Tuesday, November 29, 2005

En kommende regjeringskrise og BLOD !



Vyrde Lesar.

I skriver "de som vet", om den kommende regjeringskrisa. Snart ser vi de første tilnærmingene til Krf, og så er karusellen i gang. SV er ikke et regjeringsparti. De står med knyttet neve (som Moskva mannskor gjorde) og synger Internasjonalen. Sosialistisk Virreparti som det kan kalles.

Røda er fanorna och rødt vårt blod, vi vil en verld som er for alla god ... sang Kornelis :

Vi, voksne mennesker, har mellom 4 og 6 liter blod i kroppen, og blodet dannes i benmargen, det transporteter oksygen rundt i kroppen, bekjemper infeksjoner, sørger for næring til alle kroppens celler og fjerner avfallstoffer. Blodårene er kroppens E6, og blodet kroppens trailere.

De røde blodlegmene inneholder hemoglobin, og det er hemoglobinet som transporteter oksygen fra lungene. Jern er en viktig del av hemoglobinet.

De hvite blodlegmene deltar i kroppens forsvar mot infeksjoner og her dannes antistoffer.

Plasma består av salter, vann, proteiner og koagulasjonsfaktorer som er viktig for blodlevring, og immunglobuliner som er viktige i kampen mot infeksjoner.

De aller, aller fleste KAN og bør gi blod.

Man kan gi rent, rødt blod rett i posen, det tar ca 10 minutter, og man gir ca hver tredje måned, ca en hælliter. Etter at man har forlatt bygningen (Michael Jackson has left the building !), blir blodet sentrifugert, og man sitter igjen med to komponenter. Røde blodlegmer og plasma.

Man kan koble seg til en maskin, og gi plasma direkte. Maskinen sorterer blodet. Det tar ca 30-45 minutter. Da kan man gi hver måned.

Man kan også gi trombosytter. En enda mer komplisert mankin, og blodet sorteres i plasma og trombosytter- ca 60 minutter til 75 minutter. En gang i måneden.

Plasma blir samlet inn fra hele Norge til fremstilling av bløderfaktorer, immuglobiner, albumin og virusinaktivitert plasma. Norske pasienter får dermed slike produkter kun fra norske givere. Vi har jo AIDS katastrofen i ferskt minne, Frankrike ga bløderne AIDS-infisert blod !

Røde blodlegmer gies til pasienter som har fått for lite blod. Det kan skyldes blødninger fra ulykker, sykdom eller operasjoner. Ved behandling av mange kreftsykdommer inngår blod som en viktig del av operasjonen.

Blodplater eller trombosytter gies ofte til leukemi-pasienter.

Jeg gir plasma hver måned og har gitt nærmere 75 liter blod. Før fikk vi 40 kroner for en tapping, og da jeg gikk på Gymnaset, var det nok til en dagens og 4 hallitrær på Silhuetten. Ingebrektsen og fru Olsen, tok oss vel imot, og vi spiste selvsagt alakart. Det ble som regel lite skolegang den dagen (dagen etter også). På den tida, jobbet jeg hver helg, selvom jeg hadde skole på lørdag.

Jeg gikk som regel på fredags eftæ (om jeg var heldig), eller om hellet ikke var så stort, på Nattæ. Da var det som regel rett på jobb igjen etter skolen på lørdan, innom Silhuetten på vei hjem (den stengte klokka 2330), og så på jobb igjen på søndagen. Hver uke.

Roger Larsen.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls