Thursday, April 07, 2005

Auschwitz og Afrika.

Vyrde Lesar.

I Auschwitz, en av nazistenes mange konsentrasjonleire, ble folkemord satt i produksjon. Denne leiren bestod av tre hovedleire og mellom 40 og 50 småleire. Tilsammen ble mellom 1 og 2 millioner mennesker drept her. Polske intellektuelle, homofile menn og Sovjetiske krigsfanger i leir 1, i leir 2 (Birkenau) som var en ren utryddingsleir, ble sigøynere, homser og jøder drept og leir 3 (Monowitz) var arbeidsleiren for IG Farben. Arbeit Macht Frei.

Selv har jeg kun besøkt Majdanek, men besøket sitter i minnet, 25 år etter. Selv vår polske drosjesjåfør, som kjørte oss fra Warsawa, en by så stappfull av "minner" etter tyskernes herjinger (her ble 25 polakker skutt, her ble 34 polakker hengt) at man skulle tro han var "mettet" på disse minnene, ble stille, og de 10 milene tilbake fra Majdanek til Warzawa, foregikk i stillhet, vi var alle overveldet over den industrialiserte grusomheten vi der så.

Tonnevis med hår, med sko, med briller, med ... restene etter de døde menneskene og stillheten var øredøvende, for øynene og ørene. Gasskammeret, krematoriet, slagghaugen med knuste knokler, restene av de drepte. Alle som ble gasset ble obdusert før de ble kremert, de var nemlig verdifulle. De kunne ha spiste diamanter eller gull og noen hadde gulltenner.

Tilsammen ble mellom 5 og 10 millioner mennesker utryddet av tyskerne, skutt, gasset, hengt ..

Serien vekker ettertanke .....

Det var da det slo meg. Vil Afrikanere om 60 år lage en lignende serie ?

Afrika er et kontinent som lider. Det mangler mat, og sykdommer som malaria og aids er ødeleggende. Utestengt fra verdensmarkedet er selv relativt velfungerende Afrikanske nasjoner ute av stand til å videreutvikle seg. Med per-capita inntekter på under 1 dollar om dagen, må de rygge inn i fremtiden.
Et stille Holocaust og vi, de hvite nasjonene, er Afrikas byrde. Vi ser de lider og vi ser de dør, men vi gjør ikke nok. Bare subsidiene til vårt gammeldagse landbruk kunne redde millioner, i mange år framover. Medisiner, gjødsel og skolegang er alt som skal til, men de får bibler og våpen ?

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls