Monday, May 23, 2005

Jorden blir flatere.

Vyrde Lesar.

Jorden blir flatere sier Thomas Friedman i sin nye bok : The Earth Is Flat og det betyr : "The playing field is being leveled" eller på norsk : Grensene faller.

Hans grensekrenkende bulldozere er som følger.

1. Berlinmurens fall i november 89.
Det er allerede over 15 år siden vi med stoooore øyne via Iddiotboksen var vitne til demokratiets og det frie markeds seier over kommunismen. Takk Regan. Du var nok ikke så dum som folk trodde, det vet de som har lest Reganomics.

2. Netscape.
La grunnen for dagens bredbånd, fiberoptikkens mor, pappan til IE, Firefox, WWW. TCP/IP som snart vil fjerne de gamle teknologibremsene fra det industrielle verdenskart. Farvel Telenor.

3.Gruppesamarbeids software.
Virtuelle Private Nett (VPN), Notes, e-mail, MSN (øyeblikksmeldinger) etc. la grunnen for raskere, nærmere og bedre samarbeid mellom kolleger, som fysisk ikke satt nære hverandre. Men i Telenor, hvor jeg jobbet, der reiste de mellom de norske storbyene for å ha møter. Kun av en grunn : BONUSKORTA sine. De tålte ikke å høre at dette var bortkastet, og mange av de som BONUSKORTET seg mellom storbyene, jobber nå i Accenture.

4. Open Source.
Linux, selvorganiserte virtuelle samfunn som revolusjonerte samarbeidsånden. Linus Torvalds, OpenOffice, WikiPedia ...

5. Outsourcing.
Å outscource kontorstøttefunksjoner til India, sparte penger, og støttet den tredje verden. Nå gjenstår det bare å åpne for landbruksprodukter. Økonomien blomstrer nå i deler av den "tredje" verden. men nå er det ikke bare plast og tekstil, men også design, teknologi (og snart kunst ?).

6. Offshoring.
Plast og tekstil og Nike, Adidas, Wrangler ... bestiller varene i Kina. Noen Europeiske ? Vutton ? ....

7.Supply-Chaining.
Du har lageret på veien, et stadig nærmere samarbeid mellom leverandører, fabrikanter og kunder. REMA1000. Bilverksteder.

8.Inscourcing.
Posten (UPC, FedEx), gjør det lettere å selge varer, syltetøy, smykker .. brød og oljer .. Over hele verden.

9.In-Formasjon.
Google, Yahoo, A9, AllTheWeb, Fastsearch .. med sunt vett og noen tastetrykk er all informasjon innenfor din personlige rekkevidde.

10. Trådløs.
Mobiltelefonen, WiFi (trådløse nettverk), SMS ....


Trist at ingen norske politikere har lagt merke til dette opp i all pensjonsdebatten ...

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls