Sunday, March 27, 2005

Turister.

Vyrde Lesar.

Norges største turistvei går gjennom Sarpsborg. Den heter E6.

E6 er hovedinnfartsåre for turistbusser, turistbiler, syklister og ja .. alt som konsumeres i Norge av ALLE nordmenn. Men la oss konsentrere oss om turistene.

De vet at Norge er er høykostland, så de fleste har med seg mat óg drikke. De har også sikkert skjønt at det er en grunn til at Svinesund ligger der Svinesund ligger og at Strømstad, rekens by, ligger i havgapet, med spa, hoteller, båtturisme, øyer uten biler....

Så varehuset på Sandtorget gir dem ingen grunn til å stikke innom Sarpsborg. De har varehus hjemme, med diskotek, kino, badeland, bibliotek (som er åpent), konsertscene... En velholdt gågate derimot, med små kafeer, småbutikker, kunst og kultur derimot.. men den må være fyllik og dopehuefri. Kanskje fri for offentlige etater også ?

Heller ikke McDonalds, kinamat, indiskmat eller pølser med potetstappe gir dem noen grunn til å stoppe, de har sett det før. Herregårdsmat derimot, gjeddeboller, hakkebiff av elg, blåbærsuppe, på Herregården eller Festiviteten eller Saga eller ...

På vei inn i Norge ser de først det brune skilt som opplyser om festningsbyen Halden, her fallt Karl den 12 og her sloss vi, vel, ihvertfall Haldenserne, mot Svenskeinvasjonen. For en slikk og ingenting kan de ta festningen og dens museer i bruk, spasere, klatre, titte, se og utforske.

Så Greåker Fort, eller Festningen som vi sier på Greåker, gir dem ingen grunn til å stikke innom Sarpsborg. Et eksempel på vår nære historie, bygd som forsvar mot svenskene, i kamp i april 1940, men så dårlig vedlikeholdt at den kun kan besees fra utsiden, med ekstremfortetting i Fredsleiren og ingen parkeringsplasser. Turistene kan vel GÅ fra Fredrikstad ! Og Bunkersen på Fjellet borte på Tindlund, den er det vel ingen som engang husker. Men den er godt markert, med et gammelt rustent fellesantenneanlegg ! Børsand sitt ? Og broa, den det ble kjempet om, den skal vi rive !!

Påny ute på E6, neste skilt viser til Fredrikstad og Gamlebyen. "Fortified town 2km". Det er jo lureri, for det er jo lenger dit, men får man først tak i turistene der i krysset, så snur de neppe. Og hellerissingene er jo godt merket, selvom det ikke er så lett å finne fram til Blindestatuen og Amundsens hjem, så er det kort vei til E6 om de finner fram. I Gamlebyen finner de delikatessebutikker, kunst og håndtverk, museer, elvepromenade, festninger, grunnmurede, ferjer og ølbuler. What a wonderful world !

Borgarsyssel Museum, nedslitt og med få parkeringsplasser gir dem ingen grunn til å stikke innom Sarpsborg. Desverre. Selv Sørnes-uret er det få som vet om.

Moss har mye, men er like kjedelig som Sarpsborg. Men de har Jeløya, en geologisk sensasjon.

Men vi har noe å by på. Isbreturer i Kurlandsskogen, hvor vi kan se at isbreen brakk og gled sidelengs, og her er det lett tilgang til (omtrent) uberørt Østfoldnatur. Den trenger kun litt opprydding. Vi har fossen og elva (om man finner fram til fosseutsikspunktet på Hafslund), vi har historien om Borg, og vi har raset som gikk i 1702. Vi har distriktets høyeste hotell, uten klorlukt, med bar i toppetasjen, og utsikt til ..ja jeg vet at den er stengt. Vi har gjeddefiske i Tunevannet og i Ælvæ, vi har Tune kirke og vi kunne hatt en uendlig mengde arkeologiske gjenstander, men de er på lageret i Oslo. Blikkorset fra Frankrike gidder jeg ikke å nevne, men brunostblokkene på Tørje kan bli en turistatraksjon. Gjett hvorfor ?

Men vi som har vært i Bergen om sommeren, vi vet at turister ikke bare er til glede. Snarere tvertimot ! Kanskje det EGENTLIG ligger en tanke bak ? Nei, det er vel å ta for hårdt i.

Det fløy en liten tanke gjennom hodet,
gjennom hodet, gjennom hodet.
Det fløy en liten ....

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls