Wednesday, January 24, 2007

Omgangssyke2 ØLBREV

Vyrde Lesar.

I herjer omgangssyken fortsatt.

Roger Larsen

ØLBREV:

Vi har masse nytt å berette siden forrige nyhetsbrev. Dermed ser vår spådom om at 2007 blir et spennende øl år til å kunne innfris. Her snakker vi både om nye og endrede norske øl, vi har også informasjon flere ølrelaterte arrangementer og litt nytt fra det store utland. Det er bare å gyve løs.


Nytt fra bryggeriene
------------------------
Lille Ølve Bryggeri i Steinkjær lanserer nå et spesialbrygget bokkøl i forbindelse med Norøls årlige bokkølsymposium. Mer om dette under øl-begivenheter. Ølve har også lansert et jubileumsøl i anledningen Steinkjærs 150-års jubileum, men dette er dessverre bare tilgjengelig lokalt.

Haandbryggeriet har flere nyheter på trappende i følge deres hjemmeside. Dark Force, en hvetestout(?) på 8%. Norwegian Wood, inspirert av heimebrygg med einebær, einerkvister og røksmak. Dobbel dose IPA selvfølgelig med rikelig humletilsetning. Disse blir muligens lansert på ølfestivalen i København. Samtidig har Haandbryggeriet bestemt seg for at Påskeølet skal være et nytt brygg hvert år. 2007 utgaven blir et hveteøl med mye bitter- og aromahumle.

Et annet bryggeri som har endret på sitt påskeøl er Nøgne Ø. Også her finner vi et innslag av hvete og mye aromahumle. Dette ølet er allerede bestilt av det finske vinmonopolet ALKO. Fra før finnes Imperial Stout, IPA og Porter i hyllene på det statlige utsalget.

Fra Knut Alberts blogg har vi fått informasjon om hvilke øltyper vi kan forvente fra Lillehammer Bryggeri. Det er Hammonds Pils, Wieses Ale, Pipe Larsen Hveteøl og Bues Stout.

Litt usikre ryktet nevner også Pils, Hveteøl og Stout fra Hansa’s nye mikrobryggeri i Bergen sentrum.

Så til den triste delen. Baatbryggeriet i Vestnes er formelt lagt ned fra 6/1. Fra før har vi hørt at de slet med mye dugnadsarbeid og at de mistet lokalene, men vi håpte i det lengste at det skulle ordne seg. Nå er det altså slutt, og vi sier takk for innsatsen. Utstyret er solgt til et nytt norsk bryggeri under etablering, Smaa Vesen i Valdres, og vi håper på spennende nytt derfra i løpet av våren.


Omsetningstall fra Polet
-----------------------------
Vinmonopolet opplyser på sine sider om en nedgang i ølsalget, fra 708 000 liter i 2005 til 698 000 liter i 2006. Dette er beklagelig med tanke på at Polet har lansert mye spennende nytt i 2006, og at det ser ut til at folks ølbevissthet stiger. Som en sammenlikning kan det nevnes at det ene Systembolag-utsalget i Strømstad solgte 598 000 liter øl i 2006, og at det andre solgte hele 1 375 000 liter! Dette omfatter selvfølgelig også øl på 3,5-4,75%. Vi kan vel anta at brorparten av dette havnet i Norge.


Nytt dansk øl til Norge
---------------------------
Braunstein bryggeri fra Køge skriver i sitt siste nyhetsbrev at de skal levere øl til Norge og Sverige i begynnelsen av 2007. Vi vet ikke om det er snakk om butikk eller pol øl, men bryggeriet har mye å ta av. I løpet av 2006 lanserte det lille bryggeriet hele 10 forskjellige øltyper.


Danmarks beste mikrobryggerier
---------------------------------------
Den danske avisen Jyllands-posten har skrevet en artikkel om det de omtaler som de fem beste danske mikrobryggeriene. Ølfabrikken omtales som de lekne mesterbryggerne, Bøgedal som romantikeren, Mikeller som amerikansk inspirerte ølfetisjster, Nørrebro Bryghus som entrepenøren fra Nørrebro og Grauballe som en av pionerene. Se hele artikkelen her: http://www.jp.dk/indland/artikel:aid=4183182/


Anheuser-Busch vs Budejovicky Budvars
------------------------------------------------
Anheuser-Busch vil nå selge Budejovicky Budvars Budweiser i USA. A-B har signert en kontrakt med Budejovicky Budvar for å selge deres Budweiser (som Czechvar) i USA. Samtidig virker det som de også er enige om å fortsatt å sloss om merkevarenavnet Budwiser i Europa.


Øl-begivenheter 2007.
---------------------------
For de som ønsker å planlegge øl året bringer vi her en liten oversikt over norske og de viktigste utenlandske øl begivenhetene. Naturligvis skjer det masse mer, tips oss gjerne.

16–17 februar. De Tørste Kameler inviterer sammen med Bryggerikjeller’n for 8. gang til ølfestival i Hønefoss. Her blir det prøvesmaking av øl fra inn- og utland sammen med ølmat og allsang. Importøren Strag er en av utstillerne. Det er også eget opplegg for overnatting for de tilreisende. Se mer om dette på NORØLs nettside.

3-4 mars. Zythos Bier Festival i Belgia http://www.zbf.be/nl/index.htm

10 mars. NORØLs Bokkølsymposium 2007 på Btiz bar, Keysersgate, Oslo. Her serveres alle norske bokkøl, noen utenlandske, og tilhørende marsipankake. Nytt av året er spesialbrygget bokkøl fra Ølve mikrobryggeri i Steinkjær. Ta diplom som "Bokklærd" ved i blindtest å kunne gjenkjenne de 4 gjenlevende bokkølene fra tradisjonelle norske bryggerier.

17. mars. Ølkulinarisk aften på Måltid i Kristiansand. Årets kulinariske høydepunkt for den ølinteresserte. Åtte utsøkte retter av lokale råvarer med tilhørende øl fra Nøgne Ø. Se referat fra Ølkulinarisk 2004 http://www.venneravno.com/Arkiv/kulinarisk.htm
Mer info kommer om kort tid.

11-13 mai. Den store Danske ølfestivalen i Valbyhallen i København.

26-27 mai. Weekend of Spontaneous Fermentation 07 i Belgia. Noe så fantastisk som en egen festival viet spontangjærede øl. http://www.bierpallieters.be/index.php?a=0&lang=eng

3-5 august. Internationale Berliner Bierfestival. http://www.bierfestival-berlin.de/index.php?idcat=24

7-11 august. Great British Beer Festival i London. http://www.camra.org.uk/page.aspx?o=gbbf

27-29 september og 4-6 oktober. Stockholm Beer and Whisky festival. Nettsiden er ikke oppdatert. http://www.stockholmbeer.se/

11-13 oktober. Great American Beer Festival I Denver Colorado. I år er det 25. års jubileum. http://www.beertown.org/events/GABF/index.htm

26-28 oktober. Danske øletusiasters provinsfestival. Litt mindre enn den i København på våren, men veksler mellom byene i provinsen. Ikke avgjort, men sannsynligvis Ålborg i år?

9 november. NORØLs juleølfestival på Betong.


Månedens link
-----------------
Fikk du ikke noen gode ølbøker til jul? Det er flere muligheter, her er en Engelsk og en Amerikansk nettbokhandel som konsentrerer seg om ølbøker og litt annet beslektet. Vi har gode erfaringer fra begge. http://beerinnprint.co.uk/index.php
http://www.beerbooks.com/



Med hilsen
Yngvar Ørebek og Erik Dahl
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls