Monday, March 21, 2005

Påskeferien

fører til uregelmessig oppdatering av bloggen, men bilder vil sikkert dukke opp.

Sarpsborg sentrum er i endring og da er det ikke brunostblokkene jeg tenker på. Jeg tenker på gjennomsnittsalderen til sentrumsbeboerene. Om få år er Sarpsborg sentrum delt i to. Man har Østre bydel, som beboes av innvandrere, flyktninger og andre trygdebrukere. Innvandrerungdom som vil integreres og utdannes vil, som resten av byens ungdom, forsvinne. Oslo og Verden kaller.

Rundt busstorget vil konsentrasjonen av rullatorer og Toyota Yaris øke. Denne delen av sentrum vil etterhvert bli dominert av eldre, gamle og pleietrengende. Dette er folk som har solgt sine hus og kjøpt seg "noe mer lettvindt", og som har råd til skyhøy husleie, da de betaler leilighetene de bor i med Kæsjj. Om husleien blir for høy, kan de få bostøtte. Om skoler flyttes ut av sentrum vil også varehuset på Sandtorget få problemer, folk vil etterhvert bytte handlemønster og tiltrekkes større varehus, med gratis parkering, utenfor bykjernen. Og de store varehusene kommer, som de har gjort i USA, i Europa og andre steder i Skandinavia. Ju, bett. Snart er de ihvertfall nær en grense nær deg, med vannland, kino, bokhandler, sushi, gokartbaner og ridesenter.

Mellom Østre bydel og Sandtorget vil vi få en gågate i forvitring. Private småkafeer og restauranter som skal konkurrere med kjedene i supermarkedene og drive-inner på Tunejordet og Borgen, vil få et svare slit med å holde hodet over vannet (og som kjent går Arbeiderpartiets Tor Minge rundt i sentrum og teller restauranter !!!!!!). Når en ny lov om konkurser og "jai icke vitte nåe åm skatt, men sporre mej om såssialkåntår" kommer, vil de fleste restauranter drevet av det fargerike fellesskap også forsvinne. Konkurser, eierbytter og andre merkverdigheter vil bli vanskligere. Byens gågate, den gamle stolthet, vil stenge tidligere og tidligere, og hvem gidder i lengden å sitte i bakgårdene i Sarpsborg, når man kan sitte ved Glommas bredd i Fredrikstad ?

Byens ungdom med utfartstrang havner først og fremst i de store Skolebyene, Oslo, Bergen, Trondhjem og stadig fler går inn i den globale utdanningskjeden. De tar sin utdannelse i England, i USA, i Australia, Asia ... og så blir de der. Globalistene. Hva skal de gjøre i det kulturløse Sarpsborg med dårlig kinotilbud (har du sett Truffault, Goddard eller HaaseÅtage på Sarpsborgkinoen ?), dårlig teatertilbud, skoletilbud (ja de får jo barn etterhvert) en by som knapt nok lever etter klokka 15 på en hverdag ?

Kommunens pengesekk vil bli fullere og fullere, men tommere og tommere, ihvertfall med dagens tiltaksløse/tiltaksvegrende politikere. De ser ut til å tro at alle som ønsker seg hjemmehjelp skal få, noe som selvsagt er feil : Det er de som trenger det, som skal ha, ikke de som er misunnelige på at naboen har. Har du hørt som hjelpestønad ? Ho, ho, ho, ho. Alle som gadd å søke fikk !!

Roger Larsen

1 comments:

Anonymous said...

Jeg tilhører gruppen mennesker som kommer fra Sarpsborg, har høy teknisk utdannelse, gjerne skulle ha bodd i Sarpsborg, men som ikke kan det.

Hvorfor ikke?

Kommunen i Sarpsborg tar lite initiativ får å få kunnskapbedrifter og teknologibedrifter til SArpsborg. Skal vi virkelig piske industri hesten til den dør? Og deretter bli en taperregion som ikke har industri eller teknologi? Da snakker vi virkelig spøkelseby.

Jeg ser at Engsmyr var ute med tanken om "vitensenter" på Grålum. Virkelig en flott tanke, men det må handling til for å klare noe.

Sykehus+Vitensenter+Sterkere HIØ+Rygge+Fire felte motorvei kan være nøkkelen her, bare få ut fingern. Suksessfulle politikere, er politikere som handler!

Engsmyhr. Se til Vestfold og Telemark, de er mye flinkere til å tiltrekke seg bedrifter, selv om de har dårligere kår enn Østfold!

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls