Thursday, October 06, 2011

Norske Ølbrev - Nyhetsbrev fra NORØL - Nr. 7, 2011

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg har vi intet microbryggeri.

Norske Ølbrev - Nyhetsbrev fra NORØL - Nr. 7, 2011

Ustabilt og dårlig vær preger store deler av landet for tiden, kveldene blir kortere og temperaturen synker. Bladene bruner og ølpreferansene er for mange kanskje ikke i retning lyst og lett lenger? Med andre ord: det er definitivt høst. Bryggeriene jobber nærmest døgnet rundt for å komme i havn med juleøl-relaterte aktiviteter, mens festivaler og happenings fortsatt er på gang flere steder i landet. Mikrobryggerier og bryggeripuber, eller planer om å etablere slike, har det også vært en del av i det siste. Og i mellomtiden går debatten i øl-Norge omkring reklame og reklameforbud videre, der de siste tiders utvikling har satt fokus på det håpløst inkonsekvente og løslig definerte alkohollovverket her i landet, og ikke minst hvordan reglene blir tolket og håndhevet. Mer om alt dette kan du lese i denne utgaven av Norske Ølbrev.

Nytt fra Norge

Det dukker stadig opp nye mikrobryggerier og bryggeripuber her til lands, og planlegges enda flere. Vi tar med noen av dem som har vært i media i det siste:

Mikrobryggeri i Haugesund?
Nettutgaven til Haugesunds Avis skrev nylig om mulig oppstart av mikrobryggeri i Haugesund. Gründeren Bjørn Dybdahl ønsker å etablere et mikrobryggeri i byen, som aldri egentlig har hatt sitt eget bryggeri. Haugesund var i tillegg totalt tørrlagt fram til 1960, og hadde ikke sitt eget Vinmonopol pol før så sent som 1978, men tidene har forhåpentligvis forandret seg - Egersund og Stavanger har begge bryggerier; Nærbøfestivalen har kommet og etter det redaksjonen har registert er det generelt bra representasjon av både hjemmebryggere og ølentusiaster i området. Uansett, her er det bare å ønske lykke til!

Mikrobryggeri på Finse
Det ser også ut som om det har dukket opp et mikrobryggeri på Finse - dette er sakset fra Drikkeglede.no:

"Finsehytta ligg midt mellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Her serverast kortreist mat og øl som er brygga på Finsehytta sitt eige bryggeri - Finse 1223 Microbryggeri - av reint og friskt fjellvatten, byggmalt, humleblom og ølgjær. Til og med bryggeriet er ”kortreist”, det er laga i Hardanger og har kapasitet på ca 600 liter pr. brygg.
Det vert brygga jamt og trutt heile året og ølet er lagra i 1000 liters trykktankar på eige kjølerom. Det vert brygga 2 slag øl på Finsehytta bryggeri, begge av typen undergjæra lagerøl, som etter utgjæring vert modna ved + 4 grader C i minst ein månad. På denne måten klarnar ølet utan filtrering og beheld alle smaks- og aromastoff. Les meir på Finsehyttas heimeside."

Vi ønsker også Finsehytta lykke til og håper på flere nyheter herfra etter hvert.

Norske Ølbrev har tidligere skrevet om planene for å starte mikrobryggeri på Svalbard, og der går ting fremover: Helse- og omsorgsdepartementet er nå mer åpne for å endre på lovverket fra 1928, som forbyr produksjon av alkoholholdige drikker på Svalbard i sin helhet. Når dette kan være på plass er en helt annen historie, men redaksjonen er som alltid optimistiske og håper på en snarlig saksbehandling. Les mer om dette i Svalbardposten.

Nytt fra utlandet

Eksplosjon i Belle Vue-bryggeriet
Det var nylig en eksplosjon i det belgiske bryggeriet Belle Vue, der to personer ble alvorlig skadet. En lekkasje fra et ammoniakkrør forårsaket eksplosjonen, og de eksternt innleide arbeiderne ble skadet da de skulle ta fra hverandre en gammel rørløsning og montere en ny. Lekkasjen ble stoppet kort tid etterpå, og det skal ikke være fare for miljø eller helse til naboer og nære omgivelser. Belle Vue er en del av bryggerigiganten InBev.

Svensk ølbransje i harnisk over utydelig lovverk
Det er ikke bare i Norge at debatten om alkoholreklame går høyt. Horeca-bransjens magasin "Aperitif" melder at den svenske serverings- og bryggeribransjen nå raser over det utydelige regelverket omkring markedsføring av alkoholholdige produkter, som fører til vilkårlige tolkninger av hva som er lov og ikke. – Hvordan skal man tolke lovtekster om at reklamen ikke skal være «påtrengende» eller «oppsøkende», spør Flavia Bergström, Brand manager i Altia Sweden, eksempelvis... På samme måte som i Norge er også problemstillingen med at utenlandske TV-kanaler kan sende alkoholreklame mens svenske produsenter ikke kan, svært aktuell. Les mer om dette under "Ølpolitisk" nedenfor.

Nytt/oppdatering om festivaler

6. til 8. oktober er det duket for nykommeren Oslo Ølfestival i regi av Aker Brygge og Tjuvholmen. Det reklameres med over 50 arrangementer på over 25 serveringssteder og rikelig med smaksopplevelser av mat og drikke.

Omtrent samtidig - den 7-9. oktober, arrangeres Hardanger Frukt- og Siderfestival i Øystese, Hardanger. Strengt tatt er vel ikke dette en ølfestival, men siden sider og øl ofte nevnes i samme åndedrag og festivalen i år også skal ha fokus på mikroøl og ølbrygging, tar vi det med likevel.

22. oktober arrangerer Jæren Ølklubb Ølfestivalen 2011 på Nærbø i nærheten av Stavanger. På dagtid blir det ølmesse med foredrag fra kjente ølpersonligheter som Espen Lothe (Kinn Bryggeri), Petter Nome (Bryggeriforeningen), Eddie Szweda (Midtfyns Bryghus, Danmark), Mike Murphy (Lervig Aktiebryggeri) og andre. På kvelden kjøres det en mer uhøytidlig "oktoberfest", så her er det duket for et vidt spekter av ølopplevelser.

28-29. oktober - NORØLs juleølfestival
NORØL melder at festivalen i år er flyttet fra Majorstuen og Betong på Chateau Neuf til Kulturkirken Jakob på Grünerløkka. Etter flere år med varierende kvalitet på gjennomføringen har NORØL selv tatt kontrollen over festivalen, og gjort en virkelig storsatsing på juleøl. Alle norske bryggerier skal levere juleøl til festivalen før slippdatoen 31.oktober, og dette kan altså kalles en førpremiere på årets juleøl! Festivalen lover smakebiter av alle norske juleøl, fra alkoholfritt og butikkøl til de sterkeste spesialbrygg. I tillegg til juleøl vil det også være en egen avdeling for samlere av øleffekter. Bryggeriforeningen har i år som i fjor utlyst prisen "Årets Ølhund", som tildeles personer ”som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester”. I år har NORØL inngått et samarbeid om utdeling av denne prisen, som vil skje på festivalen. Gå inn på Drikkeglede.no for å lese mer om prisen, se de nominerte og gi din stemme (legg inn stemmen i kommentarfeltet). Et panel vil også kåre årets juleøl, og alle kan stemme på årets publikumsfavoritt blant ølene. Mer info vil komme på NORØLs nettsider etter hvert.

29. oktober: Dersom du ikke skal på NORØLs juleølfestival, minner vi om En kompromissløs sake-aften, der Venner av Nøgne Ø sammen med Nøgne Ø og Bølgen & Moi i Kristiansand presentere en helaften hvor alle retter er komponert spesielt for å serveres med forskjellige typer sake. Er du på Facebook kan du kikke på happeningen her, og mer info om arrangementet kan også leses på http://www.vanø.no/wp-content/uploads/2011/09/Invitasjon-til-en-kompromissl%C3%B8s-sake-aften.jpg.

Ølpolitisk

Reklamedebatt
Mange har fått med seg utviklingen i den pågående debatten om alkoholreklame, der bryggeriforeningen - representert ved Petter Nome og nettportalen Drikkeglede.no - har vært i klammeri med Helsedirektoratet. Den siste utviklingen i denne saken er at nettstedet også har fått forbud mot å legge ut lenker til avisartikler fra vanlige media, som NRK, Dagbladet, osv. Redaksjonen mener dette er et klart brudd på allminnelig pressefrihet, og støtter helhjertet Drikkeglede.no sin ankesak i Handelsrådet. Slike ting tyder på at Helsedirektoratet har utviklet et solid "horn i siden" til Nome og bryggeriforeningen, der regelverket blir tolket svært kreativt for å slå så hardt som mulig ned på en av Norges mest profilerte nettsteder for ølinformasjon. Svært beklagelig, og det hele blir ekstra absurd med tanke på at Norge nylig har fått endelig avslag fra EU om å nekte internasjonale TV-selskaper å sende alkoholreklame på norsk TV. Situasjonen vil jo bli ganske merkelig hvis dette ikke fører til at også norske bryggerier kan reklamere på TV, noe som har blitt påpekt i kjølvannet av nyheten. Situasjonen er på mange måter avgjørende for reklameforbudets status her i landet, og flere politikere har imidlertid gått ut mot Helsedirektoratet og krevd en gjennomgang av regelverket for å harmonisere hvordan reglene blir håndhevet i forhold til ulike aktører, samt å klargjøre for publikum hva man kan gjøre og ikke gjøre. Vi venter i spenning på utfallet av disse sakene, som utvilsomt vil bety mye for hva slags føringer norsk ølkultur vil leve under i framtiden.

Ølnyheter fra bryggeriene

Lervig Aktiebryggeri
Lervig Aktiebryggeri - "Nærbøl" - festivaløl for Ølfestivalen på Nærbø (se annonsering ovenfor)

Macks Bryggeri
Macks Bryggeri - "Sundquist IPA" (første IPA fra et av de store bryggeriene her i landet!)

Nøgne Ø
Nøgne Ø - "Der Kollaborator"
Nøgne Ø - "India Saison"

Trollbryggeriet
Trollbryggeriet - "Slogen Fjord"

Ægir Bryggeri
Ægir Bryggeri - "Der Kollaborator"

Ølve På Egge Bryggeri
Ølve På Egge Bryggeri - "Helgenkongen"

Ølnyheter fra serveringsbransjen

Her har vi denne gang også tatt med noen "nyheter" som har blitt oversett i tidligere utgaver av Norske Ølbrev...

Amundsen Bryggeri og Spiseri:
Amundsens Bryggeri & Spiseri - "Imperial Dunkel Wit (m/Nøgne Ø)"
Amundsens Bryggeri & Spiseri - "Fenrir (m/Ægir)"
Amundsens Bryggeri & Spiseri - "Black No 1 (m/Schouskjelleren)"
Amundsens Bryggeri & Spiseri - "Røyk Porter"

Oslo Mikrobryggeri
Oslo Mikrobryggeri - "Boston Lager"

Schouskjelleren Mikrobryggeri:
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Albale"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Carameal"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Dunkel Weisen"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Dust Bowl"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Full Century Ale"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "OSB"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Samba"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Sixty Mile Smile"
Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Uncle Knut"

Trondhjem Mikrobryggeri:
Trondheim Mikrobryggeri - "Pale Extra"

Klostergården Håndbryggeri:
Klostergården Håndbryggeri - "Sommerøl"
Klostergården Håndbryggeri - "Havrestout"
Klostergården Håndbryggeri - "Imperial Stout"
Klostergården Håndbryggeri - "Røykøl"

Provianten:
Provianten - "Amber"
Provianten - "Hefe Weissbier"
Provianten - "Pale Ale"

Espedalen Fjellbryggeri:
Espedalen Fjellbryggeri - "Juleøl"
Espedalen Fjellbryggeri - "Kölsch"
Espedalen Fjellbryggeri - "Red Ale"

Ølnyheter fra importørene

Belgia:
Brasserie Artisanale de Rulles - "Blonde"
Brasserie Artisanale de Rulles - "Brune"
Brasserie Artisanale de Rulles - "Estivale"
Brasserie Artisanale de Rulles - "La Grande 10"
Brasserie Artisanale de Rulles - "Triple"
Brouwerij Het Anker - "Couden Carolus Classic"
Brouwerij Het Anker - "Gouden Carolus Tripel"
Duvel Moortgat - "Maredsous 8 Brune"

Danmark:
Grassroots Brewing - "Ungstrup Seasoned Veteran"
Nørrebro Bryghus - "Ravnsborg Rød"
Svaneke Bryghus - "Julebryg"

India:
United Breweries Group - "Kingfisher Lager"

Nederland:
De Molen - V Years (VY XX/M)
De Molen - Bloed, Zweet & Tranen
De Molen - Molenbier

Spania:
Damm - "Lemon 6-4"
Mahou - "Cinco Estrellas"

Storbritannia:
BrewDog - "Høst Porter" (BrewDogs "Alice Porter" som er produsert med egen etikett for det norsk-danske markedet!)
Camden Town Brewery - "London Porter" (m/Kissmeyer Beer)
Inveralmond Brewery - "Santa's Swallie"
Ramsgate Brewery - "Gadds Double IPA"
Ramsgate Brewery - "Gadds/Revelation Cat Back To Basic West Coast IPA"
Theakston - "Old Peculier"
Thornbridge Brewery - "Kill Your Darlings"

Sverige:
Dugges Ale & Porterbryggeri - "Brandmästare Andréns Törstsläckare"
Dugges Ale & Porterbryggeri - "Johannas Bästa"
Dugges Ale & Porterbryggeri - "Terrassens Weiss"
Oppigårds Bryggeri - "Byggver CM Dubbel"

Thailand:
Thai Beverages - "Chang (Light)"

USA:
Dark Horse Brewing - "One"

Som vanlig presiserer vi at dette er øl som er kommet inn i begrensede mengder og at det kun er et fåtall steder som fører disse, og sannsynligvis ingen steder som har absolutt alle...

Da sier vi i redaksjonen takk for denne gang - fram til neste utgave: SKÅL! :-)

Skummende og vennlig hilsen fra
Stian Krog, Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

No comments:

Post a Comment

Amazon Associates