I Sarpsborg
føller vi med.
Norsk ølbrev nr 8 - 2007
Da har vi tatt fatt på juni måned og sommerfølelsen begynner vel å komme sigende for noen og enhver. Mange av oss har kanskje deltatt på noen av vårens mange ølfestivaler og apropos sommer følelse og ølfestival så kan vi nevne at årets tema under den store ølfestivalen i København var sommerøl. Danske ølentusiaster ønsket i år å sette fokus på de velsmakende tørsteslukkerne på maks 3,5% alkohol. Det kan være en utfordring å lage et godt øl med lite alkohol, men vi synes ideen er god. Det beste er at man faktisk mener velsmakende og dermed distanserer seg fra den tragiske tilnærmingen mange norske bryggerier har til samme tema. En rask runde med de ølene som har ordet sommer i navnet sitt og man har en knippe øl hvor brorparten stort sett ikke smaker noe som helst. Saken blir heller ikke bedre når flere mediatester opererer rundt i den samme smaksnøytrale suppa og forsøker å finne den perfekte sommerøl. Ølentusiaster ønsker nemlig at ølet skal smake noe også om sommeren. Ros til Apéritif som både nevner at sommerøl kan passe til mat og har egen avdeling for norskbrygget spesialøl. Resultatene kan jo diskuteres – og bra er det. Er det noe vi prissetter så er det mennesker som har en mening om ølet de drikker.
Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Trondhjem Mikrobryggeri slapp sitt sommerøl 17. mai. Årets utgave er ikke økologisk, men et overgjæret hveteøl. Det ryktes at de tenker på å ha to sesongøl samtidig.
Lervig lanserer NYDELIGE LERVIG SOMMERØL på 0,33 og 0,5 l boks. For uten lokalområdet skal ølet også bli tilgjengelig utvalgte steder i Mandal og Oslo.
Fra og med 1. mai tar to av de ansatte, Linn Dahler (28) og Christine Arnesen (25) over Møllebyen Mikrobryggeri. I fjor kunngjorde Bjørn Sonny Christiansen at han ville selge seg ut av mikrobryggeriet på Moss, men valgte å selge til sine egne. Christiansen går inn i det
nye driftselskapet som styreleder, men uten eierandeler. Bryggeriet ble
etablert i 2003 og hadde en nettoomsetning på 8,5 millioner kroner i 2006. Fra internt hold har vi fått opplyst at eierskiftet ikke vil påvirke selve bryggingen på noe som helst vis. Vi ønsker lykke til videre.
I løpet av sommeren har Dalane Brygghus i sentrum av Egersund planer om å komme i gang med brygging. Det skal brygges tre typer øl – pils, ale og classic. Ale indikerer i alle fall at det er snakk om en overgjæret øl, mens classic er litt mer diffust, men vi venter i spenning. Visjonen er 100.000 liter i året og de ønsker å ende opp som fotballpub med fokus på kultur og gode matopplevelser. Det skal i alle fall ikke stå på ambisjonene og vi ønsker prosjektet lykke til.
Nordmøre skal også snart få sitt første mikrobryggeri. En av de tre øyene Kristiansund ligger på har det lokale navnet Tahiti, her skal det brygges øl. Prosjektet er et samarbeid mellom Nordmørsbrygg, Tahitibrygga og utestedet Dødeladen. Ølet som skal lanseres under sommerens Tahiti festival blir Bacalao-øl og Tahiti-øl. Som vanlig ønsker vi alle nykommere lykke til.
På et langt tidligere stadiet sysles det med planer om øl, mjød, urtebrennevin og whisky basert på økologisk korn fra Lofoten. Initiativtaker Odd Nicolaysen fra Bøstad i Vestvågøy har sammen med Kurt Atle Hansen i Lofoten Næringshage og Maiken Garder i Prosjekt Vill Vest søkt Vestvågøy kommune om 48.000 kroner til å gjennomføre et forprosjekt på produksjon av maltbrygg.
Privatimport av alkohol
-------------------------------------
EF-domstolen har behandlet saken om forbud mot privatimport av alkohol til Sverige og funnet at dette er i strid med EU-reglene. Dette skal da prinsipielt også gjelde for Norge pga EØS reglene. Mye har vært skrevet mange steder om dette allerede og forventningene er til dels store. Vinmonopolet har kommentert denne saken på sin hjemmeside og skriver blant annet ” - Sammen med myndighetene vil vi nå vurdere hva konkret dommen vil ha å si for Norge, men i prinsippet vil det bety at det vil bli lov å importere alkohol fra utlandet til eget forbruk også her til lands, sier administrerende direktør i Vinmonopolet, Kai G. Henriksen. Han fortsetter: - For at dette skal bli en realitet, må Stortinget først gjøre endringer i det eksisterende lovverk. Hva slags endringer det vil være, er det for tidlig å si noe om. - I praksis tror jeg dette ikke vil være interessant for folk flest, da norske avgifter, spedisjonsgebyrer og andre kostnader vil gjøre dette dyrt. I tillegg tror jeg det brede utvalget Vinmonopolet har i dag, med over 10 000 produkter, dekker de flestes behov, sier Kai G. Henriksen.” At det ikke vil være så interessant for folk flest kan nok stemme da vi må fortsatt betale de høye norske avgiftene. Vinmonopolet har også et stort utvalg med hensyn til vin og brennevin. Men for den ølinteresserte og andre som går litt i dybden på f.eks whisky kan det nok åpne for mange nye muligheter. Vi venter i spenning og kan i mellomtiden gi dere et eksempel på hvordan katalogen til en postordre forhandler kan se ut. http://www.beersofeurope.co.uk/acatalog/
House og Beer til Norge
-------------------------------------
Det Carlsberg eide distribusjons selskapet House of Beer er kjent for å distribuere flere gode øl i Danmark. De er nå også under etablering i Norge og vil sannsynligvis operere gjennom Ringnes systemet. Selv om vi neppe vil se hele utvalget på det norske markede så vil det i alle fall bety noen flere merker. Vi kan håpe på Brooklyn Brewery og Nørrebro Bryghus.
Carlsberg/Ringnes snuser på spesialøl markedet
-----------------------------------------------------------
Carlsberg har gjort det lenge i Danmark, spesielt gjennom opprettelse av Semper Ardens merket, etableringen av husbryggeriet Jacobsen og nå også gjenåpning av Kongens Bryghus. Vi har også nevnt import/distribusjonsselskapet House of Beer. Vår egen norske kronjuvel i dansk ølsammenheng, Gunnhild Kolvereid ble nylig snappet opp av Carlsberg for å utvikle nye øltyper for dem. Gunnhild har inntill nylig vært bryggmester ved Brewpub i København og er av mange oppfattet som en som har funnet ballansen mellom å drive kommersiell brewpub og samtidig være både innovativ og utfordrende. Samtidig har Jan Bodd i Ringnes har nylig vært ute i media og snakket om hvordan Ringnes skal posisjonere seg i fremtiden med sine produkter, fange opp nye trender osv… Man snakker blant annet om å ha flere typer øl tilgjengelige for ulike situasjoner. Det er i det hele tatt uvanlig å se en såpass stor kommersiell aktør ønske å være aktiv i noe som mest av alt er et nisjemarked.
Økt grensehandel
------------------------
Grensehandelen på Systembolaget i mars i år økte med 23% i forhold til fjorårets tall, kan Aperitif melde. Ofte er kronekursen brukt for å forklare veksten, men i år var svenskekrona lavere i verdi enn i fjor. Ei heller var det flere handledager enn i fjor. Økningen i ølsalget var på hele 136.000 liter. Kanskje snart på tide å senke de norske avgiftene? Både bryggeriene og handelsstanden taper store penger på dette, og det er jo ikke bare alkohol folk hamstrer når de kjører over grensa.
Høytflygende øl fra mikrobryggeri
--------------------------------------------
Det danske mikrobryggeriet Skands har inngått en historisk avtale med SAS. Under en testperiode skal bryggeriet levere 15.000 flasker Humlefryd a 25 centiliter i måneden til flyselskapet. For bryggeriet representerer dette et verdifullt utstillingsvindu for sine produkter og for forbrukerne en kjærkommen variasjon fra å måtte velge mellom vin eller pils. SAS Danmark serverer årlig 600.000 øl om bord i sine fly.
Røykeloven
------------------
1. juni ble den også innført i Finland og 15. august trer den i kraft i Danmark.
Promille til sjøs
--------------------
For båter under 15 meter er dagens promillegrense 0,8. Den siste tiden har debatten gått om grensen bør senkes til 0,2 promille. Ingen er interessert i at fulle mennesker skal ha lov til å kjøre båter til fare for andre mennesker og verdier, men vi føler at denne debatten er blitt usakelig fra mange hold. For det første må det skilles helt klart mellom saktegårende sjekter og raske båter. Enkelte innlegg sidestiller det å drikke en øl eller to for hyggens skyld med grøftefylla. Man mister ikke evnen til å styre ei sjekte selv om man har drukket noen få flasker øl. En mann på rundt 80 kg vil ha ca. 0,22 i promille etter å ha drukket en vanlig flaske pils. I følge den foreslåtte grensen kan man ikke lenger drikke en flaske pils mens man tøffer av gårde i 6 knop på det åpne hav. Det er ikke kose drikking som representerer faren til sjøs, noe siste dagers overskrifter fra Kristiansand skulle understreke. Det er uerfarenhet kombinert med alt for raske båter. Fører man en raske båt (sett gjerne grensa på 10-15 knop) så bør det være regler som ivaretar både krav til edrulighet og minimums kompetanse. Man la oss nå få ha den siste frisonen i fred for å kunne nyte en øl eller tre i guds frie natur. En annen ting er om politiet virkelig har kapasitet til å stoppe alt som beveger seg på sjøen, det er alt for mange uvørne råkjørere som brøyter seg frem allerede uten fare for å bli stoppet. Om de er edrue kan man jo bare håpe på.
Månedens link
-----------------------
Ferien nærmer seg og dette tipset kommer kanskje for sent, men hva med organisert øltur i år? Om ikke i sommer, så til høsten kanskje: www.bier-mania.com
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund
0 comments:
Post a Comment