Saturday, July 23, 2005

Das Eiserne Mädchen.

Vyrde Lesar.

Arbeiderpartiet i Tyskland har de senere år kjørt Tyskland på dynga. De har ikke lagt merke til at verden er i forandring.

Et gammelmodig og delvis fagforeningsstyrt parti, et parti med beina godt plantet i fortiden, ikke framtiden (akkurat som sine Norske kamerater - vi sosialdemokrater har desverre ikke lært oss fornyelsens trylletriks), skal om få måneder slåss mot Angela Merkel (legg merke til navnet Angela (Engels) og Merkel (Marx)). Merkel : den lille damen fra Øst.

De av oss som fortsatt har litt husk, og som ikke er blendet/eid av store mor i LO-huset i Oslo, kan rulle våre tanker noen år tilbake.

På en av våre rundturer i England, fra London til Edinburough i 1974/5/6 (?), så jeg et land i totalt forfall. Det var møkkete, det luktet, det var nedslitt, det var omtrent som dagens kommunale Norge. Vi var i Arbeiderpartiengland. I Etterkrigsengland. I England med real ale og det var godt.

I 1979 kom Tatcher, hun satte fagforeningene på sin rettmessige plass, og begynte å gjøre om en gammelmodig velferdsstat til Europas mest moderne, dynamiske og flexible økonomier. Hurra !!

De gamle stormaktene på Kontinentet, Frankrike og Tyskland, så på med forundret blikk. De SÅ på, og vi vet nå hvordan det gikk.

CDU, med Merkel ved roret, har tatt mål av seg til å få Tyskland på fote. "Innen ti år skal vi være tilbake i den økonomiske ledelse" sier Merkel, og verktøyene hun skal ta i bruk er lettelser i bedriftsbeskatningen, gi fagforeninger deres rettmessige plass, øke momsen til 18% (de to økte prosentene skal brukes til abeidsledighetstrygd), lettelser i personbeskatningen og fjerne "red tape" og "du er alltid i arbeid hos meg garantien" for mindre bedrifter.

Men hun har nok mer oppe i ermet, som den norske korporative modellen har vist, så er denne konsensuspolitiske arbeidsmåte en hemsko på moderne politikk, kvernen kverner kvelende sakte. Denne politiske arbeidsmåte vil nok bli endret.

Fagforeningene, som som vanlig ikke ser stupet for bare bonuspoeng i SAS, kaller hennes moderate endringer "et bredt angrep på alle arbeidsfolks rettigheter". De ser ut til å operere onder slagordet : Vi, Oss, Nå. Har ikke staten penger ??? KJØP NOEN DA !!!!! Men der er sprekker i "solidariteten". Det er noen som viser forståelse for at verden har endret seg, også her ! Mens tyske VWarbeidere tjener nærmere 350 kroner pr time og jobber 28timers uke, flytter VW, Peugeut, Renault, Kia, Yoyota, Audi, Suzuki, Fiat, Opel, Ford og Toyota til fabrikker i Slovakia, Romania, Tsjekko, Ungarn, Polen og Tyrkia. Her er det 35 kroner pr. time og 40 timers uke. Og fagforeningene ? Jo de kommer og spør : Hvordan kan vi øke salget, hvordan kan vi hjelpe til med å skaffe fler jobber. En symbiose, en kraftfull ny politikk som vil rasere Yusklands bilindustri. 28 TIMERS UKE ! Man må jo stemme SV for å tro at en industri kan overleve med slikt, selv med fabrikker totalt robotisert og arbeidere som kun trykker på en knapp når de kommmer og på en knapp når de går.

Det er ikke sikkert Merkel vinner, men om hun gjør, vil hennes samarbeid (?) med FriDemokratene føre til flere og mer dyptgripende rystelser i ett gammelmannsstyrt, gammelmodig Tyskland.

Men så var det terroren da !

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls