Thursday, January 31, 2008

Dørløse tog!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har man løst "problemet" med universell utforming på en genial måte!

NSB skal vistnok bruke samme løsning når de bestiller nye tog. De skal være uten dører!

Tiltredes!!

:-)roger

Wednesday, January 30, 2008

Tindlund.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg kommer det ny fylleferge.

Jeg pussær opp på Tindlund, så her blir'e tynt om da'n.

:-)roger

Tuesday, January 29, 2008

Pisserenna.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har noen åpnet en FARLIG BRO!!!

Som selvsagt skal rives, da den ligger i bakevja. Såvidt meg bekjent kalles deler av Greåker nå : pisserenna. Man flyr og pisser langs jernbanen, så tællær man i pisset og drar det inn i den enen forretningen etter den andre. Greåker, med et tørj uten pisserenne!

:-)roger

Monday, January 28, 2008

Køl og melkekartonger!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg kan det hende at denne består. Hmm ..... rotærøm heller?

Ellers intet nytt. Jeg er lei lysløypa og venter bare på å komme i gang på Tindlund. Tindlund tømmes, og vi har bestemt oss for å la alt gå til ved, i søppelæ, ta det ut av sirkulasjon. det er på tide å tømme landet for gjenbruk. Snøvits (he, he, he) i Finnmark skal slippe ut 1,5 millioner tonn CO2dritt i lufta, + køl og annet. Så vi får nok nok med å brette melkekartonger og å kjøre mindre bil grunnet 10 øre ekstra pr liter.

VI faller snart sammen av hånfliren! Kan noen regne ut hvor mange melkekartonger vi må brette ekstra for 1,5 millioner tonn CO2 ?

:-)roger

Sunday, January 27, 2008

Det er alle andre som skal slutte å fly!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg mener noen at Rygge vant, men det er feil! RÅKAPITALISMEN vant.

Det er jo som kjent alle døm andre som skal la være å fly, og alle kinereræne som ikke skal kjøre bil. Vi de fete, hvite ariere derimot … verden her vi kømm!!

Den rødGRØNNE(?) regjering har nå mista all troverdighet i miljøspørsmål både ute og hjemme. Det er jo trist. Men ekstra trist for feks Finnmarkinger som skal få 100tusenvis av tonn med køl og CO2 i hue de kommende åra.

Gardemoen skulla aldri vært valgt som hovedflyplass, jeg har ikke snakket med en eneste flyger som mener at Gardemoen ble valgt av flymessige hensyn, den ble valgt av distriktspolitiske. Hadde man valgt Hurum, ville dette vært unngått.

Nå gjelder det bare å få flytta jernbanen UT AV MOSS og bort til Rygge flyplass, dette for å gjøre Moss sentrum bedre. For en ting er sikkert, de private kapitalistinteressene som overkjørte den demokratisk fattede konsesjonen de fikk, vil gjøre det igjen. Med lokalpolitikere på parti, lokalpolitikere med dollartegn i øya og som håper på lukrative verv etter avtjent politisk vikeplikt.

Saturday, January 26, 2008

Ja, ja ....

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg diskuteres det. her er en analyse av partiene, gjort av en av debatttantene.

Karakteristikker av politiske motstandere.
Politikk og samfunn – Det er greit at man skal diskutere saker og ikke politiske motstandere og komme med giftige karakteristikker når man skal finne løsninger på problemer, men nå vil jeg diskutere hvordan menneskene som står bak disse meningene er! Ikke minst for å få litt temperatur her inne…!

Høyrefolk: De som enten har fått litt høyere inntekt enn gjennomsnittet (eller tror det…) eller har litt finere utdannelse (eller tror det..) enn gjennomsnittet, helst økonomisk utdannelse eller er fra Bærum eller tilsvarende sossesteder i andre byer. Motstandere av fellesløsninger og empatisk blanke. Klar deg selv eller dø!

Krf: Religiøse og fanatiske. Snille som har blitt mobbet mye.

SV-ere: Skolefolk, jazz, intelektuelle som ikke får lån, idealistiske naturvernere, anti-anti-USA og helt vanlige mennesker.

Sp-velgere: Bønder og vegetarianere, sosiale antikapitalister, patrioter av landsbygda og syklister. Drømmere og realistiske naturister.

Venstre-folk: Lars Sponheim – ingen over, ingen ved siden, ingenting inni…

AP: Fellesskap, vanlige, jordnære, arbeidere, konservative stabukker.

Frp: Røklæ…., de som ikke finner seg til rette i noen partier, usosiale, fremmedhatere, misunner alle, lettvinte løsninger, late, komplekser.

ja, ja .... :-)roger

Friday, January 25, 2008

Syltet kommentar.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg lurær vi på dettæ.... kan hun ha fått kolde føtter. Eller synker det inn at konsesjonen brytes?

Jeg er syltet, ikke som i syltetøy, men av forkjølelse. Snørrogtårer renner, det dunker i min knott, huden er veldig følsom, det verker i muskler og ledd ... OG ENDA HAR IKKE INNFLUENSÆN KOMMET!!

:-)roger

Thursday, January 24, 2008

Nye tider, nye steder.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har de vasket sykehuset. Temperaturen var for høy (og Sylvia Brustad kommer ikke fra Sarpsborg) så det krøp.

Det er bursjdag i kåken i dag, og den feires med kake til frokost, noen kroner og noen griseflaxer i present. Til lørdæn så skal det skytes bue og bowles og spises pizzæ. Ongæne blir store nå, det er stilt på Tindlund, vi fløtter ner dit snart, da blir det stikkelsbær, solebær, rips, bringebær og blomkarse. Kanskje erteblomster i bedene, grillplass, snekkerverksted, gullsmedsmie (?), større garsje, skog mot kaninburmargarinkassene (hvor de har drete i barnas oppvekstmiljø), høye hekker, stenbed mot veien etterhvert, stenbed i skauen, skrivestue på fjellet(?), ny gårute



:-)roger

Wednesday, January 23, 2008

Valgløfter og TERRAStadion.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg finnes det fornuftige menn, men det finnes også en annen løsning. Åpent til man stenger!

Valgløftene fra AP, SP og SV: skoleutbygginger, bibliotek eller kulturhus (eller????), Stadion, idrettshall på Sandbakken, ny kommunal barnehage, 64 bemannede omsorgsboliger og opprustning av gamle sykehjem. Her er brae løfter, men når det gjelder Stadion og fotball så har jeg et problem. Dette er en sport hvor vi oftere og oftere leser om :banning, ukvemsord, tjuvtriks, juksing og vold på banen. Utenfor banen gjaller skjellsordene, dommere må få politibeskyttelse, det kastes flasker, slagsmål er ofte målet og alle andre enn de innkjøpte lokale helter er bønder, iddioter, psykopater og "nå tar vi bussen deres". Kamprigging og avtaler om urent trav, er en gjenganger i Europa. Er det dette Sarpsborg kommune vil ha? Men det er forskjell på bisnissfotball og massefotball. Barnefotballen og ungdomsarbeidet som gjengen i SFK står for er et lysende eksempel på det. Hurra, hurra, hurra for SFK!!

Før støttet industriherrer, bankdirektører og mesener (mange av mesenene gjør det enda), kunst og kultur, de var opptatt av folkeopplysning og kulturbygging. Nå støtter de en idrett hvor slagsmål, knivstikking, brann, nynasjonalisme og massiv juks er dagligdags. Hvorfor det Dag Arthur Aasbø? Hvorfor det Borregaard? Hvorfor det Orkla? Har dere ikke noe annet å bruke pæng på enn idretter på vei mot DET STORE SLAGSMÅLET? Kanskje dere skulle spørre jentene som jobber hos dere, jenter leser visstnok bøker og et Borregaardbibliotek, det hadde vært noe det! I Fredrikstad snakker Morgan Andersen om pæng, pæng, pæng. Hva var det med han igjen, noe med blyantær? Kjøp og salg av billige Afrikanere? Var det Fredensborg båten het? I disse TERRAtider er det viktig å huske på at fellesskapets midler ikke bør sløses bort eller deles ut billig. Men om det bygges TERRAsseblokker på Stadion, kan man fra verandaen eller VIP-tribunen nyte et glass TERRA Montosa Riesling 2004. Om SFK TERRApær (VI TERRAPÆR ÆLDRI! VI TERRAPÆR ÆLDRI!!) kan man gå i TERRApi hos en TERRApaut eller ringe til Sverige og få hulligansen arresTERRAd. Man kan ikke komme til VIP-TERRAssen i uTERRAngerte olabukser, med Ray(mond)Bansen i et fuTERRAl. LutTERRAnsk tro forbyr oss å misbruke Guds ord, og vi skal hedre våre iddrettshelter, men ikke som TERRAkotta figurer som vi finner i Kina. For meg er kommunens forhold til Stadion et TERRA incognita, men jeg henviser til Den Anonyme (hvis skrivemaskinskrift er kjent i SFK-kåken) som mente at kommunen kunne dra inn NOEN HUNDRE MILLIONER på å selge Stadionområdet til EKTE pris hvor man byr, og ikke deler den ut til kommunal kammerTERRAtakst! På den annen side så skal man følge loven, lyder det fra Sarpsborgtoppen. Bra, ingen guanxi her.MEN GLEM IKKE AT DETTE KOSTER PENGER : skoleutbygginger, bibliotek eller kulturhus, (dette må væle en tyrrkkleif - her skal stå OG), Stadion, idrettshall på Sandbakken, ny kommunal barnehage, etablering av 64 bemannede omsorgsboliger og opprustning av gamle sykehjem OG SELVSAGT : VEDLIKEHOLD, VEDLIKEHOLD, VEDLIKEHOLD (UMORRO, MEN KANSKJE NØDVENDIG?) av skoler, veier, eiendommer…. Ja, til og med JERNBANER må vedlikeholdes har vi hørt de siste dagene.

”Hva blir igjen av det kommunale engasjementet på andre områder om vi skal ha så sterkt fokus på det nye? Vi skal la oss begeistre, men mitt poeng går på at vi ikke bare må hoppe på nye prosjekter. I bunnen må vi ha et nøkternt forhold, og bygge stein på stein i arbeidet for å få en kommunal økonomi som henger sammen, ikke la oss presse av utålmodige investorer”, sier den tidligere stortingsrepresentanten Tor Nymo. Kloke ord!

:-)roger

Tuesday, January 22, 2008

ØL fra NORØL

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg tytes det om Jordet, igjen og igjen og igjen. Hva ER det med dette jordet. Legg fengselgreiene til fylkeskommunebygget (for fylkeskommunen skal vel snart legges ned?), og det er jo piggtråd her fra før!

Nytt år og nye muligheter, men først skal vi se oss litt tilbake. Vi ønsker at alle som har litt interesse av øl er med å stemmer på hva som var årets bryggeri, årets ølnyhet og årets importøl i 2007. Med litt interesse for øl så siktes det til deg som reflekterer litt over hvordan ølet i glasset smaker og ikke bare betrakter øl som en måte å bli full på. Da du nå sitter og leser dette ølbrevet så er det vel rimelig stor sannsynlighet for at du befinner deg i gruppen vi henvender oss til. Det er godt over 1000 mottakere av Norske Ølbrev, men avstemningen er åpen for alle som er medlem av NORØL og tilknyttede ølklubber. Da snakker vi om flere titusen talls medlemmer. (Du som er kontaktperson for medlemmene i en av disse klubbene har vel husket å minne om avstemningen?) Vi nevnte i forrige ølbrev at 2008 skal bli det året alle ølentusiaster engasjerer seg. En god begynnelse er å gå inn på http://www.venneravno.com/aarets_ol.htm og fortelle hva du mener, det tar bare et par minutter. Poenget er å gi litt ekstra oppmerksomhet til de bryggeriene vi forbrukerer synes har gjort noe positivt for å fremme ølkulturen her i landet. Fristen for å avgi stemme er 31. januar, så det er fortsatt tid til å tenke seg om. Men ikke nøl for lenge, det er viktig at flest mulig får sagt sin mening.
Noen som allerede har sagt sin mening er alle brukere av nettstedet ratebeer.com. Over 76.000 forskjellige øl fra mer enn 8.000 bryggerier fra hele verden er vurdert og dommen for 2007 er klar. Mer om dette senere i ølbrevet.


Nytt fra bryggeriene
-----------------------------
Mack kommer stadig med nye øl, men dessverre er mange av disse forsøk-øl som bare er tilgjengelig i Tromsø. Denne gangen har bryggeriet kommet fram med en Steam Beer enkelt og greit kalt Dampøl, som kun er tilgjengelig på Ølhallen og Blå Rock. Dampøl er på 4%, og er brygget med hele 7 forskjellige malttyper. Steam Beer er en øltype som stammer fra San Francisco, og originalen er tilgjengelig på Vinmonopolet, Anchor Steam Beer. Den andre nyheten, Afterski, vil få mye bredere distribusjon, og er nr tre i en serie som fra før av består av smrprty og xmasprty. Dessverre er det ikke mye info vi har greid å grave fram om dette ølet, mesteparten av infoen vi finner går på emballasje, design og at det skal nytes etter skituren. Det eneste vi har klart å finne ut om selve ølet, er at det er en lagerøl med innslag av hvete og mørkere spesialmalt.

Det er nok flere enn oss i Ølbrev-redaksjonen som har savnet å finne Norwegian Wood og Dark Force på Vinmonopolet. Foreløpig er det stort sett i utlandet man har hatt glede av disse ølene, men i løpet av året skal begge to bli tilgjengelig for testsalg på Polet.
Haandbryggeriet har også et par nyheter på gang. Den ene er en mørk øl på hele 15% brygget med kakao, med mye sjokoladesmak, mens den andre er en eikefatlagret øl av den sure typen man kan finne i Belgia. La oss håpe Polet forbarmer seg over disse også.

Styret i Ringnes har kommet frem til at det ikke vil lønne seg å legge ned Arendals Bryggeri. Bryggeriet har hatt et eget prosjekt gående i tre måneder for å evaluere driften og dette er altså konklusjonen. Da kan de 150 ansatte puste lettet ut nok en gang.


Nytt på Polet
--------------------
En STOR nyhet i bokstavlig forstand i polets januar slipp. Eureka Wine har fått inn Gonzo Imperial Porter fra amerikanske Flying Dog Brewery i fullsortiment lista. Ølet skal være inspirert av journalist og forfatter Hunter S. Thomson som ofte refererte til seg selv som ”Dr. Gonzo”, derav begrepet ”gonzo journalism”. Best kjent i Norge er kanskje den filmatiserte romanen Frykt og avsky i Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) med Johnny Depp på rollelista. Et vanvidd av en film. Og tilsvarende vanskelig å forholde seg til var VG’s filmdom. Langt enklere er det å forholde seg til selve ølet, komplekst og rikt maltet på 8,7% med en overraskende men behagelig humlesnert. Ølet er et stykke over på den søte siden, men balanseres med alkohol og bitterhet til å fremstå som svært behagelig og et skikkelig koseøl. Vi klarer ikke å komme på en eneste grunn til at dette ikke skulle bli en storselger, så kjenn din besøkstid om du har et modent og kvalitetsbevist forhold til øl.

Januarslippet inneholdt kun en nyhet til og den er på bestillings lista. Fra det sjarmerende Svaneke Bryghus på Bornholm har vi fått Svaneke Mørk Guld som er av Bayer-typen (Dunkel). Noen kjenner kanskje igjen Svaneke fra Påskebryg som har vært tilgjengelig på polet, i tillegg fås også Gammeldags Pilsner og Classic som er av butikk styrke. Som de fleste av ølene fra Svaneke er det ikke snakk om eksperimentelle eller vanskelige øl, men jevnt over gode øl av tradisjonelle sjangere. Mørk Guld regnes som et av deres beste øl.


Vinmonopolets mest solgte
---------------------------------------
Statistikken over vinmonopolets mest solgte øl for 2007 er nå klar og vi kan forsøke trekke noen konklusjoner med hensyn til norske øldrikkere. Årets desidert mest solgte øl er Hansa sterkøl med 87 692 liter, det er nesten dobbelt så mye som neste øl på lista Aass juleøl. Juleølene er jo også i en litt spesiell situasjon da det for mange er de eneste ølene man kjøper på polet og da gjerne av mer nostalgiske grunner. De følger så opp de neste ni plassene og ellers litt spredt nedover topp 50. På 10. og 11. plass har vi bokkøl fra henholdsvis Frydenlund og Aass. Så registrerer vi Erdinger weissbier på 12. plass med drøye 18 tusen liter som mestselgende utenlandske øl. Erdinger er vel også et av de ølene som selger mye i restaurantbransjen som ikke påvirker denne statistikken. Så kommer Gull Mack og Singha Lager på 13. og 14 plass. Vi skal ikke ta for oss hele lista men synes også det er interessant at et såpass sterkt og dyrt øl som Maredsous 10° Tripel har kommet med på 22. plass.

Så var det konklusjonen da. Vi skal ikke si noe stygt om Hansa Sterkøl, men det er da faktisk en vanlig pils uten noen spesielle egenskaper som skulle tilsi dette enorme salget sammenlignet med alt annet. Gull Mack, Singha lager, San Miguel Especial, Aass Gulløl, Tiger Beer, Asahi Super Dry og Heineken er alle på topp 50 lista. Disse selger mer enn spennende kvalitetsbrygg som f.eks Goose Island, Anchor Porter, Limfjordsporter, Nøgne Ø batch 100 og Rochefort bare for å nevne noen. Det er ikke de store salgstallene dette dreier seg om, men når Ola og Kari endelig kaver seg inn på polet (utenom julesesongen) for å kjøpe et spesialøl som ikke er tilgjengelig i super’n på hjørnet, hva kjøper de da? Jo, de plukker med seg en pils!!!! Hva i alle dager er det som får et menneske til å kjøpe en 33cl flaske Singha lager på 5% til 24,90? Det er greit at den smakte fortreffelig i varmen på fortaus kafeen i Kao San Road sammen med en tallerken deilig thai mat. Men hvor mange klarer faktisk å skille den fra en Carlsberg pils til halv pris i en blindtest? Det er vel som å tråkke i et minefelt å komme med disse høyst personlige betraktningene, men vi er rimelig skuffet over innkjøpene som gjøres når man først har muligheten til å skape litt variasjon i vanene sine. Vi har fortsatt langt igjen, heldigvis står vi nå foran året da alle ølentusiaster skal engasjere seg. Vi skal fortelle våre venner at det finnes mer variasjon i ølets vindunderlige verden. De skal bli inspirert til å våge seg på andre øltyper og oppleve ølets bredde. Hansa må gjerne selge sine 90 tusen liter, men da skal Gonzo selge 180 tusen.


ratebeer.com kårer årets beste øl og bryggerier
-------------------------------------------------------------
I Ratebeers årlige kåring av verdens beste øl og bryggerier, plasserer Nøgne Ø seg på en imponerende 23. plass på lista over verdens beste bryggerier! Foran Nøgne Ø på lista finner vi kun 6 europeiske bryggerier, hvorav tre fra Belgia, to fra Danmark og et fra Sverige. Også på lista over verdens beste øl er det kun Nøgne Ø av de norske bryggeriene som plasserer seg, og det med to øl! Både Dark Horizon 1. edition og Imperial Stout er inne blant de 100 ølene lista består av. Kåringen er basert på over 1,4 millioner vurderinger av mer enn 76000 øl fra over 8000 bryggerier fra hele verden, så det er ingen liten prestasjon av et lite bryggeri fra lille Norge. Vi gratulerer så masse! Hele lista kan sees på http://www.ratebeer.com/ratebeerbest/


Nytt spesialmalteri i Danmark
---------------------------------------
Spesialmalteriet Børglum Kloster skal I henhold til planene være klar for levering av spesialmalt til de mange danske mikrobryggeriene I løpet av 2008. Selv om det dyrkes mye korn til ølbrygging i Danmark må bryggerier med krav til spesialmalt kjøpe dette i utlandet. Men nå åpnes det altså for at man kan få kjøpt dette i Danmark. Malteriet lover høy kvalitet og sporbarhet ned til den enkelte mark hvor kornet er dyrket. Det utbys aksjer for 17 millioner kroner pålydende 1000 kroner aksjen og en enkelt aksjonær tillates ikke større andel enn 15%.


MatCirkus
--------------
Som i fjor kan initiativtaker Trond Moi invitere til MatCirkus i Kristiansand. Det hele foregår på en rekke steder rundt i byen fra 5. til 10. februar. Det handler om mat og drikke i mange fasonger på restauranter, gallerier, kino, museum og selvfølgelig i telt. Spesielt interessant for oss er ølsmaking og kåseri ved Christer Behrens på Kick 8. februar kl. 17. www.matcircus.no


Ceres legges ned
-------------------------
Royal Unibrew, det danske konsernet som blant annet har merkenavnet Royal i Danmark, vil nå legge ned 152 år gamle Ceres i Århus. For ikke lenge siden var det Maribo Bryghus som led samme skjebne. Produksjonen skal nå konsentreres hos Albani i Odense, og hos Faxe. Av ukjente grunner har Royal Unibrew valgt å gå mot strømmen i det danske ølmarkedet, og fortsatt å brygge lettdrikkelige, til dels kjedelig øl, og nyhetene er lagt i samme løypa. De andre tradisjonelle bryggeriene, Carlsberg inkludert, har som kjent kommet med spennende nyheter de siste årene, for å forsøke å sikre seg en del av markedet som de nye småbryggeriene har åpnet.


Månedens link
-------------------
Vi har nevnt det før, men en god ting kan som kjent ikke nevnes for ofte. Årets store happening blir Europeisk ølfestival i København 12. til 14. september. Egen nettside med informasjon på tre språk: http://www.beerfestival.dk. Vi må også nevne at det blir ølfestival i Århus 16-18 mai, også den arrangeres av vår søsterorganisasjon, Danske Ølentusiaster, og mer info finnes på www.ale.dk


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Monday, January 21, 2008

Kladd om de sosiale rom.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg blir man straffet for privvat insjiativ!

Byens sosiale rom består av mer en Tørje, uansett hva byarkitekten måtte mene. Byens sosiale rom bestod av utallige småløkker og eplehager som byens politikere systematisk og villet har styrt blokkbebyggelsen til. De kaller det ”å bygge byen innover – jeg kaller det Xtremfortetting. Det nærsosiale rom (kom ned til Nye Tindlundvei Jakobsen- så skal jeg vise deg en ”bygging innover” som totalt overser barn – her er trangt med utsikt inn i naboens kjøkken? Og ellers BILEN, BILEN, BILEN!), der barn skal kunne være alene fra de kan stabbe, er rasert, ødelagt, omtrent ikke tilstede lenger. Det grønne er lagt under asfalt, trærne er rasert vekk (både på St. Marieplass (i Østre) og på Tørje. Trærne var vistnok i veien (akkurat som barna) er i bykjernen.

Trafikkstyring vil også skape sosiale rom, og i Sarpsborg har man så vidt jeg vet, aldri sett på trafikkstyring som et middel til å oppnå sossiale rom. Trafikkstyring betyr at man setter farten ned i ALLE boligområder til 30 km i timen, dette vil gjøre miljøet og de sosiaile rom bedre. Trafikkstyring betyr at man tar grep styrer trafikken utenfor boligdelene av Sarpsborg. Det skal være to veier over Glomma. Den ene over sannesund, den andre over Sarpr (fossen). Ved sarpsr bør all trafikk styres slik at den flyter best mulig. Og da er første steg på veien : steng utkjørselen fra Kirkegata (alså veien fra B-porten). Hjelper dette på køgliden ? lenger grønnlysperioder (rykkognapp fører til større køer).

:-)roger

Sunday, January 20, 2008

Vel hjemme.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er jeg, tilbake etter likemannskurs og jeg har lært mye, truffet folk fra Troms til Sarp. neste kurs i lillehammer i oktober.

:-)roger

Saturday, January 19, 2008

Likemenn.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er jeg ikke, men på likemannskurs (del 1, som er for alle) deretter deles vi inn i høreapparat, tinnitus, meniere, yrkesaktive, døvblitte ---

:-)roger

Friday, January 18, 2008

Hørselhjelper.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg fortsetter morroa.

Jeg drar på Likemannsseminar, skal lære å hjelpe de med høreapparater. Hørselhjelper heter det.

Roger Larsen.

Thursday, January 17, 2008

Det er stille nå ......

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg rullær saken (og foppallen) videre. Den omtrent eneste genuint ekte ideen, kom fra Larsen. Fossefall i bakgrunnen (blått), to hender i været, (sånn som man gjør når man skårær) og en BRUN foppall for å huske historien til SFK, med Kure og ...... ja .... ingen nevnt, ingen glemt.

Da min far fikk slag i 2001 sa han (vel, han mumlet) nede på sykehuset i Fredrikstad: "Ta vare på Gerd". Jeg tok vare på begge to, og nå er det slutt.

Stille.

Ingen telefon skal ringe mer : "Det er mamma", ingen flere klemmer på et skrukket kinn, ingen flere smil (eller oppgitt kjefting)(det kunne du jo sagt FØR jeg var i butikken!). Det synker vel inn tilslutt ...

Det dukka opp noen gamle venner av meg i begravelsen til mamma. Det satt jeg utrolig stor pris på. Jeg ble rett og slett rørt. Takk for oppmøtet guttær, det var kjempekjekt.

;-)roger

Wednesday, January 16, 2008

Begravelse og grei prest.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har fotballindustrien tatt et skritt framover. Nå skal det kjøpes og handles (og skåles på VIP-tribunen).

Ellers så er det begravelse for min mor i dag. Det er leit, men det skal bli godt å få det overstått.
Presten var her i går, Aage Syversen, han var veldig grei og vi (av alle ting i verden) koste odd skikkelig. Takk for besøket Aage.

Roger Larsen

Tuesday, January 15, 2008

Bønder eller kulturhus.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg (snart den eneste kommunen uten KULTURHUS) kan man jo ikke være uenig i dette. Jeg har jo skrevet det sjøl.

Ellers venter jeg på presten, det er begravelse i morgen.

Roger Larsen

Monday, January 14, 2008

Kurland --> Tindlund

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er man i tvil om hva Perlen skal brukes til. LA MEG VINNE ALENE PÅ LOTTO!!

Vi skal flytte, ikke langt, kun ned på Tindlund. Vi er litt i tvil hvordan det vil gå, men vi får se. Det blir ny dusj, reparasjon av skjulet, rydding her på Kurland (det er på tide å kaste noe nå), rydding på Tindlund. reperasjon av epletrær, planting av solebær, stikkelsbær, karsjeblomster, rydding i bed, rosevegg, vedhytte, gullsmedveksted, gutteromoppdatering, annen etasjeoppdatering ... et hektisk år står foran oss, men jeg gleder meg til å komme igang, og det er stillere der!

:-)roger

Sunday, January 13, 2008

Sovjetstaten, Østeuropa?

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg bryr de seg om nedgravde tanker, men ikke kjemilukter fra grunnen.

Fra Aftenposten :
*************
Kåre Valebrokk avslører i dag at Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre forsøkte legge press på Stig Eide Sivertsen for at han skulle gå for venn og partifelle Jan Erik Larsen som ny sjef i A-pressen.

– Følte du at du ble presset til å endre mening med statsministeren og utenriksministeren til stede?
– Jeg lyttet til det de hadde å si. Det hadde vært unaturlig å ikke gjøre det. Men jeg er ikke en mann som det er så lett å presse, sier Sivertsen.
– Var det naturlig at du skulle møte Stoltenberg og Støre hjemme hos Brundtland?
– Jeg vanker ikke normalt i de kretsene, det gjør jeg ikke.
************

Skremmende!

Roger Larsen.

Saturday, January 12, 2008

Suppesiddier.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg

Subsidier (wikipedia) dikuteres i SAbla.

Da er diskusjonen : Er subsidier noe som aldri kan fjernes?

AFP : Hva var meningen med AFP og hva har det blitt?

Barnetrygd : Når folk kjører rundt i biler til over 500 tusen. Er barnetrygd da et must for alle.

Tollvern mot fattige bønder i den tredje verden? Nødvendig?

Subsidier som opprettholder en bygdestruktur som legger bygda øde, er det riktig og nødvendig? Og som hindrer bønder som vil noe nytt i å tjene penger (glem ikke karamellprodusenten i Fredrikstad).

Subsidier som muliggjør salg av fet usunn ost? Som gjør løgnere av reinkjøttprodusenter og sauebønder.

Er Redere så viktige at de MÅ ha subsidier?

Uføretrygd. Hva har skjedd med den. Tenåringer uføretrygdes. Og hva med medisiner, bør jeg kjøre mindre bil (komme i bedre form) og betale mer for medisinene sjøl?

Må man bygge veier overalt, eller er trygge veier der det bor mange like viktig. (Det går aldri steinras over ferger). MÅ alle øde øyer ha en bru?

Billig strøm til forurensende industri. Nødvendig?

Billige tomter til betongkamerater eller skal fellesskapet få beholde vakre løkker?

Det er ikke slik at de som er FOR subsidier er de snille og mennesklige og alle andre er de slemme. Man blir nemlig ikke slem av å stille spørsmål om man forvalter fellesskapets verdier på rett måte. Det er en PLIKT.

Friday, January 11, 2008

saDedebatt

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har vi debattSA.

Jeg har sagt det før og kan si det igjen : Istrdet for å søle bort penger på en gammelmodig og bakstreversk primærnæring (solidaritet?) (som også sørger for at den tredje verden ikke slipper inn på våre markeder), vil jeg ha : Om Kraftkommuner .

1. Bedre skoler og mer mangfold i skolen.
2. Bedre Universitet, og skal man satse på Universitet på ethvert hjørne = MYYYYYYYYE mer pæng.
3. Bedre eldreomsorg.
4. Gode sykehus.
5. Vekk med det tull som AFP har blitt.
6. Trafikksikre veier der det bor folk.
7. Det er ikke min skyld at folk ikke vi bo på Bygda.
8. En mer rettferdig fordeling av bil, bensin, moms ... skatter.
9. Jeg synes forøvrig ikke at det er undertegnede som tilhører de stokk konservative her inne.

Det er trist at vi har stillt oss slik at den fisken vi eksporterer for det meste går rund til EU. Fisk kan bli xtremt viktig som mat om gærningene som vil bruke korn som bensin får gjennomslag for sine ideer. Maten vil bli for dyr for store deler av verdens befolkning fordi vi skal ha mais, sukker og pottitsprit på tanken ...

Framtida ligger forøvrig foran barn og ungdom som går på skoler som ikke holder mål hverken Europeisk eller globalt, ikke foran en gjeng middelaldrende menn på pensjon eller trygd.

Jeg har forøvrig alltid ment at olja under sokkelen tilhører verden og ikke oss som tilfeldigvis sitter oppe på den.

Når det gjelder *strøm og solidaritet* kan man se her :

– Kraftmarkedet førte til krav om høyere avkastning og lavere investeringer. Når industrien blir skjermet gjennom tildeling av billig kraft samtidig som det verken bygges ut ny kraft eller iverksettes tiltak for å redusere strømavhengigheten, sørger markedskreftene for at forbrukerne må betale langt mer enn tidligere.

– Avkastningen på disse felles investeringene i vannkraft går nå til eierne og myndighetene i stedet for til forbrukerne. Politikerne har i realiteten sveket sine tidligere løfter om prisgunstig el-kraft til boligoppvarming, sier førsteamanuensis Per Ingvar Olsen ved Handelshøyskolen BI, som mener at myndighetene løper fra garantiene mens forbrukerne blir sittende igjen med regningen.

Thursday, January 10, 2008

Baræ stæling i da!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skrives det om sauer. Men hvor mange spiste ULVEN i Sarpsborg?

Fra DN - her er LINKEN

et lite klipp:

Ser ikke positiv utviklingUtviklingen er åpenbart positiv. Derfor er det forstemmende at en stor gruppe, som jeg kollektivt vil kalle «de velmenende», ikke ønsker å se hva som skjer. De velmenende er godt eksemplifisert med Den norske kirke, som undet det siste Kirkemøtet kjørte seg fast i en overforenklet og foreldet «nord-sør»-tankegang.

Her opererer man fortsatt med et karikert bilde av det rike nord som utbytter det fattige sør, noe som fører til at forskjellene i verden øker. Handel beskrives som en ren verdioverføring fra sør til nord, som bare i liten grad motvirkes av bistand.

Men dette stemmer jo overhodet ikke med virkeligheten. Ikke bare vokser utviklingslandene mer enn de rike landene, det er jo nettopp på grunn av den økte handelen at de vokser. Hvis butikkgiganten Wal-Mart var et land, ville dette landet vært Kinas sjette største eksportmarked. Den kyniske, profitthungrige og utskjelte ledelsen i Wal-Mart har trolig gjort mer for å løfte millioner ut av ytterste fattigdom enn noen velmenende bistandsorganisasjon har klart.

Og handelen har ført til en enorm overføring av økonomisk makt fra rike til fattigere land. Når amerikanske banker nå kommer i klemme, er det selskaper i Kina og Midtøsten som går inn med friske milliarder.

Roger Larsen

Wednesday, January 09, 2008

GRO TESK

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg hmm ...

Man kan si mye om Landsmoderen, Gro, Brundtland, legen, men at det skal være kriminellt å følge loven, er med respekt å melde TULL. Når man følger loven og det kalles å finne HULL i loven, da er det TULL.

Stå på Gro, ikke la deg presse av det intetelektuelle B-lag. De har intet annet enn misunnelse å komme med.

Roger Larsen

Tuesday, January 08, 2008

Mamman min.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg blir det Oi-oi land.

Som en sommerfugl forsvant hun.
Hennes pust var lett som snø.
Hennes gamle hånd, den holdt jeg.
Mamman min, hun skulle dø.

Aldri er man så alene,
aldri står vel tiden mer i ro.
Selv om mange var tilstede,
Var det bare deg og meg : vi to.

Mange år vi delte livet,
nå var enden nådd for deg.
Du ble plutselig helt stille,
det var slutt på livets vei.

Derfor takker jeg og bukker
for alt du gjorde, alt du var,
Kjære mamman min : farvel nå.
Du får hilse til han far!

Roger Larsen

Monday, January 07, 2008

Matte - to pluss to er fem? Nei! Det er krigåfredåsånn.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg fikk ranerne samfunnsstraff fordi de angra på det planlagte ranet av en dame. BRA ALSÅ!

På UiO (Universitetet i Oslo) gikk 250 studenter opp til matteeksamen, 50% (halvparten , 125) strøk, INGEN (NULL) fikk a og 10 fikk B og resta fikk sånn ca bestått under tvil (men de kan mye om krigogfredogfinnemeisjælåstemmeSVåsånn?). Bøkene de brukte som pensum var fra 1981 (de var alså eldre enn studentene), og det var mange regnestykker om potitter. Pottitlandet lar onga regne på pottittavlingene fra 70tallet når det skal oppnåes matteforståelse. Jens (sosialøkonomen?) Stasminister gikk på Måntesårriskole da han var liten, hadde døm mye matte der montro? Og hu derre SV-dama (løgnerinnen - HUN HAR IKKE GÅTT AV!!), hvilken utdannelse har hu egentlig? For det er jo hennes (og SV-partiets) skole vi ser i dag. Koshje skolen. Innholdet i skolefagene har SV bestemt, vedlikeholdet av skolen har AP tatt seg av. Er de stolte? Da er det godt vi har statssubsierte bønder. 40 milliarder i året, det er da egentlig ingenting, omtrent hele oljefondsavkastingen bare. Og det er jo bønder dette landet trenger, ikke mattematikere, ikke rikinger (alså sånne som lykkes med bisniss!!), og heller ikke sånne som Fredriksen ... pell deg ut av teaterkafeen ...

Roger Larsen

PS : Staten flyttet blandt annet sjøfartsdirektoratet ut av Oslo. De dro til Regnland, Haugesund. 38 av de ansatte pendler ukentlig til Haugesund. Er dette miljøSTATEN, miljøSTATSMINISTEREN, den rødGRØNNE regjering verdig? Ville det ikke være mindre miljøbelastende å opprette en avdeling i Oslo?

Sunday, January 06, 2008

Kællær og kvistær.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg (og Arbeiderpartiet) står ikke verden til sommerferien! Og her er det siste for de som hører dårlig eller er døve. Døveradio.

Jeg hadde en litt skyggete skog på tomta mi, og spørte naboen om han ville ha litt mer sol. Det ville han, så jeg ringte til en trehøggær som kom å så, regna på det, ga meg 40% rabatt og skar ned skauen (6 svære furuer) for noen tusenlappær. Han var alene. Jeg har latt nedfallet ligge.

Her om dagen stod det plutselig tre kæll med motorsag ute i hagan min og skulle kutte ned noen ospekvister. En med motorsag, en som bar kvistæne bort til kvistekværna, og en som kjørte traktoren som kvistekværna hang etter. Døm hadde sikkert en bil til. Døm stod alså inne på min eiendom å sagæ. Og så sprutæ døm oppsagæ kvist inn på min naturtomt. Jeg ba døm om å kære seg vekk, dra til helvete og å ta med seg dritten. Deretter gikk jeg, følk med motorsager skal en passe seg for! (Ja, dere har vel sett "Chain saw massacre?)). Døm kæræ seg vekk, dro hjem til sjefen sin og sutræ for attere dømm hadde fått kjeft. De tok ikke med seg dritten. Den har jeg fjærnæ.

Dagen etterpå kom døm tilbake sammen med sjefen sin og et centimetermål, Nå var det alvor! Sjefen skulle anmelde meg til politiet fordi jeg hadde bedt tre kæll som stod på tomta mi og sagæ med ei motorsag (de gadd da ikke å komme inn å spørre om lov, hverken til å stå på tomta eller om å tømme søppela si der) om å dra til helvete og han skulle nå bevise ved hjelp av centimeretmålet sitt, at kvistæne døm hadde saga ned (og som vistnok var trafikkfarlig - det var en kvist som kunne komme borti speilet på en bil) stod på KOMMUNAL GRUNN !!!! Jeg sa til ham at jeg syntes det var bra at bilæne måtte sakke ned farta her i Jutulveien, da det var mange barn som lekte i veien, og da påstod SJEFEN at jeg var imot bilær og veier og fly og alt barskt på hjul. Og jeg som bare var bekymret for barna! Jeg ga ham lov til å skjære ned treet, og så dro de sin vei, alle tre. Dælæn, nå hdde døm skremt han derre Larsen skikkelig!! Jeg regner med at det ble brus med champagnesmak til lunch!

Men la oss tenke litt. Kanskje det er noe i det enkelte politikere sier allikevel, kanskje det er store innsparingsmuligheter i kommunen. Tre kæll for å skjære ned noe kvistær og så må de hente SJEFEN for å bruke centimetermålet. Alså FIRE kæll brukte flerfoldige timær på noen kvistær, når en selvstendig næringsdrivende trenedhøggær brukte omtrent det samme på 6 svære furuer (som han tilogmed delte opp i 30centmetere!!). Hmmm .... Evensen, hva synes du om sånn tidsbruk da? Det er jo ditt ansvar dettæ hærre hær! Skant'e se bortifra at du har noe å gå på Evensen. Tre kæll pr kvist, det blir jo dyre kvistær det ...

Roger Larsen.

Saturday, January 05, 2008

Jag rikingene ut!!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg leser vi SA på pappir. Hvor lenge da montro?

Heldigvis har vi ikke så mange styrtrike i Norge sier tullingen Marianne Aasen (med to aer selvsagt) Agdestein i arbeiderpartiet. jommen bra vi ikke har folk som Bill Gates, Forbes og andre rikinger i landet. I microsoft jobber jo bare noen få titusener med høyteknologi, så hva skal vi med slike arbeidsplasser på Staten bygger DØRFABRIKKER og subsidierer landets bonder med milliarder HVERT ÅR!!!

At det går an!

Roger Larsen

Friday, January 04, 2008

SMELL

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg var det en KONKURSBØLGE i fjor. 46 konkurser. Litt av en bølge!! Men nå nærmer papiravisene seg endelig søppelkassa. Mindre avskoging!

Det smalt på Kurland i går. Det gikk bra med bilføreren, det var ballonger i taket, i døra og i rattet. Hadde det vært meg, så hadde det nok gått mye værre. I min er det rent blikk!



Roger Larsen
Posted by Picasa

Thursday, January 03, 2008

HYKLERE!!!!!!!!!!!!!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skriver SA om pupper, andre skriver om hyklere (og jeg har stjålet den rått herfra).

Rødgrønn kamp om afrikansk biff.

Norske bistandspenger har bygd opp et slakteri i Swaziland med EU-standard, men kjøttet derfra møter en tollmur på 300 prosent i Norge. Afrikansk kjøtt er billig, og kan utkonkurrere norske bønder. Det sier regjeringen nei til, men det er full strid mellom de rødgrønne.

Lederen i produsentorganisasjonen for leverandørene til slakteriet, og slakterileder Jon Williams (t.h.), venter på klarsignal for å selge storfekjøtt til Norge. Til tross for at Swaziland er et av verdens fattigste land møter landet en massiv tollmur i Norge. Foto: - Utskriftsvennlig versjon Tips en venn
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Heidi Taksdal Skjeseth
Kaia Storvik 02. januar 2008 19:37

De rødgrønne raser mot hverandre i det som plutselig har blitt en politisk betent sak. Etter det Dagsavisen kjenner til har Ap og SV sloss for at Swaziland skal få selge kjøtt til Norge, mens Sp og deres landbruksminister sier tvert nei. Også opposisjonen hudfletter regjeringens avvisning av kjøtt fra det fattige landet.

Ikke Gilde og Prior
Slakteriet i Swaziland er bygd opp med hjelp av det private Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF). Flere stortingsrepresentanter fra både Ap og SV som Dagsavisen har snakket med, mener motstanden fra Sp delvis skyldes at slakteriet i Swaziland er tilknyttet de private kjøttbedriftene i KLF, i stedet for bøndenes samvirke.

Landbruksminister Terje Ris-Johansen kom til jobben som statsråd direkte fra styret i Norges Bondelag. Det er ingen hemmelighet at båndene mellom Bondelaget og samvirkegiganten Nortura, en sammenslåing mellom Gilde og Prior, er sterke.

Stor-import
Norge importerer mer og mer kjøtt, og neste år må Norge trolig kjøpe 25.000 tonnkjøtt fra utlandet. Flere land som er rikere enn Swaziland har ikke toll på varer de selger til Norge. Det er for det meste kvinner og småbønder som leverer dyr til det EU-godkjente slakteriet norske bistandspenger har bygget i det lille landet.

I Swaziland lever 70 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen, og har mindre enn én dollar dagen å rutte med, men regjeringen mener Swaziland ikke er fattige nok til å få tollfrihet. Dermed møter varene deres en norsk tollmur på rundt 300 prosent, til tross for at kjøttkvaliteten er mer enn god nok.

Swaziland ligger på en bunnplassering på FNs indeks over menneskelig utvikling. Det lille landet ligger helt nede på 141. plass av verdens 177 land. Flere land som er langt rikere enn Swaziland, deriblant Botswana og Namibia, får utvidet sin tollfrie markedsadgang til Norge i år. I fjor importerte Norge 2700 tonn kjøtt fra disse landene.

Rødgrønn krangel
Aid for trade – bistand til handel – er en viktig del av norsk bistandspolitikk. I forbindelse med statsbudsjettet ble 14 nye land nylig inkludert i ordningen med nulltoll for utviklingsland. Swaziland var ikke et av dem. Etter det Dagsavisen kjenner til, er det Senterpartiet som sier nei.

Det mener også KrF-leder Dagfinn Høybråten.

– Det er nok Senterpartiet som har brukt vetoretten her. Det er trist at man ser på import fra Swaziland som truende for norsk landbruk, mener Høybråten.

At det er Senterpartiet som holder igjen, bekrefter også kilder i de andre regjeringspartiene ovenfor Dagsavisen. Debatten om Swaziland har rast mellom de rødgrønne i finanskomiteen, utenrikskomiteen og næringskomiteen.

Den vanskelige saken innad i regjeringen, og skal også ha skapt debatt internt i Senterpartiet.

Gamle tall
Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser at det er Senterpartiet som holder igjen.

– Det er ikke slik at noen har som mål å holde Swaziland utenfor. Vi har akkurat utvidet ordningen med nulltoll, og følger internasjonale statistikker. Der faller dessverre Swaziland utenfor, sier Riis-Johansen til Dagsavisen.

Men statistikken Riis-Johansen og regjeringen velger å bruke, baserer seg på tall fra 2004.

– Siden da har tusenvis av mennesker mistet jobben, og hiv/aids- epidemien har tatt livet av en hel generasjon, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen i KLF.

Juul-Hansen er frustrert over regjeringens holdning.

– De sier jo det skal være høye tollsatser på kjøtt, slik at man kan man senke tollsatsene for land med spesielle behov. I Swaziland peker alle pilene nedover. Dette er noe som kan hjelpe småbønder og ikke minst kvinner å komme på beina igjen, sier Juul-Hansen.

Ifølge offisielle tall er 42 prosent av befolkningen smittet av hiv eller aids, Forventet levealder ved fødsel er nå på rekordlave 32,2 år.

Swaziland ble heftig debattert i Stortinget under spørretimen forrige uke, og hele opposisjonen stiller seg bak forslaget om å gi det fattige landet nulltoll. Norge vil uansett måtte importere flere tusen tonn kjøtt neste år.

– Jeg vet at Ap og SV egentlig er for, den som står imot er Senterpartiet, sier Juul-Hansen.

*************************************************************'

Wednesday, January 02, 2008

TUNE

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg badær øm, å det ærnt'e is engang.

De sier at Sarpsborg, er eldre enn eldst,
ja, gamlere enn det gamle.
Så da må vi, som egentlig vet,
på tunene sannlig oss samle.

Da havet stod høit, ja høit over det,
over det som idag er en åker,
da svømte fisken, rolig omkring,
over både Skjeberg og Greåker.

På tunet i Tune, en hytte så rød,
ved en bre vik, som stranda het,
her solgtes både rus, mjød og brød,
ja til og med kjærlighet.

Hvor kirken i dag står, der var kun sand,
men her holdt de hov, de gamle,
men det var jo før, ja århundrer før,
man av klokkene hit lot seg samle.

Her samlet de seg, de som solgte og kjøpte,
de kom via ælvæ og vannet.
Ja vet du det ei, jeg forteller det nå:
det var hav over Soli og Sanne.

Og på Raryggen kom de,
konger og Folk,
og lytter du godt,
(du trenger ei tolk),
vil du høre i trekronens røst:
stemmer som roper, stemmer som skriker,
stemmer som roper på trøst.

Og er du blandt de, som fortid kan høre,
da hører du glam, glød og liv,
det er godt at vi ei er alene,
her ved Tunevannssiv..

Tuesday, January 01, 2008

01-01-2008

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er det 01-01-2008. Som de fleste andre steder i verden. Fyrverkeriet er avfyrt, og vi er i gang med et nytt år. Det betyr nye muligheter, morropolitikk, ja .....

Henter kaffen nå. Og det er stille overalt, stille .....

:-)roger

Museumsideer , uhjelp ...

Starter bygging av ny maskin nå. Det kan vel ta sin tid.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls