Vyrde Lesar.
I Sarpsborg tror man ikke lenger sine egne øyne og ører. Er ikke Stalin død ?
Den Rødgrønne regjering elsker de rike, småkårsfolket kan da bare bygge om til villa eller seile sin egen sjø ! ØLBREV I BÅNN!!
På grunn av hytteskatt,
måtte Erik Due
si fra seg hytta han
arvet i Fredrikstad.Nå
vil han fjerne eiendomsskatten
i sin
egen by.
Av Maren Engebretsen
maren.engebretsen@sarpsborgavisa.no
Pensjonistpartiets leder i
Sarpsborg, Erik Due, har
merket hvilke konsekvenser
eiendomsskatten har. Due
arvet i fjor en perle av en hytte
på Kråkerøy i Fredrikstad.
Gleden varte ikke
lenge. I tillegg til høy arveavgift,
så også Due at hytta ble
for dyr å ha på sikt.
– Her ser man virkelig hva
som skjer når man pålegger
folk eiendomsskatt, forklarer
Due.
Vurdert etter markedsverdi
Han forklarer at foreldrene
hans betalte moms på alt
som gikk med til dere lille
palass på Kråkerøy. Han peker
på formueskatt til staten
og skatt til Fredrikstad
kommune.
– Det har blitt noen kroner
igjennom årene, forklarer
Due.
Due var forberedt på en
stor slump arveskatt, men
hadde ikke regnet med at
den skulle stå i stil til markedsverdien
av hytta. Etter
samme prinsipp ble «hytteskatten
» fastsatt.
– Jeg skulle betale arveavgift
ut fra det noen med millioninntekter
kunne tenke
seg og gi for en hytte som ligger
60 meter fra vannkanten.
Med den prisutviklingen det
har vært på hytter i strandsonen,
er nok de fleste enige
med meg. Å betale arveavgift
og eiendomsskatt ut fra
disse foretningsmessige
prinsippene virker veldig
urimlig på meg og min familie.
Han synes heller ikke at
arveavgiften har livets rett,
men at den heller kunne
kommet inn dersom hytta
ble solgt ut av familien.
– Det ville jo ha gitt millioninntekter,
legger han til.
Gjennomsnittslønn
Han ser på seg selv som
«mannen i gata» og har en
gjennomsnittslønn på
300.000 kroner. Men foreldrene
hans lå i en helt annen
del av inntektsskalaen og
har lagt ned alle sine ressurser
på hytta.
– Nå jeg ikke kan beholde
hytta og tjener gjennomsnittlig,
er det på tide å gjøre
noe.
– Skattet for hver planke
Han er totalt i mot at det
opereres med eiendomsskatt,
og mener det må brukes
andre metoder for å finansiere
kommunale oppgaver.
– Vi har blitt skattet fra før
av på hver planke vi har
brukt, så skal vi betale skatt
opp på det igjen.
I dag er hytta verdt svimlende
mer enn den gjorde i
1928.
– Jeg måtte si fra meg arven,
sier Due oppgitt.
Vil avskaffe
eiendomsskatten
Han som politiker er ikke
redd for å trekke fram egne
eksempler. Og han er overbevist
om at mange kjenner
seg igjen i hans problemstilling,
også her i kommunen.
Han tror det er på høy tid at
det utarbeides en plan for
hvordan man kan avskaffe
eiendomsskatten. Sarpsborg
kommune gikk i år 106
millioner i overskudd. Allerede
nå er pengene foreslått
til å senke eiendomsskatten.
– Det er vel ikke meningen
at vi skal ha så stort overskudd?
Nå bør eiendomsskatten
reduseres. I tillegg
er det viktig at vi også reduserer
egenandelene i eldreomsorgen,
sa Frp sin Stein
Erik Westlie ifølge SA.
Måtte si fra seg hytta
Bomullsgensere og
ØLBREV :
Resultatet av Sosial- og Helsedirektoratets ”angrep” på bryggeribransjen har gjort seg bemerket på mer enn en måte. For oss som lager Norske Ølbrev er det viktigste at vi ikke har noen kilde for å enkelt sjekke opp om det skjer noe nytt hos bryggeriene. Det blir litt vanskelig å stadig sende ut tilfeldige mail eller ringe dem for å høre om det skjer noe. Derfor er vi nå enda mer avhengige av å få tips fra dere der ute. I mellomtiden observerer vi stadig de store bryggeri-merkene på våre TV skjermer i forskjellige sammenhenger uten at vi egentlig har bedt om det. Er det bare de små uavhengige norske kulturbærere som skal lide eller blir det neste den beryktede sladden?
Nytt fra bryggeriene
------------------------
Evan Lewis og Aud Melås jobber med å etablere bryggeri i forbindelse med Furukroa hotell i Flom. Bryggeriet har fått navnet Ægir Bryggeri som skulle passe bra til stedets norrøne mytologi tema. Ægir var en halvgud og bryggeren til de nordiske gudene. Bryggeutstyret skal være på vei over havet fra Canada og forventes fremme nå i mars. 8 stk serveringstanker på 1000 liter befinner seg allerede i Flom. Evan’s amerikanske bakgrunn vil nok påvirke utvalget, men de er også avhengige av å ha noe for enhver smak for å tekkes alle turistene som besøker stedet i løpet av sommersesongen. Den samme Evan har faktisk allerede brygget en egen amerikansk IPA med massevis av tørrhumle som gjestebrygger på Brewpub i København.
Fra Anders Christensen sin blogg kom vi nylig over en hittil ukjent brewpub som allerede er etablert i Trønderlag. Nærmere bestemt Selva i Agdenes kommune. Her finner man «Nekolai Pøbb og Kafe» som har vært i drift siden 2004 med bevilgning for tilvirkning av alkoholholdig vare. Stedet omtales som et økologisk gårdsbruk hvor man kan få hjemmelagede hamburgere og sjølbrygget øl. En tidligere norgesmester i hjemmebrygging bor like i nærheten og hjelper til.
Fra Møllebyen Mikrobryggeri har vi fått vite at ølet vi omtalte i forrige ølbrev som ”skal minne om en Amber” har fått det ikke helt overraskende navnet Amber Ale. Forløperen som på folkemunne ble omtalt som Christina Amber het også egentlig bare Amber, selv om det er en ny oppskrift. Sistnevnte er i tillegg blitt tørr humlet, noe som er litt uvanlig for en Amber. Nyeste øl er en IPA som vist egentlig er den samme som ble omtalt som Amercan Pale på Ratebeer. Ikke så lett å holde tunga rett i munnen her, vi anbefaler at noen av våre ivrigste ratere kontakter David for en lite opprydding på Ratebeer. Det viktigste er dog at bryggmesteren ser ut til like å utvikle nye øl. Om kort tid kommer en Robust Porter på rundt 5% med kraftig kropp og moderat humlepreg. En egen vår/sommerøl skal også være på gang.
Berentsen Brygghus har lansert en økologisk pils.
Flere bryggerier har lansert påskeøl. Haandbryggeriet med Påskegodt, Nøgne Ø med God Påske, Atna Bryggeri med Hjemmepåske-øl og Hansa med Påskebrygg. Kun de to sistnevnte er å finne i dagligvarebutikk.
Nytt fra polet
-----------------
Mai slippet har to nyheter i fullsortiments lista, Grimberger Blond fra Belgia og Påskegodt fra Haandbryggeriet. I bestillingslista finner vi De Koninck fra Belgia, Kirin Ichiban fra Japan, Foster's Lager fra Australia og Glutaner fra Belgia. Som de fleste sikkert har fått med seg har Foster’s og Glutaner vært tilgjengelige i dagligvarebutikker, men da i en noe utvannet utgave. Ryktene sier at vi kan vente en litt større satsing på belgisk øl i mai slippet.
Årets norske ølnyhet og bryggeri
-----------------------------------
I desember pågikk avstemning over hva dere lesere og Norøls medlemmer mente var den største øl nyheten for 2006 samt hvilket bryggeri dere mente fortjente tittelen årets bryggeri. Mer utfyllende informasjon om dette er å finne i siste nummer av bladet Ølgjerd. For de som ikke er NORØL medlemmer bringer vi her de tørre tall. Prosentandel av stemmer er angitt i parentes.
Årets nyhet: Nøgne Ø Imperial Brown Ale (24%), Nøgne Ø Saison (21%), Aass Julehvete (17%), Glopheim Juleøl fra Atna (7%)
Årets bryggeri: Nøgne Ø (54%), Aass (23%), Atna (7,5%), Ringnes (7,5%) Øl og bryggerier med mindre enn 4% stemmer har vi ikke tatt med.
Som de fleste skjønner har dette ikke noe med salgstall å gjøre, men er et resultat av hva de som er interessert i øl mener. Vi takker alle dere som har avgitt stemme.
Ølkurs på Two Dogs Pub
-------------------------------
Vi leser i Ølgjerd at det skal arrangeres et ølkurs på Two Dogs Pub i Oslo 13. april.
Ølfestival i Hamar
---------------------
Hamars Culturelle ølvenner Ølstrupene arrangerer ølfestival første helga i juni det vil si det hele starter torsdag 31 mai med foredrag om ølkultur og ølrelaterte ting for bedrifter og spesielt interesserte. Selve festivalen er den 1-3 juni. Det er nå 4de gang ølstrupene holder ølfestival i Hamar park. Gratis inngang og levende musikk fra lokale band. Festivalen har vokst for hvert år og man regner med et besøk på 2-3 tusen i løpet av helga. Ølutvalget blir et bredt utvalg så alle skal finne "sitt øl" å leske strupen med til Irsk/folkrock inspirert musikk samt noe ompa-ompa. Det startes tidlig på dagen og holder på utover kvelden alle tre dager. Været er ingen hindring da Teltet som har plass til flere hundre mennesker er oppvarmet.
Mikrobryggere med diplom
---------------------------------
Den Skandinaviske Bryggerhøyskole har nylig avsluttet første diplomutdannelse målrettet mot mikrobryggerier. Kurset som var overtegnet besto av 77 timer fordelt over seks måneder. 19 bryggere gjennomførte kurset og ekstra morsomt var det å se vår egen norsk amerikanske Evan Lewis fra Ægir Brygghus motta stipende fordi han var den 3. beste i klassen. Med dansk som 3. språk og havne på 3. plass – det er imponerende. Vi gratulerer og gleder oss til å smake på resultatene.
Bud vs Bud igjen
---------------------
Samtidig som Anheuser Busch (produsenten av amerikanske Budweiser) og Budejovicky Budvar (produsenten av tsjekkiske Budweiser) ble enige om at A-B skal distribuere den tsjekkiske Budweiser i USA, ble de også enige om at de skulle fortsette rettssakene de har gående rundt om i verden. Som kjent dreier saken seg om retten til å bruke merkenavnet Budweiser. Sist ute med en rettsavgjørelse er Portugal, og denne gir tsjekkerne retten til navnet. Omtrent samtidig er det dukket opp rykter om at A-B, som er verdens nest største bryggerikonsern, skal slå seg sammen med Inbev, som er det største. Inbev ble til i 2004 når belgiske Interbrew slo seg sammen med brasilianske Ambev. Ølbrevredaksjonen frykter ikke denne sammenslåingen, men tror heller det vil medføre ennå færre kjempesvære merker, noe som bør kunne gi plass til mer kvalitetsøl i butikker og barer.
Cantillon legger ikke ned
----------------------------------
Vi har tidligere meddelt at Cantillon vurderte å legge ned. Dette pga hygienekrav, ran av bryggeriet og vanskelig adkomst. Bryggerisjefen Jean van Roy har nå bestemt seg for å fortsette, noe som må sies å være en god nyhet for lambic-entusiaster. Lørdag 3. mars arrangerer Cantillon sin årlige ”Åpen brygge-dag” der publikum kan være tilstede å følge bryggeprosessen og rengjøring av fat.
Kuriosa
-----------
Japanske Abashiri har satt i gang produksjonen av et øl med melk? Noe av hensikten er visstnok å hjelpe melkebøndene å bli kvitt overproduksjonen. "Det smaker fruktig, så det passer sikkert bra sammen med søtsaker også." sier Kaori Takahashi fra bryggeriet. Fargen på det ferdige ølet skal visstnok være som vanlig øl.
Ikke akkurat øl...
-------------------------
...men en del av britisk pub-kultur er det i hvert fall. Vi tenker på cider. Det er ikke mange cidere tilgjengelig på det norske markedet. Det finnes seks cidere av rusbrus-typen i dagligvaren, og der finner du også en fin cider fra engelske Weston. Ellers må du på polet, og der finnes bare to typer, nemlig Krune Cider og Hardanger Sider Tradisjonell. Nå kan Hardanger Saft- og Siderfabrikk melde om at Hardanger Sider Sprudlende vil komme på polet fra og med mars-slippet, så da er det i hvert fall tre tilgjengelig. De du finner på polet er ganske kraftige saker, rundt 10 % alkohol, men de kan anbefales.
Design betyr mye for salget.
-----------------------------------------
Dessverre må vi nok si, men vi må allikevel gratulere danske Nørrebro Bryghus med 2. plass i kategorien Branding/emballage under Design Week Awards i London. Hele 1200 produkter var meldt på til konkurransen som ble vunnet av Apples iPod. Fra før har Nørrebro har tidligere vunnet Dansk Designpris i 2004 for meget gjennomført design på hele virksomheten.
Spesialøl øker stadig i Danmark
-------------------------------------------
Den danske butikkjeden Irma melder at i første av årets halvannen måned så har spesialøl stått for 50,2 % av det totale ølsalget. Salget fra danske mikrobryggerier alene står for ca. 20% av ølsalget. Av Irma kjedens ca. 250 forskjellige ølmerker er det omtrent 140 som kan betraktes som spesialøl. Typiske billigøl står nå bare for 1,8% av omsetningen, noe som har resultert i at kjeden dropper denne type øl. Man mener at denne trenden skyldes at nå som folk generelt har litt mer penger mellom hendene så ønsker man produkter som gir en opplevelse og har en historie. Dette er vel en trend vi stadig ser mer av i Norge også, i alle fall på matfronten. For eksempel økologiske produkter og produkter fra lokale småskala produsenter får mer oppmerksomhet.
Månedens link
--------------------
Siden vi nordmenn ikke lenger får lov til å se på bilder av øl, bringer vi her en link til en stor samling øl etiketter. Her finnes til og med noen norske, selv om det er en amerikansk side. http://www.beerlabels.com/labels/ Sjekk ut på egen risiko!
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund
0 comments:
Post a Comment