Friday, February 08, 2008

”Ælt til Tørje, drit i Østre” er feil

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skjer det mye, men etter sirkusforestillingen "Utsikt uten tilgang" så vil de vel halvere den på langs!

Det er slått fast. Politikken ”Ælt til Tørje, drit i Østre” (jeg gidder ikke å snakke om Jordet, det får andre gjøre) er i ferd med å ødelegge byen Sarpsborg. Det har Econ Pöyry fortalt kommunemennene. Mange av oss, folket (fellesskapet i fintalene) har lenge visst dette lenge, og slåss for en estetisk by i likevekt. Den ekspansive betongblokk og margarinkassekaninburutbyggingen de siste årene, tar kvelertak på gammel byarkitektur og strukturerte gamle boligområder over hele kommunen. De som i dag styrer, våre politikere og kommunens administrasjon, vil nok få ettermælet : de som ødela byen og kommunen.

Et "samarbeid" mellom kommune og milliardærer tar kvelertak på gamle bystrukturer og ødelegger byens likevekt. Det triste er at de ikke skjønner hva de gjør. Det er lenge siden de beste ble kalt til de politiske verv. I dag bekles vervene av B-lagene, de som vil ha utsiktstårn uten tilgang (SUKK!). Dessverre. De som vil ha makt, men som ikke har forutsetninger til å utøve den. Dette må dessverre de kommende generasjoner betale dyrt for. Mens milliardærene skryter og flirer hele veien til banken. (Hæ, hæ, hæ. Jeg tok en tellefon, mumla noe om samfunnsaktører og så fikk jeg tomta til hæll pris æ gett – drinkær på ælle!!)

Men det er håp i hangande snøre. Selv om det dessverre er for sent for store deler av Sarpsborg, vi kan redde Østre. Over store deler av byen er betongvegger alt man ser i øyenhøyde, over store deler av kommunen har xtremfortetting ødelagt ro, orden og estetikk. Dette vet jeg dessverre mye om. Dagens politikere har skylda. Og mens tyskere river betonggalskapen for å gjenskape bysentra slik de var før annen verdenskrig, målene er byer for mennesker, ikke betonggater, fortsetter betonggalskapen og xtremfortettingen i Sarpsborg. Menn uten visjoner om det gode samfunn, raserer gate etter gate, eplehage etter eplehage, og milliardærene skryter. Det rødmes kokett.

Charrette, er den nye begrepet. I motsetning til dagens system, som med all kraft forsøker å holde byens innbyggere, folket (fellesskapet i fintalene), utenfor byplanlegging og byfornying, er en charette sammenhengende flerdagsmøter som involverer de røde snorers menn, altså kommunen, betongkapitalistene dvs. utbyggere og selve fornuften, folket (fellesskapet i fintalene). Målet er at man skal være enige i utbyggingene, og ikke få katastrofene tredd nedover hodene. Dette vet jeg dessverre mye om. I dag blir dette kallt høring, men målet er at fornuftens røst, folket, arbeiderne, skal ha et avgjørende ord i de beslutninger som taes om deres eget miljø, FØR POLITIKERE OG MILLIARDÆRER har gjort avtaler via telefon eller på de dulgte bakrom. Samle eder beboere, det er fortsatt deler av byen som er by.

Jeg skjønner heller ikke maset om bompenger og klippe, klippe røde snorer. Det er få grep som skal til for å få flyt i trafikken. Man må gjøre som følger : prioritere de to gatene som ender opp på Særpebruæ (Kirkegata og St. Nicolas). 1. Sperre utkjøringen fra B-porten og St. Marie gt. 2. Gi de gatene som fører inn i de to hovedgatene mye lavere prioritet/forby innkjøring i rushperioden (alle bruke for eksempel Jernbanegata). 3. Forlenge Grøntlyskjøringen i begge gatene slik at det blir færre start/stopp. 4. Sørge for at trafikklysene virker. (UMORROE greier, altså vedlikehold). Vipps, mindre køkjøring uten bompenger! Men trafikkplanlegging? Nei, det er SHELL det!

:-)roger

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates