Vyrde Lesar.
I Sarpsborg skriver SA om pupper, andre skriver om hyklere (og jeg har stjålet den rått herfra).
Rødgrønn kamp om afrikansk biff.
Norske bistandspenger har bygd opp et slakteri i Swaziland med EU-standard, men kjøttet derfra møter en tollmur på 300 prosent i Norge. Afrikansk kjøtt er billig, og kan utkonkurrere norske bønder. Det sier regjeringen nei til, men det er full strid mellom de rødgrønne.
Lederen i produsentorganisasjonen for leverandørene til slakteriet, og slakterileder Jon Williams (t.h.), venter på klarsignal for å selge storfekjøtt til Norge. Til tross for at Swaziland er et av verdens fattigste land møter landet en massiv tollmur i Norge. Foto: - Utskriftsvennlig versjon Tips en venn
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Heidi Taksdal Skjeseth
Kaia Storvik 02. januar 2008 19:37
De rødgrønne raser mot hverandre i det som plutselig har blitt en politisk betent sak. Etter det Dagsavisen kjenner til har Ap og SV sloss for at Swaziland skal få selge kjøtt til Norge, mens Sp og deres landbruksminister sier tvert nei. Også opposisjonen hudfletter regjeringens avvisning av kjøtt fra det fattige landet.
Ikke Gilde og Prior
Slakteriet i Swaziland er bygd opp med hjelp av det private Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF). Flere stortingsrepresentanter fra både Ap og SV som Dagsavisen har snakket med, mener motstanden fra Sp delvis skyldes at slakteriet i Swaziland er tilknyttet de private kjøttbedriftene i KLF, i stedet for bøndenes samvirke.
Landbruksminister Terje Ris-Johansen kom til jobben som statsråd direkte fra styret i Norges Bondelag. Det er ingen hemmelighet at båndene mellom Bondelaget og samvirkegiganten Nortura, en sammenslåing mellom Gilde og Prior, er sterke.
Stor-import
Norge importerer mer og mer kjøtt, og neste år må Norge trolig kjøpe 25.000 tonnkjøtt fra utlandet. Flere land som er rikere enn Swaziland har ikke toll på varer de selger til Norge. Det er for det meste kvinner og småbønder som leverer dyr til det EU-godkjente slakteriet norske bistandspenger har bygget i det lille landet.
I Swaziland lever 70 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen, og har mindre enn én dollar dagen å rutte med, men regjeringen mener Swaziland ikke er fattige nok til å få tollfrihet. Dermed møter varene deres en norsk tollmur på rundt 300 prosent, til tross for at kjøttkvaliteten er mer enn god nok.
Swaziland ligger på en bunnplassering på FNs indeks over menneskelig utvikling. Det lille landet ligger helt nede på 141. plass av verdens 177 land. Flere land som er langt rikere enn Swaziland, deriblant Botswana og Namibia, får utvidet sin tollfrie markedsadgang til Norge i år. I fjor importerte Norge 2700 tonn kjøtt fra disse landene.
Rødgrønn krangel
Aid for trade – bistand til handel – er en viktig del av norsk bistandspolitikk. I forbindelse med statsbudsjettet ble 14 nye land nylig inkludert i ordningen med nulltoll for utviklingsland. Swaziland var ikke et av dem. Etter det Dagsavisen kjenner til, er det Senterpartiet som sier nei.
Det mener også KrF-leder Dagfinn Høybråten.
– Det er nok Senterpartiet som har brukt vetoretten her. Det er trist at man ser på import fra Swaziland som truende for norsk landbruk, mener Høybråten.
At det er Senterpartiet som holder igjen, bekrefter også kilder i de andre regjeringspartiene ovenfor Dagsavisen. Debatten om Swaziland har rast mellom de rødgrønne i finanskomiteen, utenrikskomiteen og næringskomiteen.
Den vanskelige saken innad i regjeringen, og skal også ha skapt debatt internt i Senterpartiet.
Gamle tall
Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser at det er Senterpartiet som holder igjen.
– Det er ikke slik at noen har som mål å holde Swaziland utenfor. Vi har akkurat utvidet ordningen med nulltoll, og følger internasjonale statistikker. Der faller dessverre Swaziland utenfor, sier Riis-Johansen til Dagsavisen.
Men statistikken Riis-Johansen og regjeringen velger å bruke, baserer seg på tall fra 2004.
– Siden da har tusenvis av mennesker mistet jobben, og hiv/aids- epidemien har tatt livet av en hel generasjon, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen i KLF.
Juul-Hansen er frustrert over regjeringens holdning.
– De sier jo det skal være høye tollsatser på kjøtt, slik at man kan man senke tollsatsene for land med spesielle behov. I Swaziland peker alle pilene nedover. Dette er noe som kan hjelpe småbønder og ikke minst kvinner å komme på beina igjen, sier Juul-Hansen.
Ifølge offisielle tall er 42 prosent av befolkningen smittet av hiv eller aids, Forventet levealder ved fødsel er nå på rekordlave 32,2 år.
Swaziland ble heftig debattert i Stortinget under spørretimen forrige uke, og hele opposisjonen stiller seg bak forslaget om å gi det fattige landet nulltoll. Norge vil uansett måtte importere flere tusen tonn kjøtt neste år.
– Jeg vet at Ap og SV egentlig er for, den som står imot er Senterpartiet, sier Juul-Hansen.
*************************************************************'
0 comments:
Post a Comment