Saturday, June 07, 2008

Norske Ølbrev nr 6

Vyrde Lesar.

I Sarpsborg advares det mot utvidede åpningstider på Søppelfyllinga i Gatedalen, da dette kan gå ut over sorteringa av søppel!!!!!! Men det er jo sortere man gjør når man leverer der ute, eller er ikke Metaller, trevirke, behandlet trevirke, usorterbar, hageavfall, kjemikalier, batterier .... å sortere?

På nasjonaldagen var det en artikkel i en lokal russeavis som fikk vår oppmerksomhet. Overskriften var ”Årets øltest” og som forventet var testen bare ment som tull og tøys rundt 13 flasker øl. Viktigste poenget nest etter å bli full var å gjenkjenne CB pils. Underveis hadde testpanelet det tydeligvis veldig morsomt og kommentarene var underholdende nok mens ølene stort sett smakte bedre og bedre jo mer man drakk. Pilsner Urquell ble omtalt som utvanna Guinness og om Kilkenny kom følgende uttalelse: ”Redaksjonen oppdaget i ettertid at dette faktisk ikke kvalifiserer som øl, ettersom det merkelig nok heter ale”. At ingen hadde klart å gjenkjenne CB og dermed kunne kåre denne til vinner var testens eneste nedtur. Dette er jo greit nok i denne sammenhengen og avspeiler jo bare dette alderstrinnes holdning til alkohol. Å drikker en kasse øl på 24 timer kvalifiserer for noe i lua og ellers skal alkoholen være billig og det er bare en fordel om den smaker minst mulig.

Det er vanligvis senere i livet man lærer seg å sette pris på særegenheten og smaken til et kvalitetsprodukt. At man kjenner alkoholens virkning i mer eller mindre grad er bare en faktor, mange vil gjerne ha noe mer på veien. En person som bestiller en kraftig humlet IPA eller en godt brent Porter som kanskje koster det dobbelte som en pils men nytes over tre ganger så lang tid har et annet forhold til alkohol. Men dette er noe man venner seg til over tid, mens smaksløkene trenes opp i takt med et ønsket om å utforske nye smaker. Noen mennesker velger å ikke bry seg om denne utforskningen, for andre kan det for eksempel være vin, whisky, Cognac, øl eller gjerne oster som gir den helt store personlig opplevelse. Til manges glede finner vi i dag mange gode informative tester i ukeblader og aviser hvor profesjonelle skribenter skriver seriøst om våre favoritt emner. Men dessverre må vi også konstatere at når vi kommer til temaet øl så dukker det fortsatt opp ”ekspert tester” som minner litt for mye på nevnte russeavis.


Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Rekordflott vær i store deler av landet har gitt gode resultater for ølsalget, i alle fall så kunne vi lese i BA at Hansa Borg leverer maks av hva de er i stand til for tiden. Det er mulig de også har sett at alkoholfri øl er et segment som øker, Hansa Pilsner Null% er i hvert fall lansert. Mens salget av alkoholfritt øl stiger, er det nedgang i salget av lettøl. Faktisk selges det nesten tre ganger så mye alkoholfritt øl som det gjør av lettøl. Ringnes har allerede meldt at de tar konsekvensen av dette, og faser ut Ringnes Lettøl. Administrerende direktør i Hansa Borg, Lars Midtgård sier at de ønsker å kunne tilby alle produktene, og har derfor ingen planer om å kutte Hansa Lettøl.

Haandbryggeriet har lansert Bavaria, en butikkutgave av det gode hveteølet Bavaria Weizen som solgte ufortjent dårlig på polet og nå er utfaset. Vi håper og regner med at tilgjengeligheten fra butikk vil medføre at mange flere oppdager dette ølet.

Aass har også sendt et nytt øl på markedet, denne gang i den for oss i ølbrevredaksjonen mindre interessante øltypen lav-kalori øl. Bryggeriet følger i fotsporene til Hansa, Ringnes og Mack, og har sendt Sommerøl Lite til butikkene.
Nøgne Ø arrangerte nylig Scandinavian Brewers Conference for andre gang med 44 deltakere fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, USA og Japan. Hovedtemaet denne gangen var gjær. Fyldig reportasje vil komme i Ølgjerd over sommeren.

Espen Blåfjelldal fra Små Vesen besøker Bølgen & Moi på Briskeby i dag torsdag 5. juni for å presentere sine øl. Litt kort frist, men vi fikk selv først høre om dette i dag. Samtidig kan vi nevne at den samme Espen har tatt initiativ til en dialog med Vinmonopolet med mål om å gjøre det enklere for norske småskalaprodusenter av øl å få solgt sine produkter over 4,75% alkohol. Flere av de mindre norske bryggeriene er allerede kontaktet og vi ønsker lykke til med samarbeidet og håper på snarlige resultater.


Nytt fra polet
---------------------------
Det som ser ut til å være Vinmonopolets stebarn, nemlig ølet, ble dårlig behandlet på nyhetsfronten i mai. Ikke et eneste nytt øl dukket opp. Nå skal vi kanskje skylde på både forbrukere, bryggerier og importører også, men i forhold til antall nye viner og brenneviner som dukket opp, er det faktisk ikke en overdrivelse å kalle ølet for Polets stebarn. Men, vi går lysere tider i møte, og ser frem til juli hvor blant annet Haandbryggeriets Norwegian Wood kommer i testutvalget og Gouden Carolus Ambrio flyttes over til standardlista og prisen reduseres fra 60,50 til den noe hyggeligere 38,90


Nye diplombryggere
---------------------------
25 nye diplombryggere er uteksaminert fra Den Skandinaviske Bryggerhøyskole og blant dem finner vi Oskar Stenbakken fra Atna Bryggeri, Randi Johansen og Ingunn Veiteberg fra Lillehammer Bryggeri. Vi gratulerer!


Ølfestival i Hamar
---------------------------
Hamars Culturelle Ølvenner arrangerer for femte gang sin tradisjonsrike ølfestival. Denne gangen blir det i Strandgateparken i perioden 5. - 7. juni. Se http://www.hamar-aleclub.net/ for fullt program.


Dårlige tall og nedleggelser
-------------------------------------
Carlsberg vurderer å legge ned flere bryggerier. Det store oppkjøpet de gjorde tidligere i år kostet flesk, og de kommer til å legge ned ca halvparten av bryggeriene de eier i Vest-Europa. Da frykter vi selvfølgelig at to av disse befinner seg i Norge, men ingenting er avslørt ennå. Første kvartal i år viste røde tall, med et underskudd på 119 millioner danske kroner, stort sett som følge av økte finansielle kostnader. På den positive siden kan de melde om en ganske bra salgsøkning, så kanskje det ordner seg etter hvert. Når det gjelder planer fremover, så er det Russland og tidligere Sovjet-stater, samt Kina, India og Vietnam som er de store satsningsområdene fremover. Mulighetene for vekst er ikke like stor i Vest-Europa, så der er det kostnadseffektivisering, margin-jag og realisering av eiendom som står for tur. Selv det tradisjonsrike gamle bryggeriet i København er snart nedlagt, og som tidligere nevnt, arena for European Beerfestival 12-14 september.

Det gikk ikke så bra for Grans Bryggeri heller i fjor. Omsetningen gikk ned med ca 10 prosent, og endte på drøyt 100 millioner, og de fikk et underskudd på 700.000 før skatt. Ifølge bryggeriet skyldes dette dårligere plassering i Rema-butikkene.


Rykter om ny bryggeri overtakelse
--------------------------------------------
Det har lenge versert rykter om at InBev, verdens nest største bryggerigruppe vurderer å kjøpe Anheuser-Busch. InBev har så langt ikke bekreftet om det foreligger et reelt bud, men andre rykter påstår at sterke krefter hos Anheuser-Busch jobber mot overtakelse. Spekulasjonene kan tyde på at et eventuelt oppkjøp vil koste rundt 46 milliarder dollar.


Ingen norske medaljer denne gang
------------------------------------------------------
Det ble dessverre ingen norske medaljer i Skandinavisk Mesterskap i Hjemmebrygging i år. Det ble dansk første og fjerdeplass, og svensker i mellom, så beste nordmann ble Olav Nome på femte plass. Trygve Torsteinsen og Rune Arnesen tok 7. og 8. plass med to samarbeidsprosjekter.


Månedens link
--------------------
Den japanske diktformen haiku ser ut til å bli stadig mer populær utover Japans grenser. Vi har til og med funnet et eget nettsted viet øl-haiku. http://www.beerhaikudaily.com/


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls