Monday, January 08, 2007

jubLER dè ? For hva ?

Vyrde Lesar.

I jubLER kremmerne. Over en døende gågate ?

Et politisk villet og feilslått grep, er tragedien på Sandtorget, og der siler ut folket. Mens INGEN ser ut til å bry seg med hva som skjer i Gågata, blir "uønskede" (dvs : slitne gamle fylliker o.a) prompte kastet ut fra den hellige handlegral. Stengt ute på Tørje, i parkene, i Gågatæ. En bevisst handling for å få folk til å føle seg utrygge utenfor Varehuset ?

Og Sarpsborg sentrum dør. Ihvertfall om man ikke snart legger skolene hit. Men de har blitt rota bort. På Jordet. Desverre !!

Vi trenger nye ledere. Fagforeningskamerater med leirføtter i luftslott og femtitall er kanskje ikke det aller beste for byen ? Selvom de tror det sjøl. FOPPALL !!!!

Roger Larsen

PS : KUBA , DDR , osv osv osv ... andre tottalitære stater kan du lete opp sjøl i Wikipedia

PSS : ØL


Med de beste ønsker om et fortreffelig godt nytt øl-år innleder vi her årets første ølbrev. Vi velger å spå at vi her i Norge har en rekke gode ølopplevelser å se frem til det kommende år. Da sikter vi ikke bare til nye øl, men enklere tilgjengelighet av de gode ølene. Vi er blitt mer bevisste på øl her i landet, noe som bare må registreres der hvor øl selges – og dermed påvirke utvalget. Klart det ikke skal så mye til å forbedre noe som er dårlig, men la oss i alle fall glede oss over fremskrittet. Vi er alle på vår måte indirekte ansvarlig for den situasjonen vi har befunnet oss i gjennom atskillige tiår med kjedelige billigøl. Vi snakker om tilbud og etterspørsel, derfor er det også viktig at vi som er entusiaster minner oss selv litt på dette innimellom. Tørsten etter stadige nyheter må aldri overstyre gleden over å nyte et godt øl igjen og igjen. Vårt råd for det kommende år til deg som er oppriktig interessert i øl er derfor følgende: Vær åpen og nysgjerrig, ikke la andre bestemme hva som er godt eller dårlig, anbefal gjerne det du liker, men viktigst av alt – drikk det gode ølet fremfor det dårlige!

Vi tror også vi vil se flere arrangementer dette året hvor øl enten er selve temaet eller i det minste et viktig element. Dette ønsker vi å følge opp etter beste evne, så ikke nøl med å tipse oss om slike arrangementer.


Årets norske nyhet og årets bryggeri
---------------------------------------------
Avstemningen er over og resultatet er klart, men vi venter allikevel litt med å røpe resultatet som vil bli presentert i kommende nummer av Ølgjerd. Vi hadde nok håpet på litt bedre respons, men takker uansett alle de som har avgitt sin stemme. Det blir ganske sikkert en ny avstemning til neste år og da vil vi ta hensyn til det vi lærte fra spørsmål og misforståelser som gikk igjen.


Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Nedleggelsesrykter har florert hyppig de tre siste årene hos Christianssands Bryggeri (CB). Nå kom gladmeldingen fra eierne i Bergen, CB skal nå levere Coop sine husmerker innen brus og kullsyreholdig vann. Dermed kunne Hansa-Borg konsernet gi beskjed om at bryggeriet trygt kunne starte forberedelsene til 150 års jubileet i 2009. Den neste bekymringen de rundt 100 ansatte nå har, er om den berømte kilden klarer seg. Bryggeriet henter sitt vann fra sin egen kilde dypt nede under selve bryggeriet. Men E39 skal nå legges i tunnel farlig nær denne kilden. Vi får bare krysse fingrene og stole på at Vegvesenet holder hva de lover og ikke forurenser kilden.

Atna bryggeri fikk i løpet av romjula levert to av i alt fire nye ståltanker. Når alle tankene er på plass vil bryggeriet ha en produksjonskapasitet på over 1 million 0,33 flasker i året. Passer sikkert greit når ICA kjeden begynner å ta inn ølene fra februar og mars, mens Norgesgruppen tar inn ølet i utvalgte forretninger fra mars.

Vi ser i det hele tatt med glede på at mange av de store butikkjedene ser ut til å satse på spesialøl i langt større grad enn tidligere. Blant annet ser vi at butikk ølene til Nøgne Ø er vidt distribuert, spesielt gjennom Meny kjeden.


Nytt fra polet
------------------------
Vi kan allerede nå se frem til en liten godbit på slippet 13. Januar. Her dukker nemlig GourmetBryggeriets Barley Brev på 10,5% opp. Prisen for 66 cl blir 76,-

Ellers leser vi i Vinmonopolets markeds- og produktplan at sterkøl-salget har vært rimelig stabilt siden 2002, men fordelingen mellom overgjæret og undergjæret øl er i endring. Sakte men sikkert tar overgjæret øl stadig større markedsandeler. Dette vil påvirke hva slags typer øl det etterlyses for å styrke utvalget fremover. Men det er et undergjæret, ferskt, friskt og humlebittert sommerøl på maks 5,5% som ønskes til lansering i mai. Til september derimot er det et nytt norsk overgjæret øl på programmet, uten noe nærmere spesifisering. Det kan bli spennende og se hva som kommer ut av dette. Mer spenning i vente også til november. Her spesifiseres en Belgisk Dubbel til under 45,- pr. 33 cl. Nettopp denne øltypen er blant ølbrev redaksjonens absolutte favoritt øl. Vi regner selvfølgelig med at vi får flere nyheter på vårt statlige ølutsalg og håper polet kan bidra ytterlige til å utvide kundenes horisont. Vi behøver flere øl med MYE smak og tenk om vi kunne få noen GODE spontangjærede øl.


Øl og velvære
-------------------
Vi nente innledningsvis at vi har flere arrangementer i vente hvor øl er et viktig element. 13. januar arrangerer Rica hotell dyreparken i Kristiansand jentekveld under tittelen ”Inspirasjon og velvære”. Foruten dufter og kremer, mote, trendseminar, tapas m.m. blir det eget foredrag om øl i regi av Nøgne Ø. Programmet kan lastes ned fra http://www.venneravno.com/


Nytt fra Sverige
--------------------
Carlsberg Sverige utvider sitt spesialøl-sortiment, deriblant finner vi Brooklyn Lager. Nok en favoritt hos ølbrev redaksjonen og vel verdt en tur over grensa for de som har Sverige nærmere enn Danmark.


Nok en tradisjon forsvinner i England
-------------------------------------------
Nå er vel Youngs Brewery mer savnet, men det er nok et samtale-emne på engelske puber allikevel. Siden 1699 har alle ølglass brukt i England hatt et offisielt krone-stempel i bunnen, men siden de ikke lenger finnes noen større glassprodusenter igjen der, er dette nå erstattet av CE-merkingen som blir brukt av de europeiske glassprodusentene. Det burde vel ikke ta så lang tid før alle de gamle glassene er ute av sirkulasjon. Stempelet ble lovpålagt for å forhindre juksing med mengden, så hvis du tror klipping er en moderne form for juks, så tar du feil.


Månedens link
-----------------
Fikk du ikke noen gode ølbøker til jul? Det er flere muligheter, her er en Engelsk og en Amerikansk nettbokhandel som konsentrerer seg om ølbøker og litt annet beslektet. Vi har gode erfaringer fra begge. http://beerinnprint.co.uk/index.php
http://www.beerbooks.com/



Med hilsen
Yngvar Ørebek og Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls