Sunday, June 05, 2005

Fortetting

Vyrde Lesar.

Her i Sarpsborg bygges det og bygges det. I eplehager, på små løkker, i gamle kåbbåiskoger .. kort sagt overalt. Det er ut som om estetikken er lagt på hylla, og at det er "flest mennesker pr. kvadratmeter" som gjelder (dette var som kjent kjøbmann Bakkens slagord : størst salg pr. kvadratmeter).

Det som er sikkert er at storbyene vokser, og det ser ut til at folk vil bo i byer. Om dette stemmer for Sarpsborg, vet jeg ikke, men en ting er sikkert : tilslutt blir de nåværende boligområdene fulle (og stygge, og trafikkforurenset og ...) og da MÅ man jo finne på noe annet.
Og det er noe rart : hvis alle vil bo i Sarpsborg sentrum, hvorfor dør gågata ? Vel .. det har vi alle skjønt (muligens unntatt gjengen i Rådhuset og partikontorene, de har nok med å telle innbyggere og restauranter ..).

Men det vil snart være for sent : Om man fyller en kino fullere enn full, så ser ingen, alle svetter, ingen trives, folk begynner å slåss og etter å ha kjempet seg ut, så kommer de ikke tilbake.

Man kan velge mellom å bygge vakkert i Øvre Tune (og man MÅ jo ikke plassere hus på så små tomter at man hører naboen drite !!), bygge i høyden i Sarpsborg eller å fortsette som nå. Med klættinga, med ekstremfortetting uten å skjele til estetikk, med hærverket mot eplehager, med herværket mot kommunen. Og så får vi som hoderystende ser på forsøplinga bare vente på isbreen. For den kommer, som den alltid har gjort. Det er ikke det varme været som holder den vekk, det er Golfstrømmen ...

Man er ikke NØDT til å legge forholdene til rette for en økt innflytting. Kanskje vi er mange nok, kanskje Fredriksstad vil utnytte elvebredden bedre, de har plass til tusenvis av boliger, uten å ødelegge byen sin. For det ser ut til å være en forskjell på Fredriksstad og Sarpsborg, de utnytter plassen i Fredriksstad også, men jeg har aldri sett noe maken til det sammensuriet som pågår her i Sarpsborg. Eller tar jeg feil ?

Vel sjekk sjøl : Parker ved Glemmen kirkegård, gå ned til jernbanestasjonen, kryss Kåkerøybrua og gå tilbake via Værste og opp mot den gamle yrkesskolen. Kanskje jeg er blind, men jeg ser ikke disse margarinkassene og brunostkvartalsblokkene jeg ...

Roger Larsen

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls