Tuesday, March 01, 2005

Et sentrum i avvikling

Deler av Sarpsborg sentrum har de siste årene vært gjennom en sterk fortetting og rasering. Betongmastadonter fyller opp byens gamle hager og byens barn og ungdom får stadig færre treffplasser. Det er Storbyen som har blitt treffstedet, med kjøpepress, naskepress, motepress, narkopress : og på torget hyler fyllikene, dag etter dag, hele sommeren gjennom … store deler av byen preges ikke lenger av mangfold, men av kvartalsblokker, i brun mur, betong og stål.

Der det før var et levende sentrum, er det nå i store deler av døgnet blitt utdødd, utrygt og forsøplet. Reklameholdere av jern og betong skriker i mot oss fra Torget til Folkets hus, fra Jernbanen til Biblioteket : Kjøp! Kjøp! Kjøp!

Byens funksjoner er flyttet fra gater og smau, hvor småbutikkene og småindustrien holdt til, til Storsenteret på Strømmen, nei til Byporten i Moss, nei til Torvbyen i Fredriksstad, nei Storbyen heter det visst, klonesenteret på Sarpsborg Torg. Har du vært i et senter, så har du vært i de alle, handelsmaskinene. Vi Sarpinger skal tenke annerledes.

St. Marie gate er døende, en pasient på sotteseng, et manifest over en feilslått politikk. Avstengt, mørk og utdødd store deler av døgnet, store deler av året. Her hjelper det ikke med en skarve restaurantgate, noen gatemusikanter på Ølrdag (Lørdag), flombelysning av ei eik eller å sende klovnene inn.

St.Mariegate kan reddes og det kan gjøres ved å flytte kulturinstitusjoner og tunge serviceorganisasjoner til Østre bydel. Hit bør man flytte Polet, Posten, den nye ungdomsskolen og Biblioteket, slik at byens akse får likevekt. Det er neppe mulig å gjøre som en av mine tidligere venner i Bergen gjorde : når sentrum sentrerte seg rundt en handelsmaskin på Torgalmenningen kjøpte han sitt eget kvartal og lagde sitt eget senter, og jommen fikk han det til, Døsviken. Sentum utvidet seg.

Skal Østre bydel forandres fra en innvandrergetto til en levende bydelsorganisme, må grepet taes nå. Først må det kommunale og private forfall stanses. Det vil si at man må reparere gater, fortau og åpne plasser. Hullete gjørmehull av parkeringsplasser må oppgraderes, nabolag må belønnes for opprydding og forskjønning (ofte skal det bare et malingstrøk til) og trafikken må begrenses enda mer. 17 mai bør barnetoget marsjere gjennom denne bydelen, og ikke kun gjennom bydeler for "Upper Middle !!"

I EPA-bygg området bygger man den nye ungdomsskolen, man innkorporerer EPA-bygget, og strekker gågaten enda et kvartal mot Særpefossen. Byens rom blir også skolegård.
Selve skolen og Biblioteket bygges, fortsatt med EPA-bygget og muligens IF-bygget som utgangspunkt, nedover mot jernbanen, og man bygger i høyden, både 5, 6 og 7 etasjer vil være mulig om man legger vekk brunosttankegangen fra Torget. Vi skal se ut i Veden, glemme Sarpsborghjørnene på brunostbyggene og være visjonærer.

Men blant ”The Political Glitterati” er det TORGET som betyr noe (liker politikerne disse hoiende fyllikene montro), skoler skal legges til tomter som kommunen og dets venner blant tomtebaronene eier, og i de politiske panner står det stemplet : STORBYMIDLER !! Man planlegger utrolig nok å rive Matstova slik at man får plass til en ny stor brunost her nede i brunostkvartalet. Tungtrafikkgata, Roald Amundsens Gate, bakgårdsgata, byens styggeste, skal muligens bli den utsikten man får fra .. ja, fra hva da ? Biblioteket.

Hva skal man så gjøre med det grusomme Postbygget ? Det sier seg jo selv. Vi trenger grus .. Det står forøvrig et bygg som ligner i Drøbak, ta en tur for å få deg et skikkelig grøss !!

Roger Larsen

1 comments:

Anonymous said...

Kommunen burde bygge grønt arealer parallelt med blokkene. Hadde ikke en park gjort seg på parkeringsplassen ved politihuset?

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls