Sunday, May 01, 2005

1.Mai

Vyrde Lesar.

1. mai skal man ikke kimse av.

I mine barndomsdager hadde 1.mai en politisk kraft det lyste av. Når 1.mai toget på Greåker kom, med 4 og 4 menn i bredden, vaggende i takt iført brune frakker og hatt, fulgte alle med. Her kom 8timers dagen, rett til ferie og sykepenger, arbeidsledighetstrygd og andre viktige reformer, bokstavlig talt vaggende, subbende, men stolt til uttrykk.

Først i toget de helrøde faner (røda er fanorna och rødt vårt blod), og på Losjen vaiet tilogmed hammeren og sigden. Fagforeningene i Industrisamfunnet viste veien, og det bør vi alle være takknemlige for. I dag er det litt annerledes.

På syttitallet begynte 1.mai å forandres. Politiske extremister (Valla var en av de, og vi finner desverre fler av de i LO) tok styringen, og togene fikk etterhvert latterlighetens preg. Gro Granden, jurist i LO, ble av en av Bergensavisene karakterisert som "Anarkistfrøknen", da hun gikk i Anarkistdelen av 1.mai toget i Bergen. I sammen med amerikanere utkledd som klovner, dopehuer og pønkere (Slutt å Ærb !!).

Her i Sarpsborg ble rekorden satt av en tullete SVer med tusj, han fløy rundt og endret på parolene han ikke likte. Skrullebakken eller noe sånnt het han. Det er trist at min oldefar, bestefar og fars dag er blitt overtatt av apekatter. 1.mai fortjener ikke det.

Det ser forøvrig ut til at det kun er Fremskrittspartiet, av den lokale partiflora, som omtaler 1.mai på sine lokale hjemmesider. Arbeiderpartiet ser ut til å ha lagt ned sin ( AP), ihvertfall om man følger linken på Sarpsborg Kommunes hjemmesider. Ja, ja, det får nå holde med at man tviholder på gammel industri, de som driver med IT og sånnt er jo noen moderne drittsekker..

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls