Thursday, January 10, 2008

Baræ stæling i da!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skrives det om sauer. Men hvor mange spiste ULVEN i Sarpsborg?

Fra DN - her er LINKEN

et lite klipp:

Ser ikke positiv utviklingUtviklingen er åpenbart positiv. Derfor er det forstemmende at en stor gruppe, som jeg kollektivt vil kalle «de velmenende», ikke ønsker å se hva som skjer. De velmenende er godt eksemplifisert med Den norske kirke, som undet det siste Kirkemøtet kjørte seg fast i en overforenklet og foreldet «nord-sør»-tankegang.

Her opererer man fortsatt med et karikert bilde av det rike nord som utbytter det fattige sør, noe som fører til at forskjellene i verden øker. Handel beskrives som en ren verdioverføring fra sør til nord, som bare i liten grad motvirkes av bistand.

Men dette stemmer jo overhodet ikke med virkeligheten. Ikke bare vokser utviklingslandene mer enn de rike landene, det er jo nettopp på grunn av den økte handelen at de vokser. Hvis butikkgiganten Wal-Mart var et land, ville dette landet vært Kinas sjette største eksportmarked. Den kyniske, profitthungrige og utskjelte ledelsen i Wal-Mart har trolig gjort mer for å løfte millioner ut av ytterste fattigdom enn noen velmenende bistandsorganisasjon har klart.

Og handelen har ført til en enorm overføring av økonomisk makt fra rike til fattigere land. Når amerikanske banker nå kommer i klemme, er det selskaper i Kina og Midtøsten som går inn med friske milliarder.

Roger Larsen

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates