Monday, February 18, 2008

Bypolitisk ...hmmm ....

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er billedserien "På fylla i helga" tilbake. Sukk - SeogHør ....

Byens sossiale rom består av mye mer enn Tørje, uansett hva byarkitekten måtte mene. ”Sarpsborg plasserer seg i godt selskap med andre byer på samme størrelse, der en visjonær og målrettet bypolitisk innsats begynner å gi resultater” sier byarkitekten. Oi, betongraseringen er planlagt. Se bettongfilmen på YouTube, søk på ”bettong” med to t’er, og se bettongen (og det som skal rives?), filmen er et ristende dokument over deler av bettongbyen. I øyenhøyde er store deler av byen nå altså en visjonær, målrettet, bypolitisk (fint ord gett) bettongørken. Over 100 år brukte Arbeiderpartiet på en sentrumsplan, visstnok med estetiske retningslinjer. Hmm… estetikk, ja vel, men hva med Østre og BARNA da? Men siden byarkitekten uttrykker følgende : ”mye lav trehusbebyggelse som ikke maktet å avgrense byrommet” (skal byen i arrest?), er det nok ikke lenge til betongfirkantkassene, de lokale Mulberrys, med Sarpsborghjørner helt opp til 5 etasje, avgrenser både eplehager, sola og Østre.

Byens og kommunens sosiale rom (som arkitekten mener vi bør holde intakt) bestod av utallige småløkker, eplehager og lekeplasser som byens politikere systematisk og villet har styrt en groteskfortettet kaninburbebyggelse til. De kaller det ”å bygge byen innover”, men det er hærværk. Det er rasering av sosiale strukturer som vi og våre forfedre har brukt 100vis av år på å utvikle. Det nærsosiale rom der barn skal kunne være alene fra de kan krype og stabbe, er rasert og ødelagt. Barnas plasser er omtrent ikke tilstede lenger. Det grønne er lagt under asfalt, trærne er rasert vekk både i Sentrum og utenfor bykjærnen (snart kommer bettongen til ei lang myr nær deg!) . Trærne er visstnok i veien (akkurat som barna er i bykjernen) for Dissæintørje. Nå er det varehus og hoteller som er viktig, ikke barna.

En by uten nærplasser, uten eplehager og løkker til barna, er en fattig by. Der jeg vokste opp hadde vi to lokale hoppbakker, idrettsplass med 60m, langdehopp, kulestøt, høydehopp og vi hadde tre fotballøkker og lekeplass. Kommunale vissjoner har tatt alt. Man bygde hus med eplehager da, men nå kommer groteskfortettingene, de totalt uten hensyn til barn, med kommunal vissjonær velsignelse. Det er bare å ta en tur ned til Nye Tindlundsvei 80 og se seg omkring. Bekkene klukket (de var ikke lagt i rør), man kunne bevege seg i veien uten å bli utsatt for livsfare (trafikkplanlegging !? Nei det er Shell det). Barn sitter inne i våre dager, barnas sosiale rom har Arbeiderpartiet lagt under asfalt eller rasert. Og værre skal det bli. Greåkerdalen skal forgiftes med brølende trailertrafikk og Langemyr skal brutalraseres. Men noen skal klippe, klippe røde snorer og som byarkitekten sier : ”Kommunen har fått skryt UTENFOR Østfolds grenser” . Hmmm, og av milliardærbukkarten da. Men hva med innbyggerene som stadig oftere får sine nærsosiale rom rasert. Skryter de? Har arkitekten hørt hurrarop fra Ise? Kanskje arkitekten skulle bry seg mer om innbyggerne enn de som bygger dussinhotell på billige tomter? Og snart skal stadionområdet gies bort? Selg det! Og bruk penga på onga!!!! 2-300 millioner er jo litt det? Ja man har vel ikke tenkt å bruke de på noen innkjøpte fotballspillere fra Afrika? Det er vel ikke næringslivet som bestemmer dette, det er vel byens politikere?

Trafikkstyring vil også skape sosiale rom, og i Sarpsborg har man så vidt jeg vet ikke sett på trafikkstyring som et middel til å oppnå sossiale rom før undertegnede begynte å skrive om det i SA-blekka. Man hadde visstnok ikke råd til nye skilt! Men trafikkstyring betyr at man setter farten ned i ALLE boligområder til 30 km i timen, i sentrum også, dette vil gjøre miljøet og de sosiale rom tryggere og mindre støybelastet. Trafikkstyring betyr at man tar grep og styrer trafikken utenfor boligområdene av Sarpsborg. Og det skal være to veier over Glomma. Den ene over Sannesund, den andre over Sarpr. Jeg bryr meg lite om akser og ”interessante” byforbedringer, (som alle bør vite er ”interessant” vin sur og snerpete, og dette bordet dere, dette bordet oppdaget jeg i Bilbao. Giiiid altså, BONYTT neste) Grønn snørr, spør du meg, grønn barnesnørr er viktigere enn byarkitektens ”vissjoner”. Grønn barnesnørr i grønnt gress!

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates