Wednesday, February 23, 2005

Ost og kjøtt og mel og egg og ........

Vyrde Lesar.

Gilde Norsk kjøtt er eid av 29000 norske bønder. Målet er å ta rotta på andre kjøttprodusenter. Derfor leverer GILDE pølser til priser som er lavere enn konkurrentene må betale for råvarene de trenger for å lage pølser. Dette er en tankegang godt kjent for de store "markedsregulatorene" i Norge. Ta rotta på konkurrentene og beholde et prisregulert marked for seg selv. Leiv Vidar, en privat pølseprodusent på Hønefoss synes det er merkelig at Gilde kan levere pølser til priser som er lavere enn råvareprisene. Gilde leverer billig til kjedene, feks RIMI,(betaler de for plasseringen montro ?) og slik skviser GILDE sine konkurrenter.

Fellesskjøpet leverer mel til møllene og norske bakere må betale møllene over det dobbelte av sine utenlandske konkurrenter, når de kjøper mel fra det norske melmonopolet. Vi importerer 40% av vårt mel. Utenlandsk mel har en høyere kvalitet enn det norske, men stadig mer av melet importeres som halvfabrikata. Bergenske skillingsboller skal snart hentes som halvfabrikata fra Polen. Det er en grunn til at norske frysedisker fylles opp av dansk frossenbrød. Norsk mel kan tilogmed være usunt. I enkelte områder inneholder melet så mye tungmetaller at det er usunt å spise, men dette problemet løses ved at det blandes ut i ALT mel vi spiser, sånn at det bare blir litt giftig. Genialt ?

Egg koster 20 kroner for ett snes (20 stykk) på Svinesund, 40 kroner i Norge. Kylling koster ca 1/2parten av det vi betaler i Norge. Har du hørt om PRIOR og de norske eggsentralene. Jada, det stemmer, de skal også "regulere" markedet, akkurat som TINE og FELLESKJØPET og ....

Har du noengang tenkt på hvorfor TINE dumper feit og usunn gulost i innenlandsmarkedet ? Det er fordi folk i stadig større grad foretrekker lettere melkesorter : skummet melk og lettmelk. Da må man jo ha et sted å gjøre av det usunne animalske fettet, og det dumpes da som billigost i Norge, og som Jarlsberg på verdensmarkedet. Og Jarlsberg er eksportstøttet med 70 kroner pr. kilo. Kan u-landbønder konkurrere med dette montro ?

Dette er ordninger som er innført av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Gjett hva som vil skje om de får regjeringsmakt sammen. La oss håpe på et Senterparti under streken, med null representanter på Tinget. Det ville være bra for norske forbrukere, for det norske landbruket og for en eksportrettet norsk laksenæring(distriktene).

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls