Wednesday, February 20, 2019

Sarpsborg Arbeiderparti og synet på samer.

Vyrde Lesar.

 I Sarpsborg er samifisering av Finnmarkinger sett på som underholdning.

Sarpsborg Arbeiderblad får nok ikke lov av Sarpsborg Arbeiderparti til å trykke denne.
Mo manná ordfører.
Sametingspresident Aili refset Siv Jensens kostyme: "Jeg syns det er helt smakløst", sa hun da Siv Jensen kom i et indianerkostyme til en Halloweenfest(?).
Man burde tro at Sarpsborg Arbeiderparti sin ordfører hadde lært av dette, og ikke latt latt seg avbilde, på samenes nasjonaldag, ikledd en tullete papirhatt som muligens skal illustrere at han er same. Papirhatten ligner på en krone og viser oss at alt kan latterliggjøres. Samer sitter ikke ute på vidda i pjesk, ved et bål, ved en lavvo. De er bosatt over hele landet og de er rørleggere, leger, bønder, elektrikkere, sykepleiere, studenter, kunstnere, malere, fiskere, de jobber i kommuner, fylker og sitter på Stortinget, kort sagt så driver de med det meste. Den latterlige og nedverdigende papirkrona ordføreren er iført, kunne han spart seg. Sjøl har jeg feriert mange ganger i Finnmark, og har til gode å se noen i "samedrakt". På vidda kjører samer snøscooter eller ATV. Rein brukes ikke lenger som trekkdyr.
De aller fleste samer (og det er forøvrig stor uenighet mellom de samiske gruppene hvem som er same) går kledd i hverdagsklær og jobber med helt andre ting enn rein, reineiere er kun en marginal, sterkt subsidiert gruppe blandt samene. Å misbruke samenes nasjonaldag burde Sarpsborg Arbeiderparti holde seg for gode til, men Sarpsborg Arbeiderparti er kanskje på stemmefiske?

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls