Wednesday, November 16, 2005

Det loves og det graves !


Vyrde Lesar.

I sitter løftene lett. Vi husker løftene om aktivitetssenteret på Sykehjemmet.

Det foregår graving om dagen. Ved Tune Kirke, rett på oversiden av den gamle jernbanen, driver arkeologer registrering på vegne av fylkeskommunen.

Det er intressant, da her, rett på nedsiden av Store Tune, har det vært gudehov i tusner av år.

Her på rakanten, er det ofret dyr, mennesker og hundrelapper, og det var her Sarpsborg kommunes første "by" lå. Fra Sannesund kom man opp via Yven, Torsbekken og andre vei/bekkefar. Fra bygdene i Nord, kom man via Vestevannet, Tunevannet og Glengshølen , og fra Kontinentet, via Kongeveien. Her lå "hotellene", skjenkestuene og Tørje. Dette var datidens Dagsrevyen, SA og NRK samlet på et sted. På Tingvollen.

Skjenkestua ble etterhvert flyttet til Haraldsstad, da mannfolka (hmmm ... vi fornekter oss aldri) ble dritings mens damene var i kirken og hørte på presten. Og det var her svenskene ble narret til å grave en kanal mellom Vestevannet og Tunevannet, med løfte om at Tuningene skulle fortelle hvor de norske soldatene var. Kanalen ble det aldri noe av (men se nøye ned mot Vestevannet), og Svenskene : de ligger begravd i Haraldstadmyra. Der ble de "gravlagt" etter det store slaget i Tonøe skover. Går du her en sen natt hører du sverdglam og rop på Gammelsvensk. Det vet jeg, jeg har selv opplevd det !!!

Det meldes forøvrig at 3 av 4 ikke har tiltro til våre upperste. Det er ikke det minste rart. Se første setning. Det er trist at løgn og tull skal prege den politiske debatt. Har dine barn fått skolemat enda ?

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls