Friday, February 29, 2008

Venesiæ

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skjer spennende saker og stadion betyr vel iddrettsstadion og ikke en ren foppallstadion? Hva kunnskapsområde betyr er vanskelig å si, men det som er lett å si er at dette området er spennende.

Sjøl har jeg virra litt framogtibake nede ved elva her, og om boliger bygges med fronten mot Ælvæ, man lager skikkelige elvepassiarer (er det det det heter?) og to bruer, kan dette bli sarpsborgs nye “venesia” (vel ..)

I dette området trengs det ideer, og selvom det er for sent å redde store deler av sarpsborg fra Groteskinnbyggingene (bygge byen innover som de sier), så vil dette være et flott bidrag til å redde Sarpsborg fra politikerstyrt rasering. Men for guds skyld, hold B-laget utenfor!

:-)roger

Thursday, February 28, 2008

Stao pao ....

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg blomstrer det.

Vi er i krig, og våre soldater er dør. Krigen har pågått lenge, i flere tiår. Siden Afghanistan har tapt mot våre og Europas tollmurer, har Afghanistan i årtier pøst ut opium i stedet for potitter, kjøtt, kønn og mineraler. Opium står for over halvparten av Afghanistans bruttonasjonalprodukt og nesten all heroin som selges i Europa, kommer herfra. De produserer det de får solgt, det som gir barna mat i magen og pappa en ny Kalashnikov. Norsk og Europeisk (vestlig) landbrukspolitikk er fienden (som den er for alle fattige land), ofrene har du sett på Plata i Oslo. Og politikerne har toet sine hender, både ovenfor vår "landbrukspolitikk" og overdosedødsfallene. Jeg gremmes. Nå drives EN TREDEL av norske gårder av innleid polsk arbeidskraft, som man sier : det får da være nok at man mottar milliarder i suppsidier, om man ikke skal ærbe for suppsidiene også? Omtrent hele oljeoverskuddet går til denne næringa, og nå vil de ha mer. Til dyre traktorer og billige, fattige polakker.

Fra å være en stille krig (folk som dør av overdose skriker ALDRI), har krigen i Afghanistan eskalert. Krigsherrene har sett seg lei på et urettferdig handelssystem(?), og tatt andre våpensystemer i bruk. De hårde våpen tar over i Afghanistans krigsteatre, Kalashnikover, IEDs og menneskebomber. Og vi, tullinger som vi er, bruker ikke penger på å beskytte våre soldater med panserbiler (det får holde at de på Tinget har pansrede limosiner?), ikke med det ypperste av ypperste innen våpenteknologi (vi er som kjent et fattig land), ikke det beste av det beste av personlig panser, ja ikke engang et skikkelig legeteam tok vi oss råd til å etablere i Afghanistan før det var for sent (vi er jo et fattig land, hvor ofte skal jeg gjenta det? Og egentlig så er det en lekekrig, sier SV. (Nå har det for øvrig blitt like Harry å stemme SV som å lese Dagbladet). Vi er altså i krig, uten å ta oss råd til å gi våre soldater de verktøy og den beskyttelse de trenger og fortjener. Da er det jommen godt vi har sauebønder. Stadig flere etablerer seg i ulveområdene og slepper sauen ubeskytta ut i skauen (se for øvrig det jeg skrev om polakker), sånn at vi kan betale 50 (eller var det 200) millioner i året for sau (som ofte blir svart og aldri finnes igjen -nææhhh) som ulven har "drept". Hi, hi .... ulven ja. Vet dere at når Staten (altså du og jeg) slutta å betale erstatninger for REVENS herjinger SÅ SLUTTA REVEN Å SPISE SAU! Reven kunne antagelig lese.

Tilslutt : Slutt å ta toget! Det er umulig å vite om du kommer fram i tide. "Jeg kan ikke spå", sa Navarsæte om den siste ukes togproblemer. Det kan jeg : Alt som ikke vedlikeholdes forfaller. (Hmm, det var jo ikke så vanskelig). Men våre Tingvalgte har annet å tenke på, nemmelig realitetene, eller høyhastighetstog, altså viktige ting, eller drømmer som det også kalles. Jeg husker ikke om toga skulle gå til månen eller Bergen, men tenk : man kan sikkert klippe, klippe røde snorer på hvert stopp (begge veier). Vedlikehold? Æsjjæmæjjen, det er jo like domt som å etterutdanne lærere. Stao pao Navarsete! Men ta ikke toget!

:-)roger

ps : Rundt i landet er det smelteverk. Det går enorme strømmer i kabelgater og skinner, det er ofte snakk om 3-4 volt og 30.000A+. Magnetfeltet på disse arbeidsplassene er så enorme at folk må ta av seg alt av metall for at det ikke skal bli påvirket. Det er INGEN overhyppighet av kreft eller andre sykdommer hos disse arbeiderene som jobber konstant under enorme magnetiske felt, iforhold til resten av befolkningen. Disse magnetiske feltene gjør den lille induksjonsovnen din til et piss i havet, det er så utrolig lite iforhold.. Kraftlinjer derimot, med sine elektriske felt viser en overhyppighet av krefttilfeller av folk som bor rundt dem. Jeg ville ALDRI bosatt meg inærheten av høyspentlinjer.

Wednesday, February 27, 2008

Planer, planer og atter planer

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er det mange som er intrisert i Tørje. Men ....

Planer? Ikke hør på hva politikerne sier, se på hva de gjør og hvem de omgåes.

Det er ikke avsatt penger til Gågata, bare til Tørje. Det er Gågata som er viktig for Sarpsborg, det er der butikkene ligger, et Tørj å vise fram burde komme i annen rekke (tilogmed etter Østre, Greåker, Skjeberg, Varteig ….). Ja tilomed etter at alt vedlikeholdet er gjort på veier, skoler og juneimit.

Er det negativt å påpeke dette? Vel, det er vel ikke greit for AP å bli konfrontert med sine handlinger, sine politiske valg. Men de har styrt omtrent siden 1900 og om du tar deg en tur til de nevnte områdene for å ta en titt, så ser du vel sjøl … det blir sikkert fint på Tørje, men det funka jo før også, ikke klokka virker i gågata engang, den viser 4 forskjellige tider …. (om de ikke har repparert den det siste året da). Gågata ligger forøvrig på toppen av raryggen akkurat som Borgarsyssel museum. Og skal man gjøre gågata til “mer” gågate, så bør man sperre Glengsgata. Utafor Epa bør man lage en skikkelig liten park. Men her oppe er jo gågata i funksjon, med ICA, med en liten spennende butikk med xotiske varer, sybutikk, bingo, frisører og annet snækks. Restaurantkvartalet fungerer jo også. Det er vel de støgge bygningene på høyre hånd fra gågatas start opp til glengsgata som ødelegger mye. Det var livlig handel her før mastadontene inntok denne delen av Gågata. Hattebutikk, og glassmagasin og slaktær og …. nå er det mur (også kallt Bettong).

Jernbanegatas Kulåsdel er forøvrig oppgratert, pusset opp og nydissæinæ de siste åra. Den fører inn til parkeringsplassen bak Rådhuset og brukes omtrent ikke av vanlige følk. Det er FEIL prioritering av fellesskapets midler.

Å påpeke dette ovenfor kapitalistkameratene (som det ser ut til at Arbeiderpartiet har blitt) er å ytre seg på den politiske arena, det har ingenting med å være negativ å gjøre.

:-)roger

Tuesday, February 26, 2008

kraftlinjer

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg selges sentrum.

Og av Folkemuseets 7300 museale kvadratmeter er 5000 stengt pga. omfattende forfall melder Aftenposten. Det er trist å bo i et fattig land (og hva skal man med museer egentlig, når man kan gi bort billige tomter til hotellmilliardærene). I Rakkestad Kulturhus holder bøndene møte. Om de internasjonale kornprisene. De som går opp fordi vi skal bruke mat på tanken og ikke (som Esso pleide å si), Tigere.

I Sarpsborg har vi ikke kulturhus (men i Rakkestad har de det, og i Mysen og i ….), men ei enorm Stadiontomt. En tomteindrefilet, lyder det, verdt hundrevis av millioner (stemmer dette egentlig? Kan ikke SA sjekke? NOTAR!! Hva er den indrefileet egentlig verdt?). Om det stemmer, så er det klart at Sarpsborg nå har muligheten til å skaffe seg en del byeiendommer (EPA- og IF-bygget og noe rask lenger nede i St.Marie) om de selger indrefilechampagneområdet til en sulten utvikler, i stedet for å la det gå på billigsalg til særinteresser (det er stille blant særinteressentene nå. Hmmm …).

2-300 hundre mill er pæng og ”Tenk om vi kunne få til noe sånt i Sarpsborg” utbrøt en samfunnsaktør engang. Ja tenk om Arbeiderpartiet løfta nesa opp fra Jordet og Dissæintørje og la merke til hele byen, både den nedslitte Gågata og Østre. Nå har de århundrets mulighet. Ja til og med en sentrumsskole kan det være plass til her, men høyskolen har de surra bort så det er nok for sent dessverre, men en ungdomsskole med noen hundre elever ville nok få fart i sentrum. Og når jeg er inne på ungdomsskoler, skal kraftkreftlinjene over Grålum ungdomsskole bestå, eller fjernes? På skoler går det elever og en 17 års gammel elev sier følgende i Aftenposten (han skal ta et år på tysk skole for å lære tysk) : "Her i Norge er det mye uro og bråk. Da blir det bedre med ordentlig arbeid og undervisning". Han er jommen smartere enn hele SV han. 17 åringen har skjønt det!



;.) roger

Monday, February 25, 2008

Synden ... Syden ....... Synden

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg

Borettslags leilighet i 1983 99kvm kr 48000 årslønn ca. 100.000, mimrer man i SA.

Da glemmer man alle svarte penger under bordet. Det var helt vanlig på den tiden, og man kunne ikke selge til hvem man ville, så det var mye triksing og mixing.

Jeg kjøpte leilighet noen år senere, da var renta 13,5%, noen venner av meg ble bondefanget (hvorfor heter det det forresten?) i Hypotekerbanken, med en rente opp til 24%. Men akkurat dette årnæ staten opp i etterhvert. Så det blir nok dyrt for ungdommen, men om de bosetter seg i Sarp, Rakkestad, Vik i Sogn, er nok leilighetene billigere enn 2,1 mill.

Det er nok vi, de fete 68ere som går av med kakeglasuren. Arv etter forsiktige foreldre, sitter med nedbetalte kåkær til millioner, nedbetalt bil, hundretusner i banken .... og nå skal vi ta penga fra onga ved å gå av som slitærær ælle sammen. Vi tar AFP, selger kåken, kjøper en liten leilighet og bor mesteparten av året i det stooore landet Synden .. (der de stenger bulene når folk går hjem, hostesafta er sterk og billig, jointæne kjøper man av den lokale pusher med *det* utvalget, indrefileen er mør og billig, vina er spennende , kångjakken nesten gratis .... så sitter vi der da, mener at innvandrerne bør lære seg norsk (og enten tar de trygda vår, eller så tar de jobbene for ikke å snakke om kvinnfolkæ vårresess), men vi skal ikke lære oss tyrkisk eller spansk, vi ser på norsk gettoTV (i går zappet jeg mine kanaler - 15 kanaler med dritt og tull!), leser VG (orker ikke Aftenposten da det er så lite bilder), Chatter med de hjemme og ser en innfødt hver gang søpla blir henta ....


I disse urtetider :



Og fra boken : Kunsten at lave øl og vin (Jørgen Munkebo, ISBN 87 555 0186 9)

En moderne utgave av vikingenes elskovsøl kan lages ved å koke 5-6 gram hash av god kvaliet med i urtene når man brygger. Den skal i forveien pulveriseres eller oppløses i litt varmt vann. Bør kun drikkes i meget beherskede mengder. Dette tipset er kun beregnet på lesere i Nepal, da bruk av hash er forbudt i reten av verden (omtrent). Man kan også finne seg et gammelt hus med dugg på vinduene, komme seg inn og ta noen toppskudd av friske hashplanter (cannabis sativa/americana). Ca 50 til 100 gram pr bygg.

:-)roger

Frågan : Har liv oppstått på Jorden flere ganger?

Sunday, February 24, 2008

Reduser på NOE!!!

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg jubles det. Av flere grunner. (men kommer'n til Gråker snart?)




Folk bruker frivillig 50.000 bare i avskrivning på bil pr. år. Kom ikke å si at bilen er for dyr. Sier Jarle i SA-blekka.

Som jeg har sagt : da er det på tide å fjerne/redusere noen goder.

Renteavskrivinger? (spesiellt for hytte nummer to og tre til over 7 mill i .. juneimit)

AFP? Kun for slitæræne!

Barnetrygd?

Altfor billig (og overforbrukt?) legeordning/medisinordning?
(Og sett andre enn leger og lokalpolitikere til å styre med sykehusa).

La de militære - ikke SP og lokalpolitikere bestemme over den militære strukturen - MTBar fra mandal er skrekkens eksempel - 5 milliarder i dass for å redde et verft!! (Gud!! Gi de forstand!!!!!).

Uføretrygd? Ingen under 50 på uføretrygd, da gir man de opp. Ingen under 60 full uføretrygd, kun midlertidig. Man skal ikke gi opp folk!

Strengere innvandringsordninger (i USA jobber nesten alle "NN"innvandrerne, her i Norge sitter de på Grønland og spiser Chat).

For billig bensin( i forhold til 60tallet, kan man ta 15-20-25kr literen.)

Fjern matskatten på ekte oksekjøtt så slipper vi å spise gamle kuer - storfe som det kalles- fjern APSPtolltullet på matvarer.

Slutt å støtte hobbybønder og et gammeldags og kunstig oppdelt landbruk.(Onga stikker nå fra distriktene allikevel og det er vel en grense for hvor mange "gardsostar" man gidder å betale 267kr kiloen for?).

:-)roger

Saturday, February 23, 2008

Feigepolitikere.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg finnes fortsatt årntlie følk.

Sålenge vi kun har feigepolitikere som ikke vil fjerne noenting, vil vi få høyere og høyere og høyere skatter. At det kalles bompenger, avgifter, boligskatt, moms …. er et fett.

Man må huske på at AFP, flyktninger, rimlige medisiner, hobbybønder med saua i ulvehiet, skrene reinsdyr (etter at man fikk suppsidier pr hue har vekta gått ned og antallet opp og vidda ødelegges), generøse trygdeordninger (ventelønn, ungdom på uføretrygd …), venna til Jens (i forskjellige statlige uhjelpsorganisasjoner etc..) osv… koster pæng.

Og så lenge det kun er FRP som vil bruke oljepenga på landets innbyggere, vil skatten øke og øke og øke …

Misforstå meg rett, jeg unner alle gode veier! sier noen i SA.

Alle? Det er feil tenkt, først får man bygge trafikksikre veier og skikkelige kollektivtransport der det bor folk (tenk på Hurtigruta, den går som om vi fortsatt befant oss i 1954), så får man se om det er noe igjen til de som bor “Der ingen skulle tru, at nokon kunne bu”. Og det er akkurat dette som er politikk, å prioritere felleskapets midler på en rasjonell og fornuftig måte. (Og ikke etter vtseprinsippet : min tur nå) ….

Men ungdommen forlater “Der ingen skulle tru, at nokon kunne bu”, sitter middelaldrende menn og kvinner (se på de politiske partiene, på,interesseorganisasjonene på kulturinstitusjonene) å fordømmer de fordi de forlater bøgda. Sjøl tyter de middelaldrende om sine leiligheter på “steder det nesten ikke er turister”, drikker spennende vin og “oppdager” lamper i Colorado….. mens de tviholder på verv de har fordelt segimellom for årtider siden.

Friday, February 22, 2008

AFP

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har Terje fortjent mottatt en pris.

Selvom AFP har blitt noe annet enn det det var ment å bli (en ordning for Slitærne), så er det soleklart at LO vil beholde en ordning som gjør at mange kan pensjonere seg og reise til syden eller hytta som 62åringer. Mens NSB, Posten (og andre statlige bedrifter) har velta oppsigelser ved omstillinger over på felleskapets ved hjelp av ventelønn, har AFP også inkludert private bedrifter.

Det som regjeringen overser er/var at mange som valgte AFP, følte seg lurt. De følte at de ble lurt når den RødGrønne regjering kastet ut leger og ingeniører med fremmedkulturell bakgrunn, men aktivt gikk inn for å hente folk som havnet rett på trygd. Når det så de siste årene har vist seg at bønder (folk skjønner jo hva som foregår når de hører om 50000 oppspiste sau) og drosjesafører systematisk driver med tapping av felleskapet skattekasse, så vil vanlige arbeidsfolk også ha sin del av kaka. Arbeidsfolk lurer jo når ungdom går rett på uføretrygd, når veier og skoler … forfaller og vedlikehold blir en vits… ja, de er dritt lei av å betale kalaset.

Dette hører du ikke på LOs talerstoler, men om man prekær med følk, ja da kommer det fram. Det er vanskelig å være uenig med de ….

Thursday, February 21, 2008

Industripanorama

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg snakker man om Sarpr (fossen) og Industripanoramaet. Men for å se dette, må man jo omtrent risikere livet! Og utsiktsplatået på Bruæ er jo forfallt!!





Jeg syntes Tørje var fint før også jeg, den grønne aksen av historiske trær langs Tørje, og den blå fontena som onga var så glad i, og jeg hadde ingenting i mot at man kunne parkere foran Forum. Men man måtte jo finne på en unnskyldning sånn at døm som bygger under Tørje skulle slippe å betale for å rydde opp etter seg? Vi vet jo hvem som er kammeratene til arbeiderpartiet. Dollare$gutta. Det eneste som mangla var flere krakker og en bedre uteservering, dvs en uteservering med bedre sitteplasser. Jeg synes også at reklameforsøplingen av Sagahuset (at kommunen kan tillate slikt!) var trist.

Vi må ta torget i bruk sier SA. Vi må ta HELE BYEN i bruk sier jeg, og da er nok ikke Tørje man må gjøre noe med.

På den annen side så er nok Gågatæ tapt for alltid, hvis man ikke prøver å fløtte bodene opp i Gågatæ, midt i gata ved Ramdahl da. ÆÆÆÆÆÆHHHH (skrik) gjøre noe for småkremmerene!!!! Nei det er hotellmilliardærene Arbeiderpartiet menger seg med. Desverre …

Vi så hvordan det gikk med Greåker sentrum da Arbeiderpartiet (ja de HAR styrt(?) hele tiden) gikk inn for 109senteret og senere REMA1000. Greåker døde. Men døde lokalbydeler er jo Arbeiderpartiets mål. Greåker, Østre, Skjeberg, Varteig … ad infitum. Det er vel de siste 12-13 åra dette har blitt ekstremt ille.

:-)roger

PS : staten skal løse veivedlikehodsproblematikken : Riksveiene som skal overføres fra staten til fylkene, trenger vedlikehold for 10 milliarder kroner. - Å velte regningen over på oss, vil være i strid med loven, sier fylkesrådmann Matz Sandman i Buskerud.

Wednesday, February 20, 2008

ÆlvÆ

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skal laxen få bedre vilkår. Det er bra, men laxebuene på østsida av Glomma er jommen forfallne gett.


Her er Ælvæ.


Tuesday, February 19, 2008

I Sarpsborg bynnærøm på ny pipe.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg bynnærøm på ny pipe.


Er dette grunnen til at den RødGrønne regjering mener at nårsk skipsfart er så viktig at den skal slippe å betale skatt og at man må støtte/suppsiddiere nårske sjøfolk?

"Norsk skipsfart ender derfor trolig med et årlig utslipp på mer enn 50 millioner tonn CO2, noe som betyr at norske skip forurenser like mye som resten av landet til sammen. De nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at de samlede norske CO2-utslippene var 53,5 millioner tonn i 2006."

Den som tror at konflikten i midtøsten dabber av, må tro omigjen. Russland og Iran har interesse av å holde oljeprisen oppe (sammen med SV?), selvom SV (de gamle ideers parti) mener det er USA som er ute etter olje. KommunistSV jobber nå febrilsk for å ødelegge NATO, EØS og trekke oss nærmere Sverige (lurer på hva Kong Olav hadde sagt til det?) av en eller annen grunn.

:-)roger

Monday, February 18, 2008

Bypolitisk ...hmmm ....

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er billedserien "På fylla i helga" tilbake. Sukk - SeogHør ....

Byens sossiale rom består av mye mer enn Tørje, uansett hva byarkitekten måtte mene. ”Sarpsborg plasserer seg i godt selskap med andre byer på samme størrelse, der en visjonær og målrettet bypolitisk innsats begynner å gi resultater” sier byarkitekten. Oi, betongraseringen er planlagt. Se bettongfilmen på YouTube, søk på ”bettong” med to t’er, og se bettongen (og det som skal rives?), filmen er et ristende dokument over deler av bettongbyen. I øyenhøyde er store deler av byen nå altså en visjonær, målrettet, bypolitisk (fint ord gett) bettongørken. Over 100 år brukte Arbeiderpartiet på en sentrumsplan, visstnok med estetiske retningslinjer. Hmm… estetikk, ja vel, men hva med Østre og BARNA da? Men siden byarkitekten uttrykker følgende : ”mye lav trehusbebyggelse som ikke maktet å avgrense byrommet” (skal byen i arrest?), er det nok ikke lenge til betongfirkantkassene, de lokale Mulberrys, med Sarpsborghjørner helt opp til 5 etasje, avgrenser både eplehager, sola og Østre.

Byens og kommunens sosiale rom (som arkitekten mener vi bør holde intakt) bestod av utallige småløkker, eplehager og lekeplasser som byens politikere systematisk og villet har styrt en groteskfortettet kaninburbebyggelse til. De kaller det ”å bygge byen innover”, men det er hærværk. Det er rasering av sosiale strukturer som vi og våre forfedre har brukt 100vis av år på å utvikle. Det nærsosiale rom der barn skal kunne være alene fra de kan krype og stabbe, er rasert og ødelagt. Barnas plasser er omtrent ikke tilstede lenger. Det grønne er lagt under asfalt, trærne er rasert vekk både i Sentrum og utenfor bykjærnen (snart kommer bettongen til ei lang myr nær deg!) . Trærne er visstnok i veien (akkurat som barna er i bykjernen) for Dissæintørje. Nå er det varehus og hoteller som er viktig, ikke barna.

En by uten nærplasser, uten eplehager og løkker til barna, er en fattig by. Der jeg vokste opp hadde vi to lokale hoppbakker, idrettsplass med 60m, langdehopp, kulestøt, høydehopp og vi hadde tre fotballøkker og lekeplass. Kommunale vissjoner har tatt alt. Man bygde hus med eplehager da, men nå kommer groteskfortettingene, de totalt uten hensyn til barn, med kommunal vissjonær velsignelse. Det er bare å ta en tur ned til Nye Tindlundsvei 80 og se seg omkring. Bekkene klukket (de var ikke lagt i rør), man kunne bevege seg i veien uten å bli utsatt for livsfare (trafikkplanlegging !? Nei det er Shell det). Barn sitter inne i våre dager, barnas sosiale rom har Arbeiderpartiet lagt under asfalt eller rasert. Og værre skal det bli. Greåkerdalen skal forgiftes med brølende trailertrafikk og Langemyr skal brutalraseres. Men noen skal klippe, klippe røde snorer og som byarkitekten sier : ”Kommunen har fått skryt UTENFOR Østfolds grenser” . Hmmm, og av milliardærbukkarten da. Men hva med innbyggerene som stadig oftere får sine nærsosiale rom rasert. Skryter de? Har arkitekten hørt hurrarop fra Ise? Kanskje arkitekten skulle bry seg mer om innbyggerne enn de som bygger dussinhotell på billige tomter? Og snart skal stadionområdet gies bort? Selg det! Og bruk penga på onga!!!! 2-300 millioner er jo litt det? Ja man har vel ikke tenkt å bruke de på noen innkjøpte fotballspillere fra Afrika? Det er vel ikke næringslivet som bestemmer dette, det er vel byens politikere?

Trafikkstyring vil også skape sosiale rom, og i Sarpsborg har man så vidt jeg vet ikke sett på trafikkstyring som et middel til å oppnå sossiale rom før undertegnede begynte å skrive om det i SA-blekka. Man hadde visstnok ikke råd til nye skilt! Men trafikkstyring betyr at man setter farten ned i ALLE boligområder til 30 km i timen, i sentrum også, dette vil gjøre miljøet og de sosiale rom tryggere og mindre støybelastet. Trafikkstyring betyr at man tar grep og styrer trafikken utenfor boligområdene av Sarpsborg. Og det skal være to veier over Glomma. Den ene over Sannesund, den andre over Sarpr. Jeg bryr meg lite om akser og ”interessante” byforbedringer, (som alle bør vite er ”interessant” vin sur og snerpete, og dette bordet dere, dette bordet oppdaget jeg i Bilbao. Giiiid altså, BONYTT neste) Grønn snørr, spør du meg, grønn barnesnørr er viktigere enn byarkitektens ”vissjoner”. Grønn barnesnørr i grønnt gress!

Sunday, February 17, 2008

Innbruddsraid.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har det vært nok et innbrudd. Tyven sykla forbi her også, en mann i 30-40 åra tynn og hengslete. Ikke hørte han hjemmer her, ikke hadde han rent mel i posen og ikke var han som alle andre. Han merka at han ble sett på.

Ellers så har AP greid å legge "gi et brysomt barneombud sparken" saken bak seg. Stoltenberg ga Ramin-Osmundsen spærken så det smalt. Her skulle alle rykende tråder slukkes, og det er greit nok det. Venna til Jens årnær seg nok de. Skal bli spennende å se hvor Ramin-Osmundsen havner henner...

:-)roger

Vi har problemer med å lokke hjernene til oss, men det koma mange som vi gå på trigd ....

TromsøOL har nå kommet opp i 22 milliarder (+ 50%) = 33 milliarder + alt de holder utafor = 17 milliarder = 50 milliarder. Ente dårli de, for noen daer med folk i sne .....

Saturday, February 16, 2008

Kirkehærværk.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er det åpnet en festival. Jeg har ikke fått med meg det jeg ....

Bilder fra Tune Kirke. Her har noen prøvd å rive av korset.


:-)roger

Ps : Gunnar Sjølsvik, en debattant på SA, har dette spennende innlegget :

Borge Varde har flott utsikt, helt klart. Men metallristene er som du sier, litt ekle. Vardeåsen var bygdt i tre (trebekledning) som gjorde det veldig enkelt og trygt å gå opp.
Ellers er det flust med mindre tretårn rundt omkring i fylket. Kjenner til flere bare i Sarpeområdet. Riktignok noen år siden jeg var innom de fleste av dem, så det kan være at noen av dem ikke lenger er anbefalt å klatre i.

Finnes tretårn på Stikkåsen (like ved hundeklubben), ved Nylende er det et lite tårn like ovenfor bebegyggelsen. Buråsen nord for Kolstad, Stikkaåsen like ved slalombakken, Høgnipa har tårn, står også et tårn på Knatterud like ved Rakkestadveien.


Et av de fineste utsiktspunktene i distriktet er ellers Ragnfluåsen ved Bådstangen. Høyt hevet over Vestvannet, med utsikt mot byen og nedover Ågårdselva. En kort avstikker fra turveien mellom Bådstangen og Sølvstu. Anbefales!


Har også tro på at det er fin utsikt fra Bjørnåsen, ved nordenden av Isesjøen. Men har aldri fått rotet meg opp dit. Kanskje nå.

Og Vardeåsen ved Larkollen : Enkleste måten å komme dit er å følge hovedveien fra Rygge (ta av ved Rygge rådhus) og følge den utover mot Larkollen. 12 km fra Rygge rådhus til Larkollen, parkeringsplassen ligger like etter en golfbane, Evje. Ca. 3-4 km før Larkollen. Kort vei opp, først på skogsbilvei, deretter på god sti. Stort tårn på toppen. Grand utsikt.

Takk Gunnar!!

Friday, February 15, 2008

Manuela Ramin-Osmundsen står fremdeles støtt - mente SA

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg jubles det over forurensingsplassen. Ja, ja ... det er Negrene som skal gå på ferie..

Manuela Ramin-Osmundsen står fremdeles støtt.

Sier SA. Om de mener at hun alltid står, så kan de ha rett i det, men om de snakker om hennes politiske leirføtter, så tar de feil, og SA ER VEL DE ENESTE I HELE NORGE SOM MENER DET!

Makan til vill vifting med årer er det lenge siden jeg har sett. Hun bør gå av, sammen med ombudet.

Roger Larsen


SA var vel den eneste som mente : “Manuela Ramin-Osmundsen står fremdeles støtt”.

SA vurderingsevne i denne saken bør det stilles spørsmålstegn ved. SA er sterkt svekket som politisk kommentator og man må jo lure på hva som ligger bak dette uttrykket. Har Martin vært på telefonen? Men det er ikke bare SA som er svekket, dette svekker statsministeren og den rødgrønne regjering. Man må lure på Stoltenberg sin dømmekraft, lærte han ingenting av Ramin-Osmundsens forrige politiske brøler?

Hva gjør barneombudet nå? Hun bør selvsagt trekke seg. (dette er skrevet for et par dager siden)

Roger Larsen

Barneombudet trakk seg. Da gjenstår spørsmålet : Ble Ramin-Osmundsen instruert av noen til å kvitte seg med det forrige ombudet? Han talte Jonngstørje midt i mot, og var nok en torn i øyet på mange i regjeringen. Er det flere blandt toppene som tilhører kvinnejusnettvekket Heads and Hearts?

:-)roger

Thursday, February 14, 2008

Forfall ....

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er det pent vær i dag.

Mens yrkesfagelever sliter med 20 år gamle bøker, veiene og tunnelene forfaller, festningsverkene forfaller, jernbanen forfaller, kirkene forfaller, skolene forfaller, fornminner forfaller, bruene forfaller, ja omtrent alt statlig, kommunalt og fylkeskommunalt forfaller (viktige ting som rådhus, regjeringsbygg, fylkeshus passes heldigvis godt på) er det godt å vite at også andre ting er som før. Sau og kuer taes av rovdyr.

Ofte er det slik at rovdyrerstatninger overstiger inntektene av kjøttsalget. Og i Norge taes femti tusen sau av $£emmevargen. I Sverige derimot spiser $£emmevargen bare 500 sau. Men det er ikke så rart, $£emmevargen er selvsagt mett når den kommer til Sverige og der borte er erststningsordningen annerledes (NÆÆÆÆ!!). Det er rart at man skal ta pakistanske drosjesjåfører for svindel gett, når en hel næring (i hvert fall de som kan påvise et ulvespor) lever av svindel. I hvert fall av å fore ulv med forsvarsløs sau. Rart de ikke blir anmeldt for dyremishandling!
Roger Larsen

Wednesday, February 13, 2008

Quality, til Malmø, til Solingen til Caen.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg ... uff ... se nedenunder.

Fra SA : "Manuela Ramin-Osmundsen står fremdeles støtt." Om Sa mener at fruen alltid står, så kan det stemme. Om de mener hun står politisk støtt, så er vel SA alene om den tolkingen av gårsdagens hendelser.

11.april drar jeg og min sønn til Normandie med buss. Konfirmasjonstur til Gold, Juno, Sword, Utaha og Omaha. I tillegg til "Bajø"teppet, slott, borger og hager og bokkasjen. Jeg har alltid ønsket meg dit, og nå drar vi fra Quality, til Malmø, til Solingen til Caen. Tællihoe ...

:-)roger

Tuesday, February 12, 2008

Busemenn

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg maser man fortsatt om Olavsdager. Lag heller en Sarpemarten.

Dette står på en diskusjonsblogg i SA, men dette visste sikkert SA godt fra før og har føllt med på?

***************************
Ser Torger Karlsen skriver at jobben med søknaden er satt bort til et konsulent firma. Det gleder meg at Skjebergkilens Marina har såpass god økonomi. For ikke lenge siden klagde de over for dårlig overskudd i selskapet.
Er også spent på hvilket selskap som skal stå for søknadene?
Blir ikke super overrasket om det er SG Arkitekter?!? De står vel for det meste på marinaen (og ellers i kommunen) som reguleringsplan, plan for omlegging av vann og kloakk osv. Noe som forøverig er meget beleilig.
Nå har det seg vel også slik at tidligere sjef for SG Arkitekter er blitt by arkitekt for Sarpsborg Kommune??
Skulle noen virkelig begynne å grave litt rundt i dette, tror jeg det hadde dukket opp mange store og stygge busemenn. :)
***********************************

Hva menes egentlig med dette?

"Skulle noen virkelig begynne å grave litt rundt i dette, tror jeg det hadde dukket opp mange store og stygge busemenn. :)"

Han/hun bør være spesifikk! Hvis ikke så er det sladder!

:-)roger

PS : Nå skal det snart koste kroner å ha barna på skolen.

Monday, February 11, 2008

Lekser og ØL

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg advarer politiet mot rusgettoer. Og politikerne svarer : Vi bryr oss ikke om naboer og politi vi.

Og så kommer dette :

Herregud! Kan dette være sannt?

Et av spørsmålene Dagbladet.no stilte lærerne var: «Hva mener du kan gjøres for at elevenes familiebakgrunn skal få mindre å si for skoleresultatene?»

Vil fjerne leksene

Nesten samtlige lærere mener at løsningen er å fjerne hjemmeleksene. I tillegg ønsker de å fjerne alt som innebærer at elevene skal forbedre seg hjemme. Det favoriserer de som har ressurssterke foreldre og som kan få hjelp hjemmefra.

ØLBREV.

Nytt år og nye muligheter skrev vi i innledningen til forrige ølbrev. Vi har også forsøkt å gjette litt på hva øl trendene vil bli utover dette året. Så langt ut i det nye året kan det se ut som om de små bryggeriene og de store bryggeriene jobber i hver sin enda av skalaen. Det kan virke som om også konsumentene deler seg og begynner å befinne seg i hver sin enda av skalaen. Mer om dette senere i brevet.

Resultatet fra NORØLs kåringen av årets nyheter og bryggeri for 2007 er også klart. Vi rakk akkurat ikke dette før deadline på bladet Ølgjerd og må tenke litt på hvor og hvordan vi skal presentere resultatene, så dere må nok vente litt til i spenning. Følg med på http://www.nor-ale.org


Nytt fra bryggeriene
-----------------------------
På Nøgne Ø er nå verdens første kommersielle øl med tyttebær brygget. Som tidligere nevnt er dette i samarbeid med Mikkel Borg Bjergsø fra Mikkeller. Ølet er av en Lambic type, dvs brygget med en kompleks type gjær dyrket frem fra villgjær. Øltypen har røtter fra lenge før man kjente til hva gjær egentlig var. Den produseres fortsatt noen få steder, spesielt i Belgia. Det er ikke uvanlig med tilsetning av frukt som kirsebær (Kriek) og bringebær (Framboise) i denne typen øl. Dessverre har store moderne bryggerier misbrukt øltypen og jukset med både brygging og tilsetning av kunstig frukt juice, noe som har bidratt til å gi øltypen et ufortjent dårlig rykte som sammenlignes med rusbrus. Øltypen er kjent for sin karakteristiske syrlighet og behøver litt tilvenning. De tradisjonelle og ekte produktene er ikke alltid like enkle å oppdrive og dessverre heller ikke i Nøgne Ø sitt tilfelle. Mesteparten av ølet er allerede solgt på eksport før det ble brygget. Det vil neppe dukke opp i norske butikker selv om det blir et produkt med en alkoholprosent som gjør dette mulig.

Vi leser også i Grimstad Adressetidende at Nøgne Ø kommer til å investere i tre nye lagringstanker. Dette kan gi en økt produksjonskapasitet på 50%, noe det kanskje kan bli behov for dersom eksporten øker ytterligere. I disse dager er nemlig daglig leder og sjefsbrygger i Japan for å snakke med en agent der. Japan er et land hvor interessen for spesialøl er på sterk fremmarsj.

Like stor fremmarsj ser det ikke ut til å være på vårt eget vinmonopol. Helt nye topp produkter fra både Haandbryggeriet og Nøgne Ø er lansert under navnet Påskegodt og God Påske. Ølene ser ut til å bli utsolgt via eksport, og de få norske pubene som har tatt det inn, lenge før påske da interessen er stor. Men Vinmonopolet ser ikke ut til å se noen interesse for å føre disse produktene. I det hele tatt synes vi polets interesse og behandling av øl ser ut til å ha stagnert noe de to siste årene etter å først ha vist vilje til satsning. Vårt statlige vinmonopol har en svært viktig rolle som formidler av et bredt utvalg av alkoholholdige produkter over 4,75% alkohol. Øl er et av de få produktene på polet som produseres i Norge om vi ser bort fra destillasjon. Mange av de mest interessante og til dels tradisjonsrike øl produktene kommer i tillegg fra småskala produsenter. Det er viktig at vi tar vare på disse, det blir bare for dumt når vi må reise til utlandet for å kjøpe gode norsk produserte øl. Her må det sees på tilgjenglighet, presentasjon, kunnskap hos innkjøpere og butikk og ikke minst en forenklet måte å kunne melde inn sine produkter på bestillingslista uten at kostnadene blir for store. Dette er også en politisk sak. Ønsker vi i det hele tatt å ha norske produsenter med fokus på kvalitet og bredt utvalg?

Vi nevnte innledningsvis at de store bryggeriene ser ut til å jobbe i den andre enden av skalaen. For en god tid tilbake fikk vi våre første lavakalori øl til Norge i form av ølmerker som Redlight, Bud Lite og Hansa Ultra. Øltypen er også kjent under navnet Low Carb, da hensikten er at produktene skal inneholde rundt 30 prosent færre kalorier og rundt 60 prosent mindre karbohydrater sammenlignet med en vanlig pilsner. Dette gjøres ved å redusere innholdet av forgjærbart sukker i ølet. Dette sukkeret kommer hovedsakelig fra maltet og betyr i praksis at ølet får et lettere preg. I utlandet, og da spesielt USA hvor fedme er et betydelig problem, har forbruket av denne type øl vært i sterk vekst. I Norge står omsetningen bare for 4-5% men bryggeriene ser ut til å ha stor tro på økt vekst. I alle fall har vi nå fått produkter som Tuborg Lite, Ringnes Lite, Hansa Lite, Mack Lite, Lysholmer Pure og godt mulig enda flere. Bryggerimesterne forsikrer oss om at de vil ivareta smaken etter beste evne til tross for at mengden av et av de mest smaksgivende råvarene er redusert. Vi i ølbrev redaksjonen har smakt de fleste og ikke latt oss imponere noe videre av selve smaken, men er enige om at det bør finnes et alternativ for de som teller kaloriene. Vi har jo fra før light utgaver av melk, smør, ost, iskrem og masse annet. Men som kjent er jo gjerne smaken deretter, eller kanskje best illustrert i et utsagn nylig på trykk etter en lansering av et slikt type øl ” - Jeg drikker ikke øl til vanlig, men dette synes jeg smakte godt, sier Silje fra Bunnpris Stormyra”.

Ringnes Nordlandsbryggeriet har som kjent kun bestått som salgs og distribusjonslager i en rekke år nå. Det ble nå nylig besluttet at selve lageret skal legges ned og kun salgs- og distribusjonsvirksomheten opprettholdes i Bodø. Lagervirksomheten flytes til Tromsø og alle de 26 berørte får tilbud om overføring til Ringnes' omstillingsselskap. Dette vil si at vel 40 personer fortsatt vil ha jobb i Bodø og Nord-Norge knyttet til Ringnes.


NM i hjemmebrygging
------------------------------
Tradisjonen tro arrangerer NORBRYGG det årlige NM i hjemmebrygging 5. april på Studentersanfunnet Bislet, Oslo. Påmeldingsfristen er 22. mars. Les mer om dette på http://www.norbrygg.no/


SABMiller overtar ledelsen
----------------------------------
SABMiller har overtatt Grolsch, og har dermed overtatt førsteplassen på lista over verdens største produsenter av øl. InBev er skjøvet ned på andreplass, mens Anheuser-Busch beholder tredjeplassen. På hjemmebane merker A-B konkurransen fra mikrobryggeriene og importørene veldig godt, men redder seg fra nedgang takket være salg i utlandet, og egen import. Det går også rykter om at InBev og A-B vurderer sammenslåing, noe som selvfølgelig vil gi det nye firmaet førsteplassen. Slike gigantsfusjoner medfører vanligvis at enkelte ølmerker forsvinner. I slike tilfeller er det gjerne lyse lagerøl det går ut over, så ølbrevredaksjonen feller ingen tårer for det, men man kan jo også risikere at ennå mer markedsmakt blir brukt for å skvise ut de mindre bryggeriene, noe som vi selvfølgelig ikke ønsker.


Scottish & Newcastle solgt
---------------------------------
Det har lenge vært snakk om at det engelske storkonsernet S&N ville bli kjøpt opp og delt av Carlsberg og Heineken. Dette er nå skjedd. Heineken overtar den engelske delen av S&N, mens Carlsberg overtar andelen S&N hadde i det store russiske bryggerikonsernet Baltic Beverages Holding (BBH). Carlsberg var fra før av storeier i BBH, og sitter nå med full kontroll i selskapet. BBH jobber med å overta et større bryggeri fra Ukraina, noe som vil gi Carlsberg ennå større markedsandel i de tidligere Sovjet-statene.


Ølfabrikken/Gourmetbryggeriet
---------------------------------------
Når de danske bryggeriene Gourmetbryggeriet og Ølfabrikken slår seg sammen, er det selvfølgelig ikke like store forhold som i de foregående sakene, men resultatet ser ut til å bli mye tristere. I hvert fall sett fra en ølentusiasts ståsted. Ølfabrikken var (er) kjent for å være meget kreative og kvalitetsbevisste, mens Gourmetbryggeriet har vært mer kommersielle. Ikke det at de lager dårlige øl, mange har kanskje smakt Barley Brew som finnes på Polet, men fokuset har nok vært økonomisk suksess. ØF hadde kanskje litt for lite fokus på økonomien, noe som gjorde at et samarbeid med GB ble innledet for snart et år siden. Det er litt usikkert hva som egentlig har skjedd siden den gang, mange rykter svirrer, men det som er sikkert, er at nå har GB overtatt ØF 100%, og det sies også at enkelte av ølene som Ølfabrikken hadde mest suksess med, nå kun vil bli tappet på boks. Visstnok også i litt enklere/lettere versjoner. La oss håpe dette ikke stemmer, det vil være synd om GB setter kvantitet foran kvalitet. Og skal de absolutt gjøre det, så bør de heller bruke sitt eget merkenavn til slikt.


Verdens dyreste øl
-------------------------------
Et av verdens største bryggerikonsern lanserer i disse dager verdens dyreste øl. Flasken produseres i bare 600 eksemplarer og selges til den nette sum av 2008 kr. Pr. stk. Planen er å følge opp med en tilsvarende lansering i 2009 til 2009 kr og igjen en 2010 årgang til 2010 kr. Ølet er av typen Barley Wine og på 10,5%, har vært lagret på fat, og kommer på 37,5cl flaske. Vi kan ikke se at det forelegger noen bestemt grunn til at dette ølet skal koste så mye og kjenner heller ikke til at inntektene skal gå til vedelighet av noe slag. Da vi i skrivende stund mistenker at dette er et rent media stunt for oppmerksomhetens skyld ønsker vi ikke å uttale oss noe mer om denne saken foreløpig. Vi føler at dette ikke kan sammenlignes med tidligere omtalte Utopias som benytter råvarer og en produksjonsmetode som delvis kan forsvare prisen på ca. 1000,- kr. flasken. Dette ølet er på ufattelige 27% og uten kullsyre, nytes derfor som en likør og holdbarheten er 6 måneder etter at flasken er åpnet.


Månedens link
------------------
www.beerpal.com er et nettsted med omtrent samme mål som ratebeer.com og beeradvocate.com som vi tidligere har hatt som månedens link, nemlig å la brukerne legge inn rating av ølene de smaker, samt være et oppslagsverk for øl, bryggerier og relaterte saker. Brukergrensesnittet er nok mer øyevennlig hos ratebeer, men det er enkelt å finne fram, og nettstedet fungerer fint til det det er tenkt til. Vi oppfordrer våre lesere til å ta en titt, gjerne på alle tre stedene, og begynn gjerne å legge inn ratinger av øl du også. Det er en artig hobby som gjør deg litt mer oppmerksom på hva du drikker.


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Sunday, February 10, 2008

Tog uten dører.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har de ikke blitt full så sprø : Ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) fra Hemnes legger skylda for at de gamblet med (TERRA) obligasjoner på Bondevik-regjeringen.

Utsikt uten tilgang,
eller tog helt uten dører,
det er samme sak det,
kan vi tro på våre ører?
Har folk i stell og styre
droppa altformye syre?
Eller er det vi som ikke skjønner,
Arbeiderpartistyre?

Nå er nye ting på beddingen,
ideer dukker opp,
man skal halvere gågata,
alså : dele hennes kropp.
Men husk nå kjære rådhusmenn,
å halvere gatene til gangs,
betyr jo ikke at man skal,
dele gågata på langs!!!

Men når vi vet at Østre del,
av Sarp, er ganske sliten,
ta en tur til Østre nå,
turen den er liten,
titt litt her,
og titt litt der,
og se på bygg som står,
redd nå dette, ta et tak,
la Østre få en rehabbvår!

Men som vi vet, så er det slik
at dissæntørj er in,
og utpå JORDET står et bygg,
der drikkes mye Gin,
så den som tror at Østre får,
en skikkelig behandling,
må nok stemme annerledes,
gjøre politisk forandring.

Så nå skal Østre råtne opp,
den villet skal forfalle,
for forfall sier ikke stopp,
det på seg selv vil balle.
Så om non år du tar en tur,
er alt du ser en bettongmur.
Intet tre og intet grønnt,
for politikkre de har glømt,
og avskyr det vi kaller skjønnt.
Det er ganske så fordømt!

:-)roger

Saturday, February 09, 2008

Skytterfest, men blinken er vel ikke ulv?

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skal det være skytterfest. Folket bør bruke SA flittig til slike meddelelser.

I Sverige derimot er det annerledes, der er det mange ulver, mange sauer og bønder som beskytter sauene sine. mens det i Norge ble betalt ersatstning for 50000, femtitusen - 50000 X 1000 (tusen er det som bøndene får MER enn slakteprisen når de er så heldige å få "ulvedrept" en sau) = femti millioner (i svindelpæng (neida, neida, bare spøker) pr. år). Nå har vistnok pakistanske drosjesjåfører svindlet for endel millioner, men de er jo ikke hvite som sauer de da. Så de MÅ taes, og taes HARDT!! Det er noe annet med hvite, ariske norske bønder!!!!!

Som sagt 50 000 sauer er drept (og 120 000 forsvinner vistnok - men det er nok de svarte sauene det, alså de 70 000 som IKKE blir tatt av ulv) i Sverige ble 500 (fem hundre tatt av ulven i samme tidsrom!!!). Er bønder kjeltringer?

:-(roger

Friday, February 08, 2008

”Ælt til Tørje, drit i Østre” er feil

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skjer det mye, men etter sirkusforestillingen "Utsikt uten tilgang" så vil de vel halvere den på langs!

Det er slått fast. Politikken ”Ælt til Tørje, drit i Østre” (jeg gidder ikke å snakke om Jordet, det får andre gjøre) er i ferd med å ødelegge byen Sarpsborg. Det har Econ Pöyry fortalt kommunemennene. Mange av oss, folket (fellesskapet i fintalene) har lenge visst dette lenge, og slåss for en estetisk by i likevekt. Den ekspansive betongblokk og margarinkassekaninburutbyggingen de siste årene, tar kvelertak på gammel byarkitektur og strukturerte gamle boligområder over hele kommunen. De som i dag styrer, våre politikere og kommunens administrasjon, vil nok få ettermælet : de som ødela byen og kommunen.

Et "samarbeid" mellom kommune og milliardærer tar kvelertak på gamle bystrukturer og ødelegger byens likevekt. Det triste er at de ikke skjønner hva de gjør. Det er lenge siden de beste ble kalt til de politiske verv. I dag bekles vervene av B-lagene, de som vil ha utsiktstårn uten tilgang (SUKK!). Dessverre. De som vil ha makt, men som ikke har forutsetninger til å utøve den. Dette må dessverre de kommende generasjoner betale dyrt for. Mens milliardærene skryter og flirer hele veien til banken. (Hæ, hæ, hæ. Jeg tok en tellefon, mumla noe om samfunnsaktører og så fikk jeg tomta til hæll pris æ gett – drinkær på ælle!!)

Men det er håp i hangande snøre. Selv om det dessverre er for sent for store deler av Sarpsborg, vi kan redde Østre. Over store deler av byen er betongvegger alt man ser i øyenhøyde, over store deler av kommunen har xtremfortetting ødelagt ro, orden og estetikk. Dette vet jeg dessverre mye om. Dagens politikere har skylda. Og mens tyskere river betonggalskapen for å gjenskape bysentra slik de var før annen verdenskrig, målene er byer for mennesker, ikke betonggater, fortsetter betonggalskapen og xtremfortettingen i Sarpsborg. Menn uten visjoner om det gode samfunn, raserer gate etter gate, eplehage etter eplehage, og milliardærene skryter. Det rødmes kokett.

Charrette, er den nye begrepet. I motsetning til dagens system, som med all kraft forsøker å holde byens innbyggere, folket (fellesskapet i fintalene), utenfor byplanlegging og byfornying, er en charette sammenhengende flerdagsmøter som involverer de røde snorers menn, altså kommunen, betongkapitalistene dvs. utbyggere og selve fornuften, folket (fellesskapet i fintalene). Målet er at man skal være enige i utbyggingene, og ikke få katastrofene tredd nedover hodene. Dette vet jeg dessverre mye om. I dag blir dette kallt høring, men målet er at fornuftens røst, folket, arbeiderne, skal ha et avgjørende ord i de beslutninger som taes om deres eget miljø, FØR POLITIKERE OG MILLIARDÆRER har gjort avtaler via telefon eller på de dulgte bakrom. Samle eder beboere, det er fortsatt deler av byen som er by.

Jeg skjønner heller ikke maset om bompenger og klippe, klippe røde snorer. Det er få grep som skal til for å få flyt i trafikken. Man må gjøre som følger : prioritere de to gatene som ender opp på Særpebruæ (Kirkegata og St. Nicolas). 1. Sperre utkjøringen fra B-porten og St. Marie gt. 2. Gi de gatene som fører inn i de to hovedgatene mye lavere prioritet/forby innkjøring i rushperioden (alle bruke for eksempel Jernbanegata). 3. Forlenge Grøntlyskjøringen i begge gatene slik at det blir færre start/stopp. 4. Sørge for at trafikklysene virker. (UMORROE greier, altså vedlikehold). Vipps, mindre køkjøring uten bompenger! Men trafikkplanlegging? Nei, det er SHELL det!

:-)roger

Thursday, February 07, 2008

At det går an ...

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg fortsetter vanviddet. Noen dager etter utsiktstårnet uten trapp og heis, kommer alså hyttetomta uten hytte!!!

Tor Garseg ville alså bygge familiehytte for seg og sine i Høysand i 1994, står det i SA-blekka, og 14 år etter nærmer han seg pensjonsalder (tida går) og venter fortsatt på å få ta det første spadestikket, selv om han har/hadde/skal få byggetillatelse av kommunen/fylket/staten. Før jeg går videre vil jeg slå fast, at ifølge byens AP-topper, så er det helt sikkert Bondevik sin skyld dette her, sånn at vi får lagt skylda på rektig sted og ikke på de som styrer og steller på en ordentlig måte! Men nå folkens, nå skal dere få høre en historie om den RASKE staten.

Min mor døde den 7. januar i år. Selv når man er død, skal man betale sine regninger, og siden min mor døde på Borgen sykehjem, så måtte hun betale for oppholdet. Den selvsamme dag, 7. januar, var kommunen/fylket/staten inne på hennes innestående trygd og tok penger. De rakk altså å forsyne seg fra min mors innestående trygd, FØR hennes legeme hadde blitt kaldt. Dagen etterpå dumpet det ned en regning i postkassa, på restbeløpet, da fra Sarpsborg kommune! Så Garseg, det er kun når vi, fellesskapet, skal ha noe AV kommunen det tar tid. Som du ser, tar det knapt sekunder om kommunen skal ha noe FRA oss! Kanskje barnebarna dine får se hytta til bestefar, hvem vet, du kan jo ha flaks. Men husk Ise!

Det lyser for øvrig mistro av slike handlinger som min mor og jeg (og sikkert alle andre) ble utsatt for. Av slike kommunale handlinger oser det : ”VI STOLER IKKE PÅ AT DERE GJØR OPP FOR DERE”, derfor græbbær vi te oss. VI, KOMMUNEN, er viktigæst, VI SKAL FORSYNE OSS FØRST!! . Vi, kommunen, tror dere er tyver, at dere er svindlere, at dere banditter, forbrytere, unnasluntrere og drittsekker. Ja, for det er slike signaler en slik handling sender ut! Jeg ble fornærmet, følte meg mistrodd og tråkka på. MAKAN!!

:-)roger

Wednesday, February 06, 2008

tuttelitutt, tuttelitatt her fyller vi opp med litt sten

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg er det noen som er likere enn andre og tar seg til rette. Når SarpeRoger skal gjøre noe står de der med haukeblikket (det er STØV på papiret Larsen!!! og dirrende pekefinger), men når de skal gjøre noe sjæl : tuttelitutt, tuttelitatt her fyller vi opp med litt sten !!

For første gang følger jeg med på primærvalget i USA. Jeg håper at jenta vinner! Det er på tide med noe nytt. CHANGE!!

:-)roger

Kommunene klager og syter, de får for lite pæng. Det ville de ikke gjort om vi reorganiserte kummunestrukturen og sluttet å gi primærnæringene enorme beløp for å la være å restrukturere.

Tuesday, February 05, 2008

Heltær

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg skal en av heltæne opptre.

Dagene blir lenger og etter april kommer mai. Søttendes skal vi tælle opp i Kølås for å høre og se på smellingæ, hilse speiderne velkommen (det hadde vært greit om det ble et SKIKKELIG speidertog i år, litt flere speidere enn de som danner flaggborgen), følge de til Lilletørje og dra hjem en liten time før det bærkær løs igjen. Men Søttendes er mer enn Speidertog og Barnetog. Ungdom ukjent med tradisjoner vil visstnok ødelegge Greåkertradisjonen med eget 17. Mai tog. Det vil være en skam om dette blir realisert og lokalfeiringen på Greåker byttes ut med en sentralisert heksegryte i et altfor lite Kølås. Så tenk dere om nå dere som stellær med Søttendes nede på Greåker. Vi føller me..

Noe som særpreger Søttendes er serker og sølv. Store deler av spinnesiden kommer vaggende i nysydde serker i grå, svart eller grønn ull, påhengt enorme mengder sølv. De tar opp sine formødres tradisjoner. Men jeg har aldri skjønt dette her? Stammer vi alle virkelig fra rike bondekapitalister i de brede dalførene? Fra de som for få tiår siden ble sett på som undertrykkere? Merkelige greier dette, jeg trodde flesteparten av oss stammet fra fattige svenske stenhøggere og lersvensker, altså de som ble kalt Svenskefanær og jentene, Grågjessene. At vi stammet fra fattige husmenn og slitærær i tidligindustrien. Så feil kan jeg ta. Sarpinger flest stammer altså fra rike storbønder i de brede daler. Jeg traff forresten noen av storbøndene da jeg studerte i Bø i Telemark og bodde i Hørte. Under en familiemiddag hos de jeg leide hybel hos kom følgende fram : ”Quisling var ein bra kar, han la ikke press på dyrka mark”. Da nikket de alle ….. og de hadde sikkert bunader hele gjengen. Så derfor venter jeg, jeg venter på den første i svensk nasjonaldrakt, for når alt kommer til alt så har nok de fleste av oss svenskeblod i årene. Døm vakræste kommer selvsagt i røde drakter.

:-)roger

Monday, February 04, 2008

Hva jeg følger med på ...

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har vi kun en avis, i tillegg til de som er på startsiden/nyheter følger jeg daglig med på følgende :

http://www.bt.no/
http://www.ba.no/
http://www.demokraten.no/
http://www.finnmarkdagblad.no/
http://www.finnmarken.no/
http://www.framtidinord.no/
http://www.f-b.no/
http://www.marsteinen.no/
http://www.moss-avis.no/
http://www.moss-dagblad.no/
http://www.nordlys.no/
http://www.r-a.no/
http://www.sa.no/
http://www.smaalenene.no/
http://www.sagat.no/

og
Dilbert
Engadget
Gizmodo
NYT
Google weblog
Google Blog
Slashdot
Slate
TreeHugger
Wired
Nationen
RealClimate
MedWorm: Tinnitus
Scientific American
National Geographic
Cool Tools

Siden det er valg i USA snart
NYT og Washington Post.

:-)roger

Sunday, February 03, 2008

Charette.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg fortsetter raseringen av bykjernen.

Den ekspansive betongblokk og margarinkassekaninburutbyggingen de siste årene tar kvelertak på gammel byarkitektur og strukturerte gamle boligområder over hele kommunen. De som i dag styrer, våre politikere og kommunens administrasjon, vil få ettermelet : de som ødela byen og kommunen.

Dette "samarbeidet" mellom kommune og milliardærer, tar kvelertak på gamle bystrukturer og ødelegger byens likevekt. Det triste er at de ikke skjønner hva de gjør, for det har de desverre ikke forutsetninger til. Det er lenge siden de beste ble kallt til de politiske verv. I dag bekles vervene av B-lagene. Desverre. De som vil ha makt, men som ikke har forutsetninger til å utøve den. Dette må desverre de kommende generasjoner betale dyrt for.

Men det er håp i hangande snøre, selvom det desverre er for sent for store deler av Sarpsborg. Over store deler av byen er betongvegger alt man ser i øyenhøyde, over store deler av kommunen har xtremfortetting ødelagt ro, orden og estetikk. Dagens politikere har skylda. Og mens tyskere river betonggalskapen for å gjenskape bysentra slik de var før annen verdenskrig, målene er byer for mennesker, ikke betonggater, fortsetter betonggalskapen og xtremfortettingen i Sarpsborg. Menn uten visjoner om det gode samfunn, raserer gate etter gate, eplehage etter eplehage, og milliardærene skryter. Det rødmes kokett.

Charrette, er den nye begrepet. I motsetning til dagens system, som med all kraft forsøker å holde byens innbyggere, folket, utenfor byplanlegging og byfornying, er en charette sammenhengende flerdagsmøter som involverer de røde snorers menn alså kommunen, betongkapitalistene dvs. utbyggere og selve fornuften, folket. Målet er at man skal være enige i utbyggingene, og ikke få katastrofene tredd nedover hodene. Dette vet jeg desverre mye om. I dag blir dette sett på som høring, men målet er at fornuftens røst, folket, arbeiderne, skal ha et avgjørene ord i de beslutninger som taes om deres eget miljø, FØR POLITIKERE OG MILLIARDÆRER har gjort avtaler via telefon eller på de dulgte bakrom. Samle eder byboere, det er fortsatt deler av byen som er by.

" www.intbau.org"

:-)roger

Saturday, February 02, 2008

Husker du Ise?

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg slutter enkelte før de begynner, og Raymond Johansen mener det er for mange kjærringer i fotballen. Og noen kommuner er ikke som Sarpsborg! Du husker Ise?

Uansett, guttongen har mista mobilen, jeg skal hente ved, tante er 79, onkel har havna på sykehus, jeg har en 4X4 til tindlund, lurær på gølve, skal pusse opp badet, ordne hagæn, skifte postkasse, bygge større veranda (med liten kopi av Sametinget), kjøpe grus (sand!!) ... har mye å stå i.

:-)roger

Friday, February 01, 2008

Sarpsborg på kollisjonskurs Fylkeslandbruksstyret, Fylkesmannens miljøvernavdeling og Riksantikvaren.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg får man ikke lov til å rasere Raet. En mekling for ingenting, påstår SA.

Merkelige greier.

Dette var da ingen mekling for ingenting. Meklingen viste at kommunen er på total kollisjonskurs mot Fylkeslandbruksstyret, Fylkesmannens miljøvernavdeling og Riksantikvaren. Kommunens rasering av boligområder er kjent, nå vil de rasere mer, men her har de sterkere motstandere enn Larsen på Kurland.

Det er sikker best sånn, hvis de hadde fått lov til å rasere Raet, så hadde de vel gitt det bort til mangemilliardæren Bukkarten (eller andre visjonære). Se nå litt på den praxisen som har utviklet seg de seneste årene, hvor rike ”utviklere” sitter med sugerøret nede i fellesskapets kasse. Jeg tviler på (dessverre) om de som leder kommunen i dag er i stand til å tenke prinsipielt om slike problemstillinger. Ikke at de ikke vil, enda verre, de er ikke i stand til det.

:-)roger

Ps : Se nå å ta dere en tur ned til Nye Tindlundvei 78 …..

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls