Saturday, November 26, 2005

PolitikerPenger og SAPortalen



Vyrde Lesar.

I øker politikerne sine lønninger, og det gjør de med rette. Skal de få tid til å drive politikk, de slåss jo mot heltidsansatte administratorer (rådmannen og hans stab), er dette et godt trekk, og det første skritt på veien. Neste skritt bør være å gå vekk fra politikerutpekte politikere, slik at fler slipper til. Feks ved å gjenninnføre ekte kummulering. Gjøre det mulig for dama fra gata å nå opp, uten å gå gjennom den politiske kjøttkvern, eller partiboka som den kalles. Det er mye fornuft på grunnplanet !

SA søker Journalister og det trenger de. Mange nye journalister. At de skal følge sykehus/helsesektoren særlig opp bryr jeg meg ikke så veldig ille om, det er NOK trafikk i Sarpsborg, men at de skal ha en nettjournalist er spennende.

Innen ti år er avisene som vi kjenner de i dag, borte. Hvordan borte, er umulig å si, MEN de er borte. Veldig borte. PAPIR ?

Dagbladet kan være nedlagt, Aftenposten og VG kan være slått sammen, men SA vil leve i beste velgående. Kanskje. Om de spiller sine kort rett.

Det største dråbækk SA har, er publiseringsverktøyet. Men det gjelder ALLE A-pressens aviser. Verktøyet er for statiskt, avisene blir for like. Og det som skal til er : nei, DET vet jeg ikke, men jeg har lett etter et annet verktøy enn enn www.blogger.com, for, i all beskjedenhet, ta opp kampen om Sarpsborg. Jeg vil tape, men vil vi BLOGGERNE tape. For real soon now ..

SA har penger, mange penger, tilomme (hmm jeg lot dette ordet stå da det heter tillomme på sarpsborgsk) penger til å kaste bort på trykkere, grafikere eller kaffekokere (kall de hva du vil - de har forøvrig forsvunnet fra ansattesidene). DET vil koste dem dyrt, hvis de ikke øyeblikkelig slenger et kamera (mobiltelefonkamera med pc) i henda på de som tvinner tommeltotter, og sier : PRODUSER TIL NETTUTGAVEN, DIGITALISER ALT VI HAR AV AVISER, TA 100 BILDER OM DAGEN, UT Å ÆRB PÅ EN NY MÅTE (her hos de "tommetotttvinnende" finner man nemlig det som er viktigst for en avis : NETTVERKENE, og når "the boomers" pensjoneres, da er det for sent).

SAnett bør ikke forbli en avis. Avisen og www.sa.no bør skille lag. SAdått bør bli en portal, som kjøper (?) nyheter fra SA. Ikke bare fra ANB (og ANB nyheter kan senke enhver mulighet for videreutvikling, hvem gidder vel å lese en avis som skriver det samme som fnørten andre aviser skriver). SA bør også kjøpe, til en anstendig pris (det er ikke sikkert den er så høy i våre e-dager), bilder og historier fra freelancere, i mye større grad enn i dag. Fem intervju med sukk og stønn i EN lørdagsutgave, vel .... det sier seg jo selv (bloggeren sukker).

Tilbake til portalen.

Her skal du finne opplysninger om Sarpsborg. Ekte opplysninger, ikke wiki-opplysninger.
Dagens turistopplysninger holder IKKE mål, lite bilder, lite kart, lide video .. ammatører drifter disse sidene.

På Norsk og på Engelsk og på ... vel jeg lar GOOGLE oversette, men Engelsk ER viktig.

I am a boy, living in Norway. I am writing a blog.
Ich bin ein Junge und wohne in Norwegen. Ich schreibe ein blog.
Soy un muchacho, viviendo en Noruega. Estoy escribiendo un blog.
Je suis un garçon, habitant en Norvège. J'écris un blog.
Sono un ragazzo, vivente in Norvegia. Sto scrivendo un blog.
Eu sou um menino, vivendo em Noruega. Eu estou escrevendo um blog.
私はノルウェーに住んでいる男の子である。私はblog を書いている。
나는 노르웨이안에 살면 소년 이다. 나는 blog을 쓰 고 있다.
我是男孩, 住在挪威。我写着一blog 。

Hvilket lokalstoff er viktig : Nyheter selvsagt, men også :
Musikk, la lokale BÆND legge ut MP3 låtene sine og seg selv på musikksidene. Meget enkelt.
Lokal video : la de som har lyst legge ut videoene sine. www.castpost.com med link.
Lokal kunst/bilder : la de som vil legge ut kunsten/bildene sine. www.bilderettellerannet.com med link.
Alle lokale blogger(ikke bare de som skriver FOR SA), med link.
Slektsforskning.
Gamle bilder (ikke kast noenting !!).
........
Gjøre noe med "Diskusjoner" - øyeblikkelig, de fungerer ikke i dag. (Geir ... svar på denne) herregud.

Og så må man personifisere. Akkurat som AMAZON. Portalen må vite hva jeg gjorde sist, vise meg relevant stoff (ikke overdrive), relevant reklame (ikke overdrive), og selvsagt : LokalNyhetene "siden du var her sist".

En digitalisert og søkbar database over ALLE (?) gamle Sarpsborgaviser, kan bli en gullgruve. Man skal kunne søke i de gratis, få opp søkeresultatene som "streker", men vil man se hele siden/artikkelen, da må man enten være Portalabbonement (selvsagt billigere for SA-abbonnenter), eller betale for bruken av den ENE artikkelen !

Det kan jo hende at man får lov til å digitalisere noen Sarpsborgbøker også ? Bygdebøkene, bøker om banker, Sarpsborg gymnas, om Sarpsborg Polytekniske forening, om ...

her er mye å ta av, mye å tape og mye å vinne....

Om SAnett forblir en avis på nett, da er det spørsmål om det går.
Og dagens reklame, phhhh, vi surfere legger omtrent ikke merke til den engang !

Men jeg tar sikkert feil, de fleste som spår om fremtiden gjør det.

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls