Vyrde Lesar.
I
Sarpsborg står gladnyhetene i KØ !!
Kjære ølvenner, det er igjen på tide med et nytt ølbrev.
Siden forrige gang har det vært arrangert en stor ølfestival på Kongsberg. Ølbrev redaksjonen var ikke tilstede, men vi har mottak noen e-poster fra flere som var der. Det vi leser er at dette har vært en stor fest med mange typer øl å velge mellom, men man er litt skuffet over hvor lite det har vært fokus på øl. Vi må vel innse at mange nordmenn er godt fornøyd med en ølfestival så lenge det er øl få kjøpt, men det finnes også mange som forventer at noen representanter fra de forskjellige bryggerier er tilgjengelige og kan slå av en prat om ølet de brygger. Vi kjenner godt til at dette ikke alltid er så lett å få til fra en arrangørs side, vi har ikke så mye tradisjon på å snakke om øl i Norge. Man må nok i utgangspunktet være fornøyd med at noen i det hele tatt gidder å arrangere en ølfestival i Norge, men vi håper allikevel at arrangørene tar til seg denne tilbakemeldingen og etterstreber at framtidige festivaler også har noe å tilby de som har et litt mer engasjert forhold til øl utover det å bare helle det nedpå. Vi kjenner ikke til hvordan det ble praktisert med skjenkingen her på denne festivalen, men vi har hørt om andre festivaler hvor minste tilgjengelige smaksprøve var 0.5 liter. Da er det ikke så mye hensikt å ha mange øl tilgjengelige, poenget for mange er jo å smake flest mulig forskjellige øl. Haandbryggeriet fikk forresten skryt for å ha vært aktive på sin stand.
Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Nå har også gode gamle Aass Bryggeri kastet seg på spesial-øl bølgen. 2. mai lanseres tre nye øl under varemerket Gourmet. Øltypene er Lys Hvete, Pale Ale og Stout, alle kommer på grønne logneck flasker på 0,33 liter og er på 4,7 % alkohol. Prisen vil ligge rundt 20,- til 25,- pr. flaske og er i følge Sølvi Anita Eide på Aass Bryggeri ikke forventet å bli noe volumprodukt, men beregnet på bruk til og i mat. Videre poengteres det at Aass sitt inntog i de overgjærede ølets verden ikke er ment å ta markedsandeler fra nabobryggeriet Haandbryggeriet, da dette er et helt annet konsept. Det nevnes også at øltypene er ment å passe for begge kjønn, noe vi håper betyr mye smak (vi kjenner i alle fall ikke til noe kjønn som må ha lite smak!). Uansett så synes nå vi i ølbrev redaksjonen at det er artig med alle bryggerier som ønsker å tilby noe utover vanlig pils og ønsker nykommerne hjertelig velkommen.
Ringnes derimot ser ut til å stagnere litt med eksperimenteringen, siste kreasjon derfra heter Grill Pils.
Bryggeriet Små Vesen i Valdres har bestemt seg for å brygge fem forskjellige øl. Pils, Hveteøl, Pale Ale, ESB (Extra Special Bitter) og Stout. I tillegg til bryggeri, vil det også være en kolonial og restaurant. Skikkelig fart på bryggeriet blir det ikke før i månedsskiftet juni/juli, da brygghuset som skal brukes vil bli levert i juni. Mostue Holding AS har gått inn i Små Vesen AS som investor. Mostue Grape Selections AS blir distributør til Vinmonopolet og HORECA. Christopher Moestue blir styremedlem og mentor for bryggeriet. Vi kommer tilbake med mer info etter hvert som tingene faller på plass.
Nytt fra polet
-----------------
Polets nyhetsoversikt for mai var ikke tilgjengelig når dette skrives, så vi må basere oss på ryktebørsen og derfor med forbehold om eventuelle feil. Fra USA kommer Anchor Steam Beer, et friskt øl for varme sommerdager. Fra Polen kommer et øl fra Kozlak, vi er usikre på hvilket, men satser på Amber som egentlig er en bock. Så blir det en del fra Belgia. Satan Gold, Tongerlo Tripel, Val-Dieu Blonde, Endeavour Double Dark Beer (glutenfri), Goulden Carolus Ambrio (en av våre favoritter), Slaapmutske (trippel) samt Joseph (brygget på maltet spelt) og Sara (bokhvete). De to sistnevnte kommer fra bryggeriet Silenrieux og er økologiske. Mesteparten her havner nok i spesialutvalget, men Slaapmuske blir visstnok å finne i alle fullsortimentbutikker. Her blir det mye spennende å teste ut.
Ølfestival og ekstrem-øl
-----------------------------------
Det er snart tid for årets store ølfestival i Valbyhallen i København. 11-13 mai braker det løs, og noe informasjon om nyheter er allerede lekket ut. Bryggeriet Mikkeller stiller med hele ni nye øl, flere av disse er eksperimentøl som neppe vil finne veien ut til butikkene. Blant annet en "humlejuice" på hele 2007 IBU! Selvfølgelig rent teoretisk, men de overgår sin egen uoffisielle verdensrekord fra i fjor, 500 IBU, med god margin.
Tom Waits løpet 2007
---------------------------
Vi kjenner ikke til om det arrangeres andre steder i Norge, men i Kristiansand går dette løpet av stabelen lørdag 5. mai kl 14. Som dere kanskje skjønner, er dette ikke noe mosjons-løp, ei heller noe elite-løp, det er rett og slett et pub-til-pub løp for voksne i alle aldre. Sju puber må besøkes for å få fullført løpet. Se mer på www.cbov.net.
Svenske mikrobrygg
--------------------------------
Riksdagsman Jan R Andersson har stilt spørsmål til Folkhälsominister Maria Larsson om hva hun vil gjøre for å muliggjøre det for mindre svenske alkoholprodusenter å selge sine produkter til privatpersoner via Systembolaget. Larsson har bedt Systembolaget utrede spørsmålet, men på svenskenes vegne er vi ikke optimister. Nå er det dessverre EU-regler som gjør slikt vanskelig, da man ikke skal favorisere nasjonale produsenter framfor internasjonale, og heller ikke kan tillate små bryggerier å selge på en enkel måte, mens ikke de store får lov. Hele ordningen med Systembolaget er vel nesten blitt en anakronisme i Sverige, da man kan reise til Danmark å kjøpe omtrent så mye man vil, gjerne direkte fra bryggeriet, mens i Sverige kan man ikke engang kjøpe en eneste flaske fra et gårdsbryggeri. Slik virker jo bare reglene mot sin hensikt, og favoriserer danske bryggerier, i hvert fall for svensker som bor nærme Danmark. Helsegevinsten i Systembolaget kan diskuteres, så lenge reglene er slik. Vi håper på en bedring og at en løsning også kan brukes som modell for Norge.
Mye vil ha mer...
---------------------
SAB Miller, et av verdens største bryggerikonsern, vurderer å legge inn bud på Scottish & Newcastle på hele 12,8 milliarder dollar. Indiske United Breweries, som er en del av S&N, har mulighet for å stoppe en eventuell avtale, som sikkert ikke vil øke ølutvalget i verden. På den andre siden så er det mange kjedelige lyse lagere i porteføljen, og de blir ikke savnet i ølbrev-redaksjonen ihvertfall. S&N sitter på merkenavn som Kronenbourg, Beamish, Fosters, Grimbergen og Newcastle Brown Ale.
Rekordbøter til nederlandske bryggerier
----------------------------------------------------------
Grolsch, Heineken og Bavaria er blitt ilagt bøter på tilsammen nesten 274 millioner Euro for å ha drevet kartell-virksomhet i Nederland. Belgiske InBev slipper unna en bot på 84 millioner Euro, for å ha vært med på å avsløre de andres kartell. EU-kommisjonen er tydeligvis på krigsstien mot kartellvirksomhet for tiden. I løpet av de fire første månedene i 2007, har de utstedt bøter for mer enn i hele 2006, med over 1,8 milliarder Euro.
Bryggeribryllup
-----------------------
Shepherd Neame, Englands eldste bryggeri, tilbur nå også bryllupslokaler der en kan holde både selve seremonien og festen etterpå. Både partnerskaps-seremonier, dåp og løfte-fornyelses seremonier er også velkomne i lokalene, som kan romme opp til 90 gjester. Selve seremonien foregår i brygghuset, mens festen etterpå holdes i det nyoppussede besøkssenteret. Bilder kan tas i bryggerihaven, og istedetfor konfetti, eller ris som vi er vant til, kan man her bruke humle til å kaste over paret etter vielsen. Shepherd Neame står også for menyen, basert på lokale råvarer, og flaskeølet forsynes med egne etiketter for hver anledning. For å toppe det hele kan brudeparet ankomme i bryggeriets egne heste-vogn. Hva prisen er vites ikke, men det kan du kanskje finne på bryggeriets egne sider. www.shepherdneame.co.uk
Månedens link
-----------------------
Selv om vi vanligvis refererer til ratebeer.com så finnes det også en annen betydelig øl-database som også er basert på vanlige ølentusiasters bedømmelser. Den heter Beeradvocate http://beeradvocate.com/ Vi skal ikke begi oss inn på diskusjonen om hvem som er størst og best. Dette avhenger av hvordan man måler dette som f. eks antall registrerte medlemmer, antall øl i databasen, antall ratinger eller antall treff. Det som er faktum er at ratebeer er definitivt best om man leter etter skandinaviske og nordiske øl, men utenom dette kan det forekomme overlappinger hvor man i enkelte tilfeller bør sjekke begge steder før man finner den øl man leter etter. Dette gjelder også spesielt om man leter etter gode puber og ølutsalg. Beeradvocate gir dessuten ut et eget trykt magasin.
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund