Wednesday, June 29, 2005

De kaller det øl.

Vyrde Lesar.

Det spirer og gror i bryggeribransjen.

Overalt vil det snart dukke opp mikrobryggerier. Siden de orginale bryggerier forlengst har meldt seg ut av ølliaden og konkurrer om å lage billigst mulig fabrikkøl : pils/lager, rusbrus og sukkervann med kullsyre, vil hver by etterhvert (kanskje) få sitt eget lille bryggeri. Norske entusiaster driver ølportalen , og utgir Ølgjerd (men her ser det ut til å være liten aktivitet), mens hjemmebryggeren driver Norøl. I England driver CAMRA (campaign for real ale) fortsatt på, og jeg har selvsagt vært medlem av alle. Ta en titt. CAMRA drev to Puber i London : The Sun og The Moon, her fikk du "Old Peculiar", XXX, Old Roger, Winter warmer ... og hundrevis av annet ølslag.

Norsk mørk, Norsk lys, Norsk svart, Norsk hvit, vårøl, påskeøl, juleøl, bokk, bondeøl .... bør alle finne veien tilbake til butikkhyllene og folks struper. På polet er det jo ingen konkurranse og forblir øllet der, dør det. Det er mer "spennede" å dra på vintur til syden eller til en vinimportør, enn å kjøpe inn litt av folkets drikkevarer å smake på. Men lokalt folkeøll dør også, om man som i dag, skal betale en femti/seksti kroner for en flaske i butikken.

Da må de bittesmå bittesmå kafebryggeriene være tingen, smått og godt. Man har hele verdikjeden innenfor kafeens fire hjørner, og man styrer prosessen selv : direkte tilbakemelding fra kundene. Tilskudd til lokal ølproduksjon (det finnes sikkert i bondedepartementet), bør tilfalle produsenter som er istand til å selge produktet de produserer og å tjene penger på det. Det er nemlig ikke slik det fungerer i bondetillskuddsverdenen.

Jens Mauldal, en av norsk hobbybryggs ukronede konger, har akkurat startet opp et lite bryggeri i Drammen, Haandbryggeriet og Det Kompromissløse bryggeri i Grimstad,bør vœre kjent for de fleste. Det er forøvrig litt for kompromissløst for meg. Det hører hjemme i DN sine vinspalter. Slikt blir det "spennende", men ikke GOD drikke av.

Stau pao kara, Vossabrygg er også god drikke !!!!!

Jeg har sagt følgende i mange år : Det ligger et stort bryggeri på Flesland i Bergen, det går for halv kapasitet. Det er en "samarbeidspartner" av Sarpsborg Bryggeri og det er her vår ølproduksjon vil havne. Banna bein ! Uansett !! Konkurrerer man om industripils, så er reglene slik : STORE PRODUKSJONSVOLUM VINNER. Så får senterpartiet kjøpe inn noe tusner av flasker, så kan man på Borg vaske de ommat, og ommat og ommat igjen, latterlig ? Nei, seriøs RødGrønn industripolitikk !!!

Drikk med måte !
Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls