Monday, October 24, 2005

EFF, P2P, Freenet og Narvesen

Vyrde Lesar.

Teknologien fører oss inn i Tyvenes marked. P2P (peer to peer), ADSL, ADSL2, Bittorrent, Freenet, IM ... gjør oss til tyver under dekke av Open Source, EFF. Alle andre gjør det, er en unnskyldning ... også vi i Sarpsborg. Men dette var helt noe annet.

P2P nettverkene har medført at tyvenes marked er spredt inn i de tusen hjem. Bitlord og andre "verktøy" sørger for at det ikke trengs en sentral server til å lagre tyvegodset på. Programvare, musikk, tidsskrifter, bøker, filmer, lyd-bøker og alt annet som kan digitaliseres, stjeles i dag.

Filene deles opp i småbiter (torrenter) og alle som laster ned, laster samtidig opp (i prinsippet). Kartet over hvor bitene befinner seg legges ut på en kjent server og alle blir tyver. ALLE.

Dette vil få, og har allerede fått, store konsekvenser for musikkbransjen, for filmbransjen, for programvarebransjen og nå kommer det trykte ord etter.

Desemberutgavene av ymse edbtidsskrifter ligger allerede der i PDF-format. Bøker nylig utgitt ligger der, filmer som enda ikke har hatt premiere ligger der, de første avisene ligger der, programvare med cracks (ulovlige nøkler/koder) ligger der, tegneserier, porno .... og vi laster ned.

Foreløpig er det ikke så mange, men når ADSL2 kommer, når MP4 blir bedre, når opptaksmulighetene bli større (mindre kameraer på lomma til de som ulovlig filmer), når alle aviser kommer i PDF, når ....... en gang fyra vi en fet en av politiske grunner, vi støtta palestinernes kamp, nå er det kriminelle som styrer hampen. Nå laster vi ned av politiske grunner (EFF), snart er det ... eller


Og unnskyldningene er mange : det er jo MICROSOFT, programvaren er jo så dyr, Linux er jo gratis (ha, ha), et tidsskrift koster 156 kroner på Narvesen, boka koster 499, jeg skal jo bare prøve det, jeg skal jo bare titte på bladet ...

For å være PK, jeg har lest om kinesiske dissidenter og deres bruk av Freenet, lastet jeg ned og installerte det. I går tok jeg en titt, og i dag skal jeg avinstallere. Dette brukes blandt annet som et pedofilt nettverk ... nå er det avinstallert !!

Og en tyv, er en tyv, er en tyv.

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls