Saturday, February 25, 2006

Det er synd på Norske bønder.

Frykter 100 millioner flere sultrammede
11 millioner mennesker trues av sult på grunn av tørke i Øst-Afrika. Mens FNs mål er å halvere antall sultrammede innen 2015, tror eksperter i stedet at sult vil ramme 100 millioner flere mennesker om få år.

11 millioner mennesker trues av sult i Øst-Afrika. Bare i Kenya trenger 3,5 millioner mennesker akutt mathjelp på grunn av tørken. Dette bildet ble tatt mandag i landsbyen Bissel ti mil sør for Nairobi.

Av: Heidi Katrine Bang

Masaien holder seg for nesa i det han går forbi restene av en slaktet ku i landsbyen Bissel i Kenya. Når kyrne i landsbyen ikke lenger kan stå på egne bein, blir de slaktet. De skinnmagre dyrene blir så solgt, men både fortjenesten og matutbyttet er elendig. Hele 11 millioner mennesker trues nå av sult i det østlige Afrika. Årsaken er flere måneder, år, uten tilstrekkelig regn. Avlingene er tørket ut.

Øker dramatisk
Verdens matvareprogram (WFP) har for lengst slått alarm om Etiopia, Djibouti, Somalia og Kenya, og krisen kommer ikke som en overraskelse. Allerede i januar for ett år siden uttrykte meteorologer i Kenya bekymring og sist høst ba Unicef og Verdens Matvareprogram (WFP) verden om å hjelpe kenyanerne. I deler av Kenya har det vært tørt vær de siste tre årene.
På kort tid er anslaget over hvor mange som vil rammes av krisen, steget dramatisk. For få uker siden varslet WFP at det var behov for øyeblikkelig hjelp for at 6,2 millioner mennesker skulle få den maten de trenger. Nå varsler FN at hele 11 millioner mennesker i Øst-Afrika trues av sult på grunn av konflikter og tørke.

Tre glass vann
Hjelpeorganisasjonen Oxfam publiserte nylig en rapport om situasjonen i Somalia. Der har flere hundre tusen mennesker nå kun tilgang til tre glass vann i døgnet, – og det skal gå til drikke, matlaging og vask. Mange, særlig barn, dør av dehydrering når de i den stekende heten forsøker å ta seg til drikkekilder.
– Folk kan ikke overleve på bare tre glass vann om dagen i 40 varmegrader, understreker Oxfams regionale programkoordinator Mohamed Elmi i et nyhetsbrev.

– Når ikke målet
Den dramatiske utviklingen for de østafrikanske landene kommer samtidig med at stadig flere tviler på at FN vil oppnå sitt tusenårsmål innen 2015 om å halvere sult i verden. Hver dag går om lag 850 millioner mennesker uten tilstrekkelig mat. Målet er at antallet skal reduseres til om lag 400 millioner i løpet av de neste ni årene.
Men på en forskerkonferanse i regi av Association for the Advancement of Science (AAAS) sist uke, anslo den danske professoren Per Pinstrup-Anderson ved Cornell universitet i New York at verden innen 2015 i stedet vil ha fått 100 millioner flere sultne mennesker enn i dag. Pinstrup-Anderson er tidligere direktør ved The International Food Policy Research Institute (IFPRI).
– Det er forferdelig trist og det vil gjøre verden til et farligere sted. Flere vil bli motivert til å begå terrorhandlinger for å uttrykke sitt sinne mot den økende ulikheten mellom fattig og rik, sa Pinstrup-Anderson.

Sats på landbruk
Pinstrup-Anderson mener det eneste som vil hjelpe for å hindre en økning i antall sultne mennesker, er økt satsing på landbruksbistand.
– I vår forskning har vi funnet at for hver dollar du investerer i jordbruksforskning, øker inntekten til bøndene med om lag seks dollar og inntekten til hele samfunnet med 15 dollar, sa Pinstrup-Anderson ifølge BBC.
Også direktør Jacques Diouf ved FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) er pessimistisk på vegne av FNs tusenårsmål. I sin rapport om verdens matvaresikkerhet, som ble publisert i november, fastslår Diouf at det bare vil være Sør-Amerika og de karibiske statene som vil ha håp om å redusere antall sultne mennesker med 50 prosent innen 2015, om utviklingen fortsetter som den har gjort til nå.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls