Monday, August 21, 2006

Hurra for kommunen og The Culture of Nations

Vyrde lesar.

I er det mange brukere av it. 7000 bare i kommunen, det er nesten helt utrolig (men det omfatter nok skolen og sykehus og ..). Bra jobba av IKT avdelingen.

Og i Sarpsborg er det noen som synes : "Det synes vi er et fornuftig løftebrudd.". Det er mulig det, men ser man politisk på det, så er det enda en spiker i den troverdige politikks likkiste. Alle familier blir berørt av dette løftebruddet, barn er tippoldebarn, oldebarn, barnebarn og barn. Alle så tullingene på TV med kylling og laks, og alle vil riste på hodet og skjære alle politikere over en kam. Tullingkammen !! Det er jo bare trist, trist, trist ...

Long Litt Woon skrev, i Aftenposten, om problemer på arbeidsmarkedet. Så jeg sendte henne et brev :

Hei.

Du skriver om forskjellige gruppers problemer på arbeidsmarkedet. Kanskje det ikke er arbeidsmarkedets feil at enkelte grupper faller utenfor, kanskje de vil være utenfor. Det er kanskje greit med trygd.

På jobb har jeg møtt indere, irlendre, tyrkere, vietnamesere, chilenere, svensker, dansker, amerikanere og islendinger.

Som arbeidsledig har jeg vært på en del møter, kurs og samlinger arrangert av AETAT. Jeg har truffet Øst-Europeere, svensker, dansker, amerikanere, vietnamesere .. Kort sagt alle unntatt afrikanere, pakistanere, indere og folk med sjal og bønnebånd.

Jeg har lurt på hvorfor det er slik og har tatt meg en tur på andre offentlige kontorer. På trygdekontoret og sosialkontoret var det helt motsatt.

Nå får folk velge hvordan de vil leve, men å skylde på arbeidsgiverne er (kanskje) ikke helt riktig ? Kanskje det har noe med holdninger til arbeid å gjøre ?

Roger Larsen

**********************
Og fikk aldri noe svar, men det hadde jeg heller ikke ventet. I The New York Times, har David Brooks en betraktning om "The Culture of Nations".

David Brooks, New York Times, August 13, 2006

Diplomats in New York rack up a lot of unpaid parking tickets, but not all rack them up at the same rates. According to the economists Raymond Fisman and Edward Miguel, diplomats from countries that rank high on the Transparency International corruption index pile up huge numbers of unpaid tickets, whereas diplomats from countries that rank low on the index barely get any at all.

Between 1997 and 2002, the U.N. Mission of Kuwait picked up 246 parking violations per diplomat. Diplomats from Egypt, Chad, Sudan, Mozambique, Pakistan, Ethiopia and Syria also committed huge numbers of violations. Meanwhile, not a single parking violation by a Swedish diplomat was recorded. Nor were there any by diplomats from Denmark, Japan, Israel, Norway or Canada.

The reason there are such wide variations in ticket rates is that human beings are not merely products of economics. The diplomats paid no cost for parking illegally, thanks to diplomatic immunity. But human beings are also shaped by cultural and moral norms. If you’re Swedish and you have a chance to pull up in front of a fire hydrant, you still don’t do it. You’re Swedish. That’s who you are.

Roger Larsen

2 comments:

Anonymous said...

Det insinueres her og der at hudfarge skal være problemet. Jeg benekter ikke at mange ikke oppnår de stillingene de ønsker fordi de er mørke i huden, men hudfarge hindrer ingen å komme i arbeid.

Somaliere og tamilere er like svarte i huden. En av dem har 80% arbeidsledighet, den andre har 80% yrkesdeltagelse (bedre enn nordmenn).

Roger Larsen said...

Da jeg drev Cafe Opera i Bergen ble det helt klart for meg at det var forskjell på folk, de eneste som ikke ville jobbe, de kom fra ... ja ..ja .. du er jo inne på det sjøl !

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls