Vyrde Lesar.
I Sarpsborg har de derre (ikke bandet) Olavsdagene begynt. Jeg har liksom ikke fått det helt med meg og det har visstnok ikke den gemene hop heller. Kanskje det skorter litt på PRn. Glissent i Kulås, men fullt på Amfin. Full fart på Greåker, men litt tynnere i rekkene på hellerisnings og på bytur. (Men tenk om noen engasjerte Eliassen noen måneder/uker/dager som byguide om sommern dere - fra tørje hver dag klokka 10 eller 11 eller ....)
Ridderturneringen ble ikke stormet, hverken av tilskuere elle andre. Andre ?
Hvem representerer egentlig disse ridderne montro ? Og hva representer Olav den Hellige oppe i dette her ? Er en nesegrus feiring og beundring av kongen som kristnet landet, betimelig i et flerkulturellt samfunn ? Eller feirer vi Borg, middelalderbyen han grunnla ?
Men det var ved Tune kirke det egentlige samlingspunktet hadde vært. I årtusner krysset vannveiene og landveiene her. (landeveien kommer jo av det motsatte av vannveien). Havet nådde omtrent opp til Obs for kun 5000 år siden, Glomma var uregulert og hadde muligens en annen årssyklus enn i dag (og via Glomma og Vestevannet kom langveisfarende handelsfolk), de lokale bøndene brukte også Tunevannet, og landeveien på Ratoppen (som i dag kalles kongeveien), krysset vannveiene. Her var nok skjøger, soppselgere, matstover og overnattingssteder, leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenge før Borg i det hele tatt var påtenkt.
Sarpr - fossen - var mindre, havet stod høyere, og det som foregikk her, var vel jakten på lax. Annen jakt, jagejakt, foregikk blandt annet i Kurlandskogen, de som ser seg nøye om, ser steder velegnet for samarbeidsjakt med stup og daler som dyr kunne jages gjennom. Rein ? Bjørn ? Elg ? But that was long ago !
Roger Larsen.
0 comments:
Post a Comment