Sunday, March 12, 2006

Kommuneloggikk

Vyrde Lesar.

Sarpsborg Kommune har innført en ny modell for beregning av gebyrer (på kommunens nettside bruker de entallsbetegnelsen gebyret, men det er sikkert bare en liten feil ?) på vann og avløp. En fastleie som skal deles på alle og et forbruksgebyr og selvsagt et gebyr på de som har lagt inn måler. Tre gebyrer.

Fastleien vil selvsagt stadig gå ned etter som det bygges nye boliger i byen. Det er jo ulovlig og umoralsk å belaste de som allerede har vann og avløp, med nye byggs vann og avløpskostnader. Her må man også huske på at extremfortetting kan påføre det gamle rørsystemet slike belastninger at det må bygges om, men dette er teknisk etat i kommunen sikkert oppmerksom på og har utredet FØR det bygges ? En eventuell utvidelse eller forbedring, grunnet extremforttetting, skal boligspekulanter og extremfortettere betale for selv, for slikt skal jo ikke belastes felleskapet. Rørsystemet i Sarpsborg sentrum, hvor det bygges extremt, er jo meget gammelt.

Så kommer forbruksgebyret. For de med gebyrbelagt måler (det blir fort noen tusenlapper av disse gebyrene gett!) er det jo greit, men beregningsmodellen for de som ikke har gebyrbelagt måler er IKKE grei. Det ser ut som om kommunen vil flå gamle pensjonister som bor alene i eldre eneboliger. Det er utvilsomt et faktum at en enslig pensjonist på Grålum, eller på Tindlund, bruker mye mindre vann enn en firebarnsfamilie med tenåringer og dusjing døgnet rundt. Så denne extremt urettferdige beregningsmodellen, er sikkert et glipp fra Sarpsborg Kommune, som jo styres av det partiet de fleste av disse minstepensjonistene stemte på for få år siden. Og dette gebyret er det jo lett å gjøre noe med. Kommunen vet jo nå hvilken ovnstype alle har, de vet antall størrelsen på enhver bolig (i Fredrikstad vet Arbeiderpartikommunen til og med salgsverdien på ethvert hus !!) da vet de sikkert også hvor mange som bor i hvert hus. Så denne glippen, eller flåingen av minstepensjonistene (det var for øvrig denne generasjonen som bygde landet etter krigen), blir det sikkert slutt på. For det er jo sånn at det går med like mye ved for å varme opp en bolig uansett hvor mange som bor der, men at fire bruker like mye vann som en er jo bare tull. Det forbruket er VELDIG avhengig av antall beboere. Eller er det noe som heter kommunelogikk ?

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls