Sunday, November 09, 2008

ØL

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har næithåkks brent.

Da skriver vi november og de fleste juleølene burde nå være tilgjengelige, men det slår oss hvor vanskelig det er å få en oversikt. Noen øl dukker opp i butikkene mot slutten av oktober og andre først blir å finne først et stykke ut i november. Selv Vinmonopolet har problemer med å lansere alle sine juleøl samlet første lørdag i november. Vi savner en samlet oversikt over juleøl på polets nettsider og det har tatt en uke etter slippet å få inn de fleste juleølene. Mange av de ølene vi finner i lista var første uken markert med ”utsolgt fra leverandør, tilgjengelig dato …”. Vi tok en kontrollsjekk med en av leverandørene og sjekket et tilfeldig av de utsolgte ølene, det viste seg at ølet var på lager og feilen ble rettet en av de neste dagene. Det er også andre eksempler på øl som er tilgjengelige, men registrert som utsolgt. Dette gjenspeiles også hos ekspeditørene som oftest heller ikke har muligheter til å svare på om eller når ølene kommer inn. De fleste kundene vil nok heller velge en annen øl da enn å vente på noe som bare kanskje kommer. Besøker man et av polutsalgene kan man også komme over øl som ikke er listet i det hele tatt. Alt dette kaoset er ikke mye gunstig for den leverandøren som har sine øl på plass, men ikke registrert skikkelig i polets system. Salgstiden for juleøl er hektisk og kort, 1. januar kan man bare glemme å selge flere juleøl.

Alle feil og mangler skyldes helt sikkert ikke bare Vinmonopolet, men vi tviler på at de kan avskrive seg alt ansvaret. Vi håper dette er noe som lar seg rette opp og vi håper også at alle leverandørene gjør sitt ytterste for holde vinmonopolets tidsfrister. Det er mange som liker å sammenligne flest mulige juleøl og når selv ikke avisene klarer å samle sammen alle når de gjør sine tester sier det litt. Vi kan ikke annet enn å anbefale alle ølentusiaster å besøke sine lokalbutikker og vinmonopol minst 2-3 ganger i løpet av perioden og sjekke hva som finnes. Dersom det du ønsker ikke er inne er det lurt å bestille så tidlig som mulig, det viser seg gang på gang at ølene med gode plasseringer i landets øltest blir utsolgt, ofte før 1. desember.


Nytt fra Bryggeriene og på Polet
----------------------------------------
Nytt bryggeri på gang i Florø. Vi sakser fra Norbrygg:
Til våren trenger ikke lenger tørste sunnfjordinger å ta til takke med den triste ølkroken på Florø vinmonopol. Aktiv Norbryggmedlem og tidligere norgesmester i hjemmebrygging Espen Lothe er nemlig i full gang med planleggingen av et mikrobryggeri! Kinn bryggeri har allerede mottatt starthjelp fra Innovasjon Norge og det lokale næringsutviklingsselskapet Sunnfjord 2020 til å drive tilretteleggings- og markedsarbeid. Siden dette er en tradisjonell lavkostetabelering vil ikke ølet være tilgjengelig på flaske i første omgang. Det er restauranter og puber i Sogn og Fjordane som vil kunne friste kundene med mikrobryggeriets engelske og belgiske ales fra fat i mai neste år.

Et annet bryggeri som ser ut til å være under etablering er Losgaarden på Andøy langt nord i landet. Bryggeriet som er kjøpt i Japan har en kapasitet på 1000 liter pr. batch. På deres hjemmeside kan vi lese at planen er mikrobryggeri, pub og etter hvert restaurant. Initiativtakerne har en stor oppussings jobb foran seg og man kan følge med i deres blogg hvordan fremgangen går.

Det Lille Bryggeri AS på Hovdmoen i Østerdalen er kommet lenger i sin prosess. I følge Østlendingen er de to og et halvt år bak opprinnelig plan, men nå klare for å starte flaskeproduksjon av øl. Bryggeriet er i en prøveproduksjonsperiode og selger foreløpig kun sine øl til sine 70 aksjonærer.

Som våre lesere sikkert husker, gikk Atna Bryggeri konkurs tidligere i år. Et nytt selskap er etablert under navnet Atna Øl, og alle tillatelser er nå kommet på plass. Planen er at det skal være øl til salgs i midten av juni.

Rav Amber fra Berentsen bryggeri kommer nå i butikkversjon på 4,7 %. Fra Aass har vi allerede sett Aass Juleøl Premium på 9 % på Polet.

Andre nyheter på Vinmonopolet er Dark Force fra Haandbryggeriet, tyske Einbecker Ur-bock Dunkel, og Dark Horizon Second Edition fra Nøgne Ø. I tillegg kommer selvfølgelig juleølene. Stort sett ser det ut til å være de samme som i fjor, men med et par unntak. Det ene er allerede nevnt, Aass Juleøl Premium, og det andre er Abbaye de St. Martin Cuvèe de Nöel fra belgiske Brunehaut, i tillegg er Grans Juleøl tilbake i polklassen.

For Horeca-markedet er det australske ølet Victoria Bitter nå tilgjengelig. Navnet er litt misvisende, dette er nemlig ikke en bitter, men et lagerøl på 4,8 %.


Ølarrangementer
-------------------------
Vi minner igjen om årets juleølfestival i regi av NORØL den 14. november på Betong, Chateau Neuf kl. 18:00.

For de som befinner seg på Sørlandet 14. november arrangerer Nøgne Ø sin egen årlige juleølfest. Denne er kun for spesielt inviterte og skal visst også være fullbooket når dette skrives. Dagen etter blir samling på Patricks i Kristiansand med muligheter for en spesialkomponert ølmeny. For menyen er det forhåndspåmelding, se Ølforum til Venner av Nøgne Ø. Men ellers er det åpent for alle som måtte ønsker det.

Allerede denne helgen, nærmere bestemt fredag den 16. november kl. 16 er det et interessant arrangement på Bar & Cigar. Her blir det øl fra fat og cask man ikke finner så alt for mange steder, samt noen spesielle godbiter fra flaske som man ikke finner til vanlig i baren.

Ikke noe bestemt arrangement, men vi føler for å nevne at den nyåpnede Olympen Mat & Vinhus (populært kalt Lompa) adresse Grønlandsleiret 15, ser ut til å kunne seile opp som et godt alternativ for den som liker å smake litt forskjellig øl i løpet av kvelden.


Månedens link
--------------------
Selv om vi ikke er helt fornøyd med hvordan Vinmonopolet presenterer ølene, anbefaler vi allikevel å ta en titt på vareutvalget. Kanskje finner du noe nytt og spennende, og i år er alle de norske juleølene tilbake i lista på nettet. http://www.vinmonopolet.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-vmp-Site/no_NO/-/NOK/v_PerformSearch-Prod?query=*&nav=true&filter25=%C3%98l



Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls