Saturday, March 31, 2007

Lufteanlegg og vedlikehold.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er det hullet som skulle ha vært ferdig for flere titalls år siden SNART ferdig.

Disse bildene er fra Kruseløkka Ungdomsskole. Jeg lurer på hvor godt det nye dyre luftanlegget virker jeg, om det er slik det ser ut overalt. Falsk luft, feil luft og intet vedlikehold = penger rett i dass ?





Vyrdsam helsing :
Roger Larsen
Posted by Picasa

Friday, March 30, 2007

Bunkersen.

Vyrde lesar.

Steinar Opstads (www.steinaropstad.net) blidmagede kritikk av en surmaget kritikk på et nivå som ikke har format, er av format og muligens kritikk av undertegnede. Det er spennende lesing, men det var da ikke turen til Ålesund som var det viktigste Herr Opstad. Det viktigste var at Stadionområdets verdier, fellesskapets verdier, ble tatt vare på på en ryddig måte. Av ALLE våre folkevalgte. Kritikken kan ha rammet Rådmannen og Ordføreren urettferdig, men det er de som har frontet Stadion-saken (og de fleste andre eiendomssaker) i SA. Og det er disse Oppstad forsvarer, iniativrike menn med visjoner. Det er ikke nok med visjoner Herr Opstad, et nogenlunde edrulig forhold til lover og regler bør også være tilstede. Uttrykket "L'etat se moi" (som lokalt oversatt betyr noe sånnt som : Loven bor på Moa), er gått ut på dato.

Det er derfor viktig å slå fast, Herr Opstad, at et elektron er en elemntærpartikker med negativ (surmaget?) ladning. Men selv om partikkelen er negativ, så er den like viktig for det. Vi skal ikke her fordype oss i Universenes fødsler, eller materiens innerste egenskaper, (noe som KUNNE vært interessant nå når vi nærmer oss påske, et metafysiskt høydepunkt), men slå fast at prosessen rundt Stadionområdet ser nå ut til å ha blitt styrt inn på riktig spor av Rådmann Evensen. Det er bra og takk for det, hurra! Som rådmannen sier : "samtidig som vi i henhold til EØS-reglementet vil åpne for at hvem som helst kan være med på å utvikle området videre." En null og fjør i hatten til Rådmannen. Mor, jeg ser solen !

Jeg har for øvrig sakset fra hjemmesiden til Grand Forks (www.grandforksgov.com) vår vennskapsby i Amerika: "Mayor Brown welcomed the Norwegian delegation from Sarpsborg, Norway: Mayor Jan O. Engsmyr, City Administrator Einar Evenson, Lars Noreng from the Sarpsborg paper, and honorary Grand Forks citizen Steinar Opstad from Sarpsborg, Norway."

Da kan vi slå fast at det er flere visjonære menn som reiser. Og det har jeg selvsagt ingenting i mot, hverken visjoner eller reiser.

Jeg i slett lune Morgenblad ....

Roger Larsen

Bunkersen på Tindlundfjellet. Her en solfyllt vårdag, med en hel skoleklasse på besøk. Men historien bak, vet jeg lite om. Det må ha vært brakker her, soldater og våpen. Hvor ? Hva og hvordan ?

Inne i bunkersen.

Posted by Picasa

Thursday, March 29, 2007

Elektronet !

Vyrde lesar.

I Sarpsborg blir det ikke krise allikevel, og Steinar Opstad har kjeftet på meg i blekka. Svaret kommer her først.

Steinar Opstads blidmagede kritikk av en surmaget kritikk på et nivå som ikke har format, er av format og muligens kritikk av undertegnede. Det spennende lesing, men det var da ikke turen til Ålesund som var det viktigste Herr Opstad. Det viktigste var at Stadionområdets verdier, fellesskapets verdier, ble tatt vare på på en ryddig måte. Av ALLE våre folkevalgte. Kritikken kan ha rammet Rådmann og Ordfører urettferdig, men det er de som har frontet saken i SA. Og det er vel disse du forsvarer? Det er derfor viktig å slå fast, Herr Opstad, at et elektron er en elemntærpartikker med negativ (surmaget?) ladning. Men selv om partikkelen er negativ, så er den like viktig for det. Vi skal ikke her fordype oss i Universenes fødsler, herr Opstad, men slå fast at prosessen rundt Stadionområdet ser nå ut til å ha blitt styrt inn på riktig spor av Rådmann Evensen, og takk for det. Mor, jeg ser solen !

Jeg har for øvrig sakset fra hjemmesiden til Grand Forks (www.grandforksgov.com) vår vennskapsby i Amerika: Mayor Brown welcomed the Norwegian delegation from Sarpsborg, Norway: Mayor Jan O. Engsmyr, City Administrator Einar Evenson, Lars Noreng from the Sarpsborg paper, and honorary Grand Forks citizen Steinar Opstad from Sarpsborg, Norway.

Så sånn var det egentlig.

Jeg i slett lune Morgenblad ....

Roger Larsen

YouTubeAwards

Mine Stadiontegninger - litt speisa, men åffer ikke med tjukk L.




Posted by Picasa

Wednesday, March 28, 2007

Her skal den nye E6 brøle.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg planlegger man å rasere Matstova for å lage "Kulturscene og Bibliotek". Hvorfor ikke legge dem til EPA-bygget, Kirkegata skole, eller i hvertfall Østre bydel. Legges de på Tørje (med butikkær i første) så dør Sarpsborg som gågateby. Pengær har vi : 500 mill for stadiontomta!

Her, tvers over denne fotballøkka vil byens politikere føre en giftelv. Greåkerdalen og Opstaddalen vil bli liggende som en giftpøl om de fører E6mine gjennom her. Men noen er vel kammerater med hotellmilliardæren på Jordet, bukkarten, så da driter man vel i de som bor i greåkerdalen fra før etter prinsippet : Det (host, host, kols) går seg til ?

Som de sier på denne plakaten på Moa. Det er ikke mye ubebygd igjen, så stien snirkler seg mellom xtremforteddede områder.
Slike gjerdesteiner var det mye av før her i distriktet. Stenhøggærærbe.
Stien er tilrettelagt for de med dårlige ben. Bra Bærjærn !! (og resta av gjengen).


Roger Larsen
Posted by Picasa

Tuesday, March 27, 2007

Livsfarlig museum.

Vyrde Lesar.

I år som i fjor er det forbundet med livsfare å bevege seg nærme husene på Borregaardsyssel museum. Dette er fra nordveggen på Snekkenesbygningen.




Roger Larsen
Posted by Picasa

Monday, March 26, 2007

Mø og atter MØ..

Vyrde Lesar.

I er denne blekka stadig nede etter "oppgraderinger". Søkefunksjonen er like latterlig som oppetiden (eller muligens nedetiden). Det ser ut som om de som styrer søkefunksjonen nå har tatt over hele blekka.

Grandis. full pakke, Grandiosa skal flyttes ut av landet. Råvareprisene blir for høye, men da kan jo den rødgrønne regjering bare suppsiddiere Strandafabrikken da. Først suppisidderer de en middelaldersk og luddittisk primærnæring, og så sappsuddirer de de næringene som lider under høye landbrukspriser. EU har de samme problemet : Det meste av Norges og EUs overskudd går med til å opprettholde en gammelmodig bondenæring som tar fra barn og unge utdanningsmuligheter, lar veier forfalle, lar kommunale bygg gå til he...., som (i Norge) de siste åra har stukket av med hele oljeoverskuddet vårt. Fordi de produserer noe viktig : Neida. Fordi de skal gre gresset og slippe ut kuene i sommerferien.

Ionesco er på Landsbygda.

Roger Larsen.

Ps : husk på at i lang tid var også forsvaret distriktspolitikk. De kunne feks fly inn brød billigere enn de kunne "kjøpe" det av den lokale bakern. Men det var forbudt !!!!!!!!!!!!!!!!

Pss : Og glem aldri : GARDEMOEN (her har man tilogmed valgt det minst miljøvennlige alternativ)

Psss : Vet du at Norge innehar JUMBOPLASS når det gjelder satsing på kunnskapens kilde, bibliotekene ? Men vi er på førsteplass med bondesappusiddier.


Roger Larsen skriver:

Det er jo det samma HVEM de sender LIVE. Det blir jo bra slagsmål og leven uansett. Boksing, skalling, lyskasting og kjefting. Det er jo nesten sånn at man knapt kan vente på ny slagsmålsbinge ... ehhhh .... stadion mener jeg. Å så billig da gett, koster kommunen bare 3-4-500 millioner !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hans Majestet svarer:

Nok engang kloke ord fra Kurlands store dikter! Jeg bøyer meg i støvet for hans retoriske evner. Den daglige klagesangen i SAs leserbrevsspalter og her på forumet, kan man simpelthen ikke unnvære. En klar kandidat for Nobel-prisen i litteratur.

Dikteren (Kurlands store) dikter:

Når baller ruller,
går vettet ut,
man står der og tuller,
det kommer en snut.
Bare sånn for å værra helt klar,
jeg drar te'n, selvfølglig,
jeg er jo en kar,
som elsker mitt brøl,
og mitt foppalllag
jeg deler ut blåveis,
hvereneste dag ..

Sunday, March 25, 2007

Fra Værne kloster.

Vyrde Lesar.

Vi har vært på tur med Sarpsborg Historielag.






Roger Larsen
Posted by Picasa

Saturday, March 24, 2007

Dumskap.

Vyrde Lesar.

I skal det satses. Hva med vedlikehold ?

Og de voksene gir opp : Ildsjelen, Mette Fingarsen, forlater Østre Bydel. Hun har gitt alt for bydelens barn, men nå gir hun opp. Men sentrumplanen, med extremfortetting og eplehage- og løkkedestruksjon (alså knusing av barnemiljøene) som høyeste mål, vil ettehvert vise oss at det ikke er barna, men BYEN som har skylda. Det nøttær ente å slenge opp en ballbinge i hver ende av byen (når men får noen kroner fra staten) og tro at dette er det barna vil ha. Urbanisme krever planlegging, ikke det totale knefall for boligspekulantene. Men det er kanskje kjekt å se på fotball sammen med dem ? Og hva gjør man etter kampene da montro ? Hva vet vel jeg om det.


Når "byplanleggere" konsekvent forsømmer byens sosiale og kulturelle funksjoner. Konsekvent planlegger festningbetongkvartalsblokker med fjernstyrte dører inn til parkeringsplassene i kjelleren og fjernstyrte inngangsdører (er de redd for sine naboer ?) får vi en by som hangler og NESTEN henger på greip : Vi får et bymareritt : en by med ravende fyll natterstid, extrem helgefyll og ungdom uten sosiale oppholdsplasser hvor vi, de voksene, kan holde et øye med det skjer. En tom spøkelsesgågate, som knapt nok er opplyst på natterstid og som er fyllt meed blod, knust glass og søppel, hele helga igjennom.

I helgene bør man sky byen, som man alltid bør sky festetomter. Og byggingen av byen "innover", som er er politikerkakkel for extremfortetting og eplehagerasering, fortsetter. Det er et bevisst politisk valg av de som alltid har styrt byen : Arbeiderpartiet. Trist de har mistet den politiske og sosiale intelligens underveis. Men de må vel ta den de får ? De extremfortetter uten å tenke på at det skal være lokale sosiale og kulturelle funksjoner med i bildet. Blir man snill av et slikt nærmiljø ? Finnes det en eneste sosial samlingsplass i Østre ? Ei eneste løkke ?


Skeiterbanen og sandvolleybanen i Glengshølen er et eksempel på den totale ansvarsfraskrivelse. Kommunen plasserte barna der, da de bråket for mye ved det fine rådhuset. Og det så heller ikke så bra ut kanskje, med barn og ungdom hengende rundt på Rådhusplassen når de fine kom, med dollartegn i øya, for å ha uformelle samtaler med de som kan hurtigbehandle saker i mangehundremillionersklassen. Det kalles ikke handlingskraft å gi bort fellesskapets midler. Det kalles dumskap !!

Roger Larsen.

Friday, March 23, 2007

Bilder

Vyrde Lesar.

Fra Borregaardsyssel museum.




Sånn skal det sies !

Også naturen blir viril av våren.
Roger Larsen

Thursday, March 22, 2007

En trapp går både opp og ned.

Vyrde Lesar.

I vil rådmannen flytte en av byens ballbinger til Kulås. Fysj sier Arbeiderpartiordføreren (det er jo nærme rådhuset ?). Man husker skæitræne, de er nå i Glengshølen, hvor ingen voksene kan følge med i det hele tatt på hva de driver med. De holdt seg også rundt Rådhuset, men ble forvist.

Det Amerikanske boligmarkedet sprekker, det danske har falt med over 800 milliarder på en kort stund. Her kan du følge de danske prisene på direkten. Verdiene falt med 21 (noen minutter senere : 36, oppdateringen foregår direkte) millioner bare i går. Den 21 mars.

Ingenting går rett inn i himmelen og EN TRApp går både opp og ned.

I Sarpsborg er det forresten blitt innbetalt 82 millioner i årsavgift på bruksgjenstanden BIL. Disse pengene ser vi aldri noe til, de skal brukes i NAVARSETES hjemkommune på en statsfullfinansiert bru som det vistnok skal kjøre 40 biler over i timen ? NEIDDA !! Bare spøker : 40 biler i DØGNET. Til en milliard politikerkroner, noe som i virklighetens verden skulle tilsvare et par, tre milliarder !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

På den annen side så kan man jo bare sette opp et par bompengeboder til her på det sentrale Østland, samtidig som man gir bort ei tomt til 500 millioner til hulligensere. Siste nytt er vist at de slåss like mye PÅ banen som utenfor. Knuser trynene på hverandre direkte på sportsrevyen !!!!!!!!

Roger Larsen.

Wednesday, March 21, 2007

POSITIVT OG SPENNENDE.

Vyrde Lesar.

I begynner man å ta virkeligheten på alvor ?

SÅNN !!

Rådmann og ordfører er blitt venner igjen og forsikrer almuen om at kommunen, alså du og jeg, betalte for fotballturen til Ålesund. Det visste vi fra før. De sa også at det å gi bort 300 - 500 millioner, er "positivt og spennende". Smatt, smatt - POSITIVT OG SPENNENDE !! Da er det noe annet med skoler, veier og sykehjem gett ...

Det undertegnede nå lurer på, er hva som ligger i uttalelser om formelle og uformelle henvendelser om Stadionområdet. Jeg siterer fra SA : "Engsmyr har vært i jevnlig kontakt med anleggsgruppa i FK Sparta Sarpsborg. Nå venter han på en formell henvendelse fra klubben, slik at Stadion-prosjektet kan få en politisk behandling.- Poenget er at vi trenger en prinsippavgjørelse for at initiativtakerne skal kunne gå videre med planene sine. Dette håper jeg vi kan få gjort rimelig fort, slår Engsmyr fast overfor SA." Ordføreren venter alså på en henvendelse fra de han var på fotballtur sammen med, og det haster. Det haster med å få gitt bort Stadiontomta med en verdi på mellom 300 og 500 millioner ? Er dette virkelig en hastesak ? Skal den hastebehandles som Kulåsparasollen (6 mill) ? Kan flere komme med uformelle henvendelser ? Hva med Borgen, Greåker (Greåker fikk brutalt NEI for sitt Moa-prosjekt), Navestad eller Ise ? Jeg er sikker på at de også får med seg noen nasjonale utbyggere om de kan lokke med gratis tomt i flerehundremillionersklassen.

Så vidt jeg kan se har det for øvrig kommet til nye momenter på bruk av Stadiontomta. Tomta som tilhører Sarpsborg kommune, dvs meg og deg, eller felleskapet som vi også kalles. Jeg har søkt i SAdått, noe som dessverre er bare tull da søkefunksjonen ikke fungerer, og har ikke funnet at ordføreren eller rådmann har tenkt på stadionområdet som : "tomt til ny sentrumsskole" før. Men her tar jeg sikkert feil. Byens øvrige politikere, de som IKKE var invitert til Ålesund (alså de som IKKE involveres i hastesaker), er sikkert oppmerksomme på at de skal velge mellom fotball (med innkjøpte Afrikanere ? - Afrika lider ikke lenger kun av Brain Drain, men også av Leg Drain) eller skole på dette området. Mellom sirkus og framtiden til kommende generasjoner. Eller som det ble sagt med tindrende øyne på gressmatta i Ålesund : "Tenk om vi kunne få til noe sånnt i Sarpsborg". Det var alså ny skole man tenkte på? Det skjønte ikke jeg, men så er jo jeg ikke på IQtoppen akkurat ... Jeg trives best på Appelsintoppen jeg.

Det er skremmende å se at kommunetoppene alså vil gi bort tomta og at det haster. Som de selv sier "Kommunens bidrag til kostnadene vil være tomtegrunn". Tomtas verdi er på mellom 300 og 500 millioner kroner, nærmere en halv milliard, og det er IKKE småpenger. Men må man ikke ha byggetilllatelse for en slik massiv utbybygging ? Har bystyret, formelt eller uformelt, gitt grønnt lys til dette, eller skal dette senere behandles etter relevant lovverk ? De snakker om ryddighet.

Man blir nemlig bekymret når man leser i SA at noen sendte et brev til AP-ledelsen med forsikringer om at man skal "følge sentrumsplanen" og deretter fikk sentrale indrefilettomter på billigsalg. Disse tomtene skal extremfortettes, og det er jo som å trykke penger. Jeg snakker om Oskarsgate 50 og 52 som ble solgt til Betongbygg og SOBBL, uten anbud. Denne framgangsmåten følger også sikkert både lov om offentlige anskaffelser og annen relevant lovverk. Men er det god forvaltning av fellesskapets verdier ? Hva driver Arbeiderpartiet egentlig med ?Tomter langs E6 skal vistnok være gull verdt, de selges i følge SA, til 1/2 pris (til hotellmilliardærer).

Så da er vel alt som det skal være da ? Eller skurrer det litt i telefonen .... De som lytter med sine ører har kanskje merket at det foregår en febrilsk posisjonering blant byens "eiendomsutviklere" om dagen, ja også blant folk med fotballinteresse. Jeg lurer på hvorfor det ? Vi får se hva som skjer med Borg Fotball AS og S.F.K AS. Og egentlig ble jeg ikke det grann lurere av opplysningene fra kommunetoppene. Jeg synes at tåka ble tettere. De snakker vistnok om ryddighet. EN TRApp går som kjent både opp og ned.

Skal kommunen, eller skal kommunen ikke gi bort fellesskapets verdier?

Ja eller nei ?

Prosjektet er vistnok interessant og spennende, men å dele ut 3-4-500 millioner når skoler og kirker og veier forfaller, er da en merkelig bruk av fellesskapets midler (for ikke å snakke om en skrikende mangel på sykehjemsplasser, barn som ikke får plass på Kulturskolen og skoler som er for små FØR DE TAES I BRUK). Og Stadion ? Virker den ikke ? Er pissoirene tette? Er den full under kampene ? Eller er det andre som er fulle ?

Det er for øvrig på tide at Frp slutter å ekskludere hverandre og for Høire å slutte skrike når de ser en dildo. Det er snart valg, men det føles som et skuespill av Ionesco. LIVE !

Roger Larsen

Tuesday, March 20, 2007

Tja

Vyrde Lesar.

SA trykte diktet, men tittelen : "Til alle knehøner" ble visst for sterk.

I ser det ikke ut til at Lederen (eller andre) har fått med seg at boligmarkedet sprekker !! I USA går det til helvete, i Danmark, men er på berget, lukker man øynene, tilogmed for blokkleiligheter på FESTETOMT !!

ØLBREV :

Vi mente vi skulle være ferdig med saken om Sosial- og Helsedirektoratets heksejakt på småskala produsenter av kulturdrikk for en stund. Saken bærer preg av enfoldig dustetolkning av regelverket og hele den vestlige verden ler av oss prektige nordmenn. Slik er det bare, nok om det – tenkte vi. Men det skulle faktisk ikke stoppe der, nå har vårt statlige supperåd gått enda et steg lenger. Da vi ønsket å se litt på nettsiden til den glimrende Trondheims puben Den Gode Nabo for å se om det var noe nytt på ølmenyen ble vi møtt med følgende tekst: ”Ifølge alkohollovgivningen, har vi dessverre ikke anledning til å opplyse om utvalg og priser.” Våre kommentarer egner seg dessverre ikke på trykk.


Nytt fra bryggeriene
------------------------
Mack har vært kreative på nyhetsfronten en stund nå. Vi snakker ikke bare om etiketter og design, men ekte nyheter unnfanget ved Macks eget mikrobryggeri. Nyeste kreasjon er en Chocolate Porter som det kun er brygget 1000 liter av. Den fåes foreløpig kun på Blå Rock og Ølhallen i Tromsø. Enkelte har allerede kåret dette ølet til det beste fra Mack noensinne. Er vi heldige kan bli tilgjengelig i vanlig butikk etter hvert, den er nemlig kun på 4% alkohol.

Ølve på Egge Bryggeri har to nye øl på gang. Vi siterer bare rett fra Steinkjer Avisa: Gården Bjerkem i Henning har i mange år vært formidler av vår nasjonale kulturarv, og dette har ikke gått upåaktet henne. I desember 2005 ble gården tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa, noe som er en høyt aktet påskjønnelse. Derfor var det også riktig sted å presentere to nye ølsorter, utviklet og produsert av Ølve på Egge Bryggeri på Kvamstrøa i Egge. Det var dermed Bjerkem Natur og Kultur DA, som har vært med på utviklingsprosessen som er støttet av Innovasjon Norge, som presenterte BjerkemØl og ØventyrØl for innbedte representanter for presse, kommune og turistnæring.

Nøgne Ø har omsider bestemt seg for at deres sterke kaffe stout på 16% er moden for lansering. Etter ca. 9 måneders modning på flaske skal den lanseres i begrenset opplag i flere land samtidig blant annet USA og Finland. Det endelige navnet er blitt Dark Horizon first edition, noe som antyder at det kan bli flere varianter av denne senere. Premieren fant sted på Ølkulinarisk aften i Kristiansand 17. mars.

Ukens store overraskelse blant ølentusiastene kommer fra Atna Bryggeri. I følge Hamar Arbeiderblad har Gunnar Wiig (brygger) og Morten M.(design), samt Sverre O. Øverby (tidligere daglig leder), alle sagt opp sine stillinger i Atna Bryggeri. I følge styreleder i Atna Bryggeri, Per DagAr er det ingen dramatikk i dette. Han har fortsatt dialog med nevnte personer og både Gunnar Wiig og Sverre O. Øverby sitter fortsatt i styret.

Vi nevnte i forrige ølbrev at Evan Lewis fra Ægir bryggeri har gjestebrygget på Brewpub i København. Ølet har fått navnet Ægir IPA og er på 6,5%. Kommentarene på ratebeer.com har vært svært positive til ølet.

Oslo Mikrobryggeri skal komme med en belgisk blond i neste uke i følge ubekreftede men pålitelig kilde.


Påskeøl
----------------
Vi nevnte i forrige ølbrev at vi i år har påskeøl fra Atna, Hansa, Nøgne Ø og Haandbryggeriet. Det er vel en fordobling av det vi pleier å ha, men distribusjonen er dessverre heller sørgelig i enkelte tilfeller. Danskene derimot, har ifølge Ølakademiet, over 100 forskjellige å velge mellom i år. Det kan vel nesten bli for mye av det gode, tradisjonen tro kommer det også en rekke vårøl om kort tid.


Hansa Borg vil kjøpe Mack
--------------------------------
Radio Tromsø kunne tidligere i uken melde at Hansa Borg vurderte å kjøpe opp Mack og to andre bryggerier for å ta kampen opp mot Ringnes (Carlsberg). I samme sak sier Macks bryggerisjef at Hansa Borg ikke har tatt kontakt, og at utspillet for øvrig er uaktuelt. I VG meldte Lars Midtgaard, direktør i Hansa Borg, at det er ikke så mange bryggerier i Norge, og at disse må stå sammen for å overleve krigen mot Ringnes. Selv tror vi heller at de store internasjonale aktørene bare venter på at dette skal skje, slik at de selv kan kjøpe opp en større del av det norske markedet i en jafs. Hansa Borg er jo ikke det mest norske som finnes de heller, med eier-andeler både i Danmark (25 %) og Sverige (15 %). For å beholde et mangfoldig øl-utvalg, trenger vi mange bryggerier, og spesielt de som er interessert i å lage noe annet enn lyse lagertyper.


Cardinal er helt konge
--------------------------
Norges definitivt største og beste ølpub, Cardinal i Stavanger passerte for en tid siden 250 øl på menyen. Og vi får stadig hint om nye øl som dukker opp. Dette er bare imponerende.


Belgian Beer Fair i Oslo
-------------------------------
Belgias Ambassade og Flanders Investment & Trade arrangerte nylig for 3. gang ølfestival for spesielt inviterte gjester. Her har en rekke belgiske bryggerier anledningen til å presentere sine produkter for norske importører og andre øl interesserte nordmenn. Det bruker å resultere i at noen øl fra denne messen blir å finne i Norge. Vi satser på å presentere en artikkel om dette i neste nummer av Ølgjerd, men nevner noen av våre personlige høydepunkter. Het Anker med sin Couden Carlous serie, inkludert Cuvée van de Kizer. Oud Beersel med sine tradisjonelle Old Gueuze og Old Kriek. Roman med sin Ename kloster serie. Van Honsenbrouck med sine Kasteel øl. Vi fant også et ganske nytt og lite bryggeri med økologisk profil som heter Guldenboot. De har en ølserie som heter Leireken. Disse brygges hos Silenrieux som vi i Norge ble kjent med sist jul når juleølet deres var tilgjengelig på Polet.


Internasjonalisering hos danske bryggerier
------------------------------------------------------
Det er ikke bare Nøgne Ø som gjør det sterkt på eksport for tiden. Vi ser en trend i at danske bryggerier beveger seg utenfor sin moderland. Ølfabrikken eksporter sin Porter til USA og har nå også begynt å brygge noen av sine øltyper hos Het Anker i Belgia. Det lille bryggeriet Warwik som normalt bare brygger undergjæret øl har innledet et samarbeid med et belgisk bryggeri for å lage tre overgjærede øltyper. Det ganske så etablerte bryggeriet Wintercoat har gjort en avtale med en amerikansk importør om leveranse av øl på cask til USA. Nørrebro Bryghus er på vei til Finland. Gourmetbryggeriet ønsker også å eksportere. De hyperaktive bryggerne Mikkeller har eksportert til Finland, Canada og USA, samtidig forhandler de for tiden om eksport til Sverige, Japan, Australia og Belgia. Bryggerne har også startet å kontraktbrygge i Belgia. Dette er flere gode eksempler på at man ikke behøver å begrense seg når man først lager godt øl.

Selvfølgelig er vi klar over at også Carlsberg, Ringnes, Aass og Mack m. flere har vært og blir eksportert til utlandet, men det er liksom i en litt annen klasse når et lite mikrobryggeri får anledning til å bevege seg ut i den store verden med et produkt for den litt smalere kundegruppe. Neste norske bryggeri på vei til USA er Haandbryggeriet som har fått en bestilling på Norwegian Wood.


Oppturer gir ofte nedturer
-------------------------------------
Vi har tidligere nevnt at vi frykter at den veldige veksten i antall bryggerier i Danmark vil medføre konkurser i løpet av året. Nå har det ikke skjedd ennå, men Baggårdsbryggeriet i Holstebro har innført betalingsstopp til sine kreditorer, noe som ofte er et godt steg på veien. For ikke å fokusere for mye på slike negative, men uunngåelige ting så bør det også nevnes at flere bryggerier er startet opp siden nyttår.


Korreksjon om cider
------------------------------
Vi forsøkte oss på en liten sak om cider i forrige ølbrev. Der var vi tydeligvis på litt dypt vann, for vi ble straks irettesatt av en våken leser. Her følger en lettere redigert utgave av dette: Selv om vi ser bort fra "alcopop" (sukkerbomber) som seiler under navnet "cider", har polet faktisk lenge hatt en "ordentlig" engelsk cider inne, nemlig Sheppy's Oakwood Special. Den er nå flyttet til bestillingsutvalget, men flere butikker har den fortsatt som hyllevare. Den er lagret på eikefat, og kan absolutt anbefales, hvis man vil ha noe annet enn øl. Jeg ser ellers at polet på listen nå også har to andre engelske cidere, Strongbow Dry Cider og Strongbow Sirrus. Strongbow Dry Cider er ganske så kommersiell, og Sirrus-varianten er sukret og nærmer seg vel alcopop-segmentet. Det finnes også et par forholdsvis alkoholsvake franske sidere på Polet, Domain Dupont Cidre Bouche og Domain Dupont Cidre Reserve. Vi må også få ta med at Egge Gård i Lier har fått sin Liersider inn i bestillingsutvalget. Ølbrev-redaksjonen har lagt inn en bestilling på alle, og ser fram til å smake disse.


Ølfestival på Kongsberg
---------------------------
21. april arrangeres det ølfestival på Kongsberg. 80 merker fra 25 land melder arrangørene om. Se mer på www.olfestivalen.no


Månedens link
-----------------
Siden vi nordmenn ikke lenger får lov til å se på bilder av øl, bringer vi her en link til en stor samling øl etiketter. Her finnes til og med noen norske, selv om det er en amerikansk side. http://www.beerlabels.com/labels/ Sjekk ut på egen risiko!



Med hilsen
Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Monday, March 19, 2007

Vi lokker aua, så går saken bort.

Våryre Lesar.

I starta disse med Video, og så kom SA etter !!

SA ser ut til å ha problemer med disse "dikta". De er ingen mesterverk, men de var aktuelle, men å trykke de ... vel, kanskje i mårra ?

De som elsker Israel,
skal ei i Toget gå.
Og de som liker Yssen,
må i skammekroken stå.
For vi i AP-LO,
på barrikaden står,
vi står der for å sperre for,
ideer ulik vår !!

For vi er ikke pusekatter,
vi er gjort av jern.
For oss er ord som frihet
og sannhet, ganske fjern.
Og de som ikke skjønner.
at her, i vårres hus,
her knekkes andres meninger,
som noen knekte lus.
De kan bare pelle,
seg bort og vekk herfra,
som Yssen måtte gjøre,
med sine meninga.

Ingen rot i virkelighet,
og det er bare sprøyt,
at vårres kjære Valla,
kjeftet villt og brølte høyt.
For vi er ikke pusekatter,
vi står sammen mot en støyt.

Og vi bærer vårres faner,
rødt og stolt og høyt ?

OG dette herre her :

Vyrde Lesar.

Hva med disse ? Så de ingenting ? Sa de ingenting ? Hørte de ingenting ?

1. nestleder - Roar Flåthen.
2. nestleder - Geir Mosti.
Hovedkasserer - Bente N. Halvorsen.
1. sekretær - Ellen Stensrud.
LO-sekretær - Tor-Arne Solbakken.
LO-sekretær - Rita Lekang.
LO-sekretær - Trine Lise Sundnes.


Ingenting de ville se,
og ingenting de ville høre,
nå vil de stillhetsteppe bre,
over AP-LO røret.
Men kan man bare late som,
de ikke så hun satt og gråt ?
Gråt hun stille ? Helt alene ?
Er styrets hender blodig eller rene ?

Skulle ikke andre tatt,
styring over LO's ratt ?
Og sagt : Her mobbes ikke !!!
Det et motto er, vi ei kan rikke !!
Lyttet etter, tatt seg tid,
stoppet denne triste strid?
Men de snudde ryggen til!
Nå skal de fortsatt sitte der å nikke ?
Er det virklig det vi vil ?
Eller vil vi dette ikke ?

Roger Larsen

Sunday, March 18, 2007

De snakker om ryddighet.

Vyrde Lesar.

I protesterer kommunen. Men det er mye som er dyrt. Øl, i forhold til Sverige, bompenger på vei til Gardemoen, Norsk Mat, barnevogner og ... juneimit...

Ellers så har Rådmann og ordfører blitt venner igjen og forsikrer almuen om at kommunen, alså du og jeg, betalte for fotballturen til Ålesund. Det visste vi fra før.

Det undertegnede egentlig lurte på, var hva som lå i uttalelser om formelle og uformelle henvendelser om Stadionområdet. Jeg siterer fra SA : "Engsmyr har vært i jevnlig kontakt med anleggsgruppa i FK Sparta Sarpsborg. Nå venter han på en formell henvendelse fra klubben, slik at Stadion-prosjektet kan få en politisk behandling.- Poenget er at vi trenger en prinsippavgjørelse for at initiativtakerne skal kunne gå videre med planene sine. Dette håper jeg vi kan få gjort rimelig fort, slår Engsmyr fast overfor SA." Ordføreren venter alså på en henvendelse fra de han var på fotballtur sammen med, og det haster. Det haster med å få gitt bort Stadiontomta med en verdi på mellom 300 og 500 millioner ? Er dette virkelig en hastesak ? Kan flere komme med uformelle henvendelser ? Hva med Borgen, Greåker (de er jo nekta å bygge på Moa), Navestad eller Ise ? Jeg er sikker på at de også får med seg noen nasjonale utbyggere om de kan lokke med gratis tomt i flerehundremillionersklassen.

Så vidt jeg kan se har det for øvrig kommet til nye momenter på bruk av Stadiontomta, tomta som tilhører Sarpsborg kommune, dvs meg og deg, eller felleskapet som vi også kalles. Jeg har søkt i den elektroniske SA, noe som dessverre er bare tull da søkefunksjonen ikke fungerer, men har ikke funnet at ordføreren eller rådmann har tenkt på stadionområdet som : "tomt til ny sentrumsskole" før. Men her tar jeg sikkert feil. Byens øvrige politikere, de som ikke var invitert til Ålesund, er sikkert oppmerksomme på at de skal velge mellom fotball eller skole på dette området. Mellom sirkus og framtiden til kommende generasjoner. Eller som det ble sagt med tindrende øyne på gressmatta i Ålesund : "Tenk om vi kunne få til noe sånnt i Sarpsborg". Det var alså ny skole man tenkte på? Akkurat det gikk meg hus forbi, men alle andre skjønte sikkert at det var skole man snakket om. Hmm ... De snakker om ryddighet.

Det er skremmende å se at kommunetoppene vil gi bort tomta. Som de selv sier "Kommunens bidrag til kostnadene vil være tomtegrunn". Tomta er alså anslått til en verdi på mellom 300 og 500 millioner kroner, og det er IKKE småpenger. Men må man ikke ha byggetilllatelse for en slik massiv boligbygging ? Har bystyret, formelt eller uformelt, gitt grønnt lys til dette, eller skal dette senere behandles etter relevant lovverk ? De snakker om ryddighet.

Man blir nemlig bekymret når man leser i SA at noen sendte et brev til AP-ledelsen med forsikringer om at man skal "følge sentrumsplanen" og deretter fikk sentrale indrefilettomter på billigsalg. Dette er jo som å trykke penger. Og nå snakker jeg om Oskarsgate 50 og 52 som ble solgt til Betongbygg og SOBBL, uten anbud. Denne framgangsmåten følger også sikkert både lov om offentlige anskaffelser og annen relevant lovverk. Men er det god forvaltning av fellesskapets verdier ? Hva driver Arbeiderpartiet egentlig med ? De snakker om ryddighet.

I samme utgave av SA som ordfører og rådmann forteller oss at de skal velge mellom skole og foppall på Stadionområdet, blir vi fortalt at Kirkegata skole er lånt ut gratis til en av Norges utdanningsinstitusjoner. AOF har ikke betalt leie for sitt bruk av Kirkegata skole. Er dette også er innenfor lov av anskaffelser og annet relevant lovverk ? Det skjer nemlig mye rart om dagen. Dette i følge Bjørndalen i LO. De snakker om ryddighet.

Så da er vel alt som det skal være da ? Eller skurrer det litt i telefonen .... De som lytter med sine ører har kanskje merket at det foregår en febrilsk posisjonering blant byens "eiendomsutviklere" om dagen. Jeg lurer på hvorfor det ? Og egentlig ble jeg ikke det grann lurere av opplysningene fra kommunetoppene. Jeg synes at tåka ble tettere. De snakker vistnok om ryddighet.

Skal de, eller skal de ikke gi bort fellesskapets verdier?

Ja eller nei ?

Det er for øvrig på tide at Frp slutter å ekskludere hverandre og for Høire å slutte skrike når de ser en dildo. Det er snart valg, men det føles som et skuespill av Ionesco. LIVE !

Roger Larsen.

Bjarne Åserød har vistnok søkt på Kukltursjefjobben. GI HAM DEN !!!!

Saturday, March 17, 2007

jeg har vært i Oslo.

Vyrde Lesar.

I har Ordføreren sagt at han ikke vil betale taxt for tomtene de skal kjøpe. men de selger de heller ikke til taxt (ihverfall ikke til rikingene) sådaså. I 2002 var kommunens taxt av Festetomter på Lande ((45/15)*100) = 300 kroner. Dette var i 2002, for 5 - 6 år siden !!






Da er det løgn å påstå at 450 kroner er mye i dag, det var nok taxten til kommunen som var høi, i 2001 ...

Roger Larsen

Monday, March 12, 2007

Nikkedukker og Knehøner

Vyrde Lesar.

I skal det snart lyde høit og vakkert.


Hva med disse ? Så de ingenting ? Sa de ingenting ? Hørte de ingenting ?

1. nestleder - Roar Flåthen.
2. nestleder - Geir Mosti.
Hovedkasserer - Bente N. Halvorsen.
1. sekretær - Ellen Stensrud.
LO-sekretær - Tor-Arne Solbakken.
LO-sekretær - Rita Lekang.
LO-sekretær - Trine Lise Sundnes.


Ingenting de ville se,
og ingenting de ville høre,
nå vil de stillhetsteppe bre,
over AP-LO røret.
Men kan man bare late som,
de ikke så hun satt og gråt ?
Gråt hun stille ? Helt alene ?
Er styrets hender blodig eller rene ?

Skulle ikke andre tatt,
styring over LO's ratt ?
Og sagt : Her mobbes ikke !!!
Det et motto er, vi ei kan rikke !!
Lyttet etter, tatt seg tid,
stoppet denne triste strid?
Men de snudde ryggen til!
Nå skal de fortsatt sitte der å nikke ?
Er det virklig det vi vil ?
Eller vil vi dette ikke ?

Roger Larsen

Sunday, March 11, 2007

Vi blir lurt og melket for penger.

Vyrde Lesar.

Da Ingunn Yssen kom til Sarpsborg fortsatte LO og AP mobbinga av henne. Hva feiler det egentlig disse folka. Er de sekunda vare ? Er det tomt i knollen, er de som AArebrotten (min gamle statestikklærer fra UiB) sa : KNEHØNER ?




Tor Jørgensen, sivilingeniør og lektor, skriver i SA at Sarpsborg, i solidaritetens navn bør stille opp for en bompengering i NedreGlomma regionen. Hvorfor det ? har han ikke hørt at vi har vært solidariske lenge nok ? Har han ikke hørt om :

årsavgift,
omregistreringsavgift,
engangsavgift,
moms,
bompenger,
bensinavgift,
piggdekkskatt,
og disse penga går til milliardprosjekter med røde snorer i de berømte distriktene.Hardangerbro = 4 til 6 milliarder og to tusen biler om dagen. Navarsetemonumentbroa, 1 til 2 milliarder (betalt av staten fullt og helt) på E6 og tell !!!!!!
Vi blir lurt og vi blir melket og svindlet for våre penger. 100vis døde før de fornyet dødsveien MED BOMPENGER.

Saturday, March 10, 2007

Hva med disse ?

Vyrde Lesar.

I krangler de om CO2. Hvor er snormennene ?

Hva med disse ? Så de ingenting ? Sa de ingenting ? Hørte de ingenting ?

Gerd-Liv Valla - LO-leder (har sagt opp med millionfallskjerm !)
Roar Flåthen - 1. nestleder
Geir Mosti - 2. nestleder
Bente N. Halvorsen - Hovedkasserer
Ellen Stensrud - 1. sekretær
Tor-Arne Solbakken - LO-sekretær
Rita Lekang - LO-sekretær
Trine Lise Sundnes - LO-sekretær

Roger Larsen (vanlig medlem)

PS : Norske barn velger vekk matte og språk så det durær. Nynorsk derimot er de pålagt å lære. Ja, ja ...

Friday, March 09, 2007

De som hatet frihet.

Vyrde Lesar.

I var det kaotisk på 8. mars. Mens på Torget der AP-LO arrangerte sitt arrangement var det vistnok knapt folk tilstede. I utakt med virkligheten noen ?

De som elsker Israel,
skal ei i Toget gå.
Og de som liker Yssen,
må i skammekroken stå.
For vi i AP-LO,
på barrikaden står,
vi står der for å sperre for,
ideer ulik vår !!

For vi er ikke pusekatter,
vi er gjort av jern.
For oss er ord som frihet
og sannhet, ganske fjern.
Og de som ikke skjønner.
at her, i vårres hus,
her knekkes andres meninger,
som noen knekte lus.
De kan bare pelle,
seg bort og vekk herfra,
som Yssen måtte gjøre,
med sine meninga.

Ingen rot i virkelighet,
og det er bare sprøyt,
at vårres kjære Valla,
kjeftet villt og brølte høyt.
For vi er ikke pusekatter,
vi står sammen mot en støyt.
Og vi bærer vårres faner,
rødt og stolt og høyt ?

Roger Larsen

Thursday, March 08, 2007

Ingen rot i virkligheten ?

Vyrde Lesar.

I tror man ikke lenger sine egne øyne og ører. Er ikke Stalin død ?

Den Rødgrønne regjering elsker de rike, småkårsfolket kan da bare bygge om til villa eller seile sin egen sjø ! ØLBREV I BÅNN!!


På grunn av hytteskatt,
måtte Erik Due
si fra seg hytta han
arvet i Fredrikstad.Nå
vil han fjerne eiendomsskatten
i sin
egen by.
Av Maren Engebretsen
maren.engebretsen@sarpsborgavisa.no
Pensjonistpartiets leder i
Sarpsborg, Erik Due, har
merket hvilke konsekvenser
eiendomsskatten har. Due
arvet i fjor en perle av en hytte
på Kråkerøy i Fredrikstad.
Gleden varte ikke
lenge. I tillegg til høy arveavgift,
så også Due at hytta ble
for dyr å ha på sikt.
– Her ser man virkelig hva
som skjer når man pålegger
folk eiendomsskatt, forklarer
Due.
Vurdert etter markedsverdi
Han forklarer at foreldrene
hans betalte moms på alt
som gikk med til dere lille
palass på Kråkerøy. Han peker
på formueskatt til staten
og skatt til Fredrikstad
kommune.
– Det har blitt noen kroner
igjennom årene, forklarer
Due.
Due var forberedt på en
stor slump arveskatt, men
hadde ikke regnet med at
den skulle stå i stil til markedsverdien
av hytta. Etter
samme prinsipp ble «hytteskatten
» fastsatt.
– Jeg skulle betale arveavgift
ut fra det noen med millioninntekter
kunne tenke
seg og gi for en hytte som ligger
60 meter fra vannkanten.
Med den prisutviklingen det
har vært på hytter i strandsonen,
er nok de fleste enige
med meg. Å betale arveavgift
og eiendomsskatt ut fra
disse foretningsmessige
prinsippene virker veldig
urimlig på meg og min familie.
Han synes heller ikke at
arveavgiften har livets rett,
men at den heller kunne
kommet inn dersom hytta
ble solgt ut av familien.
– Det ville jo ha gitt millioninntekter,
legger han til.
Gjennomsnittslønn
Han ser på seg selv som
«mannen i gata» og har en
gjennomsnittslønn på
300.000 kroner. Men foreldrene
hans lå i en helt annen
del av inntektsskalaen og
har lagt ned alle sine ressurser
på hytta.
– Nå jeg ikke kan beholde
hytta og tjener gjennomsnittlig,
er det på tide å gjøre
noe.
– Skattet for hver planke
Han er totalt i mot at det
opereres med eiendomsskatt,
og mener det må brukes
andre metoder for å finansiere
kommunale oppgaver.
– Vi har blitt skattet fra før
av på hver planke vi har
brukt, så skal vi betale skatt
opp på det igjen.
I dag er hytta verdt svimlende
mer enn den gjorde i
1928.
– Jeg måtte si fra meg arven,
sier Due oppgitt.
Vil avskaffe
eiendomsskatten
Han som politiker er ikke
redd for å trekke fram egne
eksempler. Og han er overbevist
om at mange kjenner
seg igjen i hans problemstilling,
også her i kommunen.
Han tror det er på høy tid at
det utarbeides en plan for
hvordan man kan avskaffe
eiendomsskatten. Sarpsborg
kommune gikk i år 106
millioner i overskudd. Allerede
nå er pengene foreslått
til å senke eiendomsskatten.
– Det er vel ikke meningen
at vi skal ha så stort overskudd?
Nå bør eiendomsskatten
reduseres. I tillegg
er det viktig at vi også reduserer
egenandelene i eldreomsorgen,
sa Frp sin Stein
Erik Westlie ifølge SA.
Måtte si fra seg hytta
Bomullsgensere og

ØLBREV :

Resultatet av Sosial- og Helsedirektoratets ”angrep” på bryggeribransjen har gjort seg bemerket på mer enn en måte. For oss som lager Norske Ølbrev er det viktigste at vi ikke har noen kilde for å enkelt sjekke opp om det skjer noe nytt hos bryggeriene. Det blir litt vanskelig å stadig sende ut tilfeldige mail eller ringe dem for å høre om det skjer noe. Derfor er vi nå enda mer avhengige av å få tips fra dere der ute. I mellomtiden observerer vi stadig de store bryggeri-merkene på våre TV skjermer i forskjellige sammenhenger uten at vi egentlig har bedt om det. Er det bare de små uavhengige norske kulturbærere som skal lide eller blir det neste den beryktede sladden?


Nytt fra bryggeriene
------------------------
Evan Lewis og Aud Melås jobber med å etablere bryggeri i forbindelse med Furukroa hotell i Flom. Bryggeriet har fått navnet Ægir Bryggeri som skulle passe bra til stedets norrøne mytologi tema. Ægir var en halvgud og bryggeren til de nordiske gudene. Bryggeutstyret skal være på vei over havet fra Canada og forventes fremme nå i mars. 8 stk serveringstanker på 1000 liter befinner seg allerede i Flom. Evan’s amerikanske bakgrunn vil nok påvirke utvalget, men de er også avhengige av å ha noe for enhver smak for å tekkes alle turistene som besøker stedet i løpet av sommersesongen. Den samme Evan har faktisk allerede brygget en egen amerikansk IPA med massevis av tørrhumle som gjestebrygger på Brewpub i København.

Fra Anders Christensen sin blogg kom vi nylig over en hittil ukjent brewpub som allerede er etablert i Trønderlag. Nærmere bestemt Selva i Agdenes kommune. Her finner man «Nekolai Pøbb og Kafe» som har vært i drift siden 2004 med bevilgning for tilvirkning av alkoholholdig vare. Stedet omtales som et økologisk gårdsbruk hvor man kan få hjemmelagede hamburgere og sjølbrygget øl. En tidligere norgesmester i hjemmebrygging bor like i nærheten og hjelper til.

Fra Møllebyen Mikrobryggeri har vi fått vite at ølet vi omtalte i forrige ølbrev som ”skal minne om en Amber” har fått det ikke helt overraskende navnet Amber Ale. Forløperen som på folkemunne ble omtalt som Christina Amber het også egentlig bare Amber, selv om det er en ny oppskrift. Sistnevnte er i tillegg blitt tørr humlet, noe som er litt uvanlig for en Amber. Nyeste øl er en IPA som vist egentlig er den samme som ble omtalt som Amercan Pale på Ratebeer. Ikke så lett å holde tunga rett i munnen her, vi anbefaler at noen av våre ivrigste ratere kontakter David for en lite opprydding på Ratebeer. Det viktigste er dog at bryggmesteren ser ut til like å utvikle nye øl. Om kort tid kommer en Robust Porter på rundt 5% med kraftig kropp og moderat humlepreg. En egen vår/sommerøl skal også være på gang.

Berentsen Brygghus har lansert en økologisk pils.

Flere bryggerier har lansert påskeøl. Haandbryggeriet med Påskegodt, Nøgne Ø med God Påske, Atna Bryggeri med Hjemmepåske-øl og Hansa med Påskebrygg. Kun de to sistnevnte er å finne i dagligvarebutikk.


Nytt fra polet
-----------------
Mai slippet har to nyheter i fullsortiments lista, Grimberger Blond fra Belgia og Påskegodt fra Haandbryggeriet. I bestillingslista finner vi De Koninck fra Belgia, Kirin Ichiban fra Japan, Foster's Lager fra Australia og Glutaner fra Belgia. Som de fleste sikkert har fått med seg har Foster’s og Glutaner vært tilgjengelige i dagligvarebutikker, men da i en noe utvannet utgave. Ryktene sier at vi kan vente en litt større satsing på belgisk øl i mai slippet.


Årets norske ølnyhet og bryggeri
-----------------------------------
I desember pågikk avstemning over hva dere lesere og Norøls medlemmer mente var den største øl nyheten for 2006 samt hvilket bryggeri dere mente fortjente tittelen årets bryggeri. Mer utfyllende informasjon om dette er å finne i siste nummer av bladet Ølgjerd. For de som ikke er NORØL medlemmer bringer vi her de tørre tall. Prosentandel av stemmer er angitt i parentes.
Årets nyhet: Nøgne Ø Imperial Brown Ale (24%), Nøgne Ø Saison (21%), Aass Julehvete (17%), Glopheim Juleøl fra Atna (7%)
Årets bryggeri: Nøgne Ø (54%), Aass (23%), Atna (7,5%), Ringnes (7,5%) Øl og bryggerier med mindre enn 4% stemmer har vi ikke tatt med.

Som de fleste skjønner har dette ikke noe med salgstall å gjøre, men er et resultat av hva de som er interessert i øl mener. Vi takker alle dere som har avgitt stemme.


Ølkurs på Two Dogs Pub
-------------------------------
Vi leser i Ølgjerd at det skal arrangeres et ølkurs på Two Dogs Pub i Oslo 13. april.


Ølfestival i Hamar
---------------------
Hamars Culturelle ølvenner Ølstrupene arrangerer ølfestival første helga i juni det vil si det hele starter torsdag 31 mai med foredrag om ølkultur og ølrelaterte ting for bedrifter og spesielt interesserte. Selve festivalen er den 1-3 juni. Det er nå 4de gang ølstrupene holder ølfestival i Hamar park. Gratis inngang og levende musikk fra lokale band. Festivalen har vokst for hvert år og man regner med et besøk på 2-3 tusen i løpet av helga. Ølutvalget blir et bredt utvalg så alle skal finne "sitt øl" å leske strupen med til Irsk/folkrock inspirert musikk samt noe ompa-ompa. Det startes tidlig på dagen og holder på utover kvelden alle tre dager. Været er ingen hindring da Teltet som har plass til flere hundre mennesker er oppvarmet.


Mikrobryggere med diplom
---------------------------------
Den Skandinaviske Bryggerhøyskole har nylig avsluttet første diplomutdannelse målrettet mot mikrobryggerier. Kurset som var overtegnet besto av 77 timer fordelt over seks måneder. 19 bryggere gjennomførte kurset og ekstra morsomt var det å se vår egen norsk amerikanske Evan Lewis fra Ægir Brygghus motta stipende fordi han var den 3. beste i klassen. Med dansk som 3. språk og havne på 3. plass – det er imponerende. Vi gratulerer og gleder oss til å smake på resultatene.


Bud vs Bud igjen
---------------------
Samtidig som Anheuser Busch (produsenten av amerikanske Budweiser) og Budejovicky Budvar (produsenten av tsjekkiske Budweiser) ble enige om at A-B skal distribuere den tsjekkiske Budweiser i USA, ble de også enige om at de skulle fortsette rettssakene de har gående rundt om i verden. Som kjent dreier saken seg om retten til å bruke merkenavnet Budweiser. Sist ute med en rettsavgjørelse er Portugal, og denne gir tsjekkerne retten til navnet. Omtrent samtidig er det dukket opp rykter om at A-B, som er verdens nest største bryggerikonsern, skal slå seg sammen med Inbev, som er det største. Inbev ble til i 2004 når belgiske Interbrew slo seg sammen med brasilianske Ambev. Ølbrevredaksjonen frykter ikke denne sammenslåingen, men tror heller det vil medføre ennå færre kjempesvære merker, noe som bør kunne gi plass til mer kvalitetsøl i butikker og barer.


Cantillon legger ikke ned
----------------------------------
Vi har tidligere meddelt at Cantillon vurderte å legge ned. Dette pga hygienekrav, ran av bryggeriet og vanskelig adkomst. Bryggerisjefen Jean van Roy har nå bestemt seg for å fortsette, noe som må sies å være en god nyhet for lambic-entusiaster. Lørdag 3. mars arrangerer Cantillon sin årlige ”Åpen brygge-dag” der publikum kan være tilstede å følge bryggeprosessen og rengjøring av fat.


Kuriosa
-----------
Japanske Abashiri har satt i gang produksjonen av et øl med melk? Noe av hensikten er visstnok å hjelpe melkebøndene å bli kvitt overproduksjonen. "Det smaker fruktig, så det passer sikkert bra sammen med søtsaker også." sier Kaori Takahashi fra bryggeriet. Fargen på det ferdige ølet skal visstnok være som vanlig øl.


Ikke akkurat øl...
-------------------------
...men en del av britisk pub-kultur er det i hvert fall. Vi tenker på cider. Det er ikke mange cidere tilgjengelig på det norske markedet. Det finnes seks cidere av rusbrus-typen i dagligvaren, og der finner du også en fin cider fra engelske Weston. Ellers må du på polet, og der finnes bare to typer, nemlig Krune Cider og Hardanger Sider Tradisjonell. Nå kan Hardanger Saft- og Siderfabrikk melde om at Hardanger Sider Sprudlende vil komme på polet fra og med mars-slippet, så da er det i hvert fall tre tilgjengelig. De du finner på polet er ganske kraftige saker, rundt 10 % alkohol, men de kan anbefales.


Design betyr mye for salget.
-----------------------------------------
Dessverre må vi nok si, men vi må allikevel gratulere danske Nørrebro Bryghus med 2. plass i kategorien Branding/emballage under Design Week Awards i London. Hele 1200 produkter var meldt på til konkurransen som ble vunnet av Apples iPod. Fra før har Nørrebro har tidligere vunnet Dansk Designpris i 2004 for meget gjennomført design på hele virksomheten.


Spesialøl øker stadig i Danmark
-------------------------------------------
Den danske butikkjeden Irma melder at i første av årets halvannen måned så har spesialøl stått for 50,2 % av det totale ølsalget. Salget fra danske mikrobryggerier alene står for ca. 20% av ølsalget. Av Irma kjedens ca. 250 forskjellige ølmerker er det omtrent 140 som kan betraktes som spesialøl. Typiske billigøl står nå bare for 1,8% av omsetningen, noe som har resultert i at kjeden dropper denne type øl. Man mener at denne trenden skyldes at nå som folk generelt har litt mer penger mellom hendene så ønsker man produkter som gir en opplevelse og har en historie. Dette er vel en trend vi stadig ser mer av i Norge også, i alle fall på matfronten. For eksempel økologiske produkter og produkter fra lokale småskala produsenter får mer oppmerksomhet.


Månedens link
--------------------
Siden vi nordmenn ikke lenger får lov til å se på bilder av øl, bringer vi her en link til en stor samling øl etiketter. Her finnes til og med noen norske, selv om det er en amerikansk side. http://www.beerlabels.com/labels/ Sjekk ut på egen risiko!



Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Wednesday, March 07, 2007

Milliarder til Milliardærene.

Vyrde Lesar.

I skryter man av "kvalitetsheving" i eldreomsorgen. Les derfor resten !!

I motsetning til Rådmannen, som mente at Bukkarten, hotellmilliardeæren, betalte full pris for tomteutvidelsen ved Badeland, sier eiendomssjef i kommunen, Arnt Pettersen, noe annet i SA. Akkurat som undertegnede og SA, anslår han tomteprisen til kr ET TUSEN (++)pr kvadratmeter, og ikke 500 som rådmannen mente var taxt. Kommunen solgte ca 7000m2 og regnestykket er som følger 7000 X 500 = tre og en halv million. Tre og en halv million var alså summen kommunen ga bort til mangemilliardæren Bukkarten. Og jeg bryr meg ikke om hvem som hisser seg opp i ARBEIDERpartiet, milliardærenes parti, jeg snakker om sløsingen med fellesskapets verdier. Men dette blir jo som lommerusk når de skal gi bort Stadiontomta, til bedrifter verdisatt til milliarder ,Stadiontomta er verdt over 100 - hundre - ganger mer. Alså nærmere en halv milliard. Lande skole er for øvrig allerede for liten noen dager etter at den er tatt i bruk. Kommunen hørte ikke på tidligere rektors advarsel, står det i SA. Nei, de hadde vel nok med å diskutere billige tomter med Bukkarten ? Elle kanskje de var i Ålesund på et uformellt møte ?

Ellers er det ikke lenger kun undertegnede som er "bekymret" for det hypermoderne designhandleområdet som stiger fram ved Dikeveien på Rolvsøy. Sarpsborgkremmerne er også det. Men når kommunens topper sitter med nesa i leira på Jordet, så taper både Tunejordet og Gågata. Det første kremmerne på Tunejordet bør gjøre, er å få skiltet handelsområdet fra E6 og helt inn, og å reklamere med tømming av campingbildoer, gratis WiFi tilgang, turistkontor og billige middager på OBS. Tror man virkelig at turister kjører opp i Sarpsborg sentrum, leter etter en svindyr parkeringsplass for så å reke gatelangs i en forlatt gågate på jakt etter et turistkontor ? NÅWW WEJ !!

WiFi burde også kremmerne i Gågata sette opp før fienden på Sandtorget gjør det. Det NØTTÆRNTE å gjemme seg bak gråpappir og krokodilletårer i kampen mot Gågateforfallet. Kommunen vil neppe pusse opp gågata, de har nok med NYE prosjekter med gilde røde snorer. Dessverre !! Hadde de solgt indrefilettomter og realisert fellesskapets midler til taxt, og ikke gitt de bort for en slikk og ingenting, så hadde man i det minste hatt råd til å fornye Gågata. Men som kjent skal fellesskapets oppsparte midler gies bort til de steinrike milliardærer. Og nå skal man bygge et nytt modellmuseum på Jordet (hvorfor dette jordet er så sentralt i kommunes planer fatter jeg ikke !!), dette mens Borregaardsyssel museum omtrent råtner på rot. Ja, ja det er morroere med røde bånd enn vedlikehold, men det er trist at man prioriterer slik at alt kommunalt forfaller. Forfall er dyrt. Se på Kirkegata skole og så får opphisselsen bare bre seg i Rådhuset : Søtti millioner koster det å sette Kirkegata skole i stand til å forsette slik som i dag. Forfall is the new Loud !

Kjære politikere ! Slutt med luftslottplaner, drømmevyer og APkattideer. Vi vil ha vedlikehold av det vi allerede har, skoler, veier, museum, båthavner .... og så får de røde snorer vente. Kan det være så fryktelig vanskelig å forstå i all opphisselsen over at Norge renner over av pæng? Uff, nå ble visst politikk kjedelig igjen. Vedlikehold !!?? BLÆÆÆHHH !!

Roger Larsen

Tuesday, March 06, 2007

Bilrevolusjon

Vyrde Lesar.

I har noen våknet. Men det er nok for sent ! Dikeveien blir et handelssentrum av rang. Så da har Gågata OG Tunejordet tapt, mens de aller upperste har sittet med nesa i leira på Jirdet. Ja, ja ... kanskje kremmerne i Sarpsborg skulle snakke med Haabeth ?

Og bilrevolusjonen er rett rundt hjørnet. Lotus APX med el-motor og nye batterier har 644 hester og en rekkevidde på 5-600 kilometer. Ladetiden er 10 minutter. Dette er nanoteknologi og har kommet som en bombe, revolusjoner gjør ofte det. Hybrid- og hydrogendrift skygg unna og som vi vet : den vil være avgiftsfri i Norge.

Hmm ... vi vet jo at elektriske biler er avgiftsfrie her. Frp er for å fortsette fritaket, men SV-dronninga og barnehageløgneren finansministera vil gå igjennom extraskattene slik at overføringene til statskassa ikke minker (men da kan de jo EGENTLIG bare ta noen kroner fra oljefondet), man kunne jo risikere at milliardbruforbindelsen som Navarsete skal bygge (100% statsfinansiert) i sitt eget fylke, blir for dyr. Neida - man finner da alltid kroner til sitt eget bruprosjekt. Hardangerbrua kommer til å koste 10 milliarder (helt sikkert), og imens fortsetter veidrapene på hovedveien mellom Oslo og Mandal, Galskapens vei som den kalles. Og alle vi andre, vi i sentrale strøk, vi skal fortsette med å betale bompenger. Jeg betalte 100 kroner i veiavgifter jeg, fra svinesund til Landaasen i Opplang, en tur som tar ca 2-3 timer. Utrolig !!

Monday, March 05, 2007

ARBEIDERpartiet ?

Vyrde Lesar.

I skal kommunen gi bort Stadionområdet inklusive Valaskjold Gård, gartneri og området helt ned til rundkjøringen i Vestengdalen helt gratis til byens steinrike boligspekulanter. Her kan det komme leiligheter på festet tomt, men alle som tenker på å kjøpe seg leilighet, hytte, bikkje eller hus på festet tomt : SKYGG UNNA !!! Det er i dag veldig usikkert hva festet tomt betyr, unntatt at småkårsfolket blir flådd !! Rettssaker står i KØ !!

For ca 10 år siden, og her støtter jeg meg på den kollektive hukommelse, vedtok Idrettsrådet at sarpsborg stadion skulle være et FLERBRUKSANLEGG, Ny tribune ble bygget og det ble gjort plass til 8 løpebaner. Dette er fjernet i det nye forslaget, da det ser ut til at løpebaner vil ta for mye plass og uten løpebaner får boligspekulantene plass til mange flere luxusleiligheter. I idrettsrådet er Spartaalliansen samlet om en slik løsning og den består av 15 lag. Her er forøvrig Ordførerens og Rådmannens reisefølge på fotballtur til Ålesund : Sparta-formann Lars Malmberg, daglig leder Tor-Ivar Pettersen, styremedlem Arne Hæhre, styremedlem og anleggsansvarlig i Sparta, Øivind Skjelle. Nå venter Ordføreren (gjør ALLE byens politikere det ?) på en FORMELL henvendelse fra Sparta. Slik at Stadion-prosjektet kan få en FORMELL politisk behandling. Hva har den uformelle bestått av og hva ble sagt i Ålesund er det ikke mange som vet.

Når Ordføreren hisser seg opp over at en Frp politiker selger historiske gjenstander og vil koble inn kommuneadvokaten, så hadde det vært morro om kommuneadvokaten tittet på disse sakene. Advokaten kunne starte med dette begrepet : habilitet !

Nå vet ikke jeg OM politikerne har fått noen "formell" henvendelse, men det sies at Sparta og Planbo har inngått en intensjonsavtale om utbygging av stadionområdet. Det er forøvrig mange med sterk interesse for fotball som posisjonerer seg innen eiendom om dagen, og akkurat nå, rett før boligboblen sprekker er det store penger i eiendom. SOBBL/Betong(jeg orker ikke å skrive resten av navnet) sitt nye anlegg på Fritznerbakken kan man her bruke som eksempel. Om mine beregninger og antagelser er rett, vil Byggekostnadene ligge på rundt 20000 pr m2, og salgssummen ligge på rundt 30000/35000 ifølge SA. Det er markedet som bestemmer egentlig. Unntatt på Stadion da, for der skal alså kommunen gi bort ei tomt med en verdi på mellom 300 og 500 millioner GRATIS til boligspekulanter. Det er viktig å merke seg at disse bedriftene som skal overta fellesskapets midler GRATIS, i dag har en verdi på over 2,5 milliarder. Da er det noe annet med småkårsfolket i Sarpsborg-bygg-om-til-villa-kommune !! Sarpsborg Arbeiderparti skal alså gi bort verdier for nærmere en halv milliard. Det må ha vært litt av en tur til Ålesund !

Jeg vil forøvrig påta meg den tunge forpliktelse å overta området rundt gamle Kirkegata skole helt gratis. Tenk hva kommunen vil spare på å kvitte seg med en slik gammel skole helt gratis da dere. Så vil jeg selge området på det åpne marked, og penga vil jeg dele ut til distriktets frivillige foreninger som satser på barn og unge. Og feire det med en pølse og en Solo.

Adressa mi har kommunen, jeg betaler jo boligskatt, mens andre får milliardverdier gratis. ARBEIDERpartiet ?

Roger Larsen

Sunday, March 04, 2007

har de fått en prest som leder heller ?

Vyrde Lesar.

I sparket høire denne mannen da han hadde en link til en dilldoside. Herre Jesus, har de fått en prest som leder heller ? Jeg mener å ha lært på skolen at jesus omgikkes både tollere og horer !!

Til ettertanke : (SLATE / washington Post)


moneybox
Bubble, Bubble, Toil, and Trouble
Uh-oh. The housing bust is just beginning.
By Daniel Gross
Posted Friday, March 2, 2007, at 5:23 PM ET



As the housing boom comes to an increasingly ugly end, the parallels between the real-estate industry today and the technology industry in 2000 and 2001 are astonishing. Blogger Barry Ritholtz last month posted eerily similar charts of the NASDAQ composite index in the tech-bubble years and the index of housing-related stocks in the real-estate-bubble years. Both show rapid rises, a swift correction, and a subsequent rally when analysts and insiders proclaimed (prematurely) that the worst was over.

Echoes from 2000 can also be heard in the continual false calls of a market bottom. The Web site Minyanville has documented the repeated bottom-calling attempts by National Association of Realtors economist David Lereah. Lereah believed the housing market had stabilized in March 2006 and again in April, June, October, and November.

Robert Toll, CEO of high-end home builder Toll Brothers, told the New York Times in 2005 that his company, which had enjoyed astonishing growth for more than a decade, would grow by 20 percent annually in 2006 and 2007, and then go for 15 percent annual growth. Yet in virtually every quarter since the article appeared, Toll has lowered expectations, called a bottom—and then lowered expectations again. In February 2006, Toll Brothers projected it would deliver between 9,200 and 9,900 McMansions for the fiscal year ending October 2006, down from the previous projection of 9,500 to 10,200. But Toll reduced its expected deliveries in May and again in August and wound up delivering 8,787 for the whole year. But bitter experience hasn't made Toll any better at calling the bottom. In November 2006, the company said it expected to deliver between 6,300 and 7,300 homes for fiscal 2007, down from the prior prediction of 7,000 to 8,000 deliveries. By February, Toll said it expected to deliver only 6,000 to 7,000 homes. And it's doubtful Toll has successfully called the bottom now. The Census Bureau data on new housing sales for January, released earlier this week, showed a whopping fall of 20 percent from the year-ago level, and down 16.6 percent from December.

It sounds like a replay of the 2000-01 period, in which software, technology, and dot-com companies, riding a wave of growth, thought the slowdown was a small blip. (David Lereah, who published a book in 2005 telling readers how they could get rich participating in the endless housing boom, published a book in 2000 advising readers how they could get rich from the endless information technology boom.)

Cisco Systems was the Toll Brothers of its time—a rapidly growing juggernaut led by a charismatic, deep-thinking CEO. At the end of the company's 2000 fourth quarter, in which it reported revenues of $6.75 billion, Cisco expressed great confidence about its growth. Even after revenues plummeted sharply in early 2001, CFO Larry Carter was talking about the ability of Cisco to keep growing at an impressive recent rate. "We recognize there is a healthy debate about whether we can grow 15-20 percent or 30-50 percent. In the long-term, only time will tell if our industry grows between 10-20 percent or more than 30 percent." Instead, Cisco's sales dropped for several years. Cisco wouldn't reach sales of $6.75 billion in a quarter until the quarter that ended in April 2006.

Across the tech industry, executives were similarly sanguine about growth—even as the business was collapsing. Check out this poll of information technology executives. In August 2000, IT executives projected IT budgets (and hence sales at IT companies) would grow at an 18 percent rate for the next 12 months. They stuck to those outlooks through the fall of 2000, as orders began to fall. Rather than rising 18 percent in 2001, IT spending fell for the year, as executives continually called a bottom in the spring of 2001. At the end of 2001, professional forecasters promised rapid bounce-backs in 2002—bounce-backs that never occurred.

The persistent optimism of housing and tech advocates has the same basic source. When a set of changing circumstances—an exciting new technology like the Internet or a climate of low interest rates and easy credit—comes along, executives start to believe that their blessed industry has slipped the surly bonds of the business cycle. The prospect of a slowdown that lasts for two years simply doesn't jibe with their new worldview.

By the end of a boom, all the pessimists have been demoted or passed over for the optimists. Executives who come of age during booms are punished for caution and rewarded for doubling down. In 2000, this translated into companies building insane amounts of fiber-optic cable ahead of demand or blowing hundreds of millions of dollars on warehouses for Webvan. In 2005 and 2006, this translated into Wall Street firms paying large sums of money for subprime lenders—right at the top of the credit cycle—and home builders shelling out cash to lock up thousands of empty lots. Just as investors in technology companies had to write down the value of that fiber-optic cable and Webvan's warehouses, investors in lending companies and home builders are already writing down the value of those subprime lenders and all that land.

The other reason it's so hard to call a bottom has to with how bubbles burst. After investors and corporations overreact on the upside, they overreact on the downside. As a result, it generally takes more than a few quarters for equilibrium to return to turbulent markets. For example, lenders are just now starting to tighten standards on the loans they make to subprime borrowers—a measure that is sure to weigh further on an important sector of the housing market.

All of which means that the housing industry in 2007 may be where technology was in early 2001—engaged in the first serious hard times the industry had seen in more than a decade, finally aware of the problem, but still a long way from the bottom.

Daniel Gross (www.danielgross.net) writes Slate's "Moneybox" column. You can e-mail him at moneybox@slate.com.

Article URL: http://www.slate.com/id/2160973/
Copyright 2006 Washingtonpost.Newsweek Interactive Co. LLC

Saturday, March 03, 2007

Kirkegata skole.

Vyrde Lesar.

I brant ikke Kirkegata skole opp, og AOF må ut til tross for Olførerens sinne, misnøye og bulder. Men hva er problemet ? Denne tomta og skolen kan jo gies bort. Så blir man kvitt en gammel skole og ei indrefiletttomt til hundrevis av millioner HELT GRATIS ! Akkurat som på Stadion ? Og hva snakket man egentlig om på gutteturen til Ålesund ?

Denne bloggen har vært nede noen dager da GOOGLE sin SPAMBOT trodde at denne bloggen var en spambot. Sånn er det når man skriver på norsk (spamboten kan ikke norsk) og begynner å bruke GOOGLE sin egen reader med share funksjon. Det blir links av slikt.

Roger Larsen

Thursday, March 01, 2007

Kultur eller leire.

Vyrde Lesar.

I skal de bruke konsulenter, og hvem er nå de da, til å kartlegge veistandarden. Ikke så mye pæng, bare 6% av veibudsjettet. Hmm... kanskje man skulle vært konsulent, ikke asfalterer ?

Og en glimrende ide. Tuneskipet skal gjenoppbygges. Da bør Tunestenen og de antikvariske rester av skipet også hentes hjem og plasseres der de hører hjemme, Tunestenen i Tune kirke og Tuneskipet på Haugen gård på Rolvsøy, hvor skipet ble funnet. Her ved Glommas bredd, det var vel egentlig en liten fjord i vikingtiden, er Tuneskipets verdige og rettmessige plass. Skipet bør bygges av Østfolds skoleelever og være en gave fra Sarpsborg til Østfold ved 2016 jubileet.

Den beste plassen for et Vikingmuseum hadde selvsagt vært Festningen på Greåker, men den er dessverre nedbygget og ødelagt med velsignelse av politikere uten fremtidssyn og historisk kunnskap. Vi Greåkeringer må til Fredrikstad vi, for å finne noen med såpass kulturell ballast at de kan åpne kulturuka på Greåker. Og har dere vært i den nye Gågata i Fredrikstad ? Det begynner å svinge der gett ! Våre egne politikere ser dessverre ut til å konsentrere seg om et leirete jorde på Grålum, og om å rasere Sarpsborg sentrum og gamle Tune kommune med betongkasser og fortetting. Ja og å dele ut felleskapets midler gratis og superbillig til byens mangemillionærer da. Stadiontomta for eksempel, hva ble det egentlig snakket om på turen til Ålesund montro ?

Hærværk is the new loud …

Roger Larsen.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls