Friday, September 02, 2011

I Sarpsborg går det gamle regimet av, Sarpsborg Arbeiderblad, mikrofonstativet, skal snart hylle middelmådigheten.

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg går det gamle regimet av, de trette menn forlater politikken (og gjett hvor de havner) og etterlater seg brakkeskoler på bunnen av alle målinger, Østfolds laveste industribærekraft, omtrent minst i landet til kultur, ingen utdannelsesmuligheter etter videregående, dårligst i fylket på eldreomsorg ....

At toga rundt Oslo står, er snart dagligdags. Men de rødgrønne har løsningen : HURTIGTOG TIL FINNMARK. At det går an.

Norske Ølbrev Nr. 6

August 2011
Norske Ølbrev - Nyhetsbrev fra NORØL - Nr. 6, 2011

Sommeren er over, høsten sniker seg langsomt men sikkert innpå og ferie blir erstattet med hverdag. Redaksjonen har også hatt ferie, og dette nummeret blir i høy grad en oppsummering om hva som har skjedd på ølfronten her i landet siden juni, hovedsakelig med vekt på de nye ølene som har kommet.

Dette har vært en svært spesiell sommer; Utøya-tragedien og høstens påfølgende valgkamp som kanskje aldri har sett større tverrpolitisk engasjement og oppslutning gjør at det for første gang føles svært trivielt å skrive om ølpolitikk - men livet går videre. Se egen artikkel om ølpolitikk nedenfor om hva som har skjedd i sommer.

På tross av alle de uvanlige omstendighetene brygges og planlegges det mye i øl-Norge; de fleste bryggeriene som har planer om å lansere juleøl (og det vil si de fleste) har vært i full gang med å brygge juleølvarianter mens vi andre har nytt sommervarmen. Resultatene får vi se senere i høst, men det mangler ikke på nyheter før den tid. Mer om dette kan du lese i denne utgaven av Norske Ølbrev.
Nytt fra Norge

5. august var det "International Beer Day", og feiringen her til lands ble lansert av Norske Øl-bloggere som var ivrige i å verve serveringssteder og folk til å slå et slag for håndverksbrygg denne dagen. Dessverre kom det etter hvert fram at all form for annonsering av dette var å anse som "ulovlig" i forhold til skjenkekontrollens tolkning av alkoholreklame på utesteder, noe som selvfølgelig la en viss demper på stemningen, men det ble likevel rapportert om flere festlige begivenheter omkring i landet; bl.a. kjøpte Hanne På Høyden i Bergen inn over 20 forskjellige øl fra Vinmonopolet og arrangerte åpen ølsmaking der publikum kunne betale for et visst antall smaksprøver og prøve seg fram igjennom det sortimentet som var tilgjengelig. "International Beer Day" er en artig (men ny) tradisjon vi i redaksjonen håper kan feste seg også her til lands etter hvert.

I Mandal har vi også fått en ny bryggeripub siden sist: "Provianten", som har foreløpig ikke rukket å lage så mye øl enda men satser friskt på å forsyne sine kunder med enda et kulinarisk innslag utover høsten - hjemmebrygget øl. Vi i redaksjonen ønsker lykke til, og håper sørlendingene kjenner sin besøkelsestid slik at prosjektet får vind i seilene.

I Tromsø ble Tromsø Ølfestival arrangert den 17-20. august, denne gangen bl.a. med en nyhet fra Mack (Amber Ale) og mye annet godt øl. Det har imidlertid vært stort fokus på musikk og kvantitetskonsum i likhet med tidligere år, noe som har fått den lokale ølkjenneren og historikeren Rune Blix Hagen til å gå ut i Nordlys med en utfording til festivalledelsen om å ta profileringen sin opp til vurdering. Det blir spennende å se hva som kommer ut av dette.


Nytt fra utlandet

Skotske BrewDog har nå lansert sin utgave Black Tokyo* Horizon, som er resultatet av et omfattende samarbeidsprosjekt mellom tre av Europas mest anerkjente håndverksbryggerier: BrewDog, Mikkeller og Nøgne Ø. Ølet er en imperial stout i absolutt tungvektsklasse, og skal være en fusjon mellom de tre bryggerienes aller største og sterkeste stout-utgaver. De andre bryggeriene skal også lage sin versjon etter hvert, men BrewDog er altså først ut. Du kan lese mer om deres utgave her.


Nytt om festivaler

3. og 4. september går Grünerløkka Mat og Mikrobrygg Festival av stabelen på Grünerløkka Brygghus. En ganske liten og intim festival som frister med blant annet musikk, barnevakt, hjemmebryggerkurs og anledning til å treffe representanter fra våre fremste håndverksbryggerier samt noen av våre større bryggerier. Inngang og aktiviteter er gratis, og selvfølgelig blir det også gode muligheter til å smake godt øl! Mer info om dette finner du her.

6. til 8. oktober er det duket for nykommeren Oslo Ølfestival i regi av Aker Brygge og Tjuvholmen. Det reklameres med over 50 arrangementer på over 25 serveringssteder og rikelig med smaksopplevelser av mat og drikke.

22. oktober arrangerer Jæren Ølklubb Ølfestivalen 2011 på Nærbø i nærheten av Stavanger. På dagtid blir det ølmesse med foredrag fra kjente ølpersonligheter som Espen Lothe (Kinn Bryggeri), Petter Nome (Bryggeriforeningen), Eddie Szweda (Midtfyns Bryghus, Danmark), Mike Murphy (Lervig Aktiebryggeri) og andre. På kvelden kjøres det en mer uhøytidlig "oktoberfest", så her er det duket for et vidt spekter av ølopplevelser.

Vi må vel også få lov å ta med et annet "beslektet" prosjekt noen av oss i redaksjonen er engasjert i:
29. oktober arrangeres nemlig noe vi tror vi er først ute med i Norge - en kompromissløs sake-aften! Venner av Nøgne Ø vil sammen med Nøgne Ø og Bølgen & Moi i Kristiansand presentere en helaften hvor alle retter er komponert spesielt for å serveres med forskjellige typer sake. Detaljene er langt i fra klare foreløpig, men vi lover at dette blir noe mye mer enn en sushikveld på byen. Følg med på VANØs blogg for mer informasjon når det nærmer seg.


Ølpolitisk

I løpet av sommeren slo Helsedirektoratet til og påla både Drikkeglede.no og Aass Bryggeri å fjerne mye av produktinformasjonen som var lagt ut på nettsidene deres, eller betale dagsbøter. Informasjonen har bevisst blitt lagt ut for å være i tråd med Vinmonopolets nettsider, som har sluppet langt billigere unna reklameforbudet, men har nå altså blitt slått ned på. Reaksjonene har vært flere og fargerike; Drikkeglede.no svarte med å lage en "sensurert"-kampanje på portalen, mens Aass Bryggeri fikk uventet hjelp fra Venstre, som i et tidlig valg-stunt la ut fjernet ølinfo på sine egne nettsider. Produktinfo-sidene ble således å betrakte som "politiske ytringer" og ikke reklame - noe som nok en gang illustrerer hva slags nivå av ordkløveri og nær sagt tilfeldige omstendeligheter som preger norsk jus og praksis omkring alkohol.


Ølnyheter fra bryggeriene

Som vi tidligere har nevnt, har Nøgne Ø og Ægir brygget øl sammen, og har nå offisielt gått ut med mer info. Ølet blir en kraftig tysk dobbelbokk ved navn Kollaborator, og mer info kan du lese her. Nøgne Ø kan også melde at deres nye India Saison er tappet på flaske og skal i første omgang primært til utlandet; om det også kommer noe til oss her hjemme er for tiden uvisst.

Atna
Atna Øl - "Johannes Konstknekt"
Atna Øl - "Rype Øl"

Kinn
Kinn - "H. Hjørnevik"

Lervig
Lervig - "Betty Brown"

Mack
Mack - "Bukta Hvete" (ny versjon)
Mack - "Amber Ale"
Mack - "Kölsch"

Ægir
Ægir - "Belgian Golden Ale"


Ølnyheter fra serveringsbransjen

Amundsen Bryggeri og Spiseri - "Hveteøl"

Schouskjelleren - "Summer Wheat"
Schouskjelleren - "Stim"
Schouskjelleren - "Cyclone"
Schouskjelleren - "Samba"
Schouskjelleren - "Kristel The Weekend Stripper"
Schouskjelleren - "Transport Helikopter"

Trondhjem Mikrobryggeri - "Quak! Ale"


Ølnyheter fra importørene

Belgia:
3 Fonteinen - "Zwet.be"
Brouwerij Roman - "Ename Blond"
Brouwerij Roman - "Ename Dubbel"
Brouwerij Roman - "Ename Tripel"
Brouwerij Roman - "Sloeber"
Brouwerij Roman - "Adrian Brouwer Dark Gold"

Danmark:
Beer Here - "Malus Pater"
Beer Here - "Lupulus"
Beer Here - "Dark Hops"
Beer Here - "Fat Cat"
Beer Here - "Ammestout"
Bierwerk - "Aardwolf" (Sør-Afrika, via det danske bryggeriet Beer Here)
Bierwerk - "Vlakvark" (Sør-Afrika, via det danske bryggeriet Beer Here)
Evil Twin - "Ale 404"
Evil Twin - "Ryan & The Beaster Bunny"
Grassroots/Löwenlund - "Dresden 45"
Herslev - "Mjølner" (2006)
Hornbeer - "Kiss The Frog"
Hornbeer - "Winterporter"
Nørrebro - "Ceske Böhmer"
Nørrebro - "Pacific Summer Ale"
Nørrebro - "Tripel de Lente Sauternes Barrel"
Xbeeriment - "Barack"
Xbeeriment - "Black Force One"
Xbeeriment - "Black Force One (Bourbon Barrel Edition)"

Italia:
Loverbeer - "Dama Brun'a"
Loverbeer - "BeerBrugna"
Loverbeer - "Marche’l Re"
Loverbeer - "D’uvaBeer"
Loverbeer - "BeerBera"
Loverbeer - "Papessa"
Panil - "Barrique Sour"

Nederland:
De Molen - "Ruig & Rood"

Storbritannia:
BrewDog - "Abstrakt AB:06"
BrewDog - "Bitch Please"
BrewDog - "Hardcore IPA"
BrewDog - "I Hardcore You"
Meantime - "London Porter"
Meantime - "Wheat"
Meantime - "Raspberry"
Meantime - "Chocolate"
Meantime - "Union" (tidl: "Vienna")
Meantime - "Yakima Red"
Meantime - "Pilsner"
Meantime - "London Lager"
Meantime - "London Stout"

Sverige:
Dugges - "Lager No. 1"
Dugges - "Brandmästare Andréns Törstsläckare"
Dugges - "Johannas Bästa"
Hantverksbryggeriet - "Sotarn"
Oppigårds Bryggeri - "Byggver CM Dubbel"

USA:
Dark Horse - "Fore Smoked Stout"
Founders - "Breakfast Stout"
Jolly Pumpkin - "iO Saison"
Left Hand - "400 Pound Monkey"
Left Hand - "Stranger Pale Ale"
Lost Abbey - "Angel’s Share"
Lost Abbey - "Red Barn Ale"
Southern Tier - "Back Burner"
The Bruery - "Saison Rue"Som vanlig presiserer vi at dette er øl som er kommet inn i begrensede mengder og at det kun er et fåtall steder som fører disse, og sannsynligvis ingen steder som har absolutt alle...


Da sier vi i redaksjonen takk for denne gang - fram til neste utgave: SKÅL! :-)


Skummende og vennlig hilsen fra
Stian Krog, Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates