Saturday, October 15, 2005

Fuglevirus og sårbarhet.

Vyrde Lesar.

Dette Sarpsborghjørnet forsvinner snart ?




I har man nå bygget masse blokker og varehus. Sentrum er snart fyllt opp av glade eldre som ser fram til å slippe gressklipping, snømåking og forefallende reperasjoner på hus som begynner å dra på åra. Men rundt hjørnet lurer et skrekkscenario.

Fugleviruset, pandemien, ser ut til å nærme seg.

I motsetning til forrige gang en verdensomspennende epidimi tok livet av titalls millioner rundt på kloden (fler enn de som ble drept i første verdenskrig) er vi utrolig mer sårbare i dag.

Dengang bodde folk spredt, ikke i kaninbur rundt en busstasjon. Dengang luftet man via vinduer, ikke lukkede ventilasjonssystemer, dengang samlet ikke folk seg i tusner daglig i lukkede varehus, men langs en åpen handleakse (eks Glengsgata), dengang var ikke skoler og tog og buss og båt og fly lukkede virusspredere (lukket ventilasjon), bilene hadde ikke lukket airconditionsanlegg og arbeidsplassene var som oftest kolde. Virus trivdes ikke der, ikke i hjemmene (kolde), ikke .... et skrekkscenario jeg håper vi ikke kommer til å oppleve.

Xtremfortettingen i Sarpsborg sentrum har også gjort oss mer sårbare. Bor man tett som haggel, sprer sykdommer seg lett !

Å ikke ta pandemier med i beregningen når man planlegger "fortetting" (Hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra), vil være like dumt som å ikke ta med at statistisk sett, så skal vi nå snart ha et nytt jordskjelv med episenter i Oslofjorden. Ja for dette HAR vel byggherrene tatt med i beregningene ved byggingen av de nye blokkene med Sarpsborghjørner. (NB ! De har Sarpsborghjørner i Fredriksstad også, og i Mandal, og i ...)

Roger Larsen.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls