av 2006 lanserte det lille bryggeriet hele 10 forskjellige øltyper.


Danmarks beste mikrobryggerier
---------------------------------------
Den danske avisen Jyllands-posten har skrevet en artikkel om det de omtaler som de fem beste danske mikrobryggeriene. Ølfabrikken omtales som de lekne mesterbryggerne, Bøgedal som romantikeren, Mikeller som amerikansk inspirerte ølfetisjster, Nørrebro Bryghus som entrepenøren fra Nørrebro og Grauballe som en av pionerene. Se hele artikkelen her: http://www.jp.dk/indland/artikel:aid=4183182/


Anheuser-Busch vs Budejovicky Budvars
------------------------------------------------
Anheuser-Busch vil nå selge Budejovicky Budvars Budweiser i USA. A-B har signert en kontrakt med Budejovicky Budvar for å selge deres Budweiser (som Czechvar) i USA. Samtidig virker det som de også er enige om å fortsatt å sloss om merkevarenavnet Budwiser i Europa.


Øl-begivenheter 2007.
---------------------------
For de som ønsker å planlegge øl året bringer vi her en liten oversikt over norske og de viktigste utenlandske øl begivenhetene. Naturligvis skjer det masse mer, tips oss gjerne.

16–17 februar. De Tørste Kameler inviterer sammen med Bryggerikjeller’n for 8. gang til ølfestival i Hønefoss. Her blir det prøvesmaking av øl fra inn- og utland sammen med ølmat og allsang. Importøren Strag er en av utstillerne. Det er også eget opplegg for overnatting for de tilreisende. Se mer om dette på NORØLs nettside.

3-4 mars. Zythos Bier Festival i Belgia http://www.zbf.be/nl/index.htm

10 mars. NORØLs Bokkølsymposium 2007 på Btiz bar, Keysersgate, Oslo. Her serveres alle norske bokkøl, noen utenlandske, og tilhørende marsipankake. Nytt av året er spesialbrygget bokkøl fra Ølve mikrobryggeri i Steinkjær. Ta diplom som "Bokklærd" ved i blindtest å kunne gjenkjenne de 4 gjenlevende bokkølene fra tradisjonelle norske bryggerier.

17. mars. Ølkulinarisk aften på Måltid i Kristiansand. Årets kulinariske høydepunkt for den ølinteresserte. Åtte utsøkte retter av lokale råvarer med tilhørende øl fra Nøgne Ø. Se referat fra Ølkulinarisk 2004 http://www.venneravno.com/Arkiv/kulinarisk.htm
Mer info kommer om kort tid.

11-13 mai. Den store Danske ølfestivalen i Valbyhallen i København.

26-27 mai. Weekend of Spontaneous Fermentation 07 i Belgia. Noe så fantastisk som en egen festival viet spontangjærede øl. http://www.bierpallieters.be/index.php?a=0&lang=eng

3-5 august. Internationale Berliner Bierfestival. http://www.bierfestival-berlin.de/index.php?idcat=24

7-11 august. Great British Beer Festival i London. http://www.camra.org.uk/page.aspx?o=gbbf

27-29 september og 4-6 oktober. Stockholm Beer and Whisky festival. Nettsiden er ikke oppdatert. http://www.stockholmbeer.se/

11-13 oktober. Great American Beer Festival I Denver Colorado. I år er det 25. års jubileum. http://www.beertown.org/events/GABF/index.htm

26-28 oktober. Danske øletusiasters provinsfestival. Litt mindre enn den i København på våren, men veksler mellom byene i provinsen. Ikke avgjort, men sannsynligvis Ålborg i år?

9 november. NORØLs juleølfestival på Betong.


Månedens link
-----------------
Fikk du ikke noen gode ølbøker til jul? Det er flere muligheter, her er en Engelsk og en Amerikansk nettbokhandel som konsentrerer seg om ølbøker og litt annet beslektet. Vi har gode erfaringer fra begge. http://beerinnprint.co.uk/index.php
http://www.beerbooks.com/



Med hilsen
Yngvar Ørebek og Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Tuesday, January 23, 2007

Omgangssyke

Vyrde Lesar.

I går omgangssyken. Vi er rammet. Alle fire. Etter hverandre.

Roger Larsen.

Monday, January 22, 2007

Skit-tunell - sykelønnsmisbruk !!

Vyrde Lesar.

I trenger vi en skit-tunell til 200 millioner. Uffamæjen - 27plass og forvirret.

Her er et eksempel på misbruk av sykelønnsordningen :

SIDE2): Sidsel Wiborg (57) har vært ansatt på Slottet siden sommeren 2000. De siste ti månedene har hun vært sykemeldt. I et intervju med VG bekrefter hun at hun har mistet jobben.

- Det stemmer at jeg har mistet jobben min, Jeg har fått beskjed om at jeg ikke er ønsket tilbake, sier hun til avisen.

Wiborg forteller videre at hun ikke har fått noen begrunnelse, og at situasjonen hun har havnet i er årsaken til sykemeldingen. Hun er fremdeles ansatt på Slottet, og hun sier at det jobbes med å finne en annen akseptabel stilling til henne.

- Generelt kommenterer vi ikke ansettelsesforhold, men jeg kan bekrefte at Wiborg ikke lenger har den stillingen hun hadde, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til VG.

Roger Larsen.

Sunday, January 21, 2007

Titanic og Gerd Liv Bølla.

Vyrde Lesar.

I (linken kommer i nytt vindu) vil man utsette og utsette og utsette. Akkurat som man utsetter vedlikehold på kirker og veier og skoler og bruer og ... (linken er en test).

Titanic gikk på et isfjell og tragedien Valla går videre. Det ser ut som hun skal ta med seg LO i dragsuget. Nå er det vistnok misforståelser mellom henne og Jagland og Reiss-Andersen. Selvom alle unntatt hun hele tiden har sagt at hun ikke holder seg til det som har rot i virkligheten så påstod hun det selv. Mot bedre vitende siden hun ikke ville vise fram bevisene på fjærnsynet. Hun må ha elendige rådgivere, eller nikkedukker som de muligens kan kalles.

Det ser forøvrig ut som mobberen og bølla Valla, ikke forstår at det er forskjell på å være tøff og det å være en drittsekk, og at hun har tatt sin lederlærdom med seg fra skrikediskusjoner i akp-ml verdenen. Spørsmålet er om ikke hele LO bør gå i seg selv å se på sin væremåte. 50tallet ER slutt.

Roger Larsen

Og Yssen har vistnok mer på lager.

Saturday, January 20, 2007

Luftslott ? Poff - the magic dragon.

Vyrde Lesar.

I går det unna.

Kulåsamfiet? Kommer - kommer ikke?
Sykehus? Kommer - kommer ikke?
BI? Forsvinner.
Teknikken? Kommer - kommer ikke? Forsvinner ? Man har glemt å pusse opp siden 63.
Sæiensland på Jordet? Kommer - kommer ikke?
LIDL? Kommer - kommer ikke?
IKEA? Kommer - kommer ikke?
Parkeringsgarasje? Kommer - kommer ikke?
Ny (oi oi oi) Stadion? Kommer - kommer ikke?
Et dødt bysentrum? KOMMER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja, ja menn. Jeg søkte forøvrig på ordfører under lokalpolitikk i SA, og fikk opp alt om HALDENordføreren. De driter på søkedraget. De får det ikke til. De driter i kundene. DE BØR GI NOEN SPARKEN !!!

Det er forøvrig trist at LO mener at Vallabeklagelsen virker "troverdig". Hin la ALL skylden på mobbeofrene og hun måtte presses i dagevis for i heletatt å beklage noe som helt. Og hun er muligens en løgner. Fagbevegelsen trenger en katarsis, og Per Østvold svekker seg selv ved å støtte henne. Jan Davidsen hadde vi ikke regnet med noe annet fra.

Roger Larsen.

Friday, January 19, 2007

Gerd Liv Bølla.

Vyrde Lesar.

I skal det bli spennende å se åssen det går alså.

Det er synd på Valla nå, akkurat som det er synd på ei bikkje som bar bitt et menneske og må avlives. Hun må gå av for å redde LO. Sjøl har hun forlengst forlatt den politiske arena. Hun er UTE, hun er forlatt, hun er hundset, hun er brennmerket, Mobberen står naken på den politiske arena. La oss håpe at psyken holder. På den annen side : ingen av de som står fram har hold i virkeligheten, eller noe sånnt.

Men LO bør endevendes. Det er en ukultur av barskemannkultur i LO. Det skal skrikes, bannes og kjeftes. Man skal være redd, man skal trixemixe, man skal røke rullings, man skal fortsatt skrike som man var i platehallen på Sarpsborg mekk. Men den tiden, UNION tiden, den er vekk. I dag er det de som bare er kjærringær og sånnt som lider under det. barskemannskulturen

De siste årene har man begynt å lese DN. Jeg husker at midt på 80tallet, ble man sett på med rare øyne om nman leste DN (eller het den fortsatt sjøfarten da montro ?), det var dagbladet (horeblekka) og Klassekampen (i smug) som var Avvisene.

There is something wrong in the queendom of Valla.

Roger Larsen.

Thursday, January 18, 2007

Trist trixemixeri

Vyrde Lesar.

I har vi fått byportal. Har SA rett mann på rett sted. Hvordan kan de greie å rote bort sin egen mulighet til å bli byportal ?? UTROLIG klønete, eller de de dome .....

Gerd Liv Bølla får juling om dagen. Det ser ut som om hun fortjener det, og hun bør gå av NÅ. For LO sin skyld.

Men det er neppe bare Gerd Liv Bølla som opptrer slik i LO, jeg tror hele organisasjonen er bøllete, trixemixete og lite opptatt av rett kvinne på rett sted. Det er bøller overalt.

Sjøl har jeg sterk tilknytning til LO, nedarvet, den ligger i blodet. Om jeg ikke husker feil, var jeg tilknyttet allerede som student, Cafe Opera (som jeg var medeier i) ØNSKET fagforeningen velkommen, vi ville at folk skulle være organisert, jeg har vært tillitsvalgt, deltatt på seminarer .. ju neim it.

Det som overrasket meg mest var hatet mot oss (It folk) som tjente litt bedre enn gjennomsnittet (+25 til 50 % på en industriarbeider, men mindre enn en tillitsvalgt i Nordsjøen). Det var merkelig at både i Bergen og Sarpsborg ble (i El@IT) medlemmene HÅNET fordi de tjente FOR MYE !!!!! Det var trixemixing med huslån(?) brukt til bilkjøp, de stjal fra medlemmene (jeg har aldri sett så mye gratis alkohol som på "seminarene"), det var rettogslett ubehagelig. Da jeg ble sparket brukte min fagforeningskontakt i EDB4tel ingen tid på oss etnisk norske, vi fikk ingen pakke (jeg ba ikke om det heller), bare sparken, men trixemixet sammen med personalsjefen i EDB4tel, med utlendingers ansettelsestid, slik at de skulle ha rett til oppholdstillatelse og trygd i Norge. Nå er det slik at det er bedre å gå på trygd i Oslo enn å jobbe 16timers dager i India, men hva med MORALEN bak det hele. Trixemixeriet !!

Roger Larsen

ps : Den usynlige statsminister gidder jeg ikke engang å nevne. Han er jo omtrent ikke på en eneste bane.

Wednesday, January 17, 2007

SIFF og Valla

Vyrde Lesar.

I har polit ikke så mye å gjøre. De drar på kjøttkakejakt. Ja, ja .....

I Tromsø starter TIFF - Tromsø internasjonale filmfestival - opp med 75 ferske filmer og de venter salg av 45000 biletter, 6400 deltagere og 1500 tilreisende. Og Sarpsborg - nei vi har Varehus på Sandtørje vi, luftslott på Jordet, mangler tak over Kulås og mangler høl i Tørje.

Vi kunne hatt DE filmmatineene i Kulåsamfien, DE visningene på Tørje og fyllt kinoen til randen i en uke eller to, men vi skal nok vise fram betongbrunostkvartalene til oss sjøl.

Kultur, neeeeeeei det er Shell det .............

PS : Dette mennesket trykker Arbeiderpartiet til sitt bryst.

Reiss-Andersen fikk imidlertid nok etter en løgn Valla hadde skrevet i en faks om kontakt Valla hadde hatt med Statsministerens kontor.
Jeg krevde å gå av umiddelbart. Da lente hun seg over bordet og sa; Berit Reiss-Andersen du skal vite det at jeg har mektige venner.
Det var en trusel. Og jeg skulle tvinges til å jobbe videre.
Valla er uten tvil det vanskeligste menneske jeg noensinne har arbeidet med, sier Reiss-Andersen til DN.

Tuesday, January 16, 2007

Kontantfradrag og luftslott.

Vyrde Lesar.

I går luftslott, etter luftslott, etter luftslott .... i luften. Som sagt før er det morroere å klippe røde snorer, det har blitt morroere å drive med politikk, men realismen er fortsatt bortevekk. Hva med å vedlikeholde bygninger (skoler, gamlehjem, hus, kirker, prestegårder...) istedet og veier og ...........

Kontantstøtten til småbarnforeldre har blitt et helvete for barn. Mange barn holdes borte fra barnehager og dagparker fordi de blir en INNTEKT. Det var aldri meningen og kontantstøtten må nå fjernes, eller muligens bakes inn barnefamilieinntektene som skattefradrag på arbeidsinntekt. Man får alså ikke pæng i handa, men betaler mindre pæng i skatt. Enklere å håndtere også.

Roger Larsen

Monday, January 15, 2007

Sundance er 25 - Gratulerer !!

Vyrde Lesar.

I blir det nok aldri en filmfestival, selvom veien til BIFF er kort.

ABOUT SUNDANCE INSTITUTE

Founded by Robert Redford in 1981 in the mountains of Sundance, Utah, Sundance Institute is a nonprofit organization dedicated year-round to the development of artists of independent vision and to the exhibition of their new work. Since its inception, the Institute has grown into an internationally recognized resource for thousands of independent artists through its Film Festival and artistic development programs for filmmakers, screenwriters, composers, writers, playwrights and theatre artists. The original values of independence, creative risk-taking, and discovery continue to define and guide the work of Sundance Institute, both with US artists and, increasingly, with artists from other regions of the world.

The programs of Sundance Institute include the annual Sundance Film Festival which is held in Park City each January and is considered the premier U.S. showcase for American and international independent film. The Institute supports nonfiction filmmakers through the Sundance Institute Documentary Film Program by providing year-round support through the Sundance Institute Documentary Fund and a series of programs that encourage the exploration of innovative nonfiction storytelling and promote the exhibition of documentary films to increasingly broader audiences. The Sundance Institute Feature Film Program is a year-round program dedicated to supporting artist development and the advancement of distinctive, singular independent projects. Each year 20-25 emerging filmmakers from the U.S. and abroad participate in the program which includes the Screenwriters and Filmmakers Labs, ongoing creative and practical advice, the post-production project, and financial support through fellowship opportunities. The Sundance Institute Theatre Program is committed to invigorating the national theatre movement with original and creative work and to nurturing the diversity of artistic expression among theatre artists. The Sundance Institute Film Music Program is dedicated to supporting the development of emerging film composers, as well as impacting the ways in which independent filmmakers approach music in their films. The Institute also maintains The Sundance Collection at UCLA, a unique archive of independent film.

Sunday, January 14, 2007

Kulturlandskap ? Nei det er Shell det !!

Vyrde Lesar.

I dikkuterer man pissæ. Men åffer lager de den ikke sjæl ?

Fra Østfold Arbeiderparti sitt årsmøte :
Godt klima og levende landskap" foreslo programkomiteen at det i neste periode bør settes i verk en fylkesdelplan om kulturlandskap, jordvern og byutvikling. Dessuten synes komiteen at det bør arbeides for at kommuneplanene følger opp denne langsiktige planen for å verne og skjøtte det typiske Østfold-landskapet. Også langs de store trafikkårene der det nå er stort utbyggingspress.

Den uthevede setningen gikk utsendingene fra Sarpsborg Arbeiderparti IMOT. De vil ødelegge KULTURLANDSKAPET !!!!!!!

Roger Larsen

Saturday, January 13, 2007

UNIVERSENES skaper.

Vyrde Lesar.

I tar man endlig rotta på de store forbryterne. Tenke seg til : selge AGNSILD.

Og den ufeilbarlige Gudinne, Jesusa, Stalenine, Maoa, Store Mor og vår alles allvitende Store Sol, solsystemets og galaksens ufeilbarlige Ånd og Universetes rettleder, Gerd Liv, har steget ned til Skravlan og påpekt at hun er : den ufeilbarlige Gudinne, Jesusa, Stalenine, Maoa, Store Mor og vår alles allvitende Store Sol, solsystemets og galaksens ufeilbarlige Ånd og Universtes rettleder. Hun kan alt. Hun vet alt. Hun ER alt og hun tar aldri feil.

Hun står over Norges Lover og hun lover all opposisjon, alle som ikke viser den fullstendige underkastelse (JENS !!! DEKK !!), alle som ikke er med på trixemixeriet med jobbsøk via AP (Martin : instruer Jonas Gahr øieblikkelig til å hoste opp en UD jobb !!), hun lover disse vanære, øyeblikkelig destruksjon, utstøting, offentlig utskjelling og offentlig uthenging. De som tenker selv er MONSTRE som uLOvlig sier sin mening, UTTRYKKER SELVSTENDIGE TANKER I ORD OG PÅ PAPIR (man skulle nesten tro at de ikke hadde hørt om den perfekte Sovjetstat), de er idioter som tror de vet bedre enn den ufeilbarlige Gudinne, Jesusa, Staline, Maoa, Store Mor og vår alles allvitende Store Sol, solsystemets og galaksens ufeilbarlige Ånd og Universtes rettleder.

Pusekatter er kanskje ikke det værste her i verden ?

Roger Larsen.

PS : 80 % av de kommunale vannverk var alså drevet uforsvarlig.
PSS : 50 % av misligheter som blir avslørt blandt kommuneansatte og folkevalgte anmeldes ikke. Det skulle vært morro å visst hvem som STYRER disse kommunene !

Friday, January 12, 2007

Mobbing av AkpValla. Die Dame mit der Peitsche .

Vyrde Lesar.

I mener AP : "at pleie- og omsorgstjenester er kommunale oppgaver". Uten at de vil si hvorfor.

Da er det betryggende at 80% av de kontrollerte kommunale vannverk står til stryk. Vannverkene mangler en god ledelse. Akkurat som andre kommunalt drevne institusjoner ?

God ledelse har man vistnok innen fagforeningen, skrik, trusler, mobbing og gåbakryggen er vistnok vanlig for de som ikke er pusekatter.

Det sies at enkelte ledere i Sarpsborg også er oppdratt i denne skrikekulturen, så da er det neppe bare tull de folkevalgte kommer med, når de påstår at arbeidet i kommunestyresalen er ubehagelig, vanskelig og merkelig. Pisk eller kølle! Et fett ?

Roger Larsen

Thursday, January 11, 2007

skAPskattepartiet

Vyrde Lesar.

I er det eiendommer til salgs. Siden ingen boligspekulanter er intrisert, så er de litt dyre.

SkAPskattepartiet er igjen frampå. Nå skal du betale extraskatt om du vil kjøre over elva. Arbeiderpartiet ser det som essensiellt at folk i de sentrale strøk betaler ekstraskatt for å kjøre barna i barnehagen, betaler ekstraskatt for å komme seg på skolen og betaler ekstraskatt for å handle i varehuset på Sandtorget. Om kommunen ikke har råd til å pusse opp Særpebruæ, så foreslår jeg at de SELGER den indrefilettomta de har tenkt å gi bort til noen boligspekulanter. Stadiontomta. En budrunde vil bringe inn mellom 200 og 500 millioner kroner (og da tenker jeg på EKTE budrunde), og da vil man ha penger både til bruoppussing og biblioteksatsing. Makan til tullinger : GI BORT FELLESSKAPETS MIDLER !! Hva er det egentlig som foregår her ? Jo! Lytt på fosseduren og gjett.

"Sentrale strøk skal flåes" er, forblir og kommer alltid til å være den eneste løsningen Arbeiderpartiet har på problemene med den nedslitte norske veiinfrastrukturen. Omtrent siden krigen har Arbeiderpartiet sittet ved kongens bord og delt ut smfunnssløsende veiprosjekter etter prinsippet : "Det er vår tur nå". Og da blir det mye pæng (ikke på bok) men rett i dass. Dette skal alså de sentrale strøk nå straffes for, de sentrale strøk skal straffes for en politikk som har gjort at vi ligger 40-50 år etter Sverige på veiinfrastruktur (men vi har mange bruer til fraflyttede øyer). Det ser for øvrig ut til at noen er stolte av å få gjort noe med dødsveien, E6, gjennom Østfold. Det bør man ikke være, man burde skamme seg, man handlet kun når veien var så full av blod at man brakk seg når man tok sjangsen på å kjøre der. Den er bygget mange hundre døde for sent.

Sarpsborg-bygg-om-til-villa-kommune sparer forøvrig mange penger på å ikke gi de som bare er kjærringær og sånnt (8 eller 9,1 eller 11 eller 17,8% stilling) mulighet til et skikkelig levebrød. De som bare er kjærringær og sånnt er som kjent ikke kællær. Den eneste grunnen til den kjønnsdiskriminerende praksisen kommunen driver med er nemlig å spare penger. De sparer penger på overtid. For overtid, nei den skal være forbeholdt kællær den. Jenter ! Det er snart valg !! Stryk og kumuler !!! "Frihet, likhet og solidaritet er arbeiderbevegelsens grunnverdier", står ØVERST på Sarpsborg Arbeiderparti sitt program. Men det er vel bare tull det også ?

Roger Larsen

Wednesday, January 10, 2007

Da Finnmark hadde sjangsen

Vyrde Lesar.

I er vi styrt av et parti, med programmet klart. I boka "Da Finnmark hadde sjangsen", beskriver forskeren og forfatteren Arne Eriksen, hva som skjer under laaaaaangvarige opphold på maktens tinde. Det oppstod en trikse-og-fikse-kultur som i en årrekke preget Finnmark Arbeiderparti, en kultur som i stor grad vokste fram i en situasjon hvor partiet var tilnærmet enerådende og hvor det også langt på vei kontrollerte pressen.

Sjøl måtte jeg minne en av byens "virksomhetsledere" om at jeg ikke spurte om "det er måten vi gjør det på her i Sarpsborg", men det juridiske grunnlaget for "måten man gjør det på her i Sarpsborg". Da ble plutselig verden annerledes gett !

I boka er opportunistiske fiskeripolitikere fra Finnmark, lokale lykkejegere, konsulenter i alle varianter, "fiskerimafiaen fra Ålesund", forretningsadvokater, fiskeriministre og fondsforvaltere tilstede i en verden av lureri, svik, ulovligheter, beskrevet på en måte som går laangt utenfor virkeligheten. Den virkelige verden er mer fantastisk enn den oppdiktede.

Er det slik flere steder montro. Nei, her i Sarpsborg finnes nok ingen slik blanding av politikk, lykkejegere, spekulanter og trixemixing. Jeg tror jeg tar meg en tur på stadion jeg, til våren og ser på SFK spærkær og tenker på noe annet enn spekulanter, lykkejegere, konsulenter og opportunistiske politikere. Jeg og SA !

Roger Larsen

PS : Sylvia Brustad sier at det kommer sykehus på Kærnes, Sarpsborg Arbeiderparti skal sates på Bibliotekene etter dette valget også ! Gjjjjjeeeeeeeeeeeeesp. Tror politikere på hverandre montro ?

Tuesday, January 09, 2007

LIDL

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har LIDL tapt !?

Merklige forklaringer og en helt plutselig stenging i romjula betyr at det er noe galt. Enten så vinner REMA1000 eller så er det bevegelser i leira. Og om det er bevegelser i leira, hva betyr da dette for scienceland og Jordet. LIDL har satt opp hundrevis av slike bygg over det ganske Europa, så det kan neppe være en konstruksjonsfeil.

Med sitt tåplige og tullete hemmelighold, mister de muligens mange kunder, men kunder er kanskje noe de ikke bryr seg om. Sjøl liker jeg LIDL (og REMA1000, men har slutta å handle i den på kvikkleira på Alvim, de har jo snudd opp ned på hele vareplasseringen).

LIDL var et friskt pust inn i en forstenet dagligvarekjedelighandel, (rart SA ikke sammenligner priser for oss forbrukere, er de redd for resultatet ? COOPEN vil jo tape så det susær), på LIDL var det billig, andre varer enn de du ser i den vanlige dagligvarekjedelighandelen (bl. ann pølser med smak, salater med smak osv osv ...), tonnevis med artig billig dritt fra kina, rimelig grønntdisk osv osv.

Det var også et sted hvor man traff våre nye naboer, det fargerike fellesskap. Det har man heller ikke vondt av !!!!! Så jeg savner LIDL, men er sur på de : hvorfor dette hemmeligskremmeri. Har de noe å skjule, eller tapte de krigen (handelskrigen) igjen ?




Roger Larsen

Monday, January 08, 2007

jubLER dè ? For hva ?

Vyrde Lesar.

I jubLER kremmerne. Over en døende gågate ?

Et politisk villet og feilslått grep, er tragedien på Sandtorget, og der siler ut folket. Mens INGEN ser ut til å bry seg med hva som skjer i Gågata, blir "uønskede" (dvs : slitne gamle fylliker o.a) prompte kastet ut fra den hellige handlegral. Stengt ute på Tørje, i parkene, i Gågatæ. En bevisst handling for å få folk til å føle seg utrygge utenfor Varehuset ?

Og Sarpsborg sentrum dør. Ihvertfall om man ikke snart legger skolene hit. Men de har blitt rota bort. På Jordet. Desverre !!

Vi trenger nye ledere. Fagforeningskamerater med leirføtter i luftslott og femtitall er kanskje ikke det aller beste for byen ? Selvom de tror det sjøl. FOPPALL !!!!

Roger Larsen

PS : KUBA , DDR , osv osv osv ... andre tottalitære stater kan du lete opp sjøl i Wikipedia

PSS : ØL


Med de beste ønsker om et fortreffelig godt nytt øl-år innleder vi her årets første ølbrev. Vi velger å spå at vi her i Norge har en rekke gode ølopplevelser å se frem til det kommende år. Da sikter vi ikke bare til nye øl, men enklere tilgjengelighet av de gode ølene. Vi er blitt mer bevisste på øl her i landet, noe som bare må registreres der hvor øl selges – og dermed påvirke utvalget. Klart det ikke skal så mye til å forbedre noe som er dårlig, men la oss i alle fall glede oss over fremskrittet. Vi er alle på vår måte indirekte ansvarlig for den situasjonen vi har befunnet oss i gjennom atskillige tiår med kjedelige billigøl. Vi snakker om tilbud og etterspørsel, derfor er det også viktig at vi som er entusiaster minner oss selv litt på dette innimellom. Tørsten etter stadige nyheter må aldri overstyre gleden over å nyte et godt øl igjen og igjen. Vårt råd for det kommende år til deg som er oppriktig interessert i øl er derfor følgende: Vær åpen og nysgjerrig, ikke la andre bestemme hva som er godt eller dårlig, anbefal gjerne det du liker, men viktigst av alt – drikk det gode ølet fremfor det dårlige!

Vi tror også vi vil se flere arrangementer dette året hvor øl enten er selve temaet eller i det minste et viktig element. Dette ønsker vi å følge opp etter beste evne, så ikke nøl med å tipse oss om slike arrangementer.


Årets norske nyhet og årets bryggeri
---------------------------------------------
Avstemningen er over og resultatet er klart, men vi venter allikevel litt med å røpe resultatet som vil bli presentert i kommende nummer av Ølgjerd. Vi hadde nok håpet på litt bedre respons, men takker uansett alle de som har avgitt sin stemme. Det blir ganske sikkert en ny avstemning til neste år og da vil vi ta hensyn til det vi lærte fra spørsmål og misforståelser som gikk igjen.


Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Nedleggelsesrykter har florert hyppig de tre siste årene hos Christianssands Bryggeri (CB). Nå kom gladmeldingen fra eierne i Bergen, CB skal nå levere Coop sine husmerker innen brus og kullsyreholdig vann. Dermed kunne Hansa-Borg konsernet gi beskjed om at bryggeriet trygt kunne starte forberedelsene til 150 års jubileet i 2009. Den neste bekymringen de rundt 100 ansatte nå har, er om den berømte kilden klarer seg. Bryggeriet henter sitt vann fra sin egen kilde dypt nede under selve bryggeriet. Men E39 skal nå legges i tunnel farlig nær denne kilden. Vi får bare krysse fingrene og stole på at Vegvesenet holder hva de lover og ikke forurenser kilden.

Atna bryggeri fikk i løpet av romjula levert to av i alt fire nye ståltanker. Når alle tankene er på plass vil bryggeriet ha en produksjonskapasitet på over 1 million 0,33 flasker i året. Passer sikkert greit når ICA kjeden begynner å ta inn ølene fra februar og mars, mens Norgesgruppen tar inn ølet i utvalgte forretninger fra mars.

Vi ser i det hele tatt med glede på at mange av de store butikkjedene ser ut til å satse på spesialøl i langt større grad enn tidligere. Blant annet ser vi at butikk ølene til Nøgne Ø er vidt distribuert, spesielt gjennom Meny kjeden.


Nytt fra polet
------------------------
Vi kan allerede nå se frem til en liten godbit på slippet 13. Januar. Her dukker nemlig GourmetBryggeriets Barley Brev på 10,5% opp. Prisen for 66 cl blir 76,-

Ellers leser vi i Vinmonopolets markeds- og produktplan at sterkøl-salget har vært rimelig stabilt siden 2002, men fordelingen mellom overgjæret og undergjæret øl er i endring. Sakte men sikkert tar overgjæret øl stadig større markedsandeler. Dette vil påvirke hva slags typer øl det etterlyses for å styrke utvalget fremover. Men det er et undergjæret, ferskt, friskt og humlebittert sommerøl på maks 5,5% som ønskes til lansering i mai. Til september derimot er det et nytt norsk overgjæret øl på programmet, uten noe nærmere spesifisering. Det kan bli spennende og se hva som kommer ut av dette. Mer spenning i vente også til november. Her spesifiseres en Belgisk Dubbel til under 45,- pr. 33 cl. Nettopp denne øltypen er blant ølbrev redaksjonens absolutte favoritt øl. Vi regner selvfølgelig med at vi får flere nyheter på vårt statlige ølutsalg og håper polet kan bidra ytterlige til å utvide kundenes horisont. Vi behøver flere øl med MYE smak og tenk om vi kunne få noen GODE spontangjærede øl.


Øl og velvære
-------------------
Vi nente innledningsvis at vi har flere arrangementer i vente hvor øl er et viktig element. 13. januar arrangerer Rica hotell dyreparken i Kristiansand jentekveld under tittelen ”Inspirasjon og velvære”. Foruten dufter og kremer, mote, trendseminar, tapas m.m. blir det eget foredrag om øl i regi av Nøgne Ø. Programmet kan lastes ned fra http://www.venneravno.com/


Nytt fra Sverige
--------------------
Carlsberg Sverige utvider sitt spesialøl-sortiment, deriblant finner vi Brooklyn Lager. Nok en favoritt hos ølbrev redaksjonen og vel verdt en tur over grensa for de som har Sverige nærmere enn Danmark.


Nok en tradisjon forsvinner i England
-------------------------------------------
Nå er vel Youngs Brewery mer savnet, men det er nok et samtale-emne på engelske puber allikevel. Siden 1699 har alle ølglass brukt i England hatt et offisielt krone-stempel i bunnen, men siden de ikke lenger finnes noen større glassprodusenter igjen der, er dette nå erstattet av CE-merkingen som blir brukt av de europeiske glassprodusentene. Det burde vel ikke ta så lang tid før alle de gamle glassene er ute av sirkulasjon. Stempelet ble lovpålagt for å forhindre juksing med mengden, så hvis du tror klipping er en moderne form for juks, så tar du feil.


Månedens link
-----------------
Fikk du ikke noen gode ølbøker til jul? Det er flere muligheter, her er en Engelsk og en Amerikansk nettbokhandel som konsentrerer seg om ølbøker og litt annet beslektet. Vi har gode erfaringer fra begge. http://beerinnprint.co.uk/index.php
http://www.beerbooks.com/



Med hilsen
Yngvar Ørebek og Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Sunday, January 07, 2007

Byutvikling eller byavvikling ?

Vyrde Lesar.

I er det utlyst stillinger i "byutvikling". Det må være en skrivefeil, de mener vel byavvikling ? Og det trenger de jo ingen nyansettelser for ? Betongkasser hulter til bulter kan da umulig være noe man trenger utdannelse til å sette opp.

Og rive småhusbebyggelse gjør men jo med bulldozere. Det er jommen mye rart her i verden gett.

Det viser seg at jenter som jobber på Borregaard har 100% stillinger. Også de som jobber skift. Kanskje Borregaard mener at jenter er en like viktig ressurs som menn? Da er det annerledes i Sarpsborg kommune. For der er jentene bare kjærringær å sånnt, med 8 eller 9,1 eller 11 eller 17,8% stilling.

Rart hva de får til i det private næringsliv gett! Men det har vel noe med innstilling å gjøre!

Roger Larsen.

Saturday, January 06, 2007

Problemstillinger

Vyrde Lesar.

I er Lederen bekymret for korrupsjon. Bystyret i Sarpsborg gir bort tomter billig til noen av byens entrepenører. Hvorfor det ? Og i 2007 ?

Bystyret skal gi bort (?) en indrefilettomt ved stadioen til -- ja til hvem da ?

Hvorfor er det slik at folk rundt fotballmiljøene er spesiellt intrisert i entrepenørvirksomhet og utbygging og har nære kontakter og ymse kontaktflater til det politiske miljø ?

Hvorfor ser ikke Sarpsborg ARBEIDERblad på disse problemstillingene ?

Hvorfor problematiserer ikke Sarpsborg ARBEIDERblad enkelte politikeres styredeltagelse i kommunale selskaper. Vet de ikke at her kan mange roller blandes til en salig grøt ?

Vet de ikke at folk som underviser i styrearbeid anbefaler at sentrale politikere holdes unna sentrale styreverv ?

Hvorfor fikk en sentral politiker kjøpe en tomtebit i Sarpsborg sentrum (med hurrarop fra eiendomsavdelingen - eller hva de nå heter), mens undertegnede ikke fikk kjøpe en lite sentral tomt på Kurland ? Og hvorfor fikk jeg ikke salgssummen når jeg ba om innsyn i salgspapirene ? Vi vet jo prisen på festetomter i sentrum. Men denne saken kommer jeg nok tilbake til, kanskje ....

Gågata en hverdag klokka 10 på 12. Parkeringsavgifter og varehustragedien på Sandtørje har vært en vellykket dødshjelp til denne engang så travle gate. Rådhuskameratene kan også ta seg en tur ned på Greåker for å se hva de greide ved å legge et par varehus utenfor Greåker sentrum. Tilogmed pavlijongen røtnær opp !


Roger Larsen

Ps : Hva er det som feiler Gilde ? Driter de i kundene ? Ren norsk mat ? Sikker norsk mat ? Nå går ledende politikere i hele verden inn for en rettferdig handel. Norske politikere tar mer hensyn til velfødde bønder enn sultne barn i den tredje verden. Vi skal få billige skjorter og annen billig dritt fra Kina, men ikke billig mat fra den tredje verden. Man lax skal vi selge !!

EKKEL DOBBELMORAL.

PSS :
Polen nesten 5000
Tyskland 1000
Sverige ca 1000
Somalia 900
Thailand 900
Litauen 900
Irak 800
Russland 800
Fillipinene 750
Burma 550

Dette er innvandrertallene for 2006. Hvis det er noen grupper blandt disse som har tilpasningsproblemer, så bør de hjelpes i sine nærområder.

Globalt sett så er denne hjerneflukten, som store deler av immigrasjon/emigrasjon er, et stort problem for fattige land. Enkelte land mister ca halvparten av sine leger, ingeniører og andre med utdannelse, til oss i den vestlige verden. Når vi da nekter å kjøpe det de produserer og istedet bataler bibelavlat og katastrofetilskudd til de rammede, da er det : PÅ STEDET HVIL og ofte i revers. Er vi onde som setter pottitter høyere enn sultne barn i den tredje verden ?

Friday, January 05, 2007

LIDL og mystisismen.

Vyrde Lesar.

I foregår pissædiskusjonen. Men hvorfor lager de ikke pissæen sjøl da montro ? Det er jo like lett som å koke potitter. Og som den Gildeansatte sier her er mye rart, mye svart og mye utenfor kontroll. Hva skal folk med 25 issalater innhandlet på LIDL feks. Grøss ....

LIDL er forresten stengt. Jeg har handlet der regelmessig, da de trenger belønning for å ha presset prisene (nå er det forresten så dyrt på COOPene at jeg nesten blir kvælm av å handle der). Men når mystisismen tar overhånd, og de ikke vil si hva, når og hvorfor de stenger, så vet jeg ikke om jeg gidder å handle der mer. Kundeforakten LYSER fra LIDL når de nekter å svare på omtrent alt.

Og siden COOP er dyr, har visst SA fått forbud av LO. LO vil ikke ha noen undersøkelse av hvilke butikker som er billigst (og ergo --> DYREST). Forbrukerstoff mangler forøvrig helt i SA, som stadig mer kan kalles ANB-SA. ANB er arbeiderpartiets nyhetsbyrå (eller noe i den duren), og sånnt blire kjedelig avvis av.

Bilder, nyhetsstoff, filmanmeldelser, ledere ... juneimit.

Og kammeratene i regjeringa tar kappitallista sin side MOT MILJØET : Et flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe anbefaler regjeringen å gå inn for grunneiernes vernealternativ i Trillemarka i Buskerud (punktum finale).

Det eneste som skilte Hill Marta Solberg fra 50tallet var hennes klær. Jeg har vridd mine grå hjerneceller og lurt på i åresvis : hvorfor har dette mennesket et så fremtredende verv i Arbeiderpartiet. Hun er jo ikke direkte lur, hverken politisk eller juridisk. Svaret er nå gitt : HUN VAR KVOTERT INN. Og nå skal hun bli belønnet med fylkesmannsembedtet i Nordland (?).

Roger Larsen

Thursday, January 04, 2007

Sossisser og medistere.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er lederen fortsatt ikke oppdatert. Dårligst på søkemaskiner og elendige på oppdateringer.

Sossissialistkulturmedisteren (den nåværende) Griske og sossissialistkulturmedisteren (den tidligere) Blakke, er griske og blakke. De har forsøkt å føre folket bak lyset. Ved å juge og å trikse å mixe, så vil de ha folket til å betale dobbel NRK-avgift. De vil at vi i år skal betale for alle månedene i 2007, og i god sossissialistisk (husk - dette er menn som ikke er sosialdemokrater !!) ånd, har de i fellesskap funnet ut at i 2007 er det 14 måneder, siden det er forbudt å lure folk slik så skal de endre loven slik at lureriet og trixemixingen blir sossissialistisk lovlig og rent sossissialistisk fornuftig. Dette har de muligens funnet ut sammen med sossissisliststatsmedisteren og sossissialistfinansmedistera. Disse to er nemlig, ifølge kamerat Napoleon "mer like enn andre" og får fellesskapet, deg og meg, til å betale de innleide privatflyturene til møter med partikammerata. Ca 125 000 (etthundreogtjuefemtusen) pr flytur. Sånnt blir det CO2 utslipp og morro av.

Sossissialistmiljøvernmedisteren som er mot CO2 går visst nok inn for RYGGE forurensingsflyplass hvor CO2tonna skal dale ned i skjul, men inn for solcelledrevne fly (eller noe sånnt - det er ihvertfall langt vekk) i den tredje verden (det er enklere å vedta begrensinger på folk i den tredje verden, da de er myyyyyyyyyyyyyyyyye lenger borte). Sånn tenker sossisialistbroilermedistera.

Flott møne.

Det siste BÆNG ?
Posted by Picasa


Roger Larsen

Wednesday, January 03, 2007

Rødgrønne monopol og pølsevev.

Vyrde Lesar.

I er det ihvertfall noen som innrømmer at luftslott ER luftslott.

En politiker trekker sine gjenstander fra nettet, de er Hitler-effekter. Sjøl kjøpte jeg en klokke på Fretex, med bilde av Haakon7 der viserne skulle stå. Ved nærmere ettersyn viste det seg å være en klokke som nok er en Hitler-effekt. Klokka er en nazi-ørn egentlig og har nok prydet en NS-stue.

Da gjelder det å finne politikere som har hyllet Pol Pot, Stalin, DDR .. Og her er mulighetene store for full pott, både i regjering, på Storting, i LO og til og med i Sarpsborg.

Og Posten (som den RødGrønne regjering har gitt monopol på brev under 50g):

Tirsdag skulle det norskeide postselskapet CityMail begynne å fordele brevpost til danskene, men på premieredagen kunne Citymails bud bare nå rundt 600.000 husstander.
Målet var at de svart- og gulkledde budene skulle nå fram til 1 million husstander i København og resten av regionen mellom Gilleleje, Roskilde og Køge nordøst på Sjælland. CityMail har imidlertid hatt problemer med å skaffe seg kontorer, meldte nettstedet epn.dk.
Bare ved 14 av de 28 nødvendige kontorene var driften i gang, og budene hadde bare noen få tusen brev med seg da de gikk ut på gaten tirsdag, opplyste direktør Jarle Trandokken. Han spådde at de øvrige vil være på plass i løpet av tre til fire måneder.
Tilfreds
– Vi øker vårt volum fra dag til dag. I en startfase vil det alltid være nødvendig med fininnstillinger, og vi har det volumet vi ønsket å ha, sa Trandokken som dermed erklærte seg tilfreds med den norske postdebuten i Danmark.
Det statlige postverket Post Danmark opplyste på sin side at det ikke har mottatt oppsigelse fra noen av sine store kunder. Posten Norge kjøpte i 2002 det svenske selskapet CityMail, som ble etablert i 1991. Og det er da posten (monopol i Norge på berv under 50g) som konkurrerer i Danmark !! Tiltredes.

Nytt avisrom. Nå kan man STÅ og lese aviser i kulturkommunen.



Roger Larsen.

ps : Du kommer til å måtte betale for januar og februar TO ganger. Du har alså 24 pølser. Du betaler for tolv, og spiser en hver måned fra og med mars tilogmed februar. Så får du en ny regning på de pølsene du har spist i januar og februar + 10 pølser til. Har du da betalt TO ganger for de pølsene du har spist i januar og februar ?

Tuesday, January 02, 2007

Hijack og barn på kanten.

Vyrde Lesar.

I har innvandrergjenger angrepet hverandre. Hvordan skal man kunne gi disse barna en sjangs og en mulighet her i vår lille verden ? Skolegang er viktig, andre sosiale treffplasser er viktig, men både skole og sosiale plasser må være norske og det er det som ser ut til å være mantraet. Norsk integrasjon, ikke klubber for dem og oss. Skolen er det aller, aller viktigste, dernest øyeblikkelig reaksjon om noe går galt. Alså flere lærere, flere politi og flere arbeidsplasser. Jeg synes så synd på disse barna.

Min browser har blitt hijacked : av en merkelig side (adultfriendfinder - ikke gå dit, men vi var heller ikke der) . Den er satt opp slik at den popper opp i et browservindu av seg selv, og er nesten umulig å bli kvitt. Om du søker på "how to get rid of ...., så kan du komme borti en lureside som lover deg gulloggrønneskoger, men som kun vil dra deg mer ned i/inn i problemer. Et gratis spywareremover spesiellt for adultfriend - ikke rør. Adult.. hijacket både IE7 og Firefox, men jeg testet ikke Opera. På den annen side så kan den ha fulgt med ned en eller annen nedlasting, og ligget sovende til 01-01-07.

sjekk denne : last ned hijackthis og følg bruksanvisninga. Det ser ut til å virke. Jeg sletta uten å gå i Safemode.

Roger Larsen


What's Ahead for 2007? Knowledge@Wharton Network Surveys the Globe
Date: Dec 29, 2006 By Knowledge@Wharton.

On the financial front, 2006 has been a pretty good year all around. Stock markets in many countries have rallied, energy prices have fallen, inflation is relatively low and growth in GDP ranges from respectable to robust. But the economies of most countries also face a number of threats -- some predictable, some not -- that could derail recent gains in our increasingly connected global markets. What's ahead for 2007 in the U.S., India, Europe, Latin America, China and other parts of the world? We offer a roundup of reports from the Knowledge@Wharton Network, including India Knowledge@Wharton, Universia Knowledge@Wharton and China Knowledge@Wharton.
This article is provided courtesy of Knowledge@Wharton.

What’s Ahead for 2007? Knowledge@Wharton Network Surveys the Globe
On the financial front, 2006 has been a pretty good year all around. Stock markets in many countries have rallied, energy prices have fallen, inflation is relatively low and growth in GDP ranges from respectable to robust. But the economies of most countries also face a number of threats -- some predictable, some not -- that could derail recent gains in our increasingly connected global markets. What’s ahead for 2007 in the U.S., India, Europe, Latin America, China and other parts of the world? We offer a roundup of reports from the Knowledge@Wharton Network, including India Knowledge@Wharton, Universia Knowledge@Wharton and China Knowledge@Wharton.

In U.S., Housing Slump Tempers Upbeat View

Theoutlook for 2007 in the U.S. is generally good, according to a number of Wharton professors, although some worry about the falling housing market and a protectionist bias in the Democratic Congress. Then, too, an economic snag in China could ripple around the world. Moves to the political left could hamper growth in Latin America, while red tape could entangle progress in India, where stocks may be ready for a pullback.

In the U.S., "I see lower GDP growth, about 2.5%" for 2007, predicts finance professor Jeremy Siegel. GDP grew at an annualized rate of 5.6% in the first quarter of 2006, then fell to 2.6% in the second quarter and 2.2% in the third."I look for the markets to be fairly good. I could see [U.S.] stocks up 10% next year. I think interest rates will stay stable -- I don’t think the Fed is going to reduce rates very soon, probably not until the second half of the year. I think the dollar will be on the soft side, but I don’t see anything like a big crash." Foreign stocks are also likely to do well, he says. That will be especially good for American investors, as a falling dollar makes foreign holdings more valuable in dollar terms.

"I think the biggest positive for the stock market is low interest rates," adds Siegel. "We have good emerging markets growth, decent European growth. Japan is sputtering right now but it’s not as bad as it used to be."

While there are threats to this upbeat view, none look too serious, he says. With Democrats in control of Congress, there is the potential for tariffs and other protectionist measures, but the prospects do not seem very serious. Even raising the minimum wage would not threaten growth in the U.S. Democrats are not likely to extend the Bush tax cuts enacted early in the decade, Siegel adds, but this will not be a serious matter in 2007 because the cuts do not expire until the end of 2010.

"Overall, things are looking reasonably good for the near future," agrees finance professor Richard Marston. Most economists, he says, put the prospects of a recession at about 30%, which is not alarming. The jump in energy prices in 2005 and early 2006 proved that this sector alone cannot cripple the economy the way it once could -- and energy prices have since fallen.

But Marston is very concerned that the slump in the U.S. housing market could undermine consumer spending, causing real economic trouble. "I really think this is going to be a more prolonged decline than other people think," he says, noting that after real estate prices dropped in 1989, it took many parts of the country until the mid-1990s to recover.

The housing sector is especially risky because of the mushrooming use in recent years of adjustable-rate mortgages and sub-prime loans, he adds. Many of the variable-rate loans issued in recent years are now adjusting to higher interest rates, causing borrowers’ monthly payments to soar. "What we’ve done is made our financial markets efficient enough to let families dig holes to bury themselves."

Recessions often come in the wake of big gains in asset prices, Marston notes. The recession of 2001, for example, followed the big stock gains of the late 1990s. In recent years, the asset-price gains have been in housing. On the other hand, inflation does not appear to be a serious threat, he says, so the Federal Reserve may be able to cut short-term interest rates in 2007, helping stimulate the economy to offset damage from the housing sector.

Finance professor Franklin Allen also is concerned about threats from the housing sector. In recent years, much of the crucial growth in consumer spending has been fueled by money from mortgage refinancing made possible by soaring housing values. Now that housing prices are dropping in many parts of the country, fewer homeowners are likely to refinance, closing the spigot on this source of consumer spending. "The savings rate has been very low for a long time, and many say it’s because people have been making money on their assets," he says. "The main asset is housing. If that reverses, it’s not a good sign."

Despite this concern, Allen is generally optimistic about 2007. He thinks the dollar will continue to fall and interest rates and inflation could rise, but not enough to do serious damage. Nor does he expect Washington to enact the kind of dramatic shift in economic policy that can roil the markets. "It will probably just go into gridlock, which is probably a good thing," he says.

The biggest issue in the U.S. for 2007 may be China’s economy and currency policy. Many U.S. politicians want China to let its currency, the Renminbi, or RMB, appreciate against the dollar. That would make Chinese goods more expensive to foreigners, allowing other countries to compete better with China’s low-cost producers. China has resisted any major appreciation of the RMB.

Management professor Marshall W. Meyer thinks the Chinese government will let the RMB strengthen, but only a "little bit" in the near future, and only when the issue is in the spotlight -- during U.S. Treasury Secretary Henry Paulson’s visit to China this week, for example.

Marston suggests that China may eventually let the RMB rise further in response to international pressure, and he thinks "Paulson is the perfect person to get this view across." Not only will this be good for other countries competing with China, it is likely to be good for the Chinese as well because it will reduce their incentive to plough surpluses into U.S. Treasury bonds. Instead of earning a poor 4.5% on Treasuries, the Chinese will invest at home, he predicts.

But he cautions that should China let the RMB float freely, the results might be disappointing for the rest of the world. China would continue to be a tough competitor even if the RMB rose 30% or 40% against the dollar. "I think the Chinese economy is so competitive that it’s a little bit frightening in terms of what it has done to other countries in the world." Indeed, much of the current economic weakness in Mexico and other Latin American countries comes from their inability to compete with China, Marston says. "The Latin American economies are basically dead in the water."

Yet as formidable as it is, the Chinese economy is not without problems -- some severe enough to pose a potential threat to the rest of the world, according to Meyer. Capital markets are stalled on the mainland, with most Chinese companies raising money instead in the Hong Kong markets. As a result, Chinese people do not have many opportunities to invest in ordinary goals, like paying for higher education or retirement. They settle for bank savings offering low returns.

And many Chinese banks are shaky, Meyer adds. Banks have not been modernized to the extent many other industries have. As a result, politics drive many loan-making decisions, and Chinese banks have lent enormous sums that may never be paid back. "The magnitude of non-performing loans may or may not be a lot greater than has been reported," Meyer notes. "Whatever the number is, it’s not going down. It’s going up."

In recent years, the government has allowed its citizens to move larger sums of money out of the country. In the worst case, that could cause worried people to take money out in search of safer investments, which, in turn, could cause a run on the banks similar to the ones that occurred in other Asian countries in the 1990s. The government then might resort to raising money by selling the enormous reserves it has placed in U.S. Treasury bonds, causing interest rates to soar in the U.S. and other countries. "I think the odds of this are not high," Meyer says. But the odds may be growing because the banks have failed to get control of the bad loans, he adds. While the Chinese government is not in denial about this problem, it is not clear whether it will be able to act quickly enough in a crisis.

Elsewhere in the world, Allen worries that continuing problems in Iraq and the rest of the Middle East could create surprises that are more likely to be bad for the financial markets than good. India’s economy and financial markets have been developing impressively, Siegel says, but there is still much need for reform. Restrictive regulations have been relaxed somewhat, and it is now easier for new companies to get started. "But there still is a lot of red tape in India," Siegel notes. Indian stocks have done very well, and prices are now high enough to be vulnerable to a pullback.

He also worries about Latin America, where a trend toward the political left could discourage needed investment. For Latin America, as well as the rest of the world, the bottom line is simple, Siegel says: "You have to be capital-friendly in today’s global economy."

India Is Rocking

India’s stock markets seem to have everything going for them, from robust GDP and FDI growth to buoyant corporate earnings and a reasonable inflation rate. The bellwether Bombay Stock Exchange Sensex has more than doubled in the past two years, and cheerleaders are talking of another doubling six years from now.

Specifically, India clocked GDP growth of 9.1% in the first half of the current financial year, foreign direct investment is at an annual run rate of $12 billion (compared to $7.7 billion last year), corporate earnings are set to grow 25% this year and foreign institutional investors are thronging India’s bourses. The Sensex shed more than 800 points in the first two days of this week but reclaimed 186 points on Wednesday to close at 13,011.

Most investment banks and brokers share a bullish outlook for Indian stock markets in 2007. Citigroup research analyst Ratnesh Kumar, in his latest outlook for the equity market in 2007, says the premium for Indian stocks is expected to be sustained because of the "widespread belief in the long-term structural growth story in India and robust fund flows." He sees FDI inflows averaging $10 billion annually from the current three-year average of $5 billion, driven by "positive economic growth momentum and relative insulation to a global slowdown," aided by continued economic liberalization moves by the government and an optimistic outlook for the BPO industry. "The impact of a scale change in FDI inflows ... will further strengthen India’s ability to withstand oil price spikes and volatility in portfolio inflows," says Kumar.

The stock market rally has been across the board, with impetus coming from the IT, automobile and commodities industries. Arjuna Mahendran, chief economist and strategist, Asia-Pacific, at Credit Suisse in Singapore, says there has been a shift since 2005 in the underlying fundamentals of the economy, with the service sector providing much of the incremental growth since 2005. The current rally, he notes, is driven by the earnings growth at Indian publicly held companies. Indian-listed companies last year posted an average earnings growth in excess of 23%, the highest in Asia, he says.

A benign global interest rate scenario and technological advances that helped India’s business process outsourcing industry are key to the stock market boom, says V. Anantha Nageswaran, head of investment research (Asia-Pacific and Middle East) at Bank Julius Baer in Singapore, a wealth management firm with global headquarters in Zurich, Switzerland. "One should not underestimate the beneficial importance of these two last two serendipitous factors from theIndian standpoint."



Mahendran believes that Indian companies will not only retain their earnings growth, but also increase market share. Citigroup’s Kumar echoes this view, noting that Indian companies will post earnings growth of 25% up to March 2007, and then 15%-20%for the rest of the year. He says that moderation in credit and higher interest rates will be among the chief factors tempering growth in corporate earnings in the latter half of 2007.

Could it be that funds are chasing all available assets and currently, India is the flavor of the season? Not really, says Nageswaran, pointing out that stock markets have been booming also in countries that do not boast India’s growth numbers. Yet, foreign institutional investors are not expected to raise their allocation for India in 2007. Mahendran says the rise in allocations has already happened. "They are now likely to reassess the situation."

In that reassessment, most market players will keep a keen eye on the direction of U.S. interest rates. Many analysts believe that the stock markets have already factored in a Fed rate cut in the U.S. in 2007.Julius Baer’s Nageswaran suggests that higher U.S. rates could cause many funds to move from emerging market equities to the U.S. bond market.

It is not just long-term funds that could cause volatility in India’s stock market. The huge unregulated hedge fund industry has been an important factor in countries such as India. The role of hedge funds in the global financial market, says Nageswaran, "is being understated because ... the focus [is] on their assets under management." While hedge funds are smaller compared to long-term mutual funds, he adds, they have access to relatively cheaper money. Credit Suisse’s Mahendran predicts that "if the India re-rating story comes to a halt, one could see volatility rise as investors take trading calls on a daily basis."

Other negatives loom on the horizon for the Indian equity markets. Citigroup’s Kumar sees India facing "potential headwind" from a slowdown in credit growth, a talent shortage, elections in India’s largest state of Uttar Pradesh and the waning of global risk appetites. He says wage inflation is a significant threat to corporate profitability in 2007 and predicts that the service sectors will be most vulnerable to higher wages. But a growing talent shortage and migration of middle-management skills to the service sector could fuel wage increases in the manufacturing sector as well.

The first step towards credit moderation has already taken place, with the Reserve Bank of India last week raising the mandatory cash reserve at banks by 50 basis points to 5.5%. That move could take Rs. 13,500 crore ($3 billion) from the system, cause interest rates to rise and dissuade borrowing in segments such as personal finance, home loans and auto loans.

The prospects of a rise in interest rates seem more certain than earlier, especially as 5% inflation levels show no signs of getting out of control. The Indian government has already cut fuel prices, permitted private firms to import wheat and retained its ban on sugar exports, among other measures -- all with the objective of combating inflation. But those measures may ultimately prove inadequate to keep prices in check. "The shortage of wheat globally could stoke inflation," says Mahendran. "Rates could rise, and that would affect consumer finance."

Swaminathan S. Anklesaria Aiyar, a columnist for the Sunday Times of India, writes about possible scenarios that could spoil the Indian stock market party. "Something will give. The housing market in the U.S. could crash, leading to a chain reaction of recessions in countries exporting to the U.S. The greatest threat of all is renewed terrorist attacks on the U.S. It is only a matter of time before suicide bombers, so common in the Middle East, detonate themselves in the U.S. rather than in Palestine or Iraq."

For the long term, however, Aiyar is sold on the India growth story. "The path of the world economy and stock markets could be a roller coaster... but if you have faith in India’s future, then you should close your eyes and sign up for the ride."

Spain and Europe: Banking on Continued Growth

The Spanish stock market has enjoyed four consecutive years of significant price gains. But will the market continue its run next year? Although experts have no crystal ball to predict the future, most analysts consulted by Expansin, the Spanish business daily, are placing their bets on a fifth straight year of rising prices, during which the Ibex 35 could rise by about 10%.

Altina Sebastin Gonzlez, professor of finance at the Complutense University of Madrid, is optimistic about the behavior of the Spanish index. In her opinion, the Ibex 35 could rise to about 15,500 points in 2007, compared to its current level of about 14,000 points. This prediction, she says, "is based on an economy that is still growing and will continue to do so in the coming year, and on an inflation rate that shows signs of slowing down despite its dependence on oil prices." Foreign demand "will continue to be vigorous," she adds, "thanks to growth in the euro zone and in the economies of Latin America. All of these factors create a landscape where business profits will continue to behave in a positive way."

Sebastin also believes that the current wave of takeovers, initial public offerings and mergers will continue in 2007, along with the creation of large risk capital funds that are eager to make investments.

Yet Sergio R. Torassa, a finance professor at the European University, believes that "at the beginning of the new year, we may witness a technical correction of some intensity as a result of the distortions created by the change in the tax regulations that will go into effect starting on January 1, 2007. Many investors are delaying their buying decisions until after that date because [short-term] capital gains on investments covering a period of less than one year will be subject to significantly better treatment starting in January."

Looking at the various sectors, he adds, it is possible that shares of bank and insurance stocks, as well as telecommunications companies, will outperform the market. "Rising interest rates will help banks and insurance companies, along with rising demand for credit stemming from GDP growth and a low level of late payments [by borrowers]." Regarding telecommunications companies, "Their low price/earnings rations and the attractiveness of their dividends will draw attention from investors."

Sebastin and Torassa don’t agree with those who argue that the real estate sector has no further upside. Both experts believe that the big Spanish construction firms have learned how to globalize and diversify their business activity. They have converted themselves into service-oriented conglomerates, as demonstrated by their investments in electric utilities and in companies that manage infrastructure. "It would be a mistake to evaluate the shares of these companies as if they were merely construction firms," Sebastin says.

When it comes to European stock exchanges, the experts are quite confident about prospects for 2007. Europe lagged behind Spain in 2006, but it is quite possible that the situation will be different next year. Analysts at Banif, a private-bank subsidiary of Banco Santander, note that "European stock prices [outside Spain] are either cheap or properly valued, while stocks in Spain are either properly valued or are expensive."

For the last two years, notes Sebastin, European stock markets have been behaving very well, with average price rises in the double digits. Nevertheless, she says, "this excellent performance has nothing to do with any risk of over-valuation because price-earnings ratios [in Europe] are far below the levels that were associated with stock prices back in 2000. On the contrary, the markets continue to show multipliers that are more than just reasonable. With the Ibex at historic heights, the price earnings ratio of the Spanish stock exchange is 15.75. When it comes to European shares, the multipliers are even lower -- 12.58 for the Eurostoxx and 12.45 for the FTSE 100."

Looking at these multiples and projecting growth in corporate profits, it seems that there is still some room for European stock prices to rise higher. The data about the economic situation, Sebastin says, "point in this direction: The latest forecasts of the European Central Bank are optimistic; for 2007 and 2008, they project higher economic growth and lower inflation than in previous forecasts."

Nevertheless, says Torassa, "In recent years, Spanish companies have demonstrated an extraordinary ability to increase their profits. So far this year, those companies that compose the Ibex [index] have earned almost 29.6 billion euros, or 33% more than they earned during the same period in 2005. Over the last three years, their profits have doubled, rising from 15.1 billion euros in 2003. The Ibex [index] itself rose by 94% from the middle of November 2003 to mid-November 2006. Although interest rates have increased by 1.25% in 2006, this sharp rise in the cost of financing has not interfered with the growth rate of business profits. If these trends continue, we could see a new fiscal year in which shares of Spanish companies outperform their counterparts elsewhere in Europe."

Both experts agree that Spanish companies benefit from another advantage: Their strategy of geographic diversification has put them in a favorable position when it comes to dealing with any slowdown in local [Spanish] markets. "Latin America brings them higher and higher rates of activity and profits. Their recent investments in Asia -- such as those made by Telefnica and BBVA -- provide these companies with access to markets that have millions of potential consumers," notes Torassa.

However, not everything that glitters is gold. There are areas of concern that the Spanish economy must address, including the rigidity of labor markets, the taxation system and low productivity. "Spain heads the list of EU-15 countries where it is hardest to dismiss workers, and Spain occupies third place (after only France and Greece) when it comes to countries where it is hardest to hire people," Torassa notes. The high level of taxation "not only has social costs but also provides a disincentive for business activity. It also contributes to fraud. Finally, there is a significant productivity gap between the United States and the European Union, and the differential with Spain is even greater."

Sebastin cites several reasons why there will not be any relaxation in the frenetic pace of mergers and acquisitions in Spain in 2007:

The globalization of markets demands that companies make a significant effort to become more international.
The creation of a single European market has yet to be fully achieved. Although some nationalistic barriers continue to exist, the logic of the marketplace and pressure from the European Union are acting as catalysts for new corporate deals, both domestic and across borders.
In recent years, Spanish companies have made a major effort to improve their management. Their efforts have "had tangible results," says Sebastin.
The growth strategy adopted by Spanish companies has been supported by a corporate policy that views acquisitions as a means for achieving operational synergies based on economies of scale and/or increased revenues.
Challenges Ahead for Latin America

Latin America is growing at a pace above its historical average, within the context of a strong global economy. The International Monetary Fund (IMF) estimates that real growth in GDP will reach an average of about 4.75% for 2006. If so, that would make this period "the most significant three-year expansion since the 1970s," notes the IMF’s annual report, "Economic Perspectives in the Americas." For 2007, the organization forecasts that growth in the region will be 4.3%.

The region grew at an average rate of 2.2% between 1995 and 2003, recording an inflation rate of 13.2%. In 2004, growth amounted to 5.7%, while inflation was 6.5%. And in 2005, the economy expanded by 4.4%, as prices rose by 6.3%.

Juan Carlos Martnez, a professor at the Instituto de Empresa business school in Madrid, says that the Latin American economy is in "exceptional" condition. "Unlike earlier periods, the growth is taking place at just the right rate, and the same thing has happened with other macroeconomic variables. Inflation is under control, salaries are improving, some countries have a trade surplus, the structure of the public debt is more solid, there are no foreign exchange pressures and financial institutions are stronger," Martnez notes.

An equally optimistic view comes from David Tuesta, a professor at the Pontifical Catholic University of Peru. "In macroeconomic terms, the situation is very positive. First of all, you can observe a clear trend toward low inflation, which is a result of more independent management by central banks and more responsible fiscal policy. Apparently, the sources of growth appear to be more solid, and they are supported by reforms that took place during the first part of the 1990s," Tuesta says.

As for individual countries, the IMF has revised downward its 2007 growth forecast for Mexico, from 3.5% to 3.3%, because forecasts call for lower growth in the United States. Nevertheless, the IMF is maintaining its 4% forecast for Brazil. Argentina is expected to grow by 6%; Chile by 5.5%; Colombia by 4.5%, and Venezuela by 3.7%.

Regional economic growth over the next year will be exposed to some of the same risks that threaten the overall global economy. The IMF anticipates that those risks will become more serious. Latin America could suffer, especially Central America and Mexico, as noted above, if the economy of the U.S. slows down even more anticipated. That’s because of Mexico’s dependence on exports to its northern neighbor. Another risk for Mexico is that prices could drop for its exports of primary products such as crude oil, coffee and soy beans.

The IMF report also points out the possible deterioration of global financial markets. There has already been a marked decline in margin interest in the bonds issued in the region, which reached historic lows in recent years. This was produced, in part, by high liquidity levels in developed financial markets. Any abrupt decline in global liquidity or abrupt change in investors’ aversion to risk could create a financial environment that is much less favorable. Nevertheless, the IMF stresses that the region "is not as vulnerable to this risk as it was in recent years. That’s because of the improvement in financial balances, current account surpluses in many countries and a more appropriate debt structure."

Despite the optimistic tone of its comments, the IMF warned that, in the absence of more reforms, growth will slow down in the future. Latin America is already falling behind other emerging regions such as those in Asia. The IMF is also worried about the medium-term impact of nationalistic policies on the energy sectors of Bolivia, Venezuela and Ecuador.

Martnez cites three areas where Latin American countries need to commit to making reforms. First, "they have to modify their tax and customs policy, since tax collections are at a very low level, and that leads to low budgets, which are tied to the problem of rigidity, which does not allow them to apply appropriate spending policy." Government revenues from taxation average about 23% of the GDP compared with 26% in other emerging economies.

Second, "some governmental reforms are necessary in order to achieve more stable, and less corrupt, political systems," suggests Martnez. The IMF believes that growth in many Latin American countries will continued to be limited by the weaknesses of the state. The consequences of this weakness include deficient public services, a fragile judicial system, high rates of crime and corruption, tax evasion and a sizable informal economy.

Third, "it is necessary for South American economies to undertake reforms aimed at achieving financial institutions that are stable and solvent, both in the public and private sectors," notes Martinez. These reforms "must attempt to rid the region of the cancer of social inequality."

Hugo A. Macas Cardona, director of the CIECA research center at the University of Medelln in Colombia, agrees. "The most serious problem in Latin America continues to be the poor distribution of wealth," he says, adding that major reforms must "deal with social security, pension systems and, above all, [provide] mechanisms" for getting poor people involved in the political and social system.

"The situation is not positive when it comes to poverty," says Macas. "Although poverty rates are declining, they remain extremely high." It is estimated that for 2006, "the number of poor people in Latin America and the Caribbean will exceed 205 million people, or 38.5% of the population," he adds. "The number of people who are extremely poor will be 79 million, or 14.7% of the total population. Although these numbers are below the 209 million and 81 million figures reported in these respective categories for 2005, there is no reason for us to celebrate. The most meaningful improvements in poverty indicators have been in Argentina and Venezuela, where conditions had deteriorated more significantly in recent years."

Tuesta sees a great deal of activism among politicians when it comes to intervening in markets. He cites the examples of Argentina, Bolivia and Venezuela. "Economies have a greater propensity to intervene [in markets] when the institutional framework is not appropriate. I believe that the major reforms will be in this area," Tuesta says.

Meanwhile, data about the region’s contribution to global GDP demonstrate just how much Latin America has fallen behind other emerging regions, according to the IMF. During the 1980s, Latin America’s contribution to global wealth was 6.2% while China’s contribution was 2.6%. In 2003, Latin America’s contribution fell to 4.3%, while China’s grew to 3.9%.

Carlos Esteves, an economist and professor of international finance at UCES, an Argentina university for business and the social sciences, links developments in Latin American stock markets with U.S. Federal Reserve policy in 2007. "If there is no change in the way the federal funds rate behaves, whether a strengthening or a drop [in the rate], then the future can turn out to be attractive for markets. It could also happen that, despite everything said earlier, the slowdown in the American economy is more intense [than anticipated]. In such a case, even if interest rates remain stable, there could be some disturbances that affect markets."

Esteves suggests that the most attractive sectors for investment are energy, infrastructure, communications, agribusiness, tourism and basic supplies. "There is a whole range of significant investment opportunities in the region, depending on the specifics of each country. Given stable political conditions, these trends could have an even more profound impact," he says, adding, however, that in some important countries, the electoral process of 2006 could introduce a certain degree of uncertainty.

The Outlook from Inside China

A look at China’s recent economic performance leaves no doubt that this country of 1.3 billion is on a roll. The Chinese economy, now the fourth largest in the world, has doubled its output, to $2 trillion, in the five years since it joined the World Trade Organization, according to press reports this week. The country’s trade surplus increased to $22.9 billion, up 32.8% from the year before.

Against this backdrop, the visit to China this week of U.S. Treasury Secretary Henry Paulson Jr., Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke and six Cabinet members takes on added importance. The purpose is to talk about trade issues, but high on the agenda will be discussion of what the U.S. sees as China’s continuing policy of protecting key domestic industries, among other alleged trade violations.

Coinciding with this event is the release of a report to the U.S. Congress from the U.S. trade representative, which takes China to task for not doing enough to stop counterfeiting and piracy, and not opening its doors wide enough to foreign goods and services. According to an article in the New York Times, the report specifically cited "continued limits by China on sales of financial services by foreign banks, including credit cards, and limits on some sales of farm goods."

Meanwhile, predictions from economists within China suggest that their country’s economy is on solid footing. According to Zheng Chaoyu, director of the Institute of Economic Research at Renmin University in Beijing, in 2007, China will experience low inflation and a 9.25% growth rate, higher than the official prediction of 8%, but not as high as 10% "because the fixed-asset investment growth rate will continue to drop, and the export growth rate will be lower due to such factors as RMB appreciation." Zheng also thinks that the government will continue its "moderate and stable finance and currency policy.... No drastic changes are expected."

According to a report he contributed to, titled "China’s Macro Economy and Policy: 2006 and 2007," the annual RMB appreciation rate will be at 6% between 2006 and 2010. "Our estimation is probably too bold," he notes. "But since the beginning of exchange rate reform, the actual exchange rate change was 2% to 3% higher than many people’s expectation."

Zheng believes that the upward trend of FDI in China will be sustained in 2007. "We have a huge market and cheap labor, which is most attractive for foreign investors." Labor costs, he acknowledges, are "on the rise but will not have a [negative] impact in the short term." Long term, he adds, it is unclear whether productivity growth will counteract the impact of higher wages. His report assumes that wages will be growing at 10% annually.

As for China’s regulatory systems, Zheng points out that "foreigners always talk about how severe the regulations are for foreign businesses, but they are actually more severe for domestic businesses." Zheng predicts that in the future, "policy makers will pay more and more attention to compliance." Many policies, he adds, "cannot be implemented easily and they are not as tight as people assume." Zheng says he is very impressed by "the ability of foreign companies to find ways to bypass policy barriers."

Chinese enterprises will continue to expand abroad in 2007, Zheng states. The key growth areas "will be the resource sector and emerging markets. But there will not be too many companies [going abroad] since the government is concerned about capital flight, corruption and the outflow of state-owned assets." At the same time, he adds, the surge in off-shore listings will not slow down, "especially for state-owned enterprises, because of government support."

Zheng’s prediction for an average 9% growth rate over the next 10 years is based on the country’s rich labor resources, high savings rate and potential for technological improvement and institutional change. "The workers in Guangdong province work day and night with a monthly salary of less than $150. Frankly speaking, I don’t think there is any ’miracle’ in China’s economy," he says, reflecting the view that China’s industriousness is responsible for its rapid growth, not a "miracle," as some media like to label China’s recent successes.

Scott Zhu, chief investment officer of Wanjia Asset Management Co., offers another perspective on the year ahead. The China capital markets experienced "explosive growth" in 2005 and 2006 which will "continue over the next three to five years," he says, citing three major causes for this significant improvement. First has been continuous and sustainable GDP growth for the past 25 years -- with an average 9.6% growth a year -- which he describes as "phenomenal." Many economists believe that "China’s GDP will grow at least 7% annually over the next five to ten years," he adds. "Second is the growing expectation of RMB appreciation against the dollar and other currencies. Third, in 2005, the Chinese government started a program to make non-tradable shares into tradable shares. Already 90% of the market’s shares are tradable."

Zhu notes other factors that he says have helped the capital markets and that signal his optimism for the stock market’s continuing growth next year:

The return of several off-shore-listed blue chip companies to the domestic market this year;
Further privatization of state-owned enterprises, such as the listing of the Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) in October;
An internationally recognized new accounting standard that will be in place in 2007;
Further regulations, to be rolled out next year, that will help companies endow senior management with stock-based options and other incentives;
Further expansion of the QFII (Qualified Foreign Institutional Investors) quota next year, which will open the door wider to international players;
The roll out, by regulators and the stock exchange, of new products, such as margin trading, warrants, stock options and index futures, all in 2007.
According to Zhu, "the amount of funds raised in China’s equity markets this year was the third highest in the world. If we combine the stock markets in Shanghai, Shenzhen and Hong Kong all together, the number would surpass the funds raised in the New York Stock Exchange for the first time ever."

Another number has also strengthened his confidence in the performance of China’s stock market. "Up through the first week of December 2006, the total market cap is above 7.3 trillion RMB, more than double last year’s market cap and equal to about 36% of China’s GDP. I would expect that by the year 2010, the total market cap of the Chinese equity market would account for somewhere around 50% of the country’s GDP."

Meanwhile, for foreign investors, two developments this year are reminders of the Chinese government’s continued control over sectors of the economy that have attracted interest from abroad. On September 6, China’s Ministry of Commerce and other government agencies issued new provisions to regulate foreign-invested M&A transactions. These provisions, according to an article in China Venture Capital Association, make it "clear that the [government] intends to increase oversight [of] private equity/venture capital financing and liquidity events in China."

And on July 11, six governmental ministries and authorities issued measures designed to regulate and supervise foreign real estate investors in China. The new rules are aimed specifically at curbing property speculation by outsiders and preventing excessive investments in the property sector. According to an article in China Law & Practice, these measures are seen by some as a statement against foreign investors, who have been increasingly active in this area. Other observers, however, view the measures as one of many introduced by the government to cool the real estate market and the economy overall.

This article is provided courtesy of Knowledge@Wharton.


--------------------------------------------------------------------------------

© 2006 Pearson Education, Inc. Informit. All rights reserved.

800 East 96th Street Indianapolis, Indiana 46240

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls